výrobci, značky, preference, názory, zkušenosti

V reakci na již delší dobu trvající různé názory ohledně všemožných výrobců jsem se rozhodl založit toto téma, kde všichni, kdo budou mít zájem (nejlépe všichni, jenž se angažují v poradně), vyjádří svůj názor k jakémukoliv výrobci a podpoří jej důvodem..

výsledkem by mělo být jakésio sjednocení, abychom všichni věděli, kdo si za čím stojí a třeba zjistili, že i jiný výrobce může být lepší..

já tedy začnu
dávám hodně velké preference společnosti ASUS, s níž mám zkušenosti již 4tým rokem..
Základní desky - na tomto poli se nejvíce utkává ASUS, GigaByte a MSi. MSi bývalo špičkou, pak ale upadlo a pomalu se zvedá. mnozí tvrdí, že je již zpět na špici, já měl ale možnost mít v ruce špičkový NTB MSi, který, a je mi jedno, zda to byl špatný kus nebo ne, za ty peníze, mě o kvalitách MSi jako celku vůbec nepřesvědčuje. GigaByte je na tom kvalitativně srovnatelně s ASUSem, ale nemá jednu opravdu dobrou utilitu a sice EPU. ASUS dle mého má poněkud bytelnější desky a nabízí poměrně vyšší třídu a výbavu v ceně do 2800 korun. proto zde volím ASUS a to zejména model M4A79XTD EVO

Grafické karty - zde je velmi silnou společností Sapphire a jeho chladiče Vapor-X jsou bezkonkurenční. ovšem ovlivňují také cenu, ale já v dnešní době již grafiky s referenčním chladičem nevybírám, pokud to lze. zde na plné čáře tedy vítězí Sapphire, u ASUSu dříve byly velmi dobré chladiče DarkKnight, které již ASUS nenasazuje. Twin Frozr II od MSi je také poměrně slušný, ale MSi ve mě budí ještě menší dúvěru v segmentu grafických karet. GigaByte se do grafik moc netlačí.. jenže to jsme jen u ATi, u NVidia Sapphire není, ale také zde není nyní mnoho co kupovat, fenoménem zde ale byla společnost BFG, která zkrachovala právě díky nevýhodnosti grafik nVidia. zde bych dal přednost ASUSu

Operační paměti - zde je asi bez debat nejlepší výrobce Kingston a jeho Hyper-X jsou dostatečně dobré a za výhodnou cenu

Zdroje - Enermax či Tagan jako výrobce High-end zdrojů za 5000 asi nebudu zmiňovat, pro nás "lidi" jsou zde výrobci Chieftec, Seasonic, Fortron a Corsair.. já mám zkušenosti jen takové, že jeden seasonic kamarádovi odešel (OEM verze) po roce a půl, a že dva šestileté 270W Fortrony drží dodnes v tuně prachu, a tak jsem si koupil také Fortrona Saga II a kamarádům jsem také několik namontoval a stejně tak je propaguju zde na poradně. zatím nemám hlášení, že by kterýkoliv z nich odpadl. pokud člověk vyloženě nešetří, patří série Black power k velmi povedeným a kladně hodnoceným zdrojům s certifikací 80+ a nevidím jediný důvod, proč hledat mezi konkurencí, snad jen cena, ale zde si tu stokorunu odpoustím.. na OEM zdroje bych se vyprdl stejně, jako na EuroCase a podobné kousky..

Pevné disky - mám letité zkušenosti s hromadou disků Western Digital a internetem se šíří zvěsti o odumřelých Seagatech. dokud mě Western nezklame, měnit nebudu. jeho disky black Power patří k rychlejším kouskům, Green edice jsou velmi dobré v poměru cena/velikost.
co se týče SSD kousků, stejně jakou u operačních pamětí bych volil Kingston, jedná se totiž defatcto o totéž a Kingston má s křemíkem zkušeností dostatek. ovšem cenou jsou to disky jinde a nemám s nimi jedinou osobní zkuenost

DVD mechaniky - asi nemá smysl vybírat cokoliv jiného, než LG, stejně mají všichni výrobci jejich vnitřky, takže se lišíme pouze logem na štítku

Skříně - zde to asi bude trochu náročnější. sám mám obyčejné EuroCasy a mě to stačí. dávat 1500 a více za něco, co výkon neovlivní (a extrémní chlazení mé komponenty také nepotřebují), je nesmysl. značek je v tomto segmentu velmi mnoho a výběr je velmi složitý.. skříně CM patří mezi lepší, ale většina z nich je pro mě ohavná.. prdlajs, vůbec většina všech skříní a hlavně ty lepší, dražší a kvalitnější se mi vůbec nelíbí. líbí se mi třeba EuroCase ML-H60B (pozor, je 100% lesklá), která je poměrně dobře vnitřně propracovaná a na běžný počítač stačí. pak CoolerMaster Elite 310 RC, pro dražší kompy pak CoolerMaster HAF a tím vlastně končí výčet skříní, které bych si vůbec byl ochoten koupit..

