Nechce se mi zapnout počítač

Dobrý den, chci se jenom zeptat, když zapínám počítač tak tam naskočí že nabíhá windows (windows xp prfessional) a pak to jen problikne modře a restartuje se to....a takhle se to opakuje furt dokola....nevíte někdo co to je? Předem díky za odpovědi ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

modrá smrt.. proč? měnil jsi něco? třeba základní desku?
co nouzák, ten funguje? leze se do něj stiskem F8 před tím, než začne projíždět ten modrý had načtání systému

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[52562] RE

Ahoj, mám stejný problém. Prostě to zapnu, dám spustit běžným způsobem prostě vše a to se načítá ten had a pak se to restartuje .. prosím pomoc!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A základní desku jsi neměnil, nebo něco jiného?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ahojte, mám presne rovnaký problém...nejde mi spustit windows, len prebleskne BSOD a počitač sa reštartúva , to iste dookola. Skúšal som ho spustit v núdzovom režime, ale nejde ani ten, rovnako to isté ako pri normálnom spustení. Prosím pomôžte, som už zúfalý.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Problém vyriešený odpojením externého disku s USB portu.

Obrázek uživatele mirek85

Zdravím. Od včerejška mi nejde "probudit" PC z režimu spánku. PC se po zapnutí normálně rozjíždí, ale jak dojde na načítání Win XP tak zhasne obrazovka a vypne se to. Podaří se mi to zapnout až asi na 4. pokus a to zkouším přes F8 jak poslední známou konfiguraci tak i zapnutí běžným způsobem. Žádný HW ani SW jsem teď neinstaloval. Až do včerejška mi režim spánku fungoval úplně v pohodě, vždy 1x týdně jsem to vypnul normálně, aby se restartovalo PC. Zkusím to teď vypnout normálně, jestli to půjde pak zapnout. Když to nepůjde ani potom, pomůže asi jen formát a znovu přeinstalovat Win XP Prof. SP3 ? Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Do nouzového režimu jde zapnout v pohodě? Může jít o vir.. Může jít o chybku.... Až se spustí, proveď obnovení systému do nějakého funkčního data...

Obrázek uživatele mirek85

Takže problém jsem už částečně vyřešil. Zapnout PC (z HDD) nešlo žádným způsobem ani nouzákem, tak jsem to pro jistotu zformátoval a přeinstaloval Win XP, naistaloval všechny potřebné ovladače. Jako poslední instalaci jsem si nechal ovladač k USB HD DVB-T tuneru Evolve Mars v.2.0 a dobře jsem udělal! Teď totiž nastal ten problém. Tuner jsem dal do USB portu, naskočilo okno "přidání nově rozpoznaného HW", ale když jsem v něm kliknul na STORNO abych ovladač nainstaloval z CD, tak se mi vyplo PC. Zkusil jsem to tedy znovu, z toho průvodce se dostat na CD, nejdřív mi to psalo, že ve složce DRIVER ten soubor není, nějak jsem se k němu ručně proklikal a úspěšně nainstaloval. Ale ono se to zase vyplo. Když tuner v USB není vše jede v pohodě. Tak jsem z toho jelen, že to teď takhle blbne, protože ten tuner už bez problému používám od ČERVNA! Vůbec nevím co s tím dělat. Zkoušel jsem i jiný USB port, nepomohlo. Napadlo mě, jestli to už třeba neutáhne zdroj PC, když je zapojeno více USB zařízení, ale krom tuneru mám jen klávesnici (kabel) a myš (bezdrát. laser) a určitě by to vyplo hned při zapojení do USB a ne až za chvilku. Zdroj mám 300 W. Mám jít ten tuner reklamovat nebo je snad ještě nějaké jiné řešení jak to zapojit aby se to pořád nevypínalo? Děkuji, Mirek

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V zapojení to nebude, ale mohl se poškodit například při špatném připojení antény, nebo při bouřce, atd... Zkus ho v jiném počítači.
Driver na tyhle věci se instaluje tak, že nesmíš zařízení vůbec připojit, nainstaluješ ovladač a až pak ho připojíš po restartu. Jako pro úplnou jistotu bys musel udělat novou čistou instalaci, což se ti asi nechce.. Zkus ho jinde a uvidíme..
Nenapadlo mě, že bys mohl mít tuner připojen, nicméně mnoho USB zařízení dělá při spouštění problémy... Tak do budoucna to budeš vědět. :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Nebo návrat bodu v čase před instalaci tuneru

