Rychlost překreslování u Corelu

Kdo to zná, ví že to je jedna ze slabin tohoto jinak skvělého sw. Stačí mít větší výkres, pár textur a refresh nebo pohyb se totálně spomalí. Zkouším nové verze hned jak vyjdou, vždy se ale vrátim k té starší (v11) hlavně kvůli tomu. Aktualizuji pravidelně grafické drivery, bez zlepšení. Takový Autocad se s tím srovnávat v rychlosti nedá (jistě že je to jiná cenová a zákaznická skupina). Přece se ale chci zeptat, jestli neexistují ovladače pro grafiku optimalizované právě pro CorelDraw? Nebo, dá se to nějak vůbec zrychlit i jinak?
díky za rady
Petr

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bohužel, ale s tímto nemá grafika nic společného.. spust si jednou Správce úloh..
Corel Draw narozdíl od dražšího Autocadu není optimalizovaný pro grafické karty, jeho nejvyšší verze umí pouze Cuda, což je funkce na grafických kartách nVidia série GeForce 9000 a vyšší.. bohužel ale jinak musí veškerou grafiku Corelu dělat procesor, který na to není tak dobře uzpůsoben a jde mu to pomaleji..
snad jen koupit lepší procesor nebo lepší software..

Obrázek uživatele bluenite

ano, nad tím lepším procesorem jsem uvažoval, nicméně to není řešení. Protože síla procesoru neni nikdy dostatečná...
Problém je v corelu vím, protože veškeré ovládání dělá přes sebe sema. Pozůstatek verze 1 ;-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a co tedy hodláš dělat? zde se moc dělat nedá.. a nevidím ani možnost, jak ti pomoci..

Obrázek uživatele MBlask

Na Corel je třeba mít trošku víc ram, nevím kolik tam máte ale měl jsem taky problém a paměť ho vyřešila. Jinak v Corelu se dá nastavit Koncept nebo dokonce drátěný model a v tom případě by se měla rychlost rapidně zvýšit.

Záleží co se v něm dělá, jak velké jsou rastry a případně je převádět hned na menší

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to ale nic nemění na faktu, že všecko odedře procesor, který je právě pro tyto aplikace uzpůsoben mnohem hůře, než grafická karta..

snad jen vsadit na lepší technologie :)

Obrázek uživatele bluenite

ano, jsou to léta praxe s corelem. V principu oni s tím nic nedělají, jenom ty verze pořád přetírají na novo a prodávají jako super upgrady (=cena nového sw). To zobrazování mají vymakané, je tam5 módů od Wire po Antialiasing. Místo toho mohli vymyslet něco nového, ale to už je více práce a peněz do licencí a vývoje. To by musel corel stát 50000.
RAM tady mám maximum na 32bitový os (4gb), rastry kupodivu problém nedělají, ale spíš vektorové objekty, kterých když je víc a udělá se velké zvětšení, je to bída na odezvu. Člověk se pak musí musí nutně zabývat vymýšlením fint na jednodušší zobrazení a pak je kreativita fuč.
Vidím ale, že to profíci berou nějak v pohodě, nic si s tím nedělaj. To je přesně to o čem mluvím, viz tady:http://www.youtube.com/user/CorelDRAWchannel#p/c/128BEC030F5F510D/16/xUtdArMaqDo
(mezi vteř. 0:27-0:32)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jasně, to je běžné :) to jsou neoptimalizované grafiky.. speciální grafiky jako pro Photoshop jsou Quadro nebo FireGL, toto, tedy GeForce, jsou grafiky herní a podle toho jsou stavěny a optimalizovány.. výkonnostně jsou mnohem výš, ale nejsou zejména po stránce ovladačů optmializované pro tyto programy, ve 2D režimu se podtaktovávají a mají ještě navíc omezený výkon..
bohužel tento jev neovlivníš jinak, než koupí speciální grafiky Quadro, které jsou pěkně drahé, ty nové startují na 50 000 korunách.. právě s vektorovou grafikou, ačkoliv by měla z vykreslovací stránky být méně náročná (ale v reálu stejně není, hlavně je datově a kvalitativně zejména při přiblížení), mají tyto grafiky s vektory velké problémy.. i PDFka se škubou na slabších grafikách, jako mam třeba já..

nebyl by až takový problém vytvořit program, běhající přes grafiku, ale bylo by to jen přes jednu, protože každé další modely se zas liší architekturou.. muselo by se tedy optimalizovat i pro stovky modelů, starší, jiné značky,.. a to je nákladné a z hlediska kvalitní optimalizace je to nezvládnutelné.. samozřejmě by se to pak projevilo na ceně.. nvidia za tímto účelem vyvinula Cuda, je to něco jako třeba DirectX, ale podporuje to většina jejich grafických karet.. pak stačí koupit, pěkně drahou, licenci na Cuda a tvorba programu je hned pro GPU.. jenže tu jsme pouze pro nVidie a jen pro určité modely.. tím by se zůžilo hlediště kupců a i zisky, i když by byl program dražší. konkurence by posílila.. to firma nemůže chtít a tak něco takového nezavádí.. celkově se všichni bojí nových technologií..

řídící jednotkou raketoplánů NASA není nic staršího, než Pentium a to už pekelně dlouho.. ale i v těch nových raketoplánech.. protože by stálo miliardy (nechápu, jak může být na světě všecko tak drahé, kus silnice za miliardy..), které nikdo zbytečně dávat nebude, dokud to lítá..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.