Problém s externím HDD

Ahoj, mám takový problém s externím HDD. Už to trvá skoro měsíc a už opravdu nevím co s tím. Vše začalo, když jsem jednou na HDD vyhledávala nějaká data, když jsem se chtěla podívat do jedné ze složek, vyskočilo na mě okno že bych měla HDD naformátovat. Bohužel ani kdybych chtěla, tak by to nešlo, protože jsem na HDD měla (a stála mám) spoustu dat.

Později jsem od známého zjistila, že byl můj HDD napaden nějakým virem, prý šlo o nějakou "berušku" která mi tam "nakousala" soubory a tak se mi tam objevili nějaké vadné úseky. Také zjistil to, že je ten vir už pryč ale že některé soubory jsou poškozené asi už na stálo. Doporučení bylo abych data přesunula jinam a disk naformátovala (několikrát).

Jenže u přesunu dat nastala menší chyba, nešlo to. Vždy mi vyskočila nějaká cyklická chyba (přesně si tu hlášku nepamatuju) až jsem zjistila že jde soubory kopírovat přes Total Commander. Bohužel ani to nešlo moc dlouho a začala mi chyba vyskakovat i tam. Po pár dnech pauzy jsem zkusila soubory opět kopírovat a kupodivu jsem přesunula celkem velké množství dat, než se opět ohlásila známá chyba. Dnes jsem chtěla opět zkusit "štěstí" ale HDD prostě ne a ne najet. Už se mi to stalo vícekrát, ale vždy jsem ho nějakým způsobem "ukecala" a nakonec najedlo. Vše svítí, bliká ale prostě se nechce načíst. Už vůbec nevím co s tím, nechci o ty data přijít a ani o to HDD, nevím kam bych to potom všechno dala. Nevíte někdo co s tím? Díky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, rozhodně si nech otestovat disk i celé PC antivirem. Pak zkus (pokud si netroufneš) někoho poprosit, aby ti disk vytáhnul z té krabky a zapojil přímo do stolního PC, tam potom zkus zkopírovat valnou většinu dat. Dej vědět, jestli takto jsou data kopírovatelná normálně.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Kompletní kontrolu už jsem udělala, když jsem to zjistila. Dokonce dvakrát, napoprvé mi to něco našlo, pak už ne. Včera se mi asi za padesátý pokus povedlo HDD rozjet, kupodivu šli kopírovat i data, trvalo mi to sice pár hodin i dnes, ale nakonec jsem z něj vše dostala. Cca 1 GB dat tam nějak zamrznulo, ale nebylo to nic důležitého. Poté jsem disk naformátovala a dala jsem i kontrolu chyb na disku (trvalo to neskutečně dlouho) a ani mi nevyjelo žádné vyhodnocení, takže vůbec nevím, jestli je bezpečné ten disk zase používat. Netváří se že by s ním něco bylo, ale taky nevím jestli jsou ty chyby pryč.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tady je HD Tune trial 5 www.hdtune.com/files/hdtunepro_500_trial.exe tím otestuješ disk, bylo by dobré disk testovat vytaženej a zapojenej přímo na SATA konektor do desky stolního PC, pak tě bude zajímat záložky HEALTH a ERROR SCAN. Udělej screen a vlož sem. Je možné, že je nějak poškozená jen elektronika převodníku USB-SATA a samotný disk je vpořádku.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Bohužel nejsem až takový technik, abych to dokázala připojit přímo k desce, takže aspoň normálně... Zatím jen záložka "health" na tom dalším se pracuje, asi to bude trochu trvat. Dostala jsem tip na ještě jeden program, tak přidávám i info z něj.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tady ještě ten druhý, nešlo mi to nahrát do jednoho...

Obrázek uživatele Michal Čížek

no tak tady je odpověd, jak ten disk přenášíš, neupadl ti někdy, nebo když ho máš v tašce, neházíš s taškou na zem? Jak se chová po formátu? Jak ho máš dlouho?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Přenášela jsem ho na nějakou delší trasu asi před rokem, nic se s ním nestalo. Potom tedy ještě při stěhování, ale byl zabalený v dece, jinak mi leží stále jen na stole... takže nikde neupadl nebo tak... navíc není zrovna moc skladný, takže to ani na přenášení moc není... Jinak ho mám od srpna 2010, takže chápu že už má nárok na nějaké ty chyby, ale i tak... Jinak tady je ten druhá obrázek, u prvního pokusu mi ten program spadl, pak jsem to projela aspoň rychle a asi si to pamatovalo ty předchozí data.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo a ještě k tomu formátování, normálně jsem ho formátovala jen jednou (trvalo to totiž 8 a půl hodiny) a jinak asi 5x rychle, nějakou změnu jsem u něj nezaznamenala... akorát že už se mi teď zapne při každém zapnutí PC (občas nešel, když jsem zapnula pc).

Obrázek uživatele Michal Čížek

je vtom WD, se teda divím, že tak brzo začíná odcházet, jak je vidět na screenu ten červený čtvereček, časem se to začne rozrůstat, radši bych viděl stejný test zapojený přímo do desky, ale i tak bych na disk byl opatrný. Ještě to není katastrofa, může sloužit jako uložiště filmů, nahraj si tam věci co v PC denně nepotřebuješ, pak bych ten disk vytáhnul a uložil, do té bedny bych koupil novej.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.