Použití PC zdroje pro napájení

Prosím o radu, potřebuji stabilizovaný zdroj 12V napětí pro napájení nabíječky Lipol baterií o dostatečném výkonu alespoň 400W, tak mně napadlo jestli nelze použít nevyužitý zdroj pro PC, který má výkon 550W a připojit nabíječku k jeho 12V větvi.Nevíte někdo, zda je taková aplikace možná, nebo je třeba zdroj nějak upravit, nebo na to mám rovnou zapomenout ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no zdroj má, pokud má jedu 12V větev, max 300W na té větvi.. pokud je lepší a má větví víc, má tak 3 větve po 100W.. jestli to ale bude fungovat ti asi nepovím...

Obrázek uživatele JKADER

Jedná se o Seasonic S12+550W, je tam tento rozpis větví:
+3,3V.....24A
+5V.......30A
+12V1....18A
+12V2....18A
+12V3....18A
+12V4....18A
-12V.......0,8A
+5Vsb....3A
Takže z toho, co jsi napsal usuzuji, že by šlo použít jednu ze čtyř 12V větví x 8A = 216 W. To bych si moc nepomohl a ještě není jistota, že to bude fungovat.Někde jsem zatím vygoglil, že PC zdroje prej nemají rádi , když je trvale zatížená jen jedna větev.Takže asi na to zapomenu.....

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, fungovat to bude. Měl by jsi, ale udělat na výstupech to samé co popisuje tento článek http://www.mar-on.estranky.cz/stranka/zdrojzpc , určitě budeš používat ATX zdroj, tak budeš muset vyřešit jinak zapínání zdroje.

Obrázek uživatele JKADER

Ahoj, díky moc za návod, zdroj otevřu a budu bádat. Ještě k rozběhnutí ATX zdroje - někdo mně před časem poradil , že to lze udělat jednoduše takto : viz.obr.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, lze :) stačí dát vypínač mezi tyhle dva vodiče a máš vypínač zdroje..

článek jsem nečetl a nejsem elektronik, takže spojování větví v sebe neumím a nevím, jak se to dělá.. rozhodně budeš ale potřebovat zatížit rovnoměrně všechny větve, nebo alespoň 2.. rozhodně si nemysli, že ta jedna větev ti těch 200W dá, to by jsi potom měl více než 800W zdroj :) dohromady ty větve daj kolem 350-400W, i když ano, samostatně jedna i těch 150W dá.. ale bude to pro ni zátěž a nemusí to vydržet...

Obrázek uživatele JKADER

Tobiasi, toho se nebojím, protože ten nabíječ je chytrej a můžu do něj předem zadat výkon zdroje (napětí a ampéry , které je schopen dodat) a nabíječ pak při nabíjení omezí odběr, aby nebyl zdroj přetížený.Takže ten požadavek na 400W je jen maximální , abych mohl nabíjet co nejkratší dobu, pokud takto upravený zdroj dodá jen 350W nebo 300W, tak se nabíjecí doba o něco prodlouží.Pořád bych ale na tom byl líp, než se starým stabilizovaným zdrojem o výkonu 138W.

Je tu ale ještě jiný otazník, který může působit problém. Ten nabíječ při nabíjení vždy asi na 1-2s přeruší nabíjení a proměřuje nabíjenou baterii. V tu chvíli odběr ze zdroje na tu sekundu/dvě klesne na minimum potřebné jen pro napájení obvodů nabíječe. Toto krátkodobé snížení odběru nastane v průběhu nabíjecí doby asi tak 10 - 20x podle zvoleného nabíjecího programu.
Nebude toto působit zdroji zhotovenému z PC zdroje problémy ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no je pravda, ž bude extrémně neefektivní v nízké zátěži, ale fungovat by to mělo... lepší by ale bylo, kdyby ten nízký odběr jel přes jinu větev, nějakou slabší, k tomu určenou... otázka je, jestli to nabíječ umožňuje, nebo se tak dá překopat..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tedy nejsem si dle toho článečku jist spojováním 12V větví takto v jednu... pak totiž proud z jedné teče na výstup druhé a v nejmenším by měl druhou a další napojené větve zatěžovat, v horčím případě zkratovat :shock: asi nevím, jak to funguje, omlouvám se :)) ale spojovat větve zdroje asi není jako spojovat baterky, nebo ano? tzn při paralelnim spojení se sečte proud a zůstane napětí.. no, asi to tak funguje :D pak na tom ale není zrovna nic těžkého..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Proto tam jsou ty 10W odpory, aby při vypnutí zátěže nenastal ten obrovskej skok, ale pokles bude jen do toho minima co povolí ty odpory, každopádně se musejí chladit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no 20W je stále poměrně malé minimum...
jinak ty odpory, já jsem to nedomyslel.. on ne že by to byl pro zdroj problém, zdroj má limitaci, že bez odběru nebo s malým odběrem se nezapne, resp vypne... takže ano, ty dva odpory (dal bych aspoň 4 odpory na tvuj zdroj) to pořeší..

Obrázek uživatele Michal Čížek

no nevím už takhle to budou 2 ohmy a budou pěkně hřát, myslím, že ty odpory jsou pro minimální zátěž, aby zdroj nebyl zvlněnej. Ještě jsem neměl čest si takto hrát s PC zdrojema, ale už jsem jich pár viděl i v akci, takže právě proto si myslím, že nebude problém. Ono v případě, kdy bude tento zdroj používán pro nabíječku, nebude moc vadit pokud trochu zvlněnej bude i samotná nabíječka má toleranci.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak jsem si našel i jiný článek o využití PC zdroje a pak mě hned napadlo, že v tom článku co jsem tu poslal se píše o 2x 10W odporech na větvy 5V a ne na 12V. Proto tam autor popisuje, že se má nejdřív zdroj připojit a pak zapnout, aby při zapnutí byl v zátěži, i tak by to mělo fungovat při kontrolních vypínáních, ale kdyby byl problém, zkusil bych natrvalo té 12V větve připojit třeba nějakej starej HDD, aby tam nějaká minimální zátěž byla kdyby náhodou.

Obrázek uživatele JKADER

Já se zkusím vmísit do debaty - ona tam přece bude nějaká minimální zátěž (i při kontrolním proměřování nabíjených baterek) protože z té 12V větve bude přece pořád odebírat ten nabíječ pro svoje základní fungování - nebo jsem mimo ? Otázka je kolik bere naprázdno, když zrovna nenabíjí, ale to bych asi byl schopen změřit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no asi takhle - pro napájení měřiče to nebudou ani Watty, natož desítky wattů..
je jedno, kde je na zdroji zátěž, zdroj potřebuje zátěž aspoň nějakou jednak aby vůbec najel (tu mu poskytuje třeba i větrák) a pak nějakou, aby fungoval správně... do 20% má zdroj mizernou efektivitu, takže těch 40W bych mu tam dal v odporech.. 40W dost hřeje, ale ono je to jedno, mohou být klidně samostatně a na chladiči vykuchaném z nějakého procáku, nebo prostě na kusu železa, aby neshořely..
klavní je, aby zdroj nejel skoro na prázdno, to by jednak nefungoval a jednak by ani fungovat nechtěl..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.