lsass.exe bere 25% CPU při zapnutí prohlížeče

Dobrý večer,

chtěl bych Vás poprosit o pomoc. Poslední dobou se mi pravidelně stává, že ať už při zapnutí notebooku nebo Google Chromu, prostě obecně internetové komunikace, abych tak řekl, se mi zvýší využití CPU pro jeden proces a to "lsass.exe".

Měl by to být proces, který je zodpovědný za nějaké zabezpečení, jakožto správce účtů apod. Přijde mi, jakoby při každém spuštění netu kontroloval jak je na tom komunikace resp. správnost údajů, ale to je jen můj pocit :eek:

Co s tím? Docela to obtěžuje, když mi tu 5 min hučí větrák kvůli němu a všechno je trochu zpomalené, co se týká internetu.

Zavirované to není, soubor má pořád pár kB a testoval jsem ho na virustotal (dále VT) i celý počítač pomocí Eset Online Scanner či MBAM či ADW Cleaner or ClamAV (který našel asi 9 podle mě falešných infekcí, protože po otestování na VT bylo vše negativní až na Clam..

Je možné, že to dělá kvůli třeba zastaralým ovladačům?

Díky za případné rady a tipy :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jaly operační system? Tohle je kritický systémový proces.

Obrázek uživatele Vlastik

Windows 7 Home Premium 64 bit

A co to teda znamena?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

LSASS zodpovídá za správu uživatelského jména a hesla. Vytížení CPU tímto procesem tedy může indikovat pokusy o zneužití/krádež, za což jsou zodpovědné viry a malwary. LSASS jako takový se "brání" a proto žere. Bohužel tady moc pomoci není, pokud žádný antivir nic nenašel.
Zkus restartovat PC do nouzového režimu se sítí, jestli se tam bude chovat stejně. Je to omezený mód kde většina nákaz není schopna běžet.

Obrázek uživatele Vlastik

Co se s tím dá dělat, když ten proces není infikovaný ani žádnou nákazu v pc nemám. Zkusím ten nouzový režim a dám vědět.

Obrázek uživatele Vlastik

I v nouzovem rezimu bere lsass.exe 25% CPU.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Můžeš v tom nouzáku skočit na kartu výkon, tam pustit Sledování prostředků -> disk -> zaškrtni proces lssas.exe a v druhém okně zjisti k jakým souborům se pokouší přistoupit, pokud.

Obrázek uživatele Vlastik

Tak tady mate obrazek co to dela. Neco se System Volume Information.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hmm, nic zvláštního.
Upřímně, tyhle problémy jsou zrádné a většinou nemají řešení. Někde v minulosti se prostě "něco stalo", a pokud to nenajdeme, tak to nespravíme.
Daleko jednoduší bude podle mě udělat zálohu dat a přeinstalovat počítač, možná rovnou upgradovat na Windows 10 (zdarma) a začít znovu.

Obrázek uživatele Vlastik

Reinstal bylo poslední řešení, jako vždy :)) ale chtěl jsem se mu vyhnout, protože je to zdlouhavé to zálohování seriálů apod. :D Nicméně díky za ochotu a čas ;-) Můžete to vymazat nebo zamknout. :???:

8:-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne vždy najdeme ideální řešení, ale vždy najdeme vylepšení.
Pokud si například rozdělíš disk na systémovou a datovou část, už nikdy nebudeš muset data zálohovat - vše co bude na datové části nebude dotčeno sformátováním systémové částu, Takže doporučuju.
Bohužel, řešit problém LSASS je obvykle mnohem zdlouhavější, než cokoliv.
Nicméně, ještě můžeš zkusit v příkazové řádce pustit následující příkazy pro kontrolu integrity systémových dat.
chkdsk /r
sfc /scannow
Nečekám však že to pomůže.

Obrázek uživatele Vlastik

Oprava disku nepomohla, a něco snad opravila, ale disk je v pohodě. Nicméně jsem si teď všiml, že ten proces se rozjede na 25% CPU pouze u Chromu ! Zkouším teď Operu a tu když zapnu, tak lsass.exe je ticho a vůbec nevyužívá CPU :cool: Což je klíč k úspěšnému řešení. :eek:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pak by problém mohl být například s nějakým lstivým doplňkem ve Chrome. Máš tam nějaké?

Obrázek uživatele Vlastik

Gmail, lighshot, AD Block. A jsem prihlasen pod svym gmailem v chromu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Způsob jak to ověřit je pouze dočasně vypnout všechna rozšíření.

Obrázek uživatele Vlastik

Rozšíření jsem vypl, ale nepomohlo to. Dokonce jsem i resetoval nastavení chromu (je na to nějaká možnost, kdy se ponechají záložky, cookies apod. ale resetuje se rozšíření a nastavení) a stejně nic. Ten chrome je prostě nějaký divný :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.