Obrázek uživatele mirek85

Díky za odpovědi. Zkusil jsem ještě jednou nainstalovat ten ovladač, tak jak psal Tom, ale pořád se to vypíná. Anténní kabel do tuneru mám přiveden ze zásuvky od UPC, mám i internet. Obojí je tedy vedeno z jednoho přívodního kabelu (přívod do zásuvky). Nemůže být problém třeba i s tímhle? Občas když jsem měl zapnutou TV a zároveň i net, všiml jsem si, že TV se párkrát "zasekla", ale pak už bylo vše opět OK. Do teď nevím, jak to funguje, že z toho přívodu jde jak internet tak i TV signál.? Tu bouřku bych asi vyloučil, protože mi tuner začal blbnout až teď v sobotu (používám ho od letošního ČERVNA a bez problémů) a teď už snad bouřky nejsou. Nemohlo to být nějaké přepětí v přívodu nebo tak něco? Bydlím v paneláku (celkem 2 patra) já jsem v 1. a soused v přízemí něco předělává v bytě, ale já viděl jen jeho rozbitou podlahu v obýváku, doufám, že to s tím nějak nesouvisí, jen mě to tak napadlo. Zítra to zkusím rozjet na PC u ségry, ale moc naděje tomu už nedávám. Nebo myslíte někdo, že se to jinde rozjede? Jestli jo, tak ho můžu akorát tak někomu prodat a sobě koupit nový. Je lepší USB nebo do PCI? Kdybych zase koupil USB, dá se před to dát na anténní přívod nějaká ochrana? Mockrát díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

nejprve odzkoušej tuner jinde, pak budeme chytřejší. záseky internetu a TV současně u UPC je normální, jde to po 1 kabelu.

Obrázek uživatele mirek85

Dnešní instalace mého USB TV tuneru na jiném PC proběhla úspěšně! Odzkoušeno s Win Vista Ultimate a TV normálně jela. Akorát při instalaci ovladače mi to nejdřív psalo, že není digitálně podepsán a že to nepůjde, ale na 2. pokus to už šlo. Takže tuner je OK? Teď jsem dal do USB portu na čelním panelu PC datový kabel od mobilu, že si dobiju baterku, jak to často dělávám a jakmile jsem strčil kabel do mobilu, opět se vypnul počítač!!! Tak to asi budou v háji všechny USB porty...Základní deska to "zchytala" ??? Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

to nevypadá dobře, zkus v pc jestě vyměnit nap. zdroj

Obrázek uživatele mirek85

Že by to bylo opravdu tím zdrojem PC? Když vezmu a zapojím jiný zdroj a vše včetně USBeček pojede, tak je to asi jasné. Další USB porty už jsem dál nezkoušel, ale klávesnici a myš mám přes USB a to jede normálně. Je fakt že zdroj už slouží několik let. Zapojen je do zásuvky s přepěťovou ochranou. Jakou životnost má vůbec takový průměrný zdroj? Zkusím ten zdroj, zatím díky :-)

Obrázek uživatele mirek85

Dnes odzkoušeno s jiným zdrojem a je to to samé - pořád normálně nenajede a vypíná se! Teď tady píšu jen díky nouzovému režimu, do kterého jsem se dostal až když jsem svou současnou klávesnici (usb) vyměnil za starou (PS/2). Když jsem měl zapojeno jak klávesnici tak i myš přes USB, tak už to taky nešlo zapnout. Teď mám zapojeno klávesnici na PS/2 a myš na USB jede. Ale jde jen max. ten nouzový režim s prací v síti! Zkoušel jsem v něm obnovit systém a bez úspěchu. Už fakt nevím, co s tím !? Já to tipuju na zákl. desku. Nebo co to ještě může být jiného ??? Poraďte prosím, díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejdřív mě napadlo, že odešly přední USB, ale pravděpodobně i zadní. Zkus to za běhu ppopřeházet - třeba klávesnici různě do všech portů, třeba je nějaký ještě funkční. Nicméně pokud toto, tak to vypadá dost možná na fyzickou závadu v USB řadičích, což může vést až do hlubin základní desky. Jinak by prakticky mělo stačit koupit USB řadič třeba do PCI, ale pokud závada roste na větší počet USB, nedá se očekávat nic než smrt desky..

