Nefunkční monitor

Dobrý den,

včera jsem vypnul večer počítač. Nejsem si jistý, jestli jsem vypínal monitor (17" LG L1750SQ) tlačítkem (aby nebyl ve stand-by), ale myslím že nevypínal. Dnes ráno jsem chtěl zapnout počítač, samotný počítač jede, ale monitor nejde zapnout. Zkoušel jsem jinou přívodní šňůru (tu od počítače) abych eliminoval přívodní kabel) a ani s ní nic. Nevím jestli to s tím přímo souvisí, ale monitor poslední týden "zlobil". Blikal žlutě a nechtěl rozsvítit obrazovku, musel jsem ho tlačítkem vypnout a zapnout, pak většinou už fungoval. Na obrazovce se také sem tam objevoval na asi dvou místech červený pixel, který lehoučkým stlačením povrchu obrazovky zmizel.

Starý monitor funguje bez problémů (zapojen do stejného portu), takže tím si myslím, že jsem eliminoval závadu grafiky (řada 5850).

Máte někdo nějaké tipy co zkusit prosím?

Pokud je monitor po smrti (domnívám se, že je), pak bych uvítal tip na to jaký koupit. Na počítači pracuji (kancelářská práce), hraji nějaké hry (ale žádný pařan nejsem), občas filmy, nějaké úpravy hudby. Cenově nevím, jak si monitory stojí, ale počítám, že bude vhodné investovat tak 3 000 - 4 000 Kč. Co se týká velikosti obrazovky tak v tom si taky nejsem jist, a nevím jaké jsou rozdíly v cenách mezi 22" 23" a 24" monitory.

Předem děkuju za odpověď.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, v popisu máš i odpověd, ano je vadný monitor, pokud si troufáš rozdělej ho a na jeho zdroji na desce najdeš vypouklé kondenzátory, při troše štěstí bude stačit tyto kondenzátory vyměnit, investice do 50,-

Obrázek uživatele ZecK

tak já to zkusím, je to šest let starý, max to vyhodím do šrotu ve více kusech:)

co se týká případně nového monitoru, nějaké nápady? :)

EDIT: http://interlink.tsbohemia.cz/monitor-asus-ve247h-24-led-1920x1080-10m-1... tenhle se mi nezdá špatný...

Obrázek uživatele Michal Čížek

záleží co na PC děláš, kčemu PC používáš, jaké jsou komponenty , vypiš to sem a Tomáš ti jistě vysype nějaké doporučení. Já mám cca 5let BenQ, u kterého občas vyměnim kondiky a jedu, nejsem náročnej, za ty peníze co jsi psal to bude někde pod střední třídou, takže spíš levnější značku, jen ne ACER ten ti zakazuji.

Obrázek uživatele ZecK

to je Asus VE247H co je v tom odkazu, za cenu bez desetikoruny 4 000.

Sestava pc:
CPU: AMD Phenom II X4 955
RAM 2x2048 MB
GK: Ati 5850
MB: Asus M4A79XTD EVO
OS: Win 7 Professional 64-bit

Na pc kancelářská práce (Word Excel), v menší míře hry (např. Civ5, ale i starší AoEII, III, série Heroes, série RPG Might & Magic...), poslech hudby, sem tam nějaký film a samozřejmě brouzdání po netu:)

Náročný na obraz nejsem, nebo spíš poznám vyloženě špatný obraz, ale nic víc :) Vzhledem k tomu, že mi byl ten starý 17" monitor malý, tak by bylo vhodné nějaký větší.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Mě taky odchází LG a někdo tady psal Philips a LG monitory IPS taky za 4000,tak bych bafnul nějaký z nich ,ten Asus na Heuréce moc nechválej :?

Obrázek uživatele ZecK

Když to je právě to, že každý tvrdí něco jiného... Někdo mi zase tvrdil že nebrat LG... že nejlepší panely má Samsung....

