Přeinstalování Win7 (*VYŘEŠENO*)

Ahoj, potřeboval bych poradit jak mám přeinstalovat svůj netbook Asus eee 1201N. K netbooku nebylo žádné CD s windows a teď tam mám originál Win7, samozřejmě nemám mechaniku a ted vůbec nevím jak to mám udělat a hlavně kde navíc sehant instalační soubory. Všem předem děkuju za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jednoduše, pokud máš 4GB flešku, vytvoř na ní bootovací oddíl, nakopíruj soubory z DVD od Win (nejlíp to jde ze staženého .iso souboru) a nabootuj a instaluj.. případně ti to mohu podrobně popsat, ale musím vědět, co máš a co umíš..

Obrázek uživatele kodyjunior

Ahoj, tak flashku jsem někde ted ztratil ale není problém si koupit novou. Jen nevím kde vůbec seženu ten image, protože já k tomu CD neměl. Ještě jak jsem brouzdal po netu tak jsem někde četl, že některé eee mají instalační soubor na disku a stačí jen spustit reinstal ale nevím co je na tom pravdy :D jinak nemyslím si, že o počítačích vím málo, ale IT nejsem ;-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak pravda s těma EEE (a nejen s nima) to je, ale ten jejich OS je "nakažený" od featurek výrobce.. pokud máš legálně koupenou licenci W7 a přidělený klíč, vůbec by mě netrápilo vběhnout na nějaký warez a stáhnout si nemodifikované ISO pro tvou verzi OS, nakopírovat na flashdisk a nainstalovat.. pokud máš origo DVD, přes vypálení .mds v Daemon Tools by jsi z toho obrazu mohl data zkopírovat taktéž..

Obrázek uživatele kodyjunior

Originální mám, nb jsem kupoval s originál windows a klíč mám z druhé strany nb.Tak že stačí jít např. na ulozto.cz a tam stáhnout to co si psal? ale co znamená to nemodifikované ISO a jak poznám jakou mám verzi. Pak už teda stačí ho dát na flashku a spustit například v virtualclone a ono to pojede jo?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Boot flešku ,ůžeš udělat i pomocí programu WIN TO FLASH, zvolíš zdroj instalačky placku, nebo ISO a řídíš se jen několika pokyny, dál už si dáš kávu a počkáš až to dokončí. :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to mi právě nikdy nefungovalo :)) ale aktivní flešku v diskpartu snadno uděláš..
mě se právě z origo isntalačky endařilo dostat soubory na flash, proto vyhrálo ISO..
máš určitě Win7 Home x86, tak takový taky stáhneš, nemodifikovaný je že je necrackovaný atd..

Obrázek uživatele kodyjunior

Oki tak já zítra koupím flasku a pak stáhnu teda Win 7 x86 .ISO šlo by kdybych zítra napsal dál a zas bys mi poradil další postup? Jo a nešlo by místo flasky použít externí HDD, přemýšlím o něm že bych si ho koupil a jestli ne, jak velkou flashku musím mít?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

určitě HDD by jít měl, ale většinou tyhle netbooky z něj moc rádi nenabootují, lepší je fleška.. 4GB potřebuješ.. zkus ten Win to Key jak řekl misacek, ať se zbytečně neotravuješ se stahováním..

co se dalších otázek týče, ne, představ si, dál se ptát nesmíš, už ti nebudeme radit :)) no jasně že to sem napíšeš, případně ti sepíšem i celý postup instalace, aby jsi to udělal pořádně.. je třeba i rozdělit disk atd..

Obrázek uživatele kodyjunior

s jakým stahováním? pochopi jsem to tak, že stejně budu muset stahnout napřed instalačku ve formátu ISO a to dám na flasku a pak dám ten program win to key a ono si to samo z té flashky, tak ono to ude asi jinak :D zítra si koupím flashku a budem moct pokračovat :D

Jo k té mé druhé otázce, ptám se protože často se na forech setkávám s tím, že kdo radí nebo i samotní adminové odepíšou jednou strohou větou a pak už jen píšou že je to snad jasné atd. Proto mě Vaše reakce potěšila. Jinak jednou už jsem přeinstalovával PC ale to bylo na stolním a s originál CD tak že tam byl jen ten průvodce a rozdělení disků a bylo to. :wink:

Obrázek uživatele Michal Čížek

WIN TO FLASH :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

Postup je jednoduchej, stáhneš instalačku win 7 jako ISO, přimountneš ho na daemon toolsu např. - až ti naskočí virtuální disk s instalačkou, spustíš WIN TO FLASH, kde zadáš zdrojové místo instalačky, což bude ta virtuální jednotka s win7 a pak cíl, to bude ta fleška a ono už to za tebe udělá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak my si zakládáme na tom, že jsme jen studenti, mluvíme víceméně jen ze zkušeností než z nabilovaných teoretických znalostí a když nevíme, tak zkoumáme, jak to rozchodit.. počítáme s tím, že většina našich uživatelů je méně IT gramotná a alespoň já se snažím šířit osvětu a něco tenhle národ naučit..