Obrázek uživatele Michal Čížek

to je blbý, zkus ještě nastartovat v nouzáku a odstranit ve správci zařízení komplet vše USB, popř. jak jsi psal po přeinstalaci jelo vše, udělej znova reinstal, stáhni si ovladače přímo od výrobce desky, at máš jistotu, že jsou to ty pravé ovladače, nainstaluj jen ovladače. Jinak fakt asi přicházející smrt.

Obrázek uživatele mirek85

Pánové, díky za Vaše rady. Základní desku už jsem vyměnil. Ta původní už byla úplně v háji. Když se to podařilo zapnout, už to ani nešlo přeinstalovat. Při posledním zapnutí, kdy jsem potřeboval jen z DVD mechaniky vyndat instal. CD, už se ani nerozsvítily kontrolky na bedně a hned se to vyplo. Přehodil jsem jen desku, komponenty zůstaly původní včetně CPU. Zatím vše v pohodě frčí i USB TV tuner :-D Snad už to vydrží. Jen mě teď trochu vyděsilo, když jsem měl zapnuté PC a po chvíli se jakoby vypnul HDD a PC se restartovalo. To se mi dnes stalo 2x. V BIOSU jsem nic špatně nastaveného neviděl. V řízení spotřeby (ovládací panely) jsem zakázal vypnutí HDD a zatím se to nevyplo. Mohlo to dělat toto nastavení v říz. spotřeby? Díky

Obrázek uživatele mirek85

Základní deska jede v pohodě, ale sem tam se mi z ničeho nic zasekne PC (ani kurzor myši se nehýbe) a samo se to restartuje. Pár sekund po tom zaseknutí slyším, jak se vypne HDD. Po restartu najede až hodně pozdě po probliknutí BIOSU, přesněji až PC načítá připojené mechaniky. Se starou MB to nikdy nedělalo. Minule mi vyskočilo chybové okno Windowsu (zaslat/nezaslat zprávu o chybách) kde bylo napsáno, že systém byl znovu spuštěn po závažné chybě. Zajímavé je, že i když se to restartuje, tak PC najede přesně tam odkud se vyplo - stejná internet. stránka, okna, vše si pamatuje. Jak se to stane příště, "vyfotím" obrazovku. Kde je ale zase problém ?? Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

dej sem screen ze záložky HEALTH HD Tune trial 5 www.hdtune.com/files/hdtunepro_500_trial.exe

Obrázek uživatele mirek85

Problém je přímo s HD?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ano, screen mluví sám za sebe, disk má problémy s čtením dat, několikrát musí číst ze stejného místa, než dokáže s daty pracovat, to je to zasekávání. Tady je to na nový disk.

Obrázek uživatele mirek85

Hmm... žádné dobré zprávy teda. Ve kterém řádku na screenu je to uvedeno? Jen mi je divné, že to začalo až po výměně zákl. desky. Předtím s diskem nebyl nikdy žádný problém. Takže to je jen náhoda, že se to zasekne z 95 % při prohlížení internetu? Mohl se poškodit tím, jak se pořád zapínal a vypínal počítač, když dosluhovala stará MB? Defragmentace disku nebo něco jiného asi nepomůže co? Moc dlouho ho zrovna nemám. Kolik let běžného používání vydrží průměrný HD? Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

Sloupec data, čím větší hodnoty, tím horší, řádek 1,7,BE. Nech si HD tune puštěné a občas mrkni, uvidíš že hodnoty narůstají. Ano mohl, disky seagate všeobecně nejsou držáci.
Předpokládám, že jsi po výměně desky udělal reinstal systému, pokud ne, udělej to, na nějakou chvilku by to mohlo pomoci. Já bych takovýto disk nechal jen na data jako filmy, kdyby se zhroutil, tak žádná trága.

