Výkon grafiky

Ahoj chtěl jsem se zeptat podle čeho se určuje výkon grafické karty, a jaký účel mají MB/GB grafické karty :) a kolik má taková průměrná grafika. děkuji za odpopěď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dlouho jsem čekal, kdo se takhle zeptá. Můj čas se nachýlil :))
Nejjednodušší je podívat se na skóre v 3D Marku (11) a podle toho se víceméně dá porovnávat a v "průměru" to tak vychází i z testů všech možných her. V některé je ovšem lepší ta, v jiné zase ta (obvykle rozdíly AMD vs NVidia), záleží na optimalizaci hry.
Všechno je určeno grafickým jádrem, a následně jeho taktem. Každá grafika má jádro jiné - jiný počet výpočetních jednotek a jinak velké (a schopné) ony jednotky.
Jedna ta jednotka, to je jako vědec. Každý vědec je jinak chytrý. A frekvence určuje, kolik toho udělá za sekundu. Takže někdy kombinace více pomalých vědců může být lepší, než málo rychlých. Ale ještě neplatí, že kdo málo dělá, málo žere. To zase záleží na optimalizaci.
No a paměť, to je papír - každý vědec ho potřebuje a každý jiné množství. Obvykle ale mají grafiky přehršel paměti, a 2GB jsou dost i pro ty nejvýkonnější za 10K, natož pak pro grafiky za litra..
Průměrná grafika je dnes třeba Sapphire HD7850 OC 2GB, možná má té paměti ještě nadbytek, ale ve vysokých rozlišeních se to může pozitivně projevit. Obecně platí, že s rozlišením roste spotřeba paměti, ovšem ne lineárně, nýbrž lehce exponenciálně.
Snad jsem na nic nezapomněl, to by mělo být vše.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Takže když kupuju grafiku tak se mám kouknout na HZ a GB a to teda stačí ? :) Počítačům se věnuji dlouho :D ale ke grafikám mě to nikdy netáhlo

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne. Protože každá grafika má jiný počet jader (vědců), takže grafika s 1000 MHz na jádře nemusí být rychlejší, jak za s 750 MHz. A GB paměti jsou naprosto irelevantní - jde jen o to, aby jich bylo dost pro danou grafiku, kterou si vybereš (dělá se vždy ve verzi "s nadbytečnou" a "s občas nedostačující")..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

takže když je u grafiky napsáno že má 1000 MHz a má 2 jádra, tak jedno jádro má 500 MHz nebo 1000 MHz? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ty jádra jsem teď myslel stream procesory nebo cuda jednotky - HD7970 jich má 1600 tuším.. GeForce jich má asi 400, ale větších a silnějších zase... Architektury jsou odlišné.
Jak říkám, výkon nejlépe odhadneš podle 3DMark 11 GPU skóre... Ukaž, které grafiky tě zajímají.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.