Flash disk - chybný zápis dat

Dobrý den, mam 8 GB flash disk a kdyz na nej pretahnu data, bud se mi zapisou jako nejake znaky ( to dělá u mp3) nebo nejdou spustit, i kdyz napr. .avi soubor se jevi, jako ze se zapsal spravne. Muzete mi nekdo poradit, co s tim?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zdar, tak tady moc nevim, ale nejdřív bych asi zkusil flešku naformátovat na FAT32 a správně nainstalovat v systému Windows, jaký máš Winy, pokud je máš?

Obrázek uživatele Evs.

Ahojky, tak naformátování na FAT jsem udelala jako prvni a nic se nestalo. Jinak mam XP Prof. Home Edition SP2. Ono se to nainstalovalo samo po pripojeni. Najaky extra ovladače na to nemam.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to mi bylo jasný, ale aby to bylo správně nainstalovaný samo... jinak, čeče, fakt nevim, vyčkej na adminy...

Obrázek uživatele TheALuminium

A zkoušela jste jiné flash disky? I když nevím, jestli by to k něčemu vedlo, tohle vypadá na chybu uvnitř flash disku, protože ty data musí umět přečíst. Pokud se flash disk načte a přiřadí se mu písmeno a byl formátován FATem, tak by mělo být vše v pořádku.

Obrázek uživatele Evs.

Dobry vecer, nezkousela jsem zatim jiné FD, mozna by to stalo za pokus. Kdyztak s tim zajdu nekam do servisu a pak napisu, co s tim bylo...ted mne