Problémy po startu PC s Win 7 ...

Získala jsem PC do kterého byl doinstalován OS Win 7 - zákl. OS v PC je XP ...
Při využívání Win 7 mě překvapilo toto:
- Mám nainstal. miniaplikaci, která mi zobrazuje momentální vytížení procesoru a RAMky.
- A tak po zapnutí PC a najetí OS - to když se v panelu úloh zobrazí ikony progr. spuštěných při startu OS - vidím, že neklesne ručička ukazatele zatížení procesoru na hodnoty blízké nule, ale po různě dlouhou dobu - až 5 i více min. - ukazuje proměnné vytížení procesoru, které se vesměs blíží 100%.
- Když si v této fázi činnosti PC zobrazím ve Správci úloh Procesy, tak vidím, že největšími "žrouty" výkonu procesoru jsou progr. :
Svchost.exe - má až 13 položek, dále ekrn.exe, taskmgr.exe, system, Nečinné procesy a další. - Položka Nečinné procesy zlobí dost i pak, když už je "chod" OS stabilizovaný ...
- Po zmíněných cca 5-ti minutách se Procesy "zklidní" a zatížení procesoru klesna k nule ...

Neumím si toto chování Win 7 vysvětlit - nemít zmíněnou miniaplikaci, tak bych o tom asi ani nevěděla, ale vědomí této anomalie - dle mě - mě zneklidňuje ... popsaný průběh náběhu PC možná není neběžný, možná je to běžný, typický průběh po startu PC = možná mám jen "velké očí" ...

Prosím o vaše názory a o osvětu - díky ... :smile:

Obrázek uživatele Jiří Moos

Děkujeme za příspěvek. Tato miniaplikace je přímo legendární i když nejsem úplně stoprocentně přesvědčen o její přesnosti. Když se systém načítá, dějí se najednou hromady věcí, spouští se programy, načítají data, kontroluje a aplikuje nastavení a mnoho dalšího, což pochopitelně vytěžuje procesor na vysoký výkon. Představte si to takhle - měla byste být vlastně ráda, že se využití blíží 100%, protože pokud by tomu bylo jinak, tak se vlastně ten procesor "fláká" a šetří si někde svůj výkon. Start systému by tak byl mnohem pomalejší, což by se nám rozhodně nelíbilo. Procesor je sestaven proto, aby pracoval ve vysokých rychlostech, nemusíte se o něj tedy bát, že by se mu něco stalo. Jakmile se systém připraví (záleží na rychlosti procesoru, počtu spuštěných programů..) aktivita procesoru se sníží a poté se zvyšuje většinou až po vaší interakci.

K těm procesům
- svchost.exe je základní systémový proces, který spouští systémové služby. Pokud jich je hodně, může být jeho instance několikanásobná (klidně 13x)
- ekrn.exe je proces vašeho antivirového programu od výrobce ESET (NOD32, Eset Smart Security,...) tedy velice důležitý proces starající se o bezpečnost vašeho počítače
- taskmgr.exe je proces Správce úloh ("zmizí" jakmile jej zavřete)
a Nečinné procesy je procentuální označení doby, kdy váš procesor nic nedělá (nejedná se tedy o proces, ale o místo, kde žádné procesy nejsou)

Mohu vás tedy ujistit, že toto chování JE normální a nemusí vás vůbec děsit. Tato miniaplikace pouze zvyšuje zájem o tuto problematiku, což není rozhodně u některých uživatelů na škodu, ale slouží pouze jako hrubý náhled do toho, co se děje uvnitř.

Děkujeme za Váš zájem a snad se mi podařilo vám něco osvětlit :-)

Obrázek uživatele Nela

Velké díky za obsáhlé vysvětlení ...
Já patřím k těm, kteří radí slyší opakovaně stejná pojednání = pokud jsou totožná s mými dosavadními poznatky, tak mě to utvrzuje v tom, že to, co o předmětném problému vím, že to je OK ...
A tak tomu je i v tomto případě = již dříve, hodně dávno před napsáním mého dotazu jsem si pomoci Googlu ozřejmila to základní k jednotlivým procesům, které jsou "v běhu" v mém PC ... takže díky za opáčko ... to míním bez ironie ...