Obrázek uživatele ZecK

sorry za double post:

ještě jsem našel tenhle : http://interlink.tsbohemia.cz/monitor-samsung-s24a300h-24-led-16-9-1920x...

který je lepší? tenhle nebo ten asus?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

http://www.alza.cz/23-philips-237e3qphsu-d269272.htm?kampan=heureka.cz

http://www.czc.cz/lg-flatron-ips231p-bn-lcd-monitor-23-/88700/produkt?ut...

Jsou to IPS monitory takže na ně ty TN monitory nemaj ,já bych bral ten Philips ,jsouto sice 23
ale stejně.LG je na tom v monitorech lépe než Samsung.Jestli trváš na nějakym s těch dvou tak bych bral ten Asus. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Obrázek uživatele ZecK

Já podobný typ znám ze školy (myslím ten Samsung) a pracovalo se mi s ním dobře. Jak jsem psal, nepoznám v tom stejně rozdíl, nosím brýle, takže pokud to není CRT nebo vyslovená katastrofa v podání současných monitorů, tak nerozeznám jeden monitor od druhýho :)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Je to suma sumárum jedno , ale IPS je třeba nová technologie používaná u dražších monitorů a ty dva stojí jako ty starý TN.Já mám 5 let LG a už taky začíná odcházet tak
půjdu do toho Philipse.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Levné IPS rozhodně nejsou lepší, než dražší LCD (tedy oboje za 4 000 korun) - IPS mají problémy zejména v odezvě (duchování, patlání) a životnosti, mají věrnější podání statických barev (-> vhodné pro grafiky)..

Osobně mám ASUS VH226H a nemůžu si, až na nechytře zapracované HDMI (tenkrát jeden z prvních monitorů s HDMI), kdy se monitor bez signálu prostě neuspí, tak jsem lepší ještě nepotkal. Sice je svícen ještě zářivkami, ale nějak mi to nevadí. Podání barev je slušné, odezva vynikající, je to nejmíň duchující monitor, co jsem zatím potkal do 6 000 korun.

VE247H můžu taky doporučit, kámoš má VE248H a oba jsou slušné, co jsem je viděl... Ono ty recenze na heuréce jsou vtipné - jeden tam dokonce píše, že "skvělá odezna" - asi myslel odezva - a zároveň "duchaří".. To si ale docela protiřečí, protože duchaření znamená dlouhou odezvu.. :)) Každopádně ano, tenhle monitor lehounce duchaří hlavně v odezvě šedá-šedá (scrollování černého textu na šedém pozadí), ale málokdo si toho všimne. Ve hrách a v barevném pohybu je odezva skvělá. Barevné podání velmi dobré a LED podsvícení vcelku rovnoměrné... Jeho kolegové jsou na tom s odezvou a duchařením i hůře..

Samsung byl vždy znám pro skvělé monitory, které započal řadou SyncMaster. Před 7 lety jsem na jeden koukal, stál téměř 7 000 korun a horší panel jsem neviděl - duchaření, prosvítání podsvícení.. Dožil se tří let... Před rokem jsem viděl další, také kolem 6 000 korun a naprosto stejná tragédie. Co jsem pak slyšel o televizích, tak jsou velmi dobré, mají pěkný obraz a celkově jsou pozitivní ohlasy, ale několik různých prodejců v různých městech se shoduje ve větě "ta s vámi nezestárne"... Takže Samsung bych si taky nevzal. Ve škole jich pár máme v učebně, nejsou zlé, mají dotykové ovládání, nepodsvícené - v noci docela sranda. Barevně jsou na tom velmi slušně, ovšem dost duchaří... Rozhodně o dost více, jak VE247H.

Pak je tu LG, od kterého není moc co slyšet, poslední dobou nějak utichli. Viděl jsem od nich pár levných monitorů, které mne nenadchly... Dále BenQ.. Také ticho po pěšině, pár monitorů teď uvedl, zajímavých spíše designem, než obrazovým projevem.. BenQ vždy dělal spíše kancelářské monitory, 5:4 poměry, atp. Jeden takový, starší asi 4 let máme doma a je to taky lehce patlací, barevně je to katastrofa, což se ovšem od takového monitoru vcelku dá čekat.
Ve škole máme učebny vybaveny nějakými Iiyama Prolite E2208HDS. Ačkoliv Iiyama pro mne vždy byla zástupcem kvality nejvyšší třídy, tyhle levné monitory jsou opravdu špatné - patlací jak žvejkačka, bez jakékoliv vertikální synchronizace. Bohužel nemůžu říct, jestli to bylo monitorama (celá učebna), počítači s neschopnými GeForce GT430, nebo operačními systémy Linux, ale pracovat na nich bylo zatrest... Barevné podání pak průměrné.