Chladiče procesoru - jelikož Arctic Coolign Freezer Xtreme sedne na všechny sockety a jelikož je z osobních zkušeností velmi povedený, v případě silnějšího procesoru bych BOX nahradil právě jím. je schopen uchladit i šestijádrový Phenom, ještě k tomu přetaktovaný, na 70°C

Periferie
Monitory - zde se asi neschodneme, já mám málo zkušeností, ale mám svůj ASUS a ten mi stačí. obecně se tvrdí, že LG či Samsung jsou lepší, ale oni jen hrají čísly. poráží kontrastem 70 000:1 proti mému 50 000:1, aje oběma jen těžko věřit, že při použité TN technologii vykouzlí na 10 000:1, stjeně to okem těžko poznáte. daleko podstatnější je jas/svítivost, protože ten ovliňuje viditelnost obrazu za velkého světla. najdeme zde také více shopných výrobců, ale jejich ceny také odpovídají. zmíním ještě BenQ, které ale dělá asymetrické monitory, což se mi nelíbí.

Reproduktory - většina z toho, co se dá k PC koupit nepatří mezi kvalitní z hlediska věrnosti zvuku. na čistý zvuk a zejména poslech hudby se vyplatíkoupit opravdu specializované repro. ale k PC na běžný poslech, hraní her a sledování filmů nám tyto repra postačí. sám mám Genius SW HF 5000 5.1 a bohatě to stačí. s kvalitou se zde nesetkáme, ale hraje to. pro ty "chudší" jsem pak našel Genius SW-V2.1 1250, které jsem zkoušel a které hrají obstojně a dost nahlas, mají velmi futuristický design a zajímavý je hlavně samostatný zesilovač s kompletním ovládáním a panelem, který si hodíte na stůl.
mezi dobré značky by měl patřit Logitech a Creative, ale jejich nabídka mě příliš neoslnila a zkušenosti s nimi mám jen ty, že kamarádovy 2.1 logitechy odešly, a to proto, že jejich pájení bylo katastrofické, rozpadalo se a vznikaly indukované náboje, které spálily integráče. a to byly jedny z dražších

myši - zde se neorientuji vůbec, ale chce li někdo jen ukazovátko, půostačí jakákoliv optika za 150 korun.. chce li někdo něco lepšího, mám Logitech MX-518 a je to opravdu bombová myška.. jen je k ní potřeba pro herní využití mít opravdu i podložku za alespoň 500 korun

klávesnice - také nemám žádné zkušenosti, psal jsem roky na obyčejné Chicony a stačilo to.. teď mám Genius SlimStar 220 a píše se na ní o dost líp. nevím, zda by dražší klávesnice nějak ovlivnila výsledky stejně, jako dražší myš (za kterou klukům z PCP ještě jednou děkuju, kde já bych bez ní byl)

notebooky - tak to je ještě věčnější téma. sám mám malý Fujitsu, takže těžko budu někomu něco vnucovat, ale má hodně kamarádů s NTB a vidím, co vydrží.. MSi má hodně z nich a nutno podotknout, že MSi mělo více z nich.. proč mělo? protože odešly a odchází dál a já se jim jen směju. ASUS má také několik z nich a stále drží. pak jsou tu ještě i HPčka a jedno Lenovo.. jeden ASUS přešil nemalý ošklivý pád z metru a pul, ale datový kabel mezi grafikoua displayem odešel už předtím, po měsíci používání, a ani po opravách display nefunguje jak má. takže zde já vybírám mezi ASUSy, HP, Lenovy a Toshibami, na které zatím stížnosti nemám.. s Acery mám neblahé zkušenosti a TheAl mi potvrdí, že ten tety Acer je katastrofa.. i kdyby se Acer zvednul, ASUS je kvalitní a zatím mě nezklamal, takže odemě Acer doporučen nečekejte :))

jakýkoliv segment, který jsem vynechal a někoho zajímá, budu rád za doplění - určitě jsem nezmínil vše, ale pouze své preference..

v tomto tématu povoluji dohadování se, oponování, sdělování vlastních názorů a diskusi o nich, pokud kdokoliv s čímkoliv nesouhlasí, má možnost se vyjádřit, jeho názor bude vzat v potaz! :)

Obrázek uživatele Peca

Tak taky něčím přispěju.

ZD - mezi nimi preferuji také ty 2 staré známé a to ASUS a Gigabyte. Dosti sympatické jsou výrobky EVGA avšak taky dosti drahé. Je to hold prémiová značka a za to se platí. Nové výrobky MSI jsou taky dobré, tedy co se týče desek a grafik u notebooků to zase tak moc neplatí.