ten Win to Flash (sorry Misacku :)) ) by měl právě sám z DVD překopírovat soubory na flešku.. ono Misacek by mohl být té lásky a trochu ten program popsat, napsat ti co to udělá a jak na to, ale když zagooglíš, najdeš návody..

já spoléhám na ISO, které jsem kdysi stáhl a nosím ho víceméně furt ssebou, resp na externím disku.. flashdisk potřebuji často, ale také často potřebuji instalovat systém a většina lidí má právě ty recovery oddíly nebo výrobcem "vylepšené" OS, které jsou naprd, takže jim ze své instaluju čistou verzi a pouze jejich klíčem je aktivuji.. ale záleží, jak rychle z netu stáhneš 4GB..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak tady je link ke stažení http://www.downloadroute.com/WinToFlash-Novicorp/downloader.html
Jak jsem psal, jakmile budeš mít namapovanej virtuální disk s instalačkou win 7, spustíš win to flash, při prvnim spuštění to napíše licenční ujednání v azbuce :)) , potvrdíš, dál je tam výběr jazyka, mě se to spustilo už v češtině a pak se ti otevře okno, kde zadáš to co jsem popisoval vejš, potvrdíš několikrát a ono ti to tu flešku udělá bootovací a nakope tam tu instalačku tod vše. Když nebudeš vědět udělám screeny.
Ono úplně stačí aby se fleška jakkoliv inicializovala, nebo ti někdo vytvořil jako bootovací a nakopíruješ si tam z toho virtual DVD celou instalačku a bude to fungovat také. Je to vlastně to samé co dělá ten program.

Obrázek uživatele kodyjunior

Kluci děkuju a kde studejete? Taky studuju ale na CZU ekonomiku :D jo jinak zítra koupím flashku a externák a pak to začne, budu sem když tak psát kdyby něco, musím navíc počkat na zítra, protože to si domů přinesu novou mašinu a tohle dám sestře :D na takové to domácí brouzdání. Podle toho názvu bych to měl snad zvládnout.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) už nestuduju, už se živím prací, páč mě nikdo živit už nechce :-(

Obrázek uživatele kodyjunior

a zaměření IT? Na druhou stranu, v dnešní době můžeš být rád, že máš nějakej job. Nechci naštvat admina a psát věci co sem nepatří, ale jaký názor máte na macy, konkrétně Macbook Pro?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak já studuju gympl (bohužel jsem byl hloupý a ztratil jsem tim 4 roky života, které mě v oblasti počítačů a fyziky skoro nikam neposunuly) a chytrám se na FIT do Prahy..

Obrázek uživatele kodyjunior

Oki, zakladam nove tema a zde budem resit pouze preinstalovani meho nb, zitra se snad dostanu k tomu abych si koupil novou flashku. Zatim moc dekuju

Obrázek uživatele kodyjunior

Tak flashka už je koupená, tak že se na to můžu vrhnout. :D Bohužel ale zatím furt nemůžu najít na netu ty Win7, v počítači mám Win7 Home premium, ale abych přiznal pravdu tak moc nechápu jakej mám hledat aby byl nemodifikonvanej. Neporadili byste mi kluci pls? Pak už to snad vše zvádnu :???:

Obrázek uživatele kodyjunior

Tak mi to bohužel nejde, píše to u druhé části problém s CBR kodem či co. Potřeboval bych alespon vědět jaké mám stahovat aby nebyli modifíkované. Moc dík

Obrázek uživatele kodyjunior

tak se mi podařilo nakonec stáhnout ty první, dal jsem si to na flashku a když jsem chtěl spustit setup, napsalo mi to že tato verze je nekompaktibilní s mojí. Ty druhé odkazy jsem taky sthnul ale nevím co mám pak dělat s těma čtyřmi soubory když nejsou v RAR.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Počkej nějak nerozumím tomu napsalo nekompatib. Vytvořil jsi boot flešku a při spuštění to muselo načítat win 7 do prvního výběru, je to tak?

Zkus komandra, jestli si stim neporadí, ani jsem si nevšiml, že to nemá koncovku zabaleného formátu.

