excel točení po kružnici

Dobrý den potřeboval bych poradit, jak nechat nějaký bodový graf točit po kružnici. Například mám nějaký útvar a potřeboval bych ho celý otočit o pár stupňů. Vím že tyto úkony nedávájí zrovna smysl ale dostal od učitele za úkol sestrojit domeček v grafu a násladně nějakým způsobem domeček otáčet po kružnici. Předem díky za odpověď.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud děláš klasický graf ve smyslu, že si zadefinuješ přímku parametricky s nějakým úhlem a pak její počátek a délku, pak víceméně stačí napsat nové rovnice takové, které přepočítají polohu otočené přímky podle určitého globálního bodu X. Rotaci v matematice jste dělali? Toto je totéž.

Mějme 2 body, spojené přímkou. A[0,0] B[1,0] a chceme tuto přímku otočit kolem bodu [1,0] o 90° -> zapíšeš si rovnici, která spočte příslušnou rotaci a vypíše, že bod A[0,0] bude rotován do [1,-1].. Necháš pak pouze v grafu rotované body/úsečky, úhel budeš měnit pomocí čísla v buňce, bez otočení bude 0°. Excel je velmi schopný tabulkový procesor a takováhle supr věc se v něm dá vytvořit :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.