mezipaměť systému win 7

zdravím. chci se zeptat na mezipaměť systému. na internetu jsem se dočetl že pokud nepoužívám nějaký servrový systém tak je tato funkce nepotřebná a spíše zhoršuje výkon systému. ve správci mi ukazuje klidně i okolo giga mezipaměti a dostupnou mám poté pouze 1/2 celé paměti. je tomu opravdu tak ? a když ano poradíte mi prosím jak se toho zbavit? díky

Obrázek uživatele TheALuminium

Jestli tím myslíte swapovací oddíl, tedy místo na disku přidělené pro práci jako s operační pamětí, tak se dá samozřejmě vypnout. Hodí se při menší operační paměti, ale od 2GB výš není potřeba. Takže klikněte pravým čudlíkem myši na Tento počítač a v levém sloupci klikněte na "Upřesnit nastavení systému" a v novém okně klikněte na záložku "Upřesnit" a tam je kolonka Výkon a dejte "Nastavení..." a v novém okně klikněte na záložku "Upřesnit" a dole "Změnit" a tam odklikněte "Automaticky spravovat..." a dole dejte "Nepoužívat stránkovací soubor". Nyní klikněte na "Nastavit" a poté už jen stačí restartovat systém a SWAP je vyplý :???:

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

o tom vím a také jsem to udělal, akorát řeším něco jiného. v přiloženém screenu se mi jedná o položku Fyzická paměť --> V mezipaměti a položka Volná. Tímto mi zbývá dost málo paměti na práci a hraní her a je to znát. na XP jsem tento problém neměl.

Obrázek uživatele TheALuminium

Našel jsem bohužel jen její zvětšení -> http://jnp.zive.cz/Clanky/Zvyste-velikost-mezipameti-souboroveho-systemu... a koukám, že to taková sranda není jí nastavit. Já jsem tedy takový problém nikdy neměl a to používám W7 na dvou PC od první RTM. On W7 sám o sobě má větší zátěž na sestavu než XP a právě práci s OP má mít lépe řešenou, což mě osobně se zdá, že má.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

a vám také zobrazuje takovéto hodnoty v mezipaměti? právě jsem při zátěži zjistil, že mi zbývá pouhých 7 MB paměti a přitom bylo skoro giga v mezipaměti :-(

Obrázek uživatele TheALuminium

Ale to tak nemůžete brát. Já mám volných 50 MB, ale když pustím projekt v Reasonovi (hudební editor) tak ten mi sebere 1,5GB a není nikde problém, můžu pracovat dál.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

no ja prave ted po reinstalaci na win 7 si nezahraju ani starsi hru nez ktere jsem hral pred tim ... a rekl bych ze to bude timto protoze v XP zadna takova polozka nebyla(aspon myslim)..neda se nic delat ... hold budu hledat dale ...

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak držím palce, zkuste i přímo web MS.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mezipaměť je taková "vzácná" funkce systému.. pracuje (měla by) na principu, že windows si rezervuje paměť pro programy, u kterých je největší pravděposobnost spuštění a požadavek na nekratší souštěcí dobu.. základní data programů si totiž systém při spouštění načte a startování třeba Opery, Winampu, ICQ, Media Playeru atd probéhá velmi rychle.. ovšem v případě potřeby místa tuto mezipaměť, tedy připravená pravděpodobná data začne uvolňovat na úkor programu právě spuštěného..

minimum pro W7 je gigová ram (i když nadšenci jej spustili na 128MB a XPčka dokonce na 64MB ramce), ale dva giga jsou takové běžné optimum.. já měl 2 giga a po nájezdu systému byl systém sám výrazně omezován a stísněn - bral si jen 800 mega ramky.. dnes mám 6 giga a systém je zabydlen v 1600MB paměti, přičemž reálně využitá paměť je třeba 200 mega, zbytek je právě ona mezipaměť (1400MB) a ta se v případě nedostatku "uhne".. avšak díky její přítomnosti se mi Opera spustí i při plné práci s 2gigovým odběrem Blendera za 3 sekundy, o čemž se může jednogigovým systémům jen zdát :)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No pokud máš problem jen s rychlostí, dalo by se říct dočasně, tak v hlavním panelu zobraz skryté ikony a měl by tam být "Smart RAM". V něm po otevření stačí kliknout na tlačítko vyčistit. Pokud ani to nepomůže, tak zkus např. CCleanera, a nebo jde to i v systému, ale nwm jak na tom jsi se znalostma, tak raděj doporučuju nějaký program, a zruš všechny nepotřebné aplikace, aby se ti spouštěly automaticky. dále zkus snížit nároky na grafiku a odebrat miniaplikace a různé jiné zbytečnosti. a pokud často přemazáváš a stahuješ či jinak kopíruješ data, tak částečně pomůže i defragmentace disku. což myslím že u Win 7 jde nastavit aby to dělal periodicky sám.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.