Obrázek uživatele kodyjunior

Napíšu postup jak jsem to dělal. Napřed jsem stáhnul ty Win a pak jsem je rozbalil a udělal se image setup.ISO, to jsem otevřel v clone drive. Pak jsem pustil to Win to flash a dal jsem tam cestu k té virtuální mechanice a pak na flashku. Udělala se mi instalačka na tu flashku. No a na závěr jsem otevřel flashku a dal jsem tam setup.exe a pak mi to naspalo že tato verze není kompatibilní a at skontroluju jestli to je 32 nebo 64 bitová verze či co. Já to snad nenainstaluju sakr

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, to je ligické, stáhl jsi 64bitový setup a máš 32bitový systém, takže v něm 64bitový setup nepustíš.. ale ani nechceš.. vrať se na začátek tématu, máš to tu tuším popsané - musíš restartovat počítač, vlézt do BIOSu, nastavit 1st boot device tu tvoji zapojenou flešku, uložit, najede ti bílý ukazatel načítnání a spustí instalace Win.. ty to odklikáš až k diskům, kde smažeš současné oddíly a vytoříš nové správně rozdělené podle článku, na který jsem ti dal odkaz.. až se ti v průběhu instalace počítač restartuje, vlezeš hned do BIOSu a na 1st device hodíš zase HDD, zase uložíš a pak už to necháš doběhnout, ještě se to jednou restartuje a to už nic měnit nemusíš..

Obrázek uživatele kodyjunior

a můžu teda použít tyhle win co jsem stáhnul na tu flashku? s těma diskama přemýšlím že to rozdělovat nebudu a nechám tam jeden to by taky mělo jít ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

právě pro to nabotování potřebujeme mít ten systém daný na bootovatelném flashdisku :))

ne, rozděl to, přečti si www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Obrázek uživatele kodyjunior

To já chápu :D ale jeslti můžu použít tyhle win když mi to předtím napsalo to s kompatibilitou.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jasně že jo, s kompatibilitou to nemá nic společnýho... mam ti to na tři odstavce vysvětlit? :))

Obrázek uživatele kodyjunior

Nn v poho :D okolo 2 budu u nb tak to snad zvladnu :D

Obrázek uživatele kodyjunior

Snažím se ted rozdělit ty disky, ted tady mám tabulku kam chci systém windows nainstalovat, když chci vytvořit nový oddíl tak furt tam mám 100.0MB rezervováno systémem u toho je typ systém, no a pak tam mám disk0 oddíl 2 a tam mám 232.8GB a ted mám rozšířit, rozdělit na jeden kde bude těch 75 a zbytek na data. Je to tak správně?

Obrázek uživatele kodyjunior

Tak tamto asi bylo špatně, ted jsem s udělal
Disk 0 Oddíl 1: rezervován systémem 73,2GB Systém
Disk O oddíl 2: 156.6GB

tak takhle by to už mělo být v porádku ne? a mám ještě ty disky formátovat přes jedno tlačítko co tu je?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to je špatně, ten 100MB oddíl tam nech a neřeš ho, v systému není vidět.. takže smaž všecky oddíly co máš uplně, vytvoř novej, bude ti stačit 50GB (máš W7 Home), pak vytvoř jeden menší na velké isntalace (hry atd) a zbytek na data... ano, všecky je můžeš naformátovat a pak na ten 50GB nainstaluj systém.. takže máš jakoby 4 disky, ale uvidíš jen 3..

Obrázek uživatele kodyjunior

Tak vše v pořádku až na jednu věc. Ted koukám na info o systému a je tma e mám typ systému 64 bitový OS, to znamená že mám Windows 7 64bit? je nějaký rozdíl mezi tímhle a tou 32?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, je.. tvůj HW to sice asi natolik nevyužije, pokud si vzpomínám, máš 3GB ram, ale pokud máš 64bitový procesor, jakože asi jo, tak to dobře využiješ.. většina náročnějších výpočetních aplikací, ale třeba i WinRar ve 64bitové verzi umí mnohem lépe využít procesor a podávají tak na stejném HW větší výkon.. bavím se zejména tedy o rarování velkých souborů a třeba renderování 3D projektu, úpravy fotek, videí a hudby..
v ničem jiném zásadnější pro tebe snad rozdíl není, jen teď můžeš spouštět x64 (64bitové) programy a setupy, takže když teď spustíš ten 64bitový setup.exe na tej flešce, tak ti to krásně najede.. samozřejmě to ale nedělej, nebo to ihned stornuj, ať si nepřeinstaluješ systémještě :))

Obrázek uživatele kodyjunior

Chlapy chci Vam moc podekovat. Vse dopadlo tak jak ma a ted uz nb bude delat radost sestre a ja se budu ucit na svem novem macu. Jeste jednou dekuju a dal budu sledovat vase rady jinym. ;-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nikomu nic nesděluj, všecky posílej sem, potřebujeme náštvěvnost, to víš :)) :D

samozřejmě nemáš zač :wink: