výměna baterie na základní desce

Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli při výměně baterie na základní desce budu muset něco nastavovat v biosu, nebo jestli ji můžu vyměnit při zaplém PC, díky

Obrázek uživatele Peca

PC musí být vyplé a i od sítě (tlač. na zdroji). Vyndáním baterie se resetuje BIOS, takže tě čeká nastavování. Když tu výměnu baterie potom stihneš do pár sekund, tak by se BIOS nemusel stihnout resetovat.

Obrázek uživatele plac

a při zaplém PC, to nejde? pak bych asi nic nastavovat nemusel, ne? a co bych musel potom nastavovat?

Obrázek uživatele Peca

Popravdě jsem to nikdy radši nezkoušel, ale do PC za provozu by se nemělo šahat vůbec, maximálně tak na nějaký fan či pasiv. Proč chceš vůbec měnit baterii?

Obrázek uživatele plac

chodí tam špatně čas, když se PC vypne a už tam je 7 let

Obrázek uživatele Peca

Jestli ho vždy přenastavíš a po vypnutí a zapnutí je už jiný, tak ta baterka stejně už asi nefunguje a bios se vždy vyresetuje po vypnutí PC. U tak starého PC bude asi v biosu třeba měnit pouze čas a 1st boot device.

Obrázek uživatele plac

a dokolika sekund to musim vyměnit, abych to nemusel nastavovat? ten čas se opozdí tak o hodinu o dvě, a baterie jsou všude stejný? nebo je víc typů?

Obrázek uživatele Peca

Do desky se používá typ CR2032. Ten čas je různý podle sestavy, někdy se resetuje rovnou a někdy až za půl minuty.

Obrázek uživatele plac

aha, tak díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zopakuji co Peca řekl, trochu podorobněji:
pokud se ti už rozhazuje čas, stejně už je vše nastavené na základní, takže kdyby ti výměna baterky trvala měsíc, nic nepoznáš..

jen budeš muset nastavit čas, jako děláš teď a v BIOSu nastavit na kartě BOOS 1st boot device na HDD, ale to není podmínkou.. je to ale lepší pro počítač - tedy pro mechaniku

Obrázek uživatele harry

takže, po výměně baterie BIOS pozná, že se něco změnilo ... automaticky nabídce F1 restore to defaults
F2 continue

aspoň myslím :-) ty dáš defaults a potom teda změníš ten čas. Jinak by vše mělo fungovat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jo, nové desky to dělají, ale ty staré se tím nezabývají.. kdyby to tak bylo, objevovalo by se to při každém startu ;)

Obrázek uživatele petapl

Osobně jsem měnil baterii na 4 kompech a vždy se mi po startu objevila hláška s resetem biosu (press F1 to load defaults...) Tuto hlášku jsem poslechl a teď již běží OK... Všechno byly ale počítače staršího data a u nových základních desek neznám chování...

//edit Toto byla jen soukromá zkušenost,která je zde již postována v příspěvcích nad mím :-) :???:

Obrázek uživatele harry

nemuselo by se to objevovat při každém startu... jen poprvé, protože rozpoznal změnu (odebrání baterie-reset biosu) poprvé přece musíš hodit hodnoty do defaultu popř si je upravit podle sebe. Navíc vážně když jsem měnil baterii se mi tato hláška většinou zobrazila, přece jen poznal, že je změna, kterou musíš potvrdit.

Obrázek uživatele Niecze

vedel by mi prosím niekto poradiť kde sa nachádza batéria v počítači Microbook model 6133 , môj otec prednedávnom takýto počítač doniesol , a stále po zapnutí mu restuje nastavenia , asi je tam už stará batéria ktorá napája operačný systém . vedel by mi prosím niekto poradiť kde máme hľadať ? vďaka za skoré odpovede.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Google ho nezná, a já taky ne. Nicméně když ho rozebereš (což předpokládám můžeš), tak baterii asi nelze přehlédnout. :)

Obrázek uživatele Niecze

ten otcov počítač vyzerá takto nejak : http://www.automation-drive.com/EX/05-14-04/webnote.jpg ospravedlňujem sa za veľkosť fotografie ale väčšiu som nenašiel - inak mi ho našlo pod názvom IPC 6133

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, ten je možná starší než já... :)) Předpokládám, že baterie bude viditelná hned po sundání spodního krytu.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Vymenil som bateriu CR 2032 v pc hp dc7600 odpojenom od napajania (vytiahnuty zo zasuvky). Stihol som to za 3 sec. a nemusel som nic nastavovat, len datum a cas. Super. Nezamente si novu bateriu so starou !!!


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.