bootování windows XP (*VYŘEŠENO*)

Zdravím všechny. Potřeboval bych poradit s následujícím problémem. Instaloval jsem Windows XP z instal. CD. Instalace proběhla v pohodě, Windows běží, ale při každém restartu nebo zapnutí počítače vyžaduje instalační CD (boot disk). V biosu mám zadané bootování z disku a až jako druhé z CD, ale z pevného disku se Windows nespustí. Zkuste mi, prosím, poradit, co s tím. Děkuji

Obrázek uživatele Honza

Ahoj,
v biosu si myslim, že by mechanika a zní bootování mělo jít zakázat - nastavit na disabled popřípadě bych do toho bootování vůbec mechaniku nezavrhl. A jak se teda dostáváte do windows, když Vám běží?

Obrázek uživatele rarach

Pokud zakážu bootování z CD, při startu PC mi to napíše hlášku Insert boot disc (nebo něco v tom smyslu). Jinak Windows spouštím z CD a pak normálně fungují, teoreticky bych mohl mít CD pořád v mechanice, ale nějak cítím, že by to tak asi být nemělo (nevím, jsem úplný laik tak nevím jestli to vadí nebo ne).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

stačí nastavit bootováhí na HDD :))

Obrázek uživatele rarach

Nevím, jestli se v BIOSu nastavuje ještě něco jinýho, já jsem nastavil First boot device na HDD 1, second boot device na CD ROM, third na floppy a fourth disabled. to se mi spustí windows z CD a fungujou. Pokud nemám instalačku v mechanice, napíše mi to boot disc failture. Insert system disc and press enter. Pokud v BIOSu nemám nastaveno načtení z CD(je jedno na jakém pořadí třeba first HDD second floppy, third, fourth disabled), windows se nespustí a skončí to na hlášce Boot disc failture. Jsem amatér a windows instaluju poprvé, takže pokud je v BIOSu potřeba ještě nastavit něco dalšího, nevím o tom a budu rád za každou radu.

Obrázek uživatele Honza

Jenom mám dotaz teď já - jak se dá spustit windows xp z cd, když se pro spouštění musí instalovat? A pokud by jste měl v mechanice instalačku, tak by Vás to stále házelo do instalace nikam jinam... Doopravdy máte windows xp ? Instaloval jste jej?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já bych to viděl na formát a přeinstalaci OS? protože jestli to nenabootuje z HDD, tak je bud poškozený MBR, což neni, když disk potom běží, nebo je něco v nepořádku s bootovací a spouštěcí částí OS na disku, pokud je systém vubec nainstalován, jak podotkl Honza

Obrázek uživatele rarach

Je možné, že si jenom nerozumíme a já používám nevhodnou terminologii. Jak už jsem psal jsem laik, s počítačem běžně pracuji (používám programy instalovaný na PC), ale Windows jsem instaloval poprvé (podle návodu na těchto stránkách). Chování v BIOSu jsem už popsal výše. Pokud nemám v mechanice CD, ze kterého jsem instaloval Windows, napíše to boot disc failture, pokud CD v mechanice je, objeví se hláška: Stisknutím libovolné klávesy spustíte instalaci z CD. Pokud cokoliv zmáčknu, spustí se instalace Windows XP (opravdu to nejspíš budou XP, když dám ovládací panely->systém píše mi to Microsoft Windows XP Professional verze 2002 service pack 1). Když nic nezmačknu, po pár vteřinách se objeví obrazovka Vítejte, pak Plocha a já můžu normálně používat počítač (to už nemusím mít CD v mechanice). Instaluju a používám programy, internet běží, načítá to flešky, zkrátka úplně normálně to funguje.
Formát a reinstalaci jsem už taky zkusil, protože původně jsem měl v počítači připojen ještě jeden malý disk, na kterém jsem měl své dokumenty. To jsem se pak potýkal s hláškou NTLDR... To jsem opět obešel tím, že jsem měl CD v mechanice, ve Windowsech jsem data hodil na DVD a disk opět odpojil. Potom jsem udělal formát a nainstaloval Windows. Alespoň si myslím, že jsem je nainstaloval, Vaše dotazy mě teď trochu zmátly. Mě, jako obyčejnému uživateli, se zdá, že mám windows nainstalovaný, na disku mám kupu souború ve složce Windows a kromě toho, že to chce CD při startu, jsem nepoznal žádný rozdíl. Normálně funkční počítač. Tady to řeším prostě proto, že cítím že by to takhle být nemělo. Taky když si to CD nějak poškodím, tak budu v háji a budu muset reinstalovat. Mohl bych ještě jednou zkusit protrpět proces instalace, ale zatím hledám řešení méně radikální. Jinak oceňuji, že se mým problémem zabýváte, a děkuju.