Obrázek uživatele mirek85

PC mám hlavně na net, filmy a mám pár fotek. Já si vybral Seagate hlavně proto, že nebyl tak hlučný jak WD, který jsem měl před ním. Jakou značku by jsi mi doporučil pro příští nákup? Ten současný teda používat můžu, ale dát nový zatím jen jako systémový? Je defragmentace disku vůbec k něčemu dobrá? Načítá pak disk opravdu rychleji? Jak dlouho ještě asi bude normálně fungovat? Jede normálně, jen asi tak 1 - 2x za den se to restartuje. Reinstal jsem sice udělal, ale vadí disku hodně, když se dá jen rychlé formátování? Pro jistotu jsem ho totiž formátoval. Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

no já preferuji WD, mám snima dobré zkušenosti, mrkni klikně na disky v SATA III, je to zpětně kompatibilní se sběrnicí SATA II a popř. ti už zůstane lepší disk do nové sestavy. Cena není nijak vysoká, cca 1500-2000
ted nevím cos tam sehnal za desku, jestli novou, nebo bazar, každopádně jít do SSD je také dobrá volba, akorát cenově náročnější.
Defragmentace je dobrá věc, urychluje čtení z disku, prakticky to uklidí disk a nemá data rozeseta po plotnách, ale srovnané zasebou.
Používám vždy také rychlé formátování, rozdíl mezi tvrdým a rychlím formátem je ten, že tvrdý formát vymaže veškerá data na disku a rychlé formátování přepíše jen MBR tabulku tak, aby si myslel, že disk je prázdný, následně se stará data přehrávají, výsledek je stejný.

Obrázek uživatele mirek85

Dnes jsem si koupil nový HDD WD 1 TB SATA 3. Chci ho používat jako systémový, ale mám s ním menší problém. Potřebuji na něj nainstalovat Win XP. Takže jsem ho připojil do PC, při prvním vstupu do BIOSU se načetl v pořádku - kapacita 1000 GB. Tak jsem dal bootování z CD a chtěl na něm vytvořit nové oddíly a naformátovat (přes instal. CD Win XP). Jenže když se před instalací XP zobrazil HDD, bylo tam napsáno jen 32 MB bez oddílů, nic víc! To samá velikost je i v BIOSU. Tak velký HDD - 1 TB jsem ještě nikdy neměl, takže vůbec netuším, co s tím mám dělat - hlavně jak nebo čím ho rozdělit na oddíly, at můžu nainstalovat XP? U 750 GB (Seagate) to šlo ještě běžně jen s pomocí instal. CD. Na obalu od HDD (WD) je odkaz na jejich web, koukal jsem tam na to, ale moc chytrý z toho zrovna nejsem. Při prvním formátování použít tvrdý nebo rychlý formát? Prosím, poradte. Děkuju

Obrázek uživatele Michal Čížek

v biosu nastav disku IDE a pak rozděl na 2 oddíly, systémový 100GB dostačující a zbytek na data, dej rychlé formátování

Obrázek uživatele mirek85

Prosím, upřesni mi to nastavení v BIOSU. Desku mám Gigabyte (AMD socket 754) a konektory na desce budou zřejmě SATA 1. IDE ch.1 master mám DVD mechaniku, pak tam je až ch.2 master - 750 GB Seagate a ch.3 master WD 1 TB.

Obrázek uživatele Michal Čížek

nevím jaký je bios u gigabytky, takže tě nenavedu přesně, ale hledej přepínání IDE, AHCi, RAID. Jakmile přepneš na IDE, instalačka XP disk uvidí a můžeš si ho v instalaci rozdělit

Obrázek uživatele mirek85

Jsem z toho jelen. To co píšeš nikde nevidím. Ve Standard cmos features je - IDE AUTO DETECTION (press enter) to jsem zkoušel jako první a nic, stále 32 MB, EXTENDED IDE DRIVE (auto/none), ACCES MODE (auto/large). V Integrated peripherals je jen toto - SATA II RAID CONFIG (disabled/enabled), ON CHIP IDE CH1/2 (en/dis), IDE1/2 CONDUCTOR CABLE (auto, ATA66/100/133, ATA33), SERIAL ATA II 1 (en/dis). Nikde nic jiného o SATA není. Nebo mám zkusit tohle ? (web na obalu HDD) http://support.wd.com/product/downloaddetail.asp?swid=119&wdc_lang=en

Obrázek uživatele Michal Čížek

SATA II RAID CONFIG (disabled/enabled) - co tam je nastaveno? zadej disable
ON CHIP IDE CH1/2 (en/dis) - co tam je nastaveno? zadej enable a tam píchni ten disk do desky na 1 bo 2.
pošli sem odkaz na základku, nevím jestli jsi to sem postoval, ale nemůžu to najít

