Reinstalace windowsu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak často se doporučuje přeinstalovávat windows ? Slyšel jsem, že tím se zvýší životnost počítače a pak celkově bude lépe šlapat. Nebo stačí jen nějak častěji defragmentovat zisk, aby počítač měl stejnou rychlost i výkon jako při koupi ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to záleží, jak počítač provozuješ, obsluhuješ.. co děláš.. rozhodně defragmentace je účinný nástroj, ale ta pouze odstraňuje fyzický bordel na disku (zpřeházená data), ale pak tu jsou zahlcené registry a nepořádek v nich, viry, chyby v nastavení, úpravy atd.. když detailně popíšeš, co s PC děláš a jak dlouho, mohu lépe určit, co je třeba.. ale tak do toho roku se to hodí.. já se třeba nevyhnu přeinstalování každý pulrok, protože s PC hodně experimentuju..
životnost to ale nezvýší, tedy v případě extrémního ucpání ano.. ale na životnost má vliv hlavně provozní teplota systému, tedy odprachovávání, větrání, dobrý cablemanagement.. avšak stárnutí počítače se vevyhneš, po 9ti letech už opravdu má větší spotřebu a nižší výkon.. (a ten můj to dokazuje že mě občas naštve :)) )
přečti si nějaké články tady na webu, je tu o této problematice několik polemik :-)

Obrázek uživatele mala_kea

tak je mi jasné, ža za 9 let počítač bude už trošku jako dědeček :D přesně to vím z mého stolního pc, který má již po 6 letech dost uprav, dokonce HW zásah techniků...spíše se chci ale bavit o mém notebooku, mám ho rok, běží bez problémů, jen mi přijde, že jeho "rychlost" v některých operacích trošku upadá. Žádné experimenty nedělám, jen na něm hraju hry, stahuju a sleduju filmy, stříhám videa, upravuju fotky a pak nějaké kancelářské věci jako word, excel, apod...Myslím si, že žije v dobrých podmínkách, hlavně v pokojové teplotě, větrá mi také dobře...co se týká prachu, toho si moc nevšímám, nebot z mého repráku ho asi těžce dostanu, stejně jako z větráku...denně běží kolem 6-8 hodin, samozřejmě jsou i vyjímky...
Takže asi tak nějak :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no takže prachu už tam bdue dost a chtlěo by to rozebrat a vyčistit, nebo dát do servisu nechat vyčistit.. určitě defragmentace a rozdělit disky, pokud nejsou, viz www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd projeď registry a myslim, že komp by mohl ještě chvíli sloužit..

OS je tam jaký? prosím neřikej že Visty :))

Obrázek uživatele mala_kea

no, visty vážně NE, ty mě nikdy k srdíčku nepřirostly :D..no v notesu mám win7 a v pc stolním to jsou xpčka...jinak co se týká rozebrání notesu, to vážně asi nedám, takže lepší bude jednoznačně ten servis...něco jsi psal o registrech, v těch se asi moc nevyznám, jak poznám, co je dobře a co ne ? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ale buď si jist, že si technici za to něco řeknou.. rovnou je můžeš poprosit o optimalizaci za příplatek... jinak stáhni CCleaner a jen dej scan registrů a čističe a oprav problémy.. registry nejlépe zkontroluj aspoň 4x dokud nenajde všecky chyby.. ale do W7 není nutno tolik hrabat :)) přečetl jsi si ten článeček?

Obrázek uživatele mala_kea

myslíš ten o těch HDDiskách ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano

Obrázek uživatele mala_kea

jasně, četl..je to dost podrobně napsané, ale snad to nějak zvládnu. přece jen na takové věci jsem antitalent :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

podle toho by bylo fajn zařídit si ten disk.. pak to bude ještě lepší :))

Obrázek uživatele mala_kea

ted přes vánoce to zkusím a uvidím :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.