Potíže se startem Win XP SP3

Mám takový drobný problém s mým počítačem. Má motherboard K7VT4A s nejnovější verzí BIOSu. Protože byl počítač pomalý kvůli paměti, tak jsem přistoupil k zakoupení nového modulu DDR1 333 MHz 1 GB. Po experimentování jsem si na Internetu našel, že jen bližší slot je pro DDR1 paměti, kdežto druhý je patrně pro DDR2 paměti. Umístil jsem paměť do správného slotu a úspěšně zapnul.
Vše fungovalo OK - jen procesor se nyní myslím ukazoval jako úzké hrdlo systému.
Když jsem PC ráno pak zapnul znovu, tak už nešlo nic. Konkrétně PC nenastartovalo opakovaně - jen se objevila startovací obrazovka Windows a pak dlouho černo. Někdy se nešlo přepnout ani do stavu nouze,
*protože USB klávesnice nefungovala.*

Zkoušel jsem ji v různých USB konektorech, někdy to pomohlo, ale vcelku ne.
Přinesl jsem tak starou PS/2 klávesnici, s níž teď píšu, a dal do PC starou paměť 256 MB. I tak problémy přetrvávají, ale spustil jsem PC ve stavu nouze.
Čím by to tak mohlo být způsobeno?
Zároveň jsem předtím než jsem úspěšně spustil PC s novou pamětí aktualizoval PC novými WIN aktualizacemi. Může to být SW problém? V BIOSU klávesnice funguje dobře. A s myší problémy skoro nemám. (PS/2)

Ve správci zařízení dělá problémy jen "Řadič jednoduché komunikace pro sběrnici PCI", který jsem asi nemusel vůbec instalovat.

Když už mám tu příležitost, tak jsem se chtěl ještě zeptat na disk. Dostal jsem HDD Seagate Barracuda 7200.7 80GB, prý vadný. Po experimentování s jumpery, jsem si prohlédnul nastavení na Internetua pak skutečně i na discích. Zprovoznil jsem ho jako slave s tím, že master byl původní disk Maxtor. Na disku jsem našl nějaké zbytky po Windows, nahrál jsem tam i jeden soubor. Pak jsem počítač vypnul a druhý den bohužel toto nastavení nefungovalo - PC nestartovalo. Pak jsem zapojil oba na cable select. To zase fungovalo, ale přišel výpadek proudu. Potom už jsem disk nemohl zapojit ani tak, ani tak. Co s tím?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud je to tato deska http://www.asrock.com/mb/overview.asp?model=k7vt4a pak jsou obě ramky DDR1 a DDR2 bys tam ani neměl kvůli jinak položenému notchi (a DDR2 má 2) dostat.. Ale po znovupřečtení vidím, že jsi se snažil o DDR1, takže dobré.. Nedočetl jsem se ale, jeslti podporuje 512MB nebo 1024MB na slot.. Zde ale asi problém taky nebude..

Vadu SW snad vyloučíš jen seháním třetího disku (nebo formátem prvního) a instalací nového OS.. Druhý disk bych očividně rovnou vyhodill

Obrázek uživatele ujo

To, co píšeš o DDR1 a DDR2, je docela logické. Já jen právě z informací od výrobce a z toho, co je na desce, jsem vytušil, že to takhle je. Asi se tam dají dát 2 DDR1 a myslel jsem, že i jedna DDR2, ale asi se myslelo DDR1 400 MHz. Tim by se to vysvětlovalo. Možná je to jen terminologický zmatek, ale to neřeší můj údiv, že to chvíli jde a pak zas nejde.

Jistě - disk jsem dostal zadarmo a mohu ho stejně v klidu vyhodit. Asi jsem blbec a promeškal jsem vhodnou příležitost ho naformátovat, když fungoval. To mě zase až tolik netrápí. Jenom opět se divím, že to šlo, a pak ne. Hádám, jestli to neukazuje na nějaký problém s deskou nebo zdrojem, to by bylo špatné. :-((

Obrázek uživatele Michal Čížek

Memory: 2 DDR DIMM slots: DDR1and DDR2
PC2100 (DDR266) / PC2700 (DDR333)
for 2 DDR DIMM slots, Max. 2GB;
PC3200 (DDR400) for 1 DDR DIMM slot, Max. 1GB

Když vše odpojíš ( HDD, cd mechaniky a vše z USB) startuje vždy BIOS?

