zvětšit část rozděleného disku

Dobrý den,
rozdělil sem disk, 30gb na system, ale časem se ukázalo že to nestačí.
Potřebuju poradit, jak z těch 30ti udělat např.50.
Tušim, že to musim přeinstalovat, ale pomohlo by mě vědět, esi možu těch 30g zazálohovat a poté až znova rozdělim znova nainstalovat.
Prostě abych znova nemusel instalovat všechny aplikace a znova vše nastavovat pro docílení původního stavu.

Nebo ještě jinak???

Předem dík za rady.

Mám w7 home premium.
K dispozici externí HD.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Dobrý večer,

díky, že jste uvedl úplné informace - dříve, než bychom vytvářeli obraz disku, který byste později znovu nahrával na váš oddíl (možné to tedy je), se můžete pokusit zvětšit si místo svazku přímo v systému. U Sedmiček je to velmi pohodlné a funkční.

Start\Ovládací panely\Všechny položky Ovládacích panelů\Nástroje pro správu\Správa počítače - Úložiště - Správa disků (místní)

Z druhého (nesystémového) oddílu vyberte z kontextové nabídky "Zmenšit svazek". Odeberte z něj množství GB kolik potřebujete. Ponechte tento svazek bez jmenovky a bez formátování.

Jakmile se svazek oddělí, klikněte na systémový oddíl a z kontextové nabídky vyberte tentokrát možnost "Rozšířit svazek". Místo, o které se může svazek rozšířit, by se mělo samo vyplnit. (Místo, o které se může sekundární svazek zmenšit, je myslím také nějak omezeno, takže počítejte s tím, že některá hodnota možná nepůjde zadat. To se snad ale v našem případě nestane.

Tento postup by měl být pro vás jednodušší a měli bychom docílit stejného výsledku...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tento způsob bohužel na 99% nebude fungovat.. systém sice svazejk zmenší, ale umí to pouze tak, že uřízne konec svazku.. ale mezi původním céčkem a novou volnou částí leží právě druhý oddíl a systém odmítne spojit oddíly, které jsou fyzicky oddělené... tedy pokud neodmítne, tak je to chyba, odmítnout by to měl.. tedy měl by ohlásit "dostupné místo pro zvětšení: 0", bohužel mu ale nelze poručit, aby místo pro zmenšení oddílu odřízl od začátku oddílu..

je potřeba, a je to i žádoucí, odstranit oba dotčené oddíly a vytvořit je komplet znovu.. tedy data přetahat na exterák, oddíly odstranit vytvořit nové, nainstalovat nový systém a programy a natahat data zpět..

nejsem si jist, ale ani obraz disku se nebude chtít vybalit na disk, který je fyzicky větší, než byl púůvodní.. ale problém by v tom být neměl.. to nic nemění na tom, že bych doporučil kompletně nainstalovat systém a programy znovu, pro lepší funkčnost...

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Musím přiznat, že u céčka to vyzkoušené nemám.
Tímto způsobem jsem zmenšoval déčko a vytvořil jsem si z něj na určitý čas oddíl (E:\), na kterém mi běžel Linux. Po čase jsem dal Linux pryč a místo jsem opět připojil k déčku a vše bez sebemenších problémů.
U aktivního systémového disku si také nejsem jist, jestli to půjde. Každopádně za zkoušku člověk nic nedá.

Samozřejmě reinstalace a rozdělení disku řadičem při instalaci je nejefektivnější způsob - tip: http://www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To jome: není problém spojit sousední oddíly :)) problém je spojit oddíly, které jsou od sebe odděleny jiným oddílem.. nakresli si to třeba na číselnou osu, abys to graficky viděl, pak pochopíš :) pokud bych od C něco ukousl, vždycky to k němu vrátím, protože jeho fyzická poloha je těsně za tím původním céčkem.. jenže systém ukusuje konce oddílů a když ukousneš konec oddílu D, připojit pujde jen buď k D nazpět, nebo k E, které je hned za tím.. oba si to nakreslete :))

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ověřeno, TOBiAS má pravdu!
Má rada je tedy bezcenná v tomto případě...
Řešením je tedy vytvoření zálohy (obrazu) systémového disku a nebo kompletní reinstalace.

Obrázek uživatele lassin

možná bych teda moh na ten extrák natahat ty data z Déčka, tím pádem bych si mohl ukousnout zezačátku (toho Déčka) a pak je z extráku vrátit zpět na D ?
dík

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bohužel, potřeboval by jsi asi specializovaný program, kterému by se dalo říct, aby ukousl ze začátku.. ale když data z C i D vyndáš uplně, oba oddíly smažeš a můžeš vytvořit oba znovu ve velikostech, které požaduješ...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

no tak sem přece jen zkusil, E zalohovat a vymazat v domění že C potom pujde
"rozšířit", jenže nelze.
Zkusil sem E naformatovat, ale hlásí že nelze páč je používáno někde jinde a netušim kde. Zůstalo na něm asi 4g neviditelných souborů. Který nešli ani skopírovat (protože je něco používá).
Myslíte, že má cenu dívat se tímto směrem (nějak ty soubory se pokusit vymazat a rozšířit C)?
Nebo se na to vyfláknout a reinstalovat PC?
díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je potřeba nikoliv smazat oddíl E, ale D! D je hned za C, z D musí být ukousnuto.. takhle s E jsi si nic nepomohl.. ono je to možná složité na pochopení.. každopádně oddíl D se musí smazat, ne jen naformátovat, aby bylo "neobsazené" místo, kam se C zvětší a na zbytku se vytvoří nový D... to ale nic nemění na tom, že bych nabootoval instalačku OS a minimálně bych naformátoval to E, ale vypadá to na takovej bordel, že bych zálohoval všechny opravdu tvoje data a kompletně PC přeinstaloval s tím, že všecky oddíly instalátorem smažeš a od C začneš vytvářet nové v požadované velikosti...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobrý den, mám dotaz. Před časem jsem si koupila PC s windows 7. Chtěla jsem rozdělit disk, bohužel ho rozdělili tak hloupě, že mám na C, tedy na systém jen 29,2 GB a zbytek je na D 436,8..zbytek je volné místo. Bohužel se mi povedlo instalacemi disk C zaplnit tak, že už nestačí. Potřebovala bych poradit, jak místo na disku C zvětšit, aniž bych musela disk formátovat a přerozdělovat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pravděpodobně nijak.. Eventuelně rozdělit disk D (useknout kousek) a tam pokračovat s programy, nebo pokud na D není moc statických dat (filmy etc..), tak nějaký větší a málo používaný program lupnout tam (office?)..

Obrázek uživatele Jiří Moos

Ten prázdnější disk se dá useknout a pak rozšířit ten první o další místo, ale nejdřív bych doporučil defragmentaci aby se data dostala k sobě a po dělení aby byl disk stále rychlý..

Acronis Disk Directors Suite nebo by to měl umět zdarma Partition Manager.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.