Samospouštění a vypínání 2

Už jednou jsem tento problém popisoval. Takže v servisu mě vyměnili zdroj, hardisk a stejnou, ale starší základní desku. A přidali mě tam ještě jeden větráček. Než mě ho dali, tak PC údajně 24 hod. testovali a počítač držel. Ikdyž mě to stálo 3 500,-, přesto jsem měl radost, že už je to v pořádku. Po zapnutí doma naběhl a snad po hodině se opět sám vypnul. Takže pořád ten samý problém. Sice je to lepší v tom, že zapnutý teď vydrží déle, nejvíc zatím tak 15 hod., ale pořád to po nějaké té hodině spadne. Není to jako když se vypne proud, ale ukončí se aplikace a vypne se. Nevím jestli by to spravila nová instalace XP nebo, kde je vůbec ten zakopaný pes a co vůbec může tuto příčinu způsobovat. Díky

Obrázek uživatele tatik

První bych zkusil změřit teplotu. Stáhněte si prográmek na měření teploty a dejte vědět, co se naměřilo. Sledujte teplotu třeba co půl hodiny, jestli roste a jak.
Pokud přidávali v servisu ventilátor, vezmeme-li v úvahu, že servis může být klimatizován a současné teploty, nemusíme být daleko od jádra problému.

Obrázek uživatele Klimda

To už mě také napadlo a stáhnul jsem si program EVEREST Home Edition. Nevím, jestli je to ten pravý, ale teplota základní desky je 28 stupňů, CPU je 32 a hard disku Seagate ST3320613AS je 28 stupňů. Zatím jsem jen spozoroval kolísání teploty u CPU.

Obrázek uživatele tatik

Chvíli jej sledujte, kam se teplota dostane. Podívejte se do BIOSu, jestli tam není nastavena teploa, kdy se má počítač vypnout.
Otesujte RAMky Memtestem.

Obrázek uživatele Klimda

S BIOSem moc nekamarádím, ale našel jsem u CPU teplotu 45 stupňů a ještě jiné údaje, ale nic z toho není aktivní a nedá se to změnit. Jinak jsem si stáhnul MEMTEST. Mám RAMku 2048, ale do testu se dá napsat jen 1024 a tu jsem testoval. Při spuštění testu šla teplota nahoru a 2x při 10% testu a teplotě u CPU 54 a 52 stupňů se PC vypnul. Teplota u zákl. desky byla 31 a 32 stupňů a u hard disku 28 a 29 stupňů. A to jsem měl sundaný boční kryt z PC. Po chvíli jsem PC opět zapnul, dal boční kryt na PC a dal znova testovat ramku, teplota šla nahoru a zastavila se u CPU na 54, u zákl. desky na 32 a u hard disku na 29 stupňů. Nevím, jak dlouho se RAMky testují, ale teď je to 126%, žádná chyba a PC běží. Nechám jej běžet a ráno uvidím.

Obrázek uživatele Klimda

Tak jsem odeslal předchozí zprávu a PC se vypnul. Po chvilce jsem jej zapnul a teplota u všech měřených hodnot jde dolů. RAMky nebudu testovat a nechám PC běžet. A ráno se uvidí.

Obrázek uživatele Klimda

Tak jsem ho nechal běžet přes noc a musel se vypnout a znova sám zapnout. Měl jsem spuštěné aplikace a ráno nebylo spuštěno nic. Přes noc jsem byl zakrytovaný z boku. Ráno to spadlo znova, teplota CPU byla kolem 47 stupňů. Sundal jsem kryt, zapnul jsem ho, teplota CPU je 35 a tři hodiny běží. Nevím, kde to teplotní čidlo je a jestli se dá vyměnit, ale zkusil bych to. Jestli to je ovšem v tom čidle.

Obrázek uživatele tatik

Abychom si rozuměli. V BIOSu se dá vyčíst teplota procesoru, ale také se u některých dá nastavit teplota, při níž se počítač vypně, resp. restartuje.
Pokud je počítač v klidu, teplota je nižší než při práci. 100% vytížení znamená růst teploty. Jak mjsem psal, pokud v servisu přidali ventilátor, určitě řešili teplotu. Problém může být například v pastě mezi procesorem a chladičem.
Kdyby se toto stalo osobně mě, vrátil bych ho zpět. Přece jen 3500 Kč není zas tak málo v době, kdy se dá za 10 000 pořídit nový počítač.
Ad memtest : čím déle běží, tím lépe. Já jsem ho měl puštěný asi 5 nebo 6 hodin.

Obrázek uživatele Klimda

Také to udělám a v pondělí ho tam vezu. Když mě průběžně informovali o závadách, tak mě řekli po výměně zdroje a hard disku, že 12 hod.vydržel a pak zkusili nějakou náročnou hru a PC spadl znova. Údajně ho nechali pak ještě běžet, znova se vypnul a problém viděli v zákl. desce. Teď jsem ho testoval memtestem a zhruba po 3 hod. se vypnul. Někdy, když vypne, tak se nedá hned zapnout a tak minutku musím čekat a pak to jde. Ale v noci se vypnul a sám znova zapnul. Průběh není nikdy stejný.

Obrázek uživatele tatik

Dejte vědět, jak jste dopadl.

Obrázek uživatele Klimda

Určitě se ozvu. Ale asi bych vyřadil i to teplotní čidlo. PC byl celý den vypnutý a při nabíhání to spadne a znova nabíhí a znová padá. A když už po několikaté naběhne, tak je to otázka sekund a začne odhlašování a vypne se a zase zapne a tak pořád dokola. Napadlo mě, jestli to nemůže být i procesor nebo jestli znova nainstalovat windows XP. Zkoušel jsem dát instalačku XP, ale upozorňuje mě to, že mám v PC nějakou novou verzi a že instalační CD mám vložit před nabíháním PC, ale v tom případě to nabízí jen úplně novou instalaci. Žádnou reinstalaci. Tak jsem to nedělal, abych nepřišel o vše, co mám v PC. Kdyby PC vyhořel, tak vím, že je vyhořelý, ale takové závady jsou ke vzteku.

Obrázek uživatele Klimda

Tak se ozývám, jak jsem slíbil. Skoro po 14 dnech mám PC doma. Celou tu dobu zkoušeli a zkoušeli. Vyměnili i procesor, ale po dvou dnech to spadlo. Pak vytáhli TV kartu a podle nich byl problém v té kartě. Pak testovali CPU a RAMku programem GO - ORTHOS BETA by Johnny Lee 72 hod., 43 min. a 24 sek. A PC vydržel. Nic mě to tentokrát nestalo. Tak uvidím, co ukáže čas. Přejí hezký večer.

Obrázek uživatele Klimda

Tak jak jsem psal, že PC testovali a vydržel, tak už to zase není pravda. Doma jsem jej zapnul, vše v pohodě, po 3. hod. jsem ho vypnul a ráno jsem byl překvapen a PC běžel. A teď je ve stavu tam, kde byl předtím. Už tomu fakt nerozumím. Ještě jediná věc, která není vyměněna a to je grafická karta. Tak to je asi poslední možnost. Pak už opravdu nevím.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.