Doma máme ještě i jeden levný Acer, nějaký HnevimcoHQB (to bych zjistil, až budu doma), za asi 3000 a je to vcelku slušný monitor. Barvy normální, odezva slušná, ovládání a menu acerstrofální... Když se vypne pokus o Splendid "by Acer", je to docela použitelný a levný monitor. Ovšem asi o něm platí totéž, jako o Samsungu - že s námi nezestárne.. Ale obrazově je na tom velice dobře.

Tím bych asi přehlídku ukončil a vrátil tě zpět k ASUSu. Spoustu známých si koupilo Samsungy, mimochodem dva administrátoři této poradny, ovšem oba byly naprosto odlišná cenová relace... Osobně odmítám riskovat a co jsem si ozkoušel a přečetl, do Samsungu bych nešel.. A kdybych nemusel, tak ani do LG, Aceru, BenQ... Zajímavý je ještě Philips, ale ty jsem zatím neměl možnost vidět a parametricky jsou na tom špatně. Ovšem pokud (narozdíl od ostatních) v číslech nelžou a jsou reálná, pak jsou to velmi slušné monitory...

U mě však vítězí ASUS a nejen proto, že tenhle sloh jsem na něm v tuto pozdní hodinu právě vypotil a přesto mne stále nebolí oči :)) Používám ho na práci, grafiku, filmy, i hry.. Ve všech užitích hodnotím zajedna. Možná jen, kdybych změřil spotřebu, tak ho LED modely převálcují, ale už jsou to také tři roky...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tam nahoře jsi se asi přepsal ,,Samsung byl vždy znám pro skvělé monitory,,
Ten Asus mě padnul do oka taky v prodejně, ale pak jsem v recenzích četl opak že z něj bolej oči atd.Zamlouvá se mě u něj záruka 3 roky ,vzhledově i obrazem,ale zase jide nebo snad i tady mě právě odkázali na ty IPS Philips a LG.Tak opravdu nevím
o LG už opravdu není nějak slyšet i když já se svým by doposavaď spokojen.
Ten Samsung má Tv špičku a Pc monitory pravej opak.Tak babo raď co koupit jestli
ten Asus nebo Philips.

:x :x :x :x :x

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nepřepsal.. Ačkoliv byl vždy považován za elitu, oba jejich drahé monitory stály zaprd. Mé názory na Samsung jsou tedy smíšené.. On právě podává slušné výkony v televizích i monitorech (koneckonců je to stejné technologie), ale mě nepřesvědčil...
IPS je určitě lepší pro oči, ale ne taková za 4 000 korun...

Obrázek uživatele ZecK

tak já nakonec vzal ASUS VE247H, už ho mám doma a v provozu, a jsem spokojen :)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

http://www.svethardware.cz/art_doc-869048D5B703C4F4C12579FF002C0177.html

No já nevím tuto má ten levnej IPS docela dobré hodnocení ,ale nevím je to asi novinka,tak těžko říct jedině až ho někdo koupí a něco k němu napíše. :lol: :lol:

Obrázek uživatele ZecK

No tak si ho kup a uvidíš sám:) já už svůj monitor mám ;-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tož asi kupim. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jak si nahoře psal tak levnější IPS monitory mají kratší životnost než TN ? Pořád váhám mezi tím http://lcd-monitory.heureka.cz/lg-ips235v/specifikace/ kde ale třeba píšou že barvi také nejsou buhví jaký zázrak a
tím http://lcd-monitory.heureka.cz/asus-vs248h/specifikace/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

IPS nemá meněší životnost, má horší zejména dynamiku obrazu - odezvu. Má lepší barvy a pozorovací úhly, spotřebu. Má horší cenu.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.