Obrázek uživatele mirek85

SATA 2 RAID CONFIG je tam DISABLED, ON CHIP IDE CH1/2 je ENABLED. Deska http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H0000001O1X

Obrázek uživatele Michal Čížek

celý problém bude vtom, že instaluješ XP bez SP2 je to tak? bud budeš muset při instalaci ( dole to píše zmáčkni F6 pro ...... ) a budeš muset mít na disketě ovladač pro SATA, který se stáhne u výrobce desky, nebo pro svojí verzi XP sehnat instalačku se SP2, pak to půjde hned.
Ještě pohledám kde v biosu přepnout na IDE, ale nevím jestli něco najdu, po přepnutí na IDE to nebude chtít SATA driver.

Obrázek uživatele mirek85

XP mám SP3

Obrázek uživatele Michal Čížek

jestli SP3 je už přímo v instalačce, tak je to divný, není v biosu něco jako NCQ a dá se to vypnout?

Obrázek uživatele Michal Čížek

tady je článek o instalaci XP, pročti to od tohoto odstavce:
Windows XP nedokáží najít při instalaci pevný disk
Přestože na nás Microsoft útočí ze všech stran reklamami na Windows Vista, stále se najde velké množství uživatelů, kteří dávají přednost tradičním Windows XP. Pokud již vlastní krabicovou verzi Windows (o platnosti licence nebudeme raději pochybovat), kupují většinou počítač bez operačního systému. Mnohdy ale k velkému zděšení vypíše instalační průvodce informaci o tom, že nenalezl pevný disk.

http://bonusweb.idnes.cz/jak-nastavit-bios-pocitace-d01-/Magazin.aspx?c=...

Je tam někde v BIOSu položka ATA ? mělo by se u něj změnit na COMPATIBLE.

Obrázek uživatele mirek85

NCQ jsem nikde nenašel. Je tam jen nějaké IRQ, ale to je asi úplně něco jiného. Takže ovladač SATA stáhnout, dát do PC disketovku, do ní disketu a zkusit to?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano, ale pročti ten článek, také tam určo budou otom psát, ta položka ATA COMPATIBLE v biosu není?

Obrázek uživatele mirek85

ATA položka tam nikde není. Ted používaný HDD Seagate je SATA 2 a fungoval hned normálně. http://www.lan-shop.cz/seagate-st3750528as-7200-12-70424 Nebude problém v tom, že ten nový HDD WD má přenosovou rychlost 6 Gb/s a PC si s ním neví rady? Vyfotil jsem instal. XP jak se zobrazují disky s oddíly, ten první (C,D) je ted používaný Seagate 750 GB SATA 2

Obrázek uživatele mirek85

Ještě sem dám ten obal od HDD

Obrázek uživatele Michal Čížek

při instalaci měj ten Seagate odpojenej, místo něj zapoj ten WD, ještě se mi nestalo, že by SATA III nešel na starší desce, to rozdělení SATA II a SATA III je v ryhlostech přenosu dat, tudíž pokud zapojíš disk SATA III do sběrnice SATA II, bude max. rychlost jen jakou dokáže SATA II.
Ten obal jen upozornuje, že je třeba disk naformátovat, stejně jako každý jiný.
Ještě můžeš zkusit disk dát do jiného PC a tam si ho rozdělit na cca 100GB systém a zbytek na data, oba oddíly naformátovat a pak vložit do svého PC, sakra gigabitky jsem nikdy neměl rád, ted mám další argument proč se jim vyhnout.

Obrázek uživatele mirek85

Tak super, nový HDD už jede, už píšu z jeho Win XP. Opravdu to chtělo jen prohodit ty dat. kabely na desce, předtím byl sice Seagate odpojený, ale kabely jsem nepřehazoval. HDD je perfektně tichý, skoro jakoby v PC vůbec nebyl. Už jsem skoro vše nainstaloval a vše důležité přesunul na nový HDD. Ještě mě ale trápí malá "závada". Když jsem teď naposled musel kvůli jedné instalaci restartovat PC, po restartu se při najíždění XP zasekne, zhasne klávesnice i myš (USB) a musím to natvrdo restartovat na bedně, ale opět to nenajede, nouzák jde. Najede to normálně až když PC vypnu a znova zapnu. Nestává se to pořád, ale už mě to celkem štve. Myslel jsem, že to dělá jen starý HDD, ale ted to dělá i když načítám nový HDD. Co s tím sakra ještě je? Zase něco s deskou nebo je problém s XP? Mockrát děkuju za odpovědi !!!