GK - Byl to zmíněn Vapor-X o tom žádná, dále bych tam přidal i TwinFrozr od MSI to jsou skvělé grafiky též, mají dobré chlazení a lepší součástky. U nVidie bych vyzdvihnul právě ty EVGA, je zajímavé, že na stejném kusu grafiky (referenční v.) mají lepší teploty jak u konkurence. Asi si dávají s tím dost péči, dostávají lepší jádra, nebo nanáší lepší pastu? Těžko říct je to každopádně hlavní partner nVidie, tak jako Sapphire u ATI.

OP - JJ Kingston HyperX souhlasím cena/výkon no.1 a pro fanšmejkry Corsair Dominator.:???: Samozřejmě jsou i další dobré značky jako třeba Crucial, ale píšme spíš o tom co se tu dá běžně koupit.

Zdroje - Fortron je taková střední cesta, slušný poměr cena/výkon a ten Black Power je povedený. O Enermaxu vůbec neuvažuji, protože to je setsakra předražený a dají se sehnat stejně dobrý zdroje o dost levněji.
Seasonic, Corsair, Chieftec jsou další značky konkurující na trhu mezi kterými lze v klidu rozmýšlet, ale na vadný kousek lze narazit u každého. Třeba nedávno jsem vyreklamoval Corsair HX650, odešlo jenom přiblblý tlačítko na zdroji s výsledkem výměna za nový. :D No zkusil jsem náhradou horkou novinku CoolerMaster Silent Pro Gold 600W a mohu říct, že zatím to s ním vypadá dobře. Zanechává si chladný obal a je dost tichý, no uvidíme postupem času, ale podle zahraničních recenzí dostává vysoké hodnocení a je to vyrovnaný soupeř i Enermaxu Modu 87+ akorát o 2000 levnější.

HDD - tady není o čem, WD používám již dlouho a je to pro mě jedničkou. Doporučit lze i Samsungy, ty jsou taky dobré.

DVD - LG souhlas a se Samsungy taky spokojenost. Já mám HPčko dvd1070i a zatím jede spolehlivě druhým rokem, tak jsem spokojen.

Skříně - Výhradně volím CoolerMaster, Thermaltake, ale je spousta dobrých výrobců - Antec, Silverstone... Je fakt, že na bedně tolik nezáleží, ale sestava za 30k ve skříni za pětikilo vypadá dost divně a navíc dražší skříně mají lepší možnosti chlazení a jsou tužší, takže se neklepou jak ratlík.

Chladič CPU - no ten Arctic je dobrý, ale ta montáž nic moc, ale když někdo není jelito, tak to není zase až takovým problémem. Já bych vydzdvihl jeden chladič který je tu už snámi dost dlouho a furt se drží na špici a to je Thermalright Ultra120Xtreme. Je spousta dobrých chladičů...spousta

LCD - Samsung patří mezi velmi dobré výrobce a stejně i LG. ASUS není asi tak dobrý jako tyto dvě značky nicméně já se svým jsem taky spokojen. Benq je taková levná třída, ale nové výrobky jsou slušné a za dobrý peníz.

Repro - nejsem nějaký audiofil, tak moc asi neporadím. Já jsem dostal k vánocům Gembird WCS-222 a hrají moc pěkně, jsou bytelné, dřevěné a basojou taky dosti dost. 8:-)

Kl, myš, ovl - osobně preferuji značku Logitech, která mě nezklamala. Myš mám MX Revolution a práce je s ní jedna báseň. Herní myš, která mě poslední dobou zaujala je Razer Oroschi, akorát by mohla být o něco větší a je to už dost drahý segment pro myši. Co do gamepadu, tak skvělý Cordless Rumblepad II od Logitechu je pravým herním nástrojem. :cool:

NTB - s Acery souhlasím s Tobim. Mezi lepší značky patří Dell, Vaio, HP, Toshiba, Lenovo a poslední dobou i Asus s tím, že na kvalitu třeba Dellu ještě přeci jenom kousek ztrácí, ale zase za danou cenu jsou s výkonějším HW.