Obrázek uživatele ujo
[64881] BIOS

Všechno odpojovat jsem nezkoušel, ale při výměně paměti BIOS naběhl vždy, tak nemyslím, že by s tím byl problém. Taky mě napadlo, že DDR2 v tom, co cituješ, co jsem četl taky v manuálu v asrock bude prostě jenom označení, že jde o druhou DDR. Do BIOSu jsem se nedostal jen při pokusech s tím vadným diskem, ale to bych teď ani neřešil.

Dneska ráno (s původní pamětí) se počítač spustil, ale pak vytuhnul na spořiči obrazovky (žádná reakce). Tak jsem ho spustil do stavu nouze, zkusil si projít služby spouštěné při startu, některé zakázal, jiné, u nichž jsem si nebyl jistý, co vlastně dělají, zase povolil - přepnul na "Automaticky". Odinstaloval jsem taky nějaký SW od McAfee, který se mi nedávno instaloval s nějakou aktualizací už nevím čeho.

Taky jsem se včera ujistil flashkou, že ze 6 USB portů jich při stavu nouze fungovalo 5.

Myslíte, že by mi pomohlo se vrátit před aktualizaci Windows Update bodem obnovy? (Protože už nějak moc nevím, co jiného dělat...)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Oni jsou popsány DDR1 a DDR2 jakože čísla - první a druhý, slot číslo jedna a číslo 2. Odtud toto nedorozumění :-)

Můžeš zkusit obnovu, ale tady by spíš pomohl čistý reinstall na jakýkoliv disk.. Ono snažit se opravit vážné komplexy jednoho systému je mnohdy úkol nadlidský.. Jak se XP rozhodnout, tak je pouze málokdy přemluvíš..

Obrázek uživatele ujo

Jasně, DDR2 je tady jenom označení.

Včera jsem zálohoval ručně nové soubory, přešel na poslední bod obnovení z 19, dnes ráno počítač nenaběhnul, na podruhé ano, ale zasekl se pak. Tak jsem šel na body obnovení 2 - 4. Při čtvrtém se systém odmítnul obnovit, ale jako zázrakem PC šlo. Taky se nainstalovaly nějaké aktualizace. Uložil jsem pár bodů obnovení. Nové aktualizace . NET frameworku nešly. Použil jsem vyčištění disku a získal trochu volného místa. A použil Scandisk.

Zatím tedy, v jakémsi metastabilním stavu, paměť ještě neměním.

Chtěl jsem se ale zeptat, při připojení tiskárny přes USB PC 2x spolehlivě vytuhlo. Když jsem ji ale připojil před bootováním, tak vše OK. Na co to ukazuje?

Chtěl jsem použít program HW Info, ale to vedlo taky k zatuhnutí. Tak nevím...

Reinstalovat se mi nechce: nemám ani co, ani kam, instalace programů by trvala hodně dlouho. Už teď ale jsem s tím strávil moře času. Snad ne zbytečně...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No tohle je opravdu dost rozpadlané, než aby mohohlo cokoliv jiné než reinstall. Po pravdě když to neuděláš, stále budeš v nějakém metastavu a nebudeš si moct být jistý stabilitou..

Ukazuje to na cokoliv, na vadu HW, na vadu SW.. Spíš bych to u tebe viděl na silnej bordel v SW... Systémy totiž prostě mají schopnost se odesrat :D

Obrázek uživatele ujo

Tak se to spravilo téměř samo. Znovu jsem nainstaloval SP3 a aktualizace se už nenainstalovaly všechny. Tři prostě už nainstalovat nejdou.
Paměť myslím funguje dobře. Bohužel nastaly potíže s diskem. K tomu založím jiné vlákno...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.