Obrázek uživatele Michal Čížek

zasekne se to při připojených obou HDD, nebo i když je tam WD samotné? Možná nějaké nastavení v BIOSu.

Obrázek uživatele mirek85

Jenom s připojeným WD jsem to zatím nezkoušel, až budu mít všechna důležitá data přesunuta na WD tak ten starý HDD odpojím a zkusím to. Prozatím za dnešek při provozu na nový HDD jsem už 2x slyšel, jak se starý HDD sám vypnul po nějaké době od zapnutí PC - cvakne a konec a zase se zapne až rozkliknu některou z jeho jednotek (teď F a G) a i při startu PC bleskově najede jen WD a Seagate jde slyšet, jak se doslova postupně roztáčí. Dnes jsem našel, kdy jsem Seagate kupoval - vydržel bez 1 měsíce 4 roky! Ale mám už nový HDD takže už mě to nějak moc netrápí :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

co jsem servisoval videoservery, kde nacpali seagate disky, tak rok a půl max. a už vykazovali takové hodnoty závad, že jsem se divil, že to vůbec běží, no ono běželo rok a půl 24 hod denně, ale po vypnutí občas už některý nenajel.
Dle praxe jsou tyto disky dobré do kancelářských PC, kde je každé 3 roky vymění za nový PC a hotovo, nikdo nic neřeší, vlastně řeší, ti lidé co si za pakatel tyto PC koupí :-D

Obrázek uživatele mirek85

Jen tak pro srovnání :???:

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) tak si ten screen schovej a občas porovnej s aktuálním

Obrázek uživatele mirek85

Tak já už opravdu nevím, co s tím !? Za včerejšek se mi párkrát vypnul a zapnul Seagate, to mi nijak nevadí, ale vypnul se 2x i WD (opět systém bez reakce - pohyb myši apod.) a následný automatický restart, oba HDD najeli až po načtení všech mechanik a XP najelo úplně normálně jakoby nic! Takže sem dám fotky - HD tune a BIOSu, protože už fakt nevím, kde je co špatně, proč se už oba HDD vypínají. V HD tune, co přesně znamenají řádky (C0) - Unsafe shutdown count a (03) Spin up time? U toho 1. mě děsí ta hodnota. V BIOSu, k čemu je ACPI suspend type? Děkuji a zároveň přeju do nového roku hodně štěstí, zdraví a mnoho úspěchů, jak v práci tak i v osobním životě :-)

Obrázek uživatele mirek85

Další

Obrázek uživatele Michal Čížek

Nastavení ACPI v BIOSu (S1/S3/...) říká operačnímu systému čeho je BIOS schopen.
Jsou to právě různé režimy usínání a vypínání, každopádně tyto režimy řídí OS.
Nech tam nastaveno S1 a pak v možnostech napájení zakaž disku vypínání.
Asi by bylo lepší ten seagate odpojit, je možné, že zahlcuje svojim problémem, nebo závadou komunikační sběrnici. Odpojil bych ho a sledoval chování jen s WD, ten dle screenu nevykazuje žádné abnormality.

Obrázek uživatele mirek85

Už 2 dny mám zapojen jen WD. Včera v pohodě, ale dnes zase zásek a restart, při tom zaseknutí se slyšitelně vypne HDD a najede až po načítání připojených disků (tak to dělalo předtím i se Seagatem). Opět se to zaseklo při prohlížení internetu. Je to jen náhoda? Seagatu jsem odpojil napájení a z desky vyndal dat. kabel SATA. V BIOSu je u ACPI nastaveno stále S1. Co se stane, když tam dám to S3? Po dnešním restartu a najetí XP mi to psalo, že byl nalezen nový HW (myš - viz.screen), přitom jsem nic ted nikdy nepřidával ani nepřipojoval. K používané laserové myši ovladač nainstalovaný mám. Co v HD Tune přesně znamená řádek, který jsem ve screenu označil? Hodnota 140 se tam objevila včera. To už má jako poškozené sektory? Zatím jsem jen na něj kopíroval data ze Seagatu a mám z něj spuštěn systém. Snad zase nemám vadnou desku, proč to vypíná HDD a samo se to restartuje? To se mi u PC ještě nikdy předtím nestalo. Mrkni se tady prosím ještě na moje screeny s BIOSem, jestli tam ještě není něco špatně přepnuté. Děkuju

Obrázek uživatele mirek85

A po restartu mi vyskočila po dlouhé době zase ta chyba "systém byl spuštěn po závažné chybě" tak nějak to bylo psané

Obrázek uživatele Michal Čížek

Nech tam S1, ten označená řádek momentálně nic neříká, je to vpořádku, sloupec data u tohoto řádku je 0, ta hodnota tam mohla naskočit při tom vypnutí.
Skoro mi to připadá, jako že nestíhá zdroj, třeba jeho 12V, nebo 5 V větev zkolabuje a tím dojde k vypnutí a záseku. Zkus tam dát jiný zdroj, třeba silnější.

Obrázek uživatele mirek85

Na zdroj jsem úplně zapomněl, mám 300 W a už taky pár let. Jaký tam mám dát - bude stačit 400 W nebo raději 500 W? Do budoucna pak koupit asi s aktivním PFC, jaká je dobrá značka? Mám možnost se tady poradit, tak se ptám :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Aha, já už zdroj vyřadil, když jsi psal, že jsi tam měl na zkoušku jiný a beze změny. Pak teda by bylo dobrý tam dát nový zdroj, co všechno ten zdroj v bedně napájí? počty HDD, mechanik, větráků, připojených USB zařízení?

Obrázek uživatele mirek85

Ano zapůjčený zdroj (550 W) jsem předtím zkoušel, ale ještě se starou deskou. Ten HDD se vypíná velmi náhodně, teď v sobotu bylo PC zapnuté asi 7 hod. a vyplo to asi 30 min. před koncem filmu, na který jsem se zrovna díval. Včera to vyplo asi po 5 min. po najetí ze spánku. Dnes zatím OK. Teď mám v PC: myš a klávesnici USB, HD DVB-T TV tuner USB, někdy dobíjím přes USB i mobil, 1 nebo 2 SATA HDD, 1 DVD mechanika IDE, CPU AMD Sempron 1.8 GHz, 2 RAM DDR (1 GB a 512 MB), GPU ATI Radeon 256 MB (PCI Express x16), 1 ventilátor u CPU. Nový zdroj bych už vybral i do budoucna do nové sestavy, jestli teda někdy bude. Díky

Obrázek uživatele mirek85

Včera jsem dal do PC nový zdroj Corsair 450 W a dnes se mi opět vypnul HDD :-( Ale mám takový pocit, že jen ten aktuální systémový, ze kterého spouštím XP (WD). Neslyšel jsem Seagate že by se vypnul (vždy to cvakne) a po restartu že by zase zapnul. Od včerejška jsem totiž na zkoušku připojil oba dva HDD a včera se žádný HDD ani samotný Seagate vůbec nevypnul a PC bylo zapnuté v kuse asi 4 hod. Zatím jsou napájeny z jednoho stejného kabelu - tento kabel má na sobě jen 2x SATA konektor. Takže je problém někde jinde ! Ale kde ???

Obrázek uživatele Michal Čížek

jak jsi poznal, že se vypnul systémový disk? Seknul se zase systém, nebo jak se to projevilo, aby jsi mohl říct, že se disk zastavil?

Obrázek uživatele mirek85

Ano, zasekne se systém - zasekne se kurzor myši a ani klávesnice nereaguje nebo např. při přehrávání filmu se film zastaví, tenhle stav trvá asi tak 3 sekundy, pak jde slyšet jako při běžném vypínání PC, že HDD se vypíná a hned poté se systém sám restartuje a najede jak při normálním zapínání, najede XP jakoby nic, ale někdy se to sekne i při načítání XP (jak je černá obrazovka s logem XP a běží tam ten had). Ale při tom načítání se to sekne asi jen 1x z 5 restartů. Teď naposled to najelo v pohodě. Někdy to po najetí zobrazí chyb. zprávu, že systém byl znovu spuštěn po závažné chybě (okno - odeslat zprávu o chybách). Teď když mám celkem tichý zdroj, jdou celkem dobře sluchem rozpoznat zvuky WD a Seagatu. Při zapínání Seagatu se vždy roztáčí (bzučí pak cvakne) a WD jen zabzučí a pak už slyšet nejde skoro nic. Mám připojeny oba HDD, dnes se zatím nevypl ani jeden z nich.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahááá, to se ale vypíná napájení před restartem, to nemá nic společného s vypnutím disku. Stáhni BSOD viewer www.nirsoft.net/utils/bluescreenview.zip maximalizuj okno a udělej screen, třeba se udělal nějaký záznam.

Obrázek uživatele mirek85

Ok, stáhnu to. Proč se teda HDD někdy vypne? Když zdroj mám nový a silnější?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tohle vypínání neřeš, příčina není ve vypínání disku, ale disk se vypne díky restartu.

Obrázek uživatele mirek85

Tady to je, musel jsem ho ale zmenšit, aby šel tady odeslat. Bude to tak stačit nebo sem mám dát i zbytek obrázku? Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

no hezky, chyby jsou nejspíš způsobené chybou RAM, nebo CPU. Ještě pokus, máš bednu zavřenou? otevři bočnici a zkontroluj větráčky, jestli jsou funkční. Nevím, jestli jsi kontroloval, podporu RAM a CPU pro tvou desku.

Chyby systému sběrnice
Chyby Paměťové které mohou zahrnovat parity nebo Error Correction Code (ECC) problémy
Chyby mezipaměti v procesoru nebo hardwaru
Překlad Lookaside Oddělovače (TLB), chyby v procesoru

Obrázek uživatele mirek85

Bednu od PC mám běžně zavřenou, kontroloval jsem teď větrák od CPU a jede normálně, jiný větrák (kromě zdroje) už v PC nemám. Sem tam se koukám i do BIOSu, tam to ukazuje u všeho OK, teplota CPU zobrazená zde v BIOSu je 25 - 40 stupnu, jen mi je divné, že s touhle jinou deskou jsou otáčky pořád jen 2 hodnoty - 3013 nebo 3068 RPM. U mé staré desky se to regulovalo, ale taky to bylo kolem 3000 RPM. Je tam pod tím položka: CPU smart FAN control (en/dis), k čemu to je? Je to ted vypnuté. Než jsem koupil tuto použitou desku, zajímalo mě jen, abych tam dal své komponenty - CPU AMD Sempron 3000+ 1.8 GHz socket 754, RAM DDR 1.5 GB (obě desky byly do 2 GB), PCI express x16 pro grafiku, aspon 1x SATA a IDE pro HDD a DVD. Co přesně myslíš tou podporou? To se mi tam ted jako něco mezi sebou hádá nebo něco s něčím nekomunikuje? K desce mi prodávající dal i svůj CPU taky Sempron, ale je na něm číslo 2600, tak asi bude pomalejší než můj CPU, můžu ho ale kdyžtak vyzkoušet. Zatím mě to nenapadlo. Odkaz na desku jsem tu myslím dával, můžeš se na to kdyžtak ještě kouknout nebo i tady: http://www.czc.cz/gigabyte-ga-k8n51gmf-nvidia-nforce-410/35485/produkt. Děkuju

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak rozhodně odzkoušej CPU at potvrdíme, nebo vyvrátíme další komponentu

Obrázek uživatele mirek85

Dnes odzkoušeno s CPU, který byl v desce při její koupi a bez úspěchu, asi po 3 hod. zapnutého PC se to taky seklo a restartovalo :-( CPU je taky Sempron, ale jen 1,6 GHz. Vše běží normálně, jen mě štvou ty restarty, stává se to náhodně, někdy jede PC normálně bez restartů i třeba 8 hod, běžně zapnu ze spánku a pak zas uspím. Jak to tak pozoruji, sekne se to vždy, když jsem na netu nebo když mám puštěné video - film, ale z 90 % je to při prohlížení netu. Tak pořád nevím, co to způsobí, ten zásek a restart, jen aby taky neodešla i tahle deska

Obrázek uživatele Michal Čížek

otestuj ještě RAM, každý modul zvlášt a pak dohromady, jeden test nech alespon 2 hodiny. Výpis říká závažný problém CPU nebo RAM, ale může to být klidně i důsledek vadného ovladače. Odpoj PC od netu a hrej nějakou hru, uvidíme, jestli to také padne.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.