Obrázek uživatele tatik

Také přidám jednu, zatím neblahou zkušenost, která, doufám, pomůže jiným.¨
Jedná se o ASUS.
Měl jsem notebook ASUS. Po 4 letech mi s největší pravděpodobností odešel VF měnič. Navíc už byla v háji baterka. Protože jsem se už začal dívat po novém notebooku, nebral jsem to jako tragédii. S notebookem jsem byl jinak velice spokojený. Abych pravdu řekl, nechoval jsem se k němu navíc nijak vzorně.
Volba byla tedy jasná. Nový notebook bude ASUS. Po 7 (sedmi) měsících mi odešlo čidlo, které snímá teplotu procesoru. Z toho důvodu málo chladí větrák, dochází k přehřívání a následnému vypnutí. Záruka 2 roky "Global". Mám obavy, jestli jsem si nenaletěl. V zápise z přijetí do opravy bylo mimo jiné uvedeno :
... znečištěn, nečitelné sériové číslo. ...
Podotýkám, že tento notebook je pouze na stole a už vůbec na něm nejím a nepiju. Souhlasím, že jsem již několikrát čistil ventilátor. Problém vidím, v nečitelném seriovém čísle. To za těch pár měsíců úplně vybledlo a štítek se navíc odlepil. Ostatní údaje jako konfigurace, Windows7, ... jsou čitelné perfektně. Že by úmysl ASUSu? Asi jsem trochu paranoidní, uvidím. Píši z ACERu a tam je štítek se SN perfektně čitelný i po 2 letech. Jsem zvědavý, jak dopadne reklamace. Jestli mi ji neuznají, ať si notebook strčí do ... . Ono to vypadá na vadnou desku, nějaká ta práce, diagnostika a je tu cena jako nového notebooku. V tom případě se pustím do antiAsusové kampaně. I když reklamace dopadne jakkoliv, volba nového notebooku je jasná, nebude to ASUS.
Ale jinak přeji majitelům Asusů více štěstí než mám já.

Obrázek uživatele petapl

tak abych taky něco přispěl tak:
Základní desky - Zde preferuji Gigabyte a Asus
- Gigabyte přežil (deska před 3 lety za 2200,-) tak prasácké zacházení než mi shořel :D (to jsem byl ještě PC - lama)... Jinak k věci. S deskami Gigabyte mám velice dobrou 4 letou zkušenost.... Nikdy nebyl problém jak v biosu tak v obvodech. Což zase u ASUSu nemůžu říci. S Asusem jsem měl asi 3 letou zkušenost,apak přišla vada obvodu a deska odešla do křemíkového nebe...

Grafické karty - u notebooku rozhodně doporučím ati mobility radeon XXXX. Je to z víceleté zkušenosti s notebooky s těmito kartami (počínaje hd 3200 což byl krám).
U stolního počítače bych asi doporučoval z hlediska ati asi řadu Sapphire radeon XXXX. V případě,že by se jednalo o GK nVidia (což byla má 1. a 2. GK [1. geforce 7600GT 256mb a druhá geforce 8600mGS 512mb]) tak bych doporučil Asus ,nebo Gigabyte.

Operační paměti - Kingston - není co dodat...

Zdroje - Forton u mne vede,ale se zdroji nemám moc velkou zkušenost (nezajímám se jimi) EuroCase je šmejd ten zavrhuji rovnou...

Pevné disky - Zde bych asi doporučil Segate (mám víceletou ZK.). Myslím,že jsou velmi kvalitní a nemám co dodat... Jako druhé bych asi doporučil WD

DVD mechaniky - Tady asi Pioneer ,nebo LG

Skříně - Tady si nevyberu,protože hodnotím asi podle vzhledu :D a hlavně dnes již spíše notebook ;-)

Chladiče procesoru - Arctic Coolign Freezer Xtreme opravdu vede .

Periferie
Monitory - Já doporučím LG z víceleté zkušenosti,Acer v tomto nepodpořím,protože to co předvádí na trhu s monitory , z toho se mi zvedá kufr...

Reproduktory - Já osobně doporučím Genius a Logitech s obouma mám dobré zkušenosti a žádný problém ještě nenasstal + mám ještě reproduktory Superior a ty taky nejsou špatný,ale nedoporučil bych je

myši - Zde doporučím opět genius,nebo Canyon

klávesnice - Asi Genius nebo logitech

notebooky - Acery doporučuji všude a vždy prošlo mi jich již pár pod rukama a kromě zničeného Aspire 5720ZG,který sestře upadl na zem a ještě ho polila kafem si je nemohu vynachválit... Kvalita se velmi zlepšila a zatím nemám probém se žádným kusem,který mám doma (mám myslím 5 acerů v rodině).
O svém současném Aspire 5551G jsem psal na blogu (jestli chcete,tak si to přečtěte :D).
Díky těm,kteří to dočetli až sem. A prosím nezabíjejte mě za ten ****Acer****

Obrázek uživatele tatik

Tak je to tady. Po téměř 2 týdnech se mi dostal notebook ASUS zpět s tím, že závada je odstraněna. Údajně byl špatný BIOS. POdivné u nového notebooku, do kteréhio nikdo nezasahoval.
Skutečnost je taková, že notebook má závadu stejnou a servis i přes popis záady (poměrně přesný) ji neodstranil. Nikdy více ASUS.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak je vidět, že každý máme zkušenosti opravdu odlišné.. ale soucítím s tebou :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.