Problémy s monitorem

Dobrý den, pročítala jsem už několik diskusí, ale stále jsem nepřišla k nijak kloudnému výsledku.

Mám desku Intel Rock Lake D865PERL, Intel Celeron D 2.4GHz, 512MB RAM, ATI Radeon 9200SE, zdroj 300W, CRT monitor Lite-on. Sestava je starší, ale o změně neuvažuji.

Zhruba před dvěma lety jsem měla potíže s monitorem, že občas trochu na pravé straně poskakoval nebo žloutl, tyto problémy ale odezněly.
Nyní se mi stává, že při startu systému nebo při načítání procesů po spuštění se PC samovolně restartuje (dříve jsem to přikládala přehřívání systému, po vyčištění chladičů je teplota stále přijatelná), ale teď už podruhé v rozmezí zhruba 2 měsíců mi zamrzl obraz (myš dále reagovala) a přes monitor se objevily pruhy: (třetí obrázek je nakreslený, protože jsem ho nestihla zachytit, pruhy měly různé barvy na černém pozadí :)) )

http://img134.imageshack.us/img134/4552/obraz101s.jpg
http://img222.imageshack.us/img222/558/p6160129.jpg
http://img3.imageshack.us/img3/5262/hahahamonitorhahaha.jpg

Asi po minutě, kdy je takovéto zobrazení, se PC restartuje a obraz už nenaběhne (i když systém ano). Monitor se při pokusu o jeho zapnutí opět vypnul.

PC se mi po několika pokusech podařilo zapnout, po odpojení ze sítě a odstranění všech nepotřebných periferií kromě klávesnice a monitoru. Na monitoru mám obnovovací frekvenci max. 85Hz, používám 75Hz, pro jistotu jsem snížila HW akceleraci na polovinu.

Nyní PC funguje bez problémů, ale zajímalo by mě, co by to mohlo přesně způsobovat, protože s grafickou kartou problémy nemívám, a monitor až na tyhle výjimky taky funguje. Teď mám PC na zemi "naležato" a otevřený, když jsem ho zavřela a postavila, nechtěl monitor fungovat. Mohlo by to být i takovou prkotinou jako skřípnutým kabelem? Nebo mám ještě změnit některá nastavení? Čekat až něco nakonec odejde nehodlám :-)

Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a já myslím (a dal bych za to ruku do ohně) že je to právě grafikou :) :)) přehřívá se nebo je něco s ovladači.. zkus aktualizovat ovladač na nový a zkonttroluj teplotu čipu a jeho chladiče, možná se odpálila pasta pod chladičem (což si sama asi neopravíš) a proto se grafika přehřívá, nebo už je poškozená a rozbitá buďto teplem, nebo něčím jiným..
co znamení přijatelná teplota? raději napiš, jaké teploty máš, ať vím, jak to doopravdy je ;)
monitor ozkoušíš jednoduše.. dones ho k jinýmu počítači a tam mu dej plnej záhul 85HZ a nejvyšší rozlišení co utáhne ale tim to fakt nebude ;)
grafiku můžeš ozkoušet v jiném počítači, tim se spíše potvrdí moje doměnka.. :)

Obrázek uživatele Honza

Ahoj,
přiznám se, že jsem vůbec nevěděl, že Lite - on dělal někdy monitory, furt ho mam zafixovaného, jako výrobce mechanik. Každopádně souhlasím s Tobiasem, stáhnout nový ovladače na grafiku..

Obrázek uživatele psychocowboy

tohle muzou delat pouze dve veci - vadna grafika - coz by se projevilo trvale - nebo vadny datovy kabel - pokud pouzivas nejake nestinene VGA (zvlast u starsiho monitoru), tak bych to videl na zprelamane vedeni... jestli mas moznost nekde pujcit kvalitni datovy (bud VGA nebo DVI, nevim ktery pouziva ten monitor, spise VGA - 15ti pinovy) a zkusit tohle... z praxe vim, ze tohle se stava cim dal aktualnejsim...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To psycho: to mě nenapadlo ale koukni na druhý a třetí screen.. ty vektorové prostorové čáry na třetím, to je moc podivné na monitor a to druhé je dle mě taky na grafiku, ale tam to může být i kabel.. každopádně třeba já mám na starém monitoru kabel VGA napevno, pokud to tu bude stejné, asi bdue těžké to ověřit, elda tak že se monitor zkusí jinde nebo se zkusí zavrtět kabelem.. btw co sem viděl, tak ty odrušící zařízení jsou jen "kolem" kabelu, to by se dalo koupit zvlášť ne?

