Reinstalace Windows XP

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat na jednu záležitost.
Nechce se mi vůbec nastartovat windows a nerad bych přišel o všechna data v počítači. Napadlo mě, že bych windows přeinstaloval, pak data přetáhl na externí disk a pak bych teprve vše formátoval a znovu instaloval windows.
Otázka tedy zní: Dostanu se k původním datům, když přeinstaluji windows?

Děkuji za odpověď.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ano ... dostanete. Tedy abych byl přesnější, k datům uloženým na disku (jako v kořene toho disku) tak na ty ano. Data, která jsou v dokumentech a na ploše, tak na ty ne (hovořím o XP). S Programem files si teď nejsem jist, co se stane.
Doporučil bych pak asi nainstalovat starší systém, než jaký máte v pc teď, protože pak vám bude vybíhat na začátku tabulka se zvolením operačního systému (ale to už i při instalaci vlastně).

Jen tak okrajově: proč vám nejde spustit windows? Zkoušel jste nouzový režim? Je bootování správně nastaveno na HDD?

Obrázek uživatele David Ryvola

Tuším,že program files se taky smažou ...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak to je špatný, téměř vše mám v dokumentech. Známej už mi říkal, že nebylo chytrý ukládat si data pod documents and settings. Dočetl jsem se, že možnost instalace je dvojí. Tzv. opravná, kde data zůstanou a nová, kde se smažou. Když jsem ale nabootoval z instalačního CD, tak mi to nedalo na výběr a prostě se spustila instalace. Protože jsem nevěděl, zda se náhodou rovnou neformátuje, tak jsem to raději vypnul.

Počítač poslední dobou zlobil, odkládal jsem to vše na později, což se evidentně nevyplatilo. Je možný, že to bude nějakýma trojanama. Sekalo se to, zamrzávalo, samo restartovalo, často při spuštění naběhla modrá smrt. V nouzovým režímu to taky nešlo spustit.

Nejjistější tedy zřejmě bude dát disky do jiného počítače, tam si data přetáhnout a pak ve svém PC formátovat a instalovat..

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ano, to Vám řekl dobře ... Lépe řečeno opravná = inovace systému.

Ikdyž ale připojíte HDD do jiného pc, tak si nejsem jist, zda se Vám podaří se do složek "documents ..." dostat. teoreticky by to mohlo jít, protože systémový svazek na disku nebude aktivní, ale možná mají ty složky nějaké atributy, tak to stejně nepůjde, ale to teď fakt netuším.
Možná bychom se mohli pokusit ten počítač spustit, kdyby jste nám napsal, co se děje, co vám to píše za chyby apod. Co je vlastně důvodem tohoto problému, ale jestli to nevypisuje nic, nouzový režim nejde, tak pak už by zbývala poslední možnost a to - odpojit nedůležité komponenty a periférie (například nechat jen jednu ramku, HDD, klávesnici, myš, monitor, (pokud je po ruce třeba nějakou starou grafiku, pokud není, tak hold nechat tu, kterou máte)) a ostatní jakou síťovku, nějaké USB zařízení, zvukovku aj. dát pryč. Pokud ani v tomto stavu by se nic nespustilo, tak pak už zbývá jen ta Vaše možnost - zkusit to otevřít na jiném pc ....

Obrázek uživatele TheALuminium

Pokud spustíte HDD na jiném PC tak tam budete mít vše, vždyť na C: nebo prostě na primárním svazku máte vše potřebné v tom document and settings, tam jsi najdete dokumenty a je to, ale až tento disk rozjedete na jiném PC tak na něm zkontrolujte, že je tam silný antivirus protože jak jste říkal může tam být třeba i vir, tak abyste nenakazil jiný počítač :wink:

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Dobrá rada ... Jistě zkontrolovat antivirákem.
Jak bych ještě postupoval, jsem napsal výše ...

TheALuminium wrote:
... document and settings, tam jsi najdete dokumenty a je to ...

Nejsem si tak jist. Není ta složka chráněna těmi atributy, jak jsem psal? Svazek není aktivní, to je jasný, ale co ty práva?!?

Obrázek uživatele TheALuminium

Vůbec, tady si s právy nehrajeme, když spustíš HDD na jiném PC dostaneš se ke všemu, pokud tam není nějaký speciální ochranný software, ale samotný Windows XP to nijak nechrání, jelikož není aktivní.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.