Ale přesto se mi na dlouhém náběhu mého PC něco nezdá - uvedu příklad:
- proces ekrn.exe má vazbu na ESS v mém systému - proč ale tolik sekund či vteřin se pokaždé "něco" odněkud do procesoru "natahuje" ... vždyť RAMka má přeci vysokou rychlost a to dost málo, co v kB ESS představuje, tak to málo by mělo být v procesoru "co by dup ?!"

- a mě znepokojuje ta "neskutečně" dlouhá doba, kterou trvá, než se procesor náplní a než je schopen další činnosti = práce ...

No a abych měla představu i o tom, zda v průběhu oněch cca 5 min., které mě zneklidňují, nedochází k nějakému datovému toku do i ven z PC, tak jsem si nainstalovala do PC i Conmet, který toto umožňuje ... a tak vidím, že během těch cca 5ti min. o kterých vedu řečí, že během této doby něco "teče" do PC i ven - a to mám firewal v ESS nastaven na interaktivní režim ... a Fw mi nezobrazuje žáden pokus o kontakt nějakého portu s mým PC či naopak ...
A to mi "hraje na nervech" ...

Vím, že se asi - možná- pouštím do problémů, které bych mohla či měla přehlížet, mě to ale nenechává klidnou ...
Je možné získat nějakou přiměřenou osvětu v běžně dostupné literatuře ???
Díky za informace ... :))

Obrázek uživatele Jiří Moos

Smart Security je velice kvalitní antivirový program (ne nadarmo je slušně placený) a i když se vývojáři snaží snížit jeho zatěžování na minimum, stále jistě namáhá počítač. Potom to už jen záleží na rychlosti vašeho procesoru a kvalitě dalších součástí jak rychle si s tím poradí. Pokud máte zapnuty všechno jeho funkce (antivirus, antispyware, firewall, antispam..) bude prakticky stále kontrolovat alespoň základní systémové funkce a chránit je. Pokud prochází do vašeho počítače nějaká data zvenčí ESS je filtruje, stará se o jejich (ne)bezpečnost atd. A pokud máte dokonce naplánovaný automatický test systému (ESS umožňuje i test oparační paměti) po spuštění, bude váš počítač vždy znatelně namáhat. Otázkou je jestli vám to za to stojí, co na počítači děláte, jak se chováte na internetu atd.

Interaktivní režim firewallu znamená, že se ESS bude ptát na všechnu komunikaci s vaším PC (ven i dovnitř), ale jakmile ji jednou povolíte a zaškrtnete "zapamatovat pravidlo" již se ptát příště nebude a vpustí data dovnitř (asi by bylo otravné pořád povolovat komunikaci pro webový prohlížeč, internetové hry...). S tím se ale váží aktualizace, statistiky a mnoho dalšího, co se odesílá ven.

Co by vás konkrétně zajímalo? Odborných a velice zajímavých knih je mnoho..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no.. mě z hardwarového hlediska zajímá jaké komponenty v počítači máš.. 5 minuto je totiž opravdu hodně.. já mám například tříjádrový, mírně přetaktovaný Phenom, používám W7 na poměrně pomalém disku a po startu systému se mi spouští poměrně hodně programů a navíc ještě utilita, snižující výkon počítače (snižující spotřebu) a přitom mi procesor pracuje naplno jen několik málo sekund.. vlastně od zadání hesla trvá 30 sekund, než můhu s počítačem naplno pracovat, aniž by mě brzdíl startující program..

z toho usuzuji, že buď je tam nějaký problém, nebo máš extrémně pomalý hardware, nebo příliš mnoho programů, jež po zapnutí startují..

každopádně výraz "data v procesoru" je trochu nesprávný.. trochu moc :D abych ti to vysvětlil - procesor je mozek.. (sorry Mozku :D ) on vykonává veškeré požadavky.. a paměť je něco jako tužka a papír.. mozek si na něj zapisuje to, na co už přišel.. největší problém jsou tu ale antiviry, kde procesor načte do paměti příklady virových kódů a pak pročítá soubory a porovnává jejich kód s kódem jemu známého viru (těch jsou statisíce).. a to právě otravuje procesor opravdu hodně a dá se říct že rychlejší disk je zde na škodu, protože činnosti, jež disk nevyžadují, by pak měly extrémně zbržděný procesor.. takto díky pomalému disk i sebelepší procesor většinou na disk čeká a tak mu zbývá i čas ukazovat ti co se skrývá pod touhle webovou adresou :) to jen tak ve zkratce, rozhodně data se nenačítají do procesoru, procesor vykonává práci s daty načtenými do paměti :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.