Obrázek uživatele psychocowboy

nevim co myslis pojmem odrusujici zarizeni :) v pripade kabelu napevno bych zkusil jiny monitor...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, na foťáku na kabelu je takovej váleček kterej je vpulce rozvírací a je kolem něj jakoby od středu přes jednu stranu zas do středu uzel:D a to je prej odrušující zařízení, tak to se dá určo koupit:D
abychom vyloučili monitor, spíš bude lepsí ho zkusit jinde, grafiku potvrdíme jiným monitorem, myslim že tou to je..

Obrázek uživatele GOTIATH

No, popravdě, teplovodivou pastu jsem vyměňovala před několika měsíci a teplota se tak radikálně snížila.
Jinak CPU 50°C, max.60°C (přiznávám, teď jak mám otevřenou case, dostane se tam hodně prachu, ale nad 60°C to nikdy nejde - dříve jsem na CPU měla i přes 80°C), zbytek má kolem 40°C.
A ovladače mám paradoxně vždycky nejnovější :shock: ale můžu to zkusit přeinstalovat ještě jednou.

Jenom mi přijde podivné, že pády systému na základě této chyby nezaznamená Prohlížeč událostí. Dříve, když mi vypovídala grafická karta funkci, zobrazil Catalyst Control Center nějakou veselou hlášku, nebo (poté, co jsem ty hlášky vypnula) napsal po opětovném spuštění systému nějakou chybu právě Prohlížeč událostí. Teď se tomu tak neděje, jako by žádná chyba systému nebyla.

To Honza: většina částí mého PC je už téměř historická, u mě už se není vůbec čemu divit. Zažila jsem snad už všechny problémy s PC co existují, takže nějaký podivný Lite-on monitor mě nemůže vykolejit :))

Jo, teď jsem zkoumala kabel od monitoru a funkce VPU Recover zahlásila tuhle chybu:
http://img234.imageshack.us/img234/6384/error24sy.jpg
Tak jedině snad že by kabel nějak špatně seděl, ale schválně jsem ho ještě kontrolovala a pořádně šroubovala...

Jestli to bude grafikou, tak je to celkem na nic, protože na tuhle desku nevím, jestli seženu kartu podporující Pixel Shader 2.0. Pak už mi ji buď neutáhne zdroj nebo RAMky. Kupovat kartu, která bude mít stejné vlastnosti jako tahle, nemá moc cenu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to ne no, za pár tisíc si postavíš novej pc dvakrát výkonnější na sempronu a pak by se dalo po korunkách výkonem postupovat, ale určitě v bazaru seženeš, na aukru bla aukce 15GK za 1 korunu ymslim že tam furt je, grafiky sou funkční, a je tam i 9600 to by tak nějak sedělo do tvého PC.. pokud máš možnost zkusit jinej monitor zde nebo tenle monitor jinde nebo tudle grafiku jidne udělej to a pak napiš..
co se VPU recoveru týče, todle právě mi dělala moje grafika, u atin je to normální, ale větčinou při hraní náročnější hry nebo tak prostě to mrzne třeba v GTA SA, vždy se najde program, se kterým není ovladač grafik ATI kamarád, ale při zavrtění kabelem yb to dělat nemělo.. piny na tom kabelu jsou ok? není tam nějaký zkrat? je možné že je někde okolí toho konektoru na grafice fyzikálně poškozeno (pohnutím se nějaký kontakt spojil nebo odpojil a došlo ke zkratu)?

Obrázek uživatele GOTIATH

Je právě dost možné, že by to mohlo být kabelem, ale nevím, tak jenom tipuju. Kdoví, jak je ten kabel vlastně starý a jak s ním bylo manipulováno. Nic s ním sice není, ale nevidím do něj, takže to může být čímkoliv.
Pokusím se domluvit a hodit PC ke známému, aby vyzkoušel monitor/grafiku na svém PC.
Jinak děkuju moc za pomoc, snad mi to k něčemu do budoucna bude :))

Obrázek uživatele psychocowboy

na takovem archaickem stroji, podle tech dalsich prispevku co tu ctu, uz nemuze byt ani radost pracovat, jen cekas kdy se co po...re ... rozumis... byt tebou, tak nasetrim mesic po mesici nejake love a koupim nejakou novou plecku, ktera bude x krat vykonnejsi nez hento co mas... a jinak opravdu zkousej otacet kabel a sledovat co se deje na monitoru, podel cele delky a pote u konektoru...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.