špatné zobrazování efektů ve hrách

Dobrý den prosím kohokoliv o pomoc s problémem který se na mém novém pc vyskytl asi před týdnem. Někdy v té době se mi začalo stávat že mi u některých her ve chvíly kdy se na obrazovce objevily určité světelné efekty začala blikat obrazovka a létaty po ní čáry jako když se dříve ladily televize. Barva obrazu zůstala stejná, hra se hrát dala ale uplně to kazí zážitek. Zatím jsem zjistil že se mi něco takového děje u Bioshocku Fear Modern Warfare 2 občas i u S.T.A.L.K.E.Ra jiné hry jako např. Crysis Left4Dead ME, ME 2 jedou na plné detajly bez problému. Skoušel jsem štelovat nastavení her. I v Catalyst Control Center upravovat nastavení své ATI pak jsem stahoval různé aktualizace opravy a patchy ale nic nepomohlo pokud někdo víte co s mým pc je prosím o radu tady je moje sestava : Grafická karta Gigabyte ATI Radeon HD 5870 pro, procesor intel core i7 CPU 2,80 ghz, 6144 MB RAM, základní deska ASUS P7P55D-E monitor starší ale dobré LCD od SONY Ještě jednou prosím o pomoc kohokoli kdo tuší co by s tím mohlo být.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

problémem by mohla být přehřávím poškozená grafika..

stáhni MSi kombustor a stability test alespoň 15 minut, kam se teplota dostane?

Obrázek uživatele Monty123987

Když jsem prováděl testy v továrním nastavení tak se to dostalo skoro až ke stovce když jsem vše snížil na minimum oddělal AA kvalitu a vyhlazování snížil jsem i přednastavenou frekvenci tak se to dostalo za 5 minut na 95stupňů celsia a tak to i zůstalo.Min. teplota byla 50 stupňů. Nevím na kolik se má karta při testu zahřát ale mě to přide jako celkem dost zvlášť u Ati Radeon. V počítači mám 3 větráky plus dva další na grafické kartě. Bednu mám položenou na stole a je v ní celkem dost otvorů kudyma můžou ventilátory nasávat vzduch tek nevím co stím je.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no to jsou velmi vysoké teploty.. kde je chyba?

potřebuju vědět, jakou máš grafiku, přesně! dej sem něaý odkaz do shopu, kde jsi ji koupil..

tak či tak to asi bude okrytovaná verze, takže těžko sáhneš na chladič, aniž bys jej sundal..

mám ale podezření na odpálenou pastu - sáhneš na chladič a bude studený, i když bude grafika vykazovat 100°C..

Obrázek uživatele Monty123987

http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/gigabyte-ati-radeon-hd5870-pcie21...

Tady je odkaz na nějakej obchod se stejnou kartou jakou mám v PC tak kde jsem ji kupoval už ji nemaj.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak tahle gigabytka by se měla uchladit.. 100°C je moc.. sáhni na chladič, dkyž karta hlásí 100°C.. na tu hliníkovou část nebo na ty měděné trubičky.. spálil jsi se? moc ne, co?

Obrázek uživatele Monty123987

Máš pravdu a já si vážím každé dobré rady ale dle mého je sice to přehřívání vážné ale nemusí to smím problémem souviset. Jak říkám je to jen u některých her a navíc to není jediný problém s grafikou. Sem tam se mi u některé hry zobrazují do fialova zbarvené textury díval jsem se na různá vydea na netu a nic takového v té hře být nemá u jiných her zase světlo a tma nepřecházejí plynule ale v pruzích opět to tam být nemá stáhl jsem všechny možné patchy a nic nepomohlo. Jsou to jen drobnější problémy u pár her nenapadlo mě že by to mohlo být důležité ale třeba to stím souvisí. Nějaké menší problémy s počítačem mám ale až todle mě donutilo se zeptat. Kažopádně má cenu pořizovat nějaké další větráky?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no právě.. těmhle efektům, co být nemají, se říká artefakty.. a signalizují buď správnou funkci čipu následkem přehřátí, nebo již poškození čipu následkem přehřátí (a to už nejde opravit).. co mě k tomu vede je vytvrdlá pasta pod chladičem, která nevede teplo na chladič.. proto to nechladí, i když nemůže být problém to uchladit.. proto právě jsem ti řekl, sáhni na kovovou číst chladiče.. pokud nebude mít chladič přes 80°C (tj nespálíš se), a čip ano, tak je jednoznačně problém v pastě, což se sice dá vyměnit doma, ale kvuli záruce je nutna reklamace..

