Monitor

Zdravim všecci, už nějaký pátek pozoruji tuhle bledou čárku na monitoru. Občas tam je, občas ne. Třeba na takové světlé ploše tam je vidět, tak jak je vyfocená, ale na tmavé to není tak vidět - téměř vůbec. A ještě se chci zeptat, to způsobuje blikání obrazu (takové ty čáry, které blikají vodorovně - frekvence??) je to vidět hlavně ve hrách, ale používám všude frekvenci na 60 Hz.

Monitor mam, mám ho cca necelé 4 roky

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145000000000GW6

grafiku mam http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105145000000000XYE

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[72520] Monitor

Grafika, kabel, nebo monitor.... Takže prvně zkus monitor jinde, pak jinej kabel a pak jinej monitor tady...

Obrázek uživatele mirek85
[72521] Monitor

Zdravím. Prosím o radu. Asi už týden mě zlobí můj LCD monitor - Acer AL1916 r.v. 2004. Už delší dobu mi monitor jemně "pískal", šlo to slyšet ve standby režimu při vypnutém PC, když jsem se uchem zaposlouchal asi 20 cm od monitoru a blíž. Tomu jsem ještě ale nevěnoval velkou pozornost. Ale poslední týden mi na monitoru funguje pouze tlačítko VYp/Zap, zbytek vůbec nereaguje. Nejdřív to začalo tím, že mi náhodně na obrazovce vyskakovalo OSD "auto config, please wait". Později už místo provozní ZELENÉ kontrolky svíti pořád jen ORANŽOVÁ, jako by byl vypnutý. 3 dny zpět mi monitor při zapnutí PC už vůbec nenajel, pomohlo až vyndání přívodu ze zásuvky a znovu zapojení, pak normálně najel. Teď je to daleko horší - aby mi při zapnutí PC vůbec najel, musím ho po každém vypnutí PC odpojit ze zásuvky i VGA kabel z PC. Při zapnutí při připojených obou kabelech mi totiž nenajede. Nejdřív musím dát přívod, někdy se zapne až třeba na 5-tý pokus, pak teprve dát kabel z grafiky. Zkoušel jsem to jinak, nejde to. Navíc při najetí obrazu se mi někdy zobrazí divné barevné kombinace s posunujícími se pruhy bez rozeznatelného obrazu, nutno znovu odpojit přívod. Pokud však najede normálně, při pohledu na obrazovku shora jde vše do RŮŽOVÉ barvy, při pohledu zespodu do MODRÉ. Jen z boku je obraz normální, ale celkově je podání barev studenější než dřív. Podle mě už monitor své odsloužil a jde do kytek. Dřív s ním žádný problém nikdy nebyl. Už se dívám po novém... Opravovat to asi nemá cenu? Co Vy na to? Díky, Mirek

Obrázek uživatele Michal Čížek
[72522] Monitor

pokud umíš letovat, vytáhni z monitoru napájecí zdroj a povyměnuj tam kondenzátory, pokud je takto starej, tak bych se také mrknul po lepším.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[72523] Monitor

Počkej, až se tu objeví Michal, ten obvykle zná nějaké fígly, jak to zachránit. Tohle ovšem nevypadá ani na vyteklý kondík, nebo tak, ale spíš na neopravitelnou vadu řídícího čipu.

Obrázek uživatele mirek85
[72524] Monitor

Potřeboval bych poradit ohledně HDMI. Koupil jsem si nový monitor LG IPS237L. Grafiku mám ATI RADEON X1600 PRO 256 MB, GDDR2 (GV-RX16P256DE-RH). Vím, že to není žádná velká síla ta grafika, ale do budoucna plánuji celé PC zrychlit novými komponenty, proto jsem si už teď vybral tento monitor. Moje současná grafika má výstupy - D-sub (VGA) analog, TV-out a DVI-I digital a analog, dual link. Monitor má vstupy: D-sub a 2x HDMI. Momentálně mám propojeno D-sub a D-sub. Ale co s tím HDMI? Koupil jsem si totiž kabel, který má na jednom konci DVI-D single link a na druhém HDMI. Zkoušel jsem to zapojit, ale jakmile to propojím tak se monitor pouze přepne do režimu spánku a zobrazí se HDMI 1 power saving mode. Kde je problém? Grafika to už nezvládá ( tomu bych i uvěřil) nebo je problém v tom kabelu, že je tam DVI-I single link? Ted mám přes D-sub zapnuto rozlišení 1920 x 1080 a jede to v pohodě. V budoucnu chci grafiku s HDMI. V návodu monitoru je ale napsáno: Pokud používáte PC s výstupem HDMI, může docházet k problémům s kompatibilitou. Tím je myšleno rozdílné verze HDMI, třeba 1.0 a 1.4? Prosím, poradte jak na to HDMI. Díky, Mirek

Obrázek uživatele mirek85
[72525] Monitor

Prosím, poradí mi někdo ? Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[72526] Monitor

Ano, můžou tam být i problémy s kompatibilitou, nicméně nesmíš připojit druhý vstup pokud máš to D-Sub stále připojené - resp. druhý vstup ze stejné karty.. Takže D-Sub odpoj, pak pžipoj ten tvuj kabel, a zkus nastartovat počítač - ideálně zapni monitor a namačkej tam ručně vstup HDMI a čekej, jestli se s tim počítač probudí - ale měl by.

Obrázek uživatele mirek85
[72527] Monitor

Díky za odpověď, pomohla. Takže na monitor už se dívám přes HDMI. Při vypnutém PC jsem to zapojil, ale vyšlo to až na 2. pokus. Při prvním zapnutí PC se monitor zapnul, ale jediné co jsem viděl bylo jen že najel BIOS a pak se monitor vypnul. Při 2. zapnutí už najel monitor normálně. Teď se ale vyskytl další problém - rozlišení a frekvence monitoru. Při D-Sub jsem měl 1920 x 1080 a 60 Hz. Když jsem tyto hodnoty nechal pro HDMI tak se mi obraz zmenšil - nebyl až po okraje monitoru jako normálně, od kraje chybělo zhruba 2 - 3 cm. Když jsem dal 50 Hz tak se obraz zvětšil na celou obrazovku. Při některých menších rozlišeních a 60 Hz jde obraz normálně. Nebude to velký záběr pro moje oči těch 50 Hz? Od očí mám monitor asi 50 cm. Monitor je IPS LED LCD 23 palců. Prosím, poraďte, díky Mirek

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[72528] Monitor

Hmmm.. Koukni do nastavení Catalystu - někde je tam seznam displejů a klikneš pravým -> vlastnosti a tam je někde Scanning options Overscan-Underscan... natáhni to na 0 a obraz by měl být na celý displej, pokud to dlěá grafika. Pokud to dělá monitor, tak to asi větší frekvenci neutáhne, což by mě překvapilo. Ale možné to je.
Ne, u LCD tu frekvenci nepoznáš, spíš pokud budeš mít třeba hru, ve které grafika má 60 FPS, tak tímhle tě monitor srazí jen na 50 FPS, protože víc nebude umět zobrazit. Pro plynulost obrazu je i 50 FPS dost, takže bych to asi neřešil.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.