Obrázek uživatele Dick

Když jste instaloval windows měl jste v PC oba hdd,nebo jen ten co tam máte teď.? Pokud jste tam měl oba a ten druhý byl najumprován na master a ten co tam máte teď na slave, tak se bootovací soubory nahrály na vámi odebraný master disk a tudíž systém nemůže nabootovat z disku, jelikož jej tam nemá.
Nechte v pc pouze jeden hdd, musí být najumprován na master. Na tento disk pak nainstalujte Windows. Pak změňte bootování na hdd1 a mělo by to šlapat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno.. zkus flashnout bios.. mě to príde, jako by byl vnepořádku a prostě nebootoval z HDD.. projistotu nech v PC jen jeden disk, najumperuj ho na MS a zkus to, ale když bios nehlásí ani ntdlr ani jiný hlášky že hledá na hdd a nic tam neni, tak to sopíš svědčí o tom, že ani nehledá a to je špatné.. divim se ale, že se ti pc zapne z disku..

Obrázek uživatele rarach

Při první instalaci jsem měl v PC 2 disky - 160 GB nový jako Master a 30GB starší disk s mými daty jako Slave. 160 GB disk jsem rozdělil na oddíly pro systém a pro data. Bez CD v mechanice to psalo NTLDR... a nešlo se toho zbavit ani nakopírováním zmizelých souborů z CD (jedno z témat tohoto fóra se tím zabývalo)
Při druhé instalaci jsem měl v počítači už jenom 160 GB disk jako Master/single. Znovu jsem vytvořil oddíl pro systém a naformátoval. Instalace proběhla v pořádku. Na PC mám teď jen jeden disk rozdělený na dva oddíly.
Celkově to vypadá tak, že Windows sice jsou na hard disku nainstalovaný, ale pro spuštění vyžaduje CD v mechanice, zřejmě některé soubory při spuštění bere z CD. Jak jsem předtím říkal, že se mi W spouští z CD nebylo asi přesné a bylo to zavádějící.
Pro úplnost výpis z Everest HE:
Základní deska:
CPU typ Intel Celeron-S, 1390 MHz (12 x 116)
Název základní desky MSI 815E(P)T Pro (MS-6337 v5.x) / MS-6337 LE5
Čipová sada základní desky Intel Solano i815EP
Pracovní paměť 512 MB (SDRAM)
BIOS Typ Award Modular BIOS v6.00PG

Je to už starší sestava a věřte mi, kdybych mohl, vyhodil bych to z okna a koupil nový stroj. O víkendu jsem sháněl informace na Googlu a obávám se, že pro tuhle desku novější verzi Biosu asi neseženu. Stejně jako ovladače. Asi s tím holt budu muset takhle fungovat.

Obrázek uživatele Ratedo

jenom se zeptám a máte ten disk správně rozdělen a nastavený aktivní oddíly mě se toto stalo a win byl nainstalovanej na druhé části pod označením disk D místo C a v biosu jem pak musel dát butování z hdd2

Obrázek uživatele rarach

Tak problém je vyřešen. Původně jsem se k tomu nechtěl ani přiznat, ale co kdyby se našel ještě někdo jako já :oops: . Tedy problém byl v nastavení BIOSu. Jako first boot device jsem nastavoval HDD 1, ale nenapadlo mne, že když mám v nabídce pod sebou HDD1, HDD2 a HDD3, že budu mít asi o tři řádky výše ještě HDD 0!!!. tedy HDD0 je disk jedna, HDD1 je disk dva atd. atd. Po nastavení bootování z HDD 0 všechno šlape v pohodě, dokonce to bez problémů bere i druhý hard disk.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

za takovou věcse stydět nemusí, já jsem takový problém ještě neměl, ale přiznám se že kdybych tu volbu hdd0 neviděl, asi by mě to taky nenapadlo.. holt ač je to nepochopitelný, v PC vše začíná od nuly :D
gratuluji tímto vyřešení a téma můžeme uzavřít!

MOZEK: Jasně. LOCK