Obrázek uživatele Monty123987

Zkoušel jsem to otevřel bok komplu a když měla karta 95 stupnů dotkl jsem se chladiče a ... spálil se, o něco míň horkej byl i chladič na základní desce takže faktycky už nevím. Todle by se dost složitě reklamovalo zvlášť když vůbec nevím včem může bý chyba. Nenapadá vás ještě něco jiného čím by to mohlo být?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, předpokládám, že ventilátorky na GK jsou funkční. Zkus nechat bočnici PC odendanou, jestli se to bude nadále přehřívat, tím zjistíš, jestli nebude zapotřebí zajistit lepší přístup chladnějšího vzduchu do bedny. Pokud se to bude nadále přehřívat, pak bude problém v GK, nebo napájecím zdroji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud dotykem teplota chladiče opravdu odpovídá, tak je chyba někde ve chladiči.. to je na reklamaci, nemá smysl se v tom šťourat, nebo o ni přijdeš..

co se čipsetu desky týče, to také není moc dobré.. chtělo by to clekově do PC zavést nějaký průvan.. jakou máš zkříň a jaké větráky a kde? můžeš poslat fotku vnitřku?

Obrázek uživatele Monty123987

1. Dle mého názoru je počítač dobře chlazen mám ho na stole bedna je sice levnější (už mi nezbývali prachy) ale má filtrované otvory ve předu i na boku. Ventilátory: 2x na grafické kartě, na zdroji, jeden u otvoru na boku kterej to fouká ven, na procesoru, jeden u karty odsává vzduch ven od USB a siťové karty, další je na jednom ze 2 pevných disků a 3 ve předu pod mechanikou co vyfukujou vzduch ven. Do počítače jde vzduch ze spodu. Jak jsem psal mám ho na stole takže do něj nejde moc prachu i tak ho opatrně každý půlrok dle navodu vyčistím. Ventilátory ve předu a na pevném disku jsem tam dal včera večer když jsem je našel doma ale při zátěžovém testu se teplota snížila jen o pár stupňů. 2. Možná jsem vás uplně nepochopil ale psal jste že pokud během zátěžového testu šáhnu na chladiče a budou studené zatímco karta bude horká je špatná pasta, takže když byli chladiče horké je pasta v pořádku ale problém je přímo v chladičích? Ještě jsem chtěl dodat že jsem to možná špatně napsal ale chladiče na základní desce nebyli zas tak horké měli tak cca 60 stupňů. 3. Bych se chtěl zeptat když hraji hry tak se grafická karta nikdy nezatíží tolik jako při zátěžovém testu (pochopitelně jsem nic netaktoval ani nezvyšoval výkon) navíc bedna je na povrchu studená, takže jsou tepoty při hraní průměrné hry o poznání nižší než při testu?
PS fotky s počítačem sem dám v pondělí

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak počítač je určiě chlazený hodně dobře :))
ano.. tak pokud ěmly chaldiče 60°C a grafika měla na dotek jen o něco málo více, neměla 90°C.. v tom případě by pasta být špatná mohla.. i kdyby ne, tak by musel být špatný chladič, některá z heatpipe poškozená a celý chladič rovnoměrně nerozváděl teplo, nebo jen větráky nefoukaly tak, jak by měly.. v obou případech je to na reklamaci..

jakou máš desku? 60°C je pro výkonnější desky normální teplota..

Obrázek uživatele Monty123987

Tady jsou fotky PC. Právě že zatímco chladiče na základní desce měli kolem 60°C ty na grafické kartě byli vřelé nevím jstli měli přímo 90°C ale horké byly. Jinak pokud bych to měl jít reklamovat mám říct že je chyba na chladiči?

http://www.softcom.cz/produkt/asus-p7p55d-e-1156-p55-ddr3-2200-sata2/3-u...

tady je moje základní deska

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pro tuhle desku jsou teploty vpořádku..

no můžeš říct, že se grafika přehřívá, že se ve hrách objevují artefakty a teplota stoupá ke 100°C... hraj spíš na hloupého, že tomu nerozumíš, tím spíš tě budou považovat za tupce a tím spíš dostaneš novou kartu.. pokud tomu budeš moc rozumět, budou se snažit tvrdit, že jsi se v tom šťoural (což je pro nás běžné) a záruku by mohli pro takové důvody zrušit..

Obrázek uživatele Monty123987

:)) :)) :)) chápu takže jen že se přehřívá a špatné zobrazení to mě snad za velkýho IT mastera považovat nebudou :)) :)) :))

Obrázek uživatele Monty123987

mimo to já se v tom ani nešťoural ani tomu moc nerozumím tak jim nemám co víc říct

Jinak děkuji za všechny rady a kartu reklamovat v brské době půjdu (snad je to opravdu kartou)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

keep us updated (průběžně nás informuj) :))

Obrázek uživatele Monty123987

Už je to reklamovaný mám novou podobnou kartu hlavní problém vyřešen další o kterých jsem se nezmiňoval jako např. zasekávání videjí atd. také zmizeli pořád mi ale připadá že mi bledne obraz, aleto to je monitorem děkuju znovu za všechny rady v čem byla chyba neřekli jen to vzali a dali mě novou ale nejpíš to souviselo z přehříváním. Tadle už neblbne tak znovu dík za rady a hodně štěstí při řešení dalších problémů. Ať vás počítačový bůh ochraňuje. (vím zní to šíleně ale mám tak dobrou náladu že to je jedno) :)) :)) :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud ti obraz bledne, tak zkus jiný monitor, ať potvrdíš, že je to monitorem (případně si vypni automatickou regulaci jasu, pokud ji ten monitor má)

Obrázek uživatele Monty123987

Půjčil jsem si jeden od kámoše a sním to jede v pohodě ten monitor už není nejnovější a hodlám si časem pořídit novej.

