Má cenu kupovat novou skříň kvůli lepšímu větrání ?

Má cenu měnit PC skříň mam tuto s ventilátorem z boku http://pc-skrine.heureka.cz/thermaltake-tsunami/sp ecifikace/ ,jde mě o to jestli jsou současné skříně se zdrojem dole a ventilátorem nahoře líp větrané,nebo jestli je to jedno ....jako třeba tahle

http://www.czc.cz/nzxt-phantom-410-bila/100774/produkt?utm_source=heurek...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jak v čem. Airflow je docela věda. Podstatné je, aby teplý vzduch šel ven a chladiče si neustále braly čerstvý chladný vzduch. Typický airflow je zpředu dozadu, kdy grafika vyfukuje sebou ohřátý vzduch ven, zdroj také, procesorem to projde a za ním to ven vyžene větrák. Přední větrák saje a chladí rovnou disky, plus nějaký boční fouká na desku a grafiku... Taková armáda větráků je pak i poměrně hlučná a vcelku i drahá. Nicméně pokud máš výkonné komponenty a chceš pro ně dlouhý život, je to nutnost. Tsunami je typ skříně, která spíš odhlučňuje, než chladí, záleží tedy hodně na tom, co máš uvnitř.

Rozdíl se zdrojem dole a nahoře, to je spíš o čistotě - odspodu jde usazený prach a bordel a zdroj to všecko saje. Nahoře zase, pokud saje od procesoru, saje horký vzduch (u výkonnějších procesorů) a sám sebe vlastně moc nechladí. Pokud je zdroj dole, dá se tam hodit prachový filtr, ale pokud je nahoře, málokdy se dá otočit, takže obecně je lepší volba zdroj dole, sající odspodu (má tak vlastní samostatý okruh).

Bohužel, kvalitnější chladiče grafik typu "turbína", které všechen vzduch foukají ven ze skříně, moc není, respektive jsou hlučnější a méně efektivní, takže u výkonnějších grafik se používají chladiče bez usměrnění, radiátory s větráke na. Takové rozmetají teplo do všech směrů, a většinou ten samý vzduch zase sají, což jejich efektivitu snižuje - takové se pak musí více větrat něčím, co fouká do skříně. Nejlepší jsou pak kartonové tunely (v případě topivějších sestav raději nějaké nehořlavé, nebo tepelně odolnější materiály, plasty), které si uděláš jak pořebuješ, a usměrníš vzduch - ideálně aby každá část měla svůj okruh, tzn grafika, procesor, zdroj. Co průjde přes disky klidně může (jelikož bude ještě relativně chladné) ofouknout základovku a ramky, a taky ven. Udělat ale ve skříni takové srandičky stojí přinejmenším čas a nervy, ahlavně je to hodně hardcore řešení.

Obvykle stačí standard - sání vpředu, sání z boku, výfuk vzadu za procesorem, tzn. 3 ventilátory. Plus větší chladič na procesoru a také grafika s lepším chladičem a ideálně efektivním jádrem, tzn malou spotřebou a velkým výkonem, tzn moderní hardware...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo díky za vyčerpávající odpověď ,grafiku mám GTX 560 TOP takovej střed ,tak na novou skříň kašlu,pořídím ještě akorát nějaký chladič na procesor .Příde mě zase že u těch novejch skříní je kromě více ventilátorů i hafo zbytečnejch děr kolem kudy se tam cpe prach,na to já si nějak stěžovat nemůžu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak pasivní dírou ho projde méně, jak aktivně větraným otvorem, že... Ale prachové filtry (takové síťky) stojí pár korun a účel plní velmi dobře. Já má zafiltrovanou celou skříň (Enermax Hoplite), přičemž krom bočnice už to bylo v základu.. A dražší skříně to taky mají v základu..
GTX560 Top už patří k topivějším grafikám, ale pokud se ti daří teploty v delší zátěži držet pod 85°C, tak to asi nemusíš moc řešit...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No ta GTX560 Top topí třeba v Metro 2033 na 60 ,no jenom se mě zdaj vyšší teploty v Everestu u tý základní desky 38 a u toho cpu 53,stupnu což bude asi DDR chtěl jsem ještě koupit tento chladič na procesor http://chlazeni.heureka.cz/gelid-tranquillo/specif ikace/ když se všude píše že ten dodávanej s procesorem je na nic,ale nevím jestli to není zbytečný protože ten procesor má ty teploty normální.

