Pár dotazů k MAC OS X

Docela se mi zalíbil tenhle systém (na něco se klikne a v pohodě se to spustí, ne jako windows ), takže bych ho chtěl zkusit. Ale je tam ten samej problém, jako je u Linuxů. Potřebuju prostě spouštět některý windowsácký programy. Nechci dělat dual boot, takže mě napadlo, že bych si pomocí nějakýho programu na spuštění virtálního pc (existuje nějakej na mac, ne? ) rozchodil nějaký winy (XP nebo Visty). Zajímalo by mě, jak by to chodilo, kdybych občas přepínal mezi sebou. Jak by na tom fungovaly výkonostně věci atd.

Příklad: Chtěl bych používat přehrávač, browser atd. jenom z Macu. Na virtual pc bych hrál jenoom hry. Jak by na tom fungovaly? Jakej by byl propad výkonu oproti jednomu spuštěnýmu systému? Objevovali by se nějaké bugy?

Jenom ještě podotýkám že ten MAC os nechci dát do virtual pc do windowsů, chci to mít jako primární systém, ne naopak!

Obrázek uživatele Jiří Moos

Při instalaci narazíte na problém nekompatibility s PC, MAC je dělaný pro Macintoshe - počítače primárně vyráběné firmou Apple v USA. Existují předělané verze na naše počítače (jde hlavně o procesory). Pokud budete mít MAC koupený, tak nejspíš nebude fungovat - musíte sehnat nějakou warez verzi. Koukněte na internet a hledejte verzi pro váš procesor (většinou Intel, AMD). Nezaručuji však funkčnost - mě kupříkladu nešla žádná verze a to jsem jich zkoušel asi 5-6.

S tím virtuálním počítačem na MACu opravdu nevím, ale pokud existuje takovýto emulátor, tak jsem si téměř jist, že nebude stíhat náročné hry, pokud vůbec nějaké.

Osobně bych doporučoval, vámi zavrhovaný, dualboot MAC OS, Windows. Windows na hry, MAC na testování. Pokud rozdělíte disk na dvě partition, tak se vám bude pěkně pracovat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobře, asi ten dual boot zkusim. Jinak samozřejmě plánuju nainstalovat warez verzi, nevím kde bych sehnal originál a ani na ní nemam peníze...

Obrázek uživatele Jiří Moos

Jojo určitě zkuste... být vámi, tak rozdělím disk (použil bych Acronis disk director suite) a udělám ten dualboot.

Btw: Programů na MAC OS X a Linux je mnoho a je také dost ekvivalentů Windowsáckých programů... stačí jen hledat (neříkám, že jsou všechny programy na Win i na MAC).

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ještě se chci zeptat, jak to bude s tim dual bootem... Mám windows vista 64bit a když rozdělím disk, udělá se nějaký zavaděč? Abych se dostal do starého systému...

Obrázek uživatele Jiří Moos

No to je právě problém - zavaděč se přepíše, ale normálně nabootujete instalačku Vist a opravíte spouštění - potom jen editujete ve Vistě boot.ini a vesele spustíte MAC i Win.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No když to tak čtu, tak se mi to doto nějak moc nechce... :-/ Takže nakonec asi udělam jenom virtual pc na vistách a nainstaluju tam ten MAC OS.

Obrázek uživatele Jiří Moos

Nevím jak další emulátory, ale třeba VmWare MAC OS emulovat neumí :)) Nejspíš vám příjde, že vás chci odradit od insalace MAC, ale pouze sděluji fakta. Ta oprava zavaděče je opravdu jednoduchá - musíte jen mít instalačku Vist - tím během několika sekund opravíte zavádění Visty... je možné, že zavaděč bude natolik chytrý, že sám přidá MAC OS, mě se to stalo při instalování XP.

Existují také speciálně upravené verze MACů přímo pro VmWare - našel jsem jednu na torrentech a vpohodě fungovala... bohužel to nebyl ten nový Leopard, ale starší Tiger, ale stejně pro základní otestování stačil.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.