Ale dík za všechny rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže všechny problémy, které jsme řešili, mohu považovat za vyřešené? :))

Obrázek uživatele blackwarrior3630

skus nastavit větší obnovovací frekvenci ,alespon na 85hz jestli ti to monitor dovolí

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobrý den mám podobný problém ale na notebooku přikládám screenshoty z her ve kterých problém mám. Her moc nemám tak nevím jestli to je i u jiných ale například u GTA IV tento problém nemám. Nota mam http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=80990 prosím potřeboval bych poradit co stím ovladač grafické karty mám aktuální zkoušel jsem MSI Kombusator a grafika měla 80 stupňů. Hry mě předtím normálně fungovali ( hrál jsem WRC II a hru jsem vypnul nota jsem položil na stul a když jsme se k němu asi po 30 minutách vrátil a zapnul opět WRC II už zde byla tato chyba) Moc bych ocenil vaší radu jak mám tento problém řešit nota mám zhruba 8 měsíců takže je stále v záruce. předem moc děkuji za odpověď.

Screenshoty: http://leteckaposta.cz/333704099
nebo
http://imageshack.us/g/641/deadspace21.jpg/

(mělo by to být 11 screenu)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Těřko říct, jestli to je poškozená grafika, nebo jen drivery... Dělá to hned od počátku, nebo se to zhoršuje? Reinstall driverů pomáhá?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Reinstaloval jsem ovladač ale problém je pořát. Problem přišel prostě jen tak potom co jsem nota položil nestahoval jsem žádné aktualizace ani nic nepřinstalovával. Hra fungovala nota jsem na 2 hodiny nechal na stole ( nevím jestli tam byl dobře chlazenej ) ale nic jsem na něm nedělal ani nebyl připojenej k internetu a najednou se problém ve hře objevil. Ale zezačatku to bylo tak že když se mě to stalo poprví tak jsem to jen restartoval hru zapnul a fungovala ale po vypnutí a zapnutí už problem byl a nepomohl ani restart. Skoušel jsem i snižovat detali her ale to taky nepomohlo.

Obrázek uživatele Michal Čížek

původní ovladač nejprve odinstalovat a pak instalovat po restartu nový

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zkoušel jsem nepomohlo.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Stahnul jsme si ho ale při instalaci mě napíše http://imageshack.us/photo/my-images/851/chybae.jpg/

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak mě napadá, nemáš přepnutou grafiku na integrovanou v CPU? Přepíná se to ​- pravé tl. mouse na ploše ​-> konfigurovat přepínatelnou grafiku a zvolíš.​
Někde jsem četl, při napájení NTB z adaptéru jede ATIna, ale při odpojení se prý přepne na tu integrovanou, je možné, že zůstala přeplá trvale, neni to tvůj případ?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Určitě ne protože třeba GTA IV nebo CS:S mě jede v pohode a to by integrovana neutahla a kdyz hraju ty hry kde jsou ty artefatky tak hra jede uplně plynule.

Obrázek uživatele Michal Čížek

no ale to pak nebude chyba GK, ale samotné hry, co nějaký patch?
Jen mi neni jasný, proč ti instalace ovladače psala, že HW neni kompatibilní, ovladač přímo na CD ke GK jde instalovat?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

hrou to není protože předtim všechno obě normalně fungovali.
a k GK jsem žadný CD nedostal už bylo vše nainstalovaný jen mám vytvořenou zalohu W7.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tam by měl být ovladač jak jsem ti dával odkaz na ATI.com , zkus napsat na podporu, proč ti nejde nainstalovat ovladač přímo pro tvou GK, nebo rovnou do servisu.
Psal jsi hrál jsem WRC II, vypnul a po chvíli zase zapnul, pak už tam byl artefakt.
Vypnul znamená úplně vypnul, nebo hozeno na lištu, pak mohl přijít spořič?
Odinstalování hry, následná kontrola jestli je úplně pryč adresář a znova instalace také nepomohla?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Hru jsem uplně vypnul a pak znova zapnul a předtim normalně fungovala a pak už tam byly artefatky. Hrou to podle mě není protože uplně to stejný mě děla i Dead space 2 ,kterej mě to předtim taky nedělal. Tak myslíš že bych ho měl poslat na reklamaci ?

Obrázek uživatele Michal Čížek

nejspíš ano, nejsem hráč, nedokážu posoudit jak která hra vytěžuje graf.jádro, ty 2 které zminuješ mohou být žravější a proto se projevují artefakty, i tak bych řekl, že je na vině teplota.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobře pošlu to na reklamaci :-) děkuju


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.