Název základní desky Asus M2N32-SLI Series
Detekováno vniknutí do skříně Ano

Teploty
Základní deska 38 °C (100 °F)
CPU 55 °C (131 °F)
1. CPU / 1. jádro 28 °C (82 °F)
1. CPU / 2. jádro 28 °C (82 °F)
1. CPU / 3. jádro 28 °C (82 °F)
1. CPU / 4. jádro 28 °C (82 °F)
Grafický procesor (GPU) 33 °C (91 °F)
SAMSUNG HD103SJ 29 °C (84 °F)
WDC WD2500AAJS-32RYA0 33 °C (91 °F)

Ventilátory
CPU 3771 RPM
Napájecí zdroj 1119 RPM

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, tohle asi nebudou teploty v zátěži, že? Soudě podle teploty grafiky...
Jinak teplota proceosru 53°C v zátěži je naprosto v klídečku, otázka je, jestli to ukazuje přesně...
Ideální by bylo sundat bočnici, nechat to v zátěži Metra a sahat rukou na chladiče - pokud jsou tyhle teploty pravda, neměl by jsi se o žádný hliníkový kus v počítači spálit..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

To ne to jsou teploty v klidu tak se mě zdaj právě těch CPU 55 a základní deska 38 dost, akorát
ta karta je nahoře napsaná v Metru při zátěži 60 stupňů ,v klidu má těch 33,měřil to ten program od Asusu ,a teď jsem právě stahnul ten Everest.
Ato CPU nahoře v tabulce jsou paměti ? Procesor je čtyřjádro a to jerozepsaný dole a karta pod tím a tam ta teplota souhlasí stím Asus programem ,tak nevím co je to Cpu co ukazuje těch 50 stupňů.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Cpu je procesor.. Je zvláštní, že to tam ukazuje jinou teplotu, než na jádrech, ale tak nejsou to jen jádra, co v procesoru topí... Nicméně nejideálnější je fakt sáhnout na chladiče, protože ono to dost často lže.

i 60°C na grafice je vklidu, typicky to bývá 80°C. Použij sválně MSi Kombustor, ve kterém grafiku potrap a přitom sleduj jeho graf teplot (klávesa T).. Musí se shodovat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak když šáhnu na chladič prosesoru tak je trochu teplý, ale ne horký nebo vařící

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A grafiky? A pasivy na základní desce? Jinak teplý je určitě v zátěži velmi dobré, takže chlazení řešit asi nemusíš..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Grafika ta je ok ,ta je i dobře chlazená a navíc rok stará ,ten pasív na desce je horkej ,ale ne vařící že bych na něm neudržel prst.Tak tu teplotu ten procesor asi ukazuje nějak blbě ,navíc když jádra maj jenom 27.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ono to ty programy mohou někdy třeba i blbě číst.. Nicméně vnímal bych tu teplotu 55°C nebo kolik, ta teplota CPU jako takového, ta je směrodatná, a do 60°C je to naprosto v klidu..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo jo tak moc dík za odpovědi,ještě popřemýšlím o tom chladiči na procesor ,ale na novou skřín kašlu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud procál držíš pod 60°C, tak se na chladič můžeš vyprdnout :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No ještě uvidím co to udělá až budu hrát hru,teď lítam jenom na netu a skáče to do 58,je fakt že se mě moc nechce vyndavat ZD abych to tam namontoval. :cool:

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak jsem chvíli hrál Rage a procesor jel na 68 stupňů a jádra byli na 40. :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to už by se tam Tranquillo hodilo :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak jsem tam hodil chladič Cooler Master Hyper Z600 a teploty ve win 7.. 40 - 45 a zatím jsem hrál NFS a tam na 49 takže chlazení je super,takže je lepší dodané chladiče rovnou vyhodit,.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, to je :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.