Mizící DVD mechanika během kopírování CD/DVD

Zdravim vás a předem děkuji za všechny dobře míněné rady. Mám nový počítač, u kterého mne zlobí kopírování CD/DVD. Pokud chci vypálit data z harddisku, nemám sebemenší problém. Pokud ale zadám kopírování CD, NERO vytvoří obraz, vyjede mechanika, NERO mne požádá o vložení prázdného média a počítač zcela zatuhne. Kontrolka HDD svítí a po pár minutách se počítač zase rozjede s tím rozdílem, že NEVIDÍ DVD-mechaniku!!! Zároveň se mi objeví hlášení, že k rozbočovači USB bylo připojeno vysokorychlostí zařízení USB, které bude fungovat se sníženou rychlostí a že ho mám odpojit z aktuálního portu a připojit k rozbočovači na jiný port. Počítač musím restartovat a DVD mechanika se zase objeví a vše funguje, jak má.

Nejdříve jsem myslel, že je potíž v NERU, tak jsem nainstaloval Alcohol 120%, ale problém se objevil i tam.

Mám desku GA-EP45-UD3R (rev. 1.0) http://www.gigabyte.cz/products/mb/cpulist/ga-ep45-ud3r_10.html, tak jsem zkusil aktualizovat všechny ovladače, které jsou k desce na stránkách GigaBytu (Intel ICH9R/ICH10R SATA RAID Driver + Chipset INF installation + GIGABYTE SATA2 Driver). Nepomohlo to. Zkusil jsem také odebrat mechaniku a zase nainstalovat, nebylo to k ničemu.
Osobně si myslím, že to nějak souvisí s rozhraním SATA.

Jo, a zapomněl jsem na to, že se jedná se o DVD mechaniku LG DVD±R/±RW/RAM, GH22LS30, SATA http://www.losancomputers.cz/?Mode=Sti&StiId=43797
Mám HDD Western Digital Caviar Black 3.5" 640GB WD6401AALS http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106140&Search=WD6401AALS&SearchType=1&SearchSubmit=1, zapojen v režimu SATA.

Nastavení v BIOSU mám toto:

SATA RAID/AHCI Mode - AHCI
SATA Port0-3 Native Mode - Enabled
Onboard SATA/IDE Device (GigaByte SATA2 chip) - Enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl Device (GigaByte SATA2 chip) - IDE

Ještě bych měl upozornit na jednu asi související věc:

když jsem nainstaloval Windows XP PRO, zjistil jsem, že systémový disk je veden jako I:, DVD mechanika jako H: a čtečka karet jako C:, D:, E:, F: a G:
Jelikož mi Opera hlásila chybu o chybějícím disku, dočetl jsem se na webu, že stačí přejmenovat jednotky čtečky a problém je odstraněn. Nyní mám tedy systémový disk veden stále jako I:, DVD-ROM ale jako J: a čtečku V: - Z:

Jednotky jsem přejmenoval ještě před instalací NERA i Alcoholu, kromě kopírování DVD/CD vypalovačka, čtečka i HDD fungují, jak mají.
V tuto chvíli myslím, že už jsem vyzkoušel všechno, ale určitě existuje řešení. Můžete mi, prosím, někdo poradit, nasměrovat? Díky za váš čas.

Waawe

Obrázek uživatele psychocowboy

to je vec, na kterou ja jako prodejce upozornuji kazdeho, komu prodavam ctecku karet - je nutne ji nainstalovat AZ PO INSTALACI OS!! protoze de facto vsechny ctecky si prebiraji pismena driv nez HDD, bacha na to...

osobne bych doporucil preinstalovat OS pro zacatek... nektery software si na C: jako systemovy disk potrpi!!

Obrázek uživatele Waawe

Bohužel začínám mít taky ten pocit. Poznám něco, když odpojím tu čtečku a zkusím okopírovat CD?

Co se týká té instalace, složili mi ten stroj v obchodě a já si sám doma nainstaloval systém. Bohužel mě nikdo nevaroval. Sám jsem na označení disků a mechanik čučel jak vejr. Stačí tedy odpojit jen nějaký konektor?

Obrázek uživatele psychocowboy

no ta ctecka ma jeden kablik, ktery vede na desku do slozeneho USB... kdyz to odpojis, tak se nic nezmeni, ale kdyz to odpojis, preinstalujes a zapojis, tak bude vse v poradku a verim ze i ta mechanika prestane delat problemy...

Obrázek uživatele Waawe

Ten kablík bude pravděpodobně zakončen nějakým konektorem? Nebude tam nějak "připájen natvrdo?"
Který USB to je?

Image Hosting

Vede k němu i napájení, které mám také odpojit, nebo je napájen po tom kablíku?

Představa celkové instalace je fakt frustrující, strávil jsem 3-4 večery, než jsem to všechno vyladil. Chybama se člověk učí. :-(

Obrázek uživatele psychocowboy

:) to je hold riziko kupovani zeleza bez software... normalne jdi od samotne ctecky po kablu az k desce, bude zakonceny konektorem (je v nem i napajeni) a vytahni ho... muzes to zkusit jestli ti to pujde i bez toho (myslim vypalovani a tvuj problem), jestli ne, tak reinstal te bohuzel nemine...

Obrázek uživatele Waawe

Tak po měsíci jsem tady zase. Před reinstalací systému jsem čtečku odpojil, nainstaloval systém. Ten je teď správně na C:/, DVD-ROM na D:/ a čtečka je označena E:/ - I:/.

Bohužel, můj problém to nevyřešilo: při kopírování CD se mi v NERu načte obraz, vyjede mechanika, zároveň jsem vyzván k vložení prázdného media a systém zamzne na cca 5 minut, kontrolka HDD svítí. Po uvedené době se počítač vzchopí, ale DVD-ROM už není zobrazena. Po restartování se zase objeví. Vyjma kopírování vypalovačka funguje, jak má.

Pozn: koukal jsem na úvodní obrazovku při detekci, bylo tam:

Port 0-1 No Device
Port 2 - CD ROM
Port 3 - HDD
Port 4-5 No Device

Tak co teď? Mám zkusit prohodit SATA kablíky? Koukal jsem na nastavení MASTER/SLAVE v Biosu, ale nic takového už tam není. :-) Jsem ztacen. Poradíte?

Obrázek uživatele Waawe

Tak jsem DVD mechaniku zapojil do toho fialového Gigabyte řadiče a najednou vše funguje, jak má.
Vůbec to nechápu.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.