Rozpadající se grafika ve hrách

Ahoj.

Mám menší problém s grafikou ve hrách. Po několika minutách hraní se začnou objevovat artefakty (nejčastěji fialové a zelené), případně se rozpadne obraz úplně. Grafická karta ale dříve fungovala zcela bezvadně (dohrál jsem na maximální detaily HL2, F3, ME i STALKER) a problém se objevil náhle z-ničeho-nic. Bohužel jsem nedokázal nalézt příčinu problému.

Počítač udržuju ve skvělé čistotě. Novou teplovodivou pastu dostala grafika i CPU. Zkoušel jsem i vyměnit PSU, RAM i DVI kabel. Nic nepomohlo. Vyzkoušel jsem i různé verze ovladačů a jejich nastavení, ale bez úspěchu. Dokonce jsem si sehnal v bazaru jinou grafickou kartu, ale problémy přetrvaly.

Zkoušel jsem i GPU Burn Test v MSI kombustoru. Teplota během 2 minut vystoupala na 70°C, kdy se začaly objevovat první artefakty a dále rostla (s teplotou ale rostly i FPS). Za 3 minuty byla už přes 80°C a nakonec se po asi 5 minutách PC sám restartoval. Chladič byl horký a odpovídal teplotě.

HWinfo32 vykázalo také počátek artefaktů kolem 70°C na grafice, ale zárověň mi vykazovalo maximální frekevenci CPU 7703MHz a minimální a průměrnou 1803MHz.

Konfigurace:
Case: CM Elite 335 (2x Noctua 120mm)
MB: MSI K8N Neo 2 Platinum (s.939) Kondenzátory vypadají v pořádku.
PSU: Corsair GS 500W
CPU: AMD Athlon 64 3000+
RAM: 2x1GB OCZ Platinum (400MHz)
GFX: ATI Radeon X1950Pro + Accelero S1 (V klidu 44°C)

Pomůže mi někdo vyřešti můj problém?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Říkáš, že artefakty na tvé, i nějaké nové grafice? Pak tedy čert ví, čím by to mohlo být. Mikroskopická šance, že za tím je vireček, o něco větší, že bordel v systému, čili bych zkusil alespoň na jiný disk čistou instalaci systému.
Pokud jsi totiž vyměnil toliko komponent, tak v nich vada být nemůže, čili jako poslední asi zbývá vada AGP slotu, nebo základní desky, která nějako nezvládá do grafiky pouštět šťávu. Nejpravděpodobnější by byla grafika a přehřívání, ale když říkáš, že jsi zkoušel jinou grafiku, a že tahle je poctivě čištěná a přepastovaná... Pak jedině ta základní deska může být na vině.

Obrázek uživatele Malignus

Výměnu HDD a čistou instalaci sytému jsem už zkoušel, to jsem zapoměl napsat. Anti-Malware nic nenašel, SpyBot taky ne. Antivirem to projedu dnes v noci, to asi bude nadlouho. Základní desku bihužel vyměnit nemůžu, protože tohle je celkem relikviózní kousek...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, pokud byl čistý SW, tak nemá nějaké viry smysl řešit. To musí být v hardwaru. Buď procesor, což je nepravděpodobné, nebo, jelikož vše ostatní jsi tedy měnil, deska. A to je otázka, jestli se ti pro tenhle starý šrot chce na slepo utrácet další peníz, i když z bazaru by to asi bylo pár stovek..

Obrázek uživatele Malignus

Nechci, ale zároveň nemám prachy na novej PC. Navíc ještě nic podobnýho ani nikde nemaj, protože tohle je socket 939 s DDR a AGP, kterej se už i ve svý době vyskytoval jen velmi vzácně (2005). Prostě to musím vydržet s tím, co mám, než si našetřím na novej PC. Do tý doby můžu pařit třeba Baldur's Gate Saga, u toho grafika neblbne. Dohraju to za všechny classy a bude to. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tak to je prekérka. Já fakt nevím, kde by mohl být problém, kromě elektrické sítě u tebe doma, a základní desky. Snad ještě v monitoru, ale to je takřka blbost.

Obrázek uživatele Malignus

Škoda. Tak nějak jsem doufal, že budeš vědět... Já zkusím ještě na něco přijít. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak jako já vím: je to deskou, nebo procesorem. Jediné, jak se to dá zjistit je vylučovací metoda, kterou jsi doposud aplikoval.

Obrázek uživatele Malignus

Jenže, kde ukrást desku a procesor? :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No v bazaru... :D

Obrázek uživatele Malignus

No, ale ve kterým a za kolik? Na Aukru mají jedinou a to za 2 500 Kč! :-P

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Noo, tak to ti asi nepomůžu. Google. bazos.sk, sbazar?

Obrázek uživatele Malignus

Já se podívám, ale fakt, že budu muset vyměnit desku, přeinstalovat OS a ještě k tomu novej CPU... No snad najdu něco do 1000 Kč... :-)

Obrázek uživatele Malignus

Tak jsem ještě zkusil snížit rychlost AGP na 4x a zvýšit VGA Aperture Size na 256MB, ale nepomohlo. Zajímavý je, že na titulky a dialogové kolo to vliv nemá. Ty jsou v pohodě celou dobu.

Obrázek uživatele Malignus

http://pocitace.aukro.cz/pc-komponenty-zakladni-desky-100746?a_enum[10023][10]=10&a_enum[9903][130]=130&a_mask[10046][4]=4&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&standard_allegro=0&offer_type=0&city=&postcode=&price_from=&price_to=&string=&change_view=Zm%C4%9Bnit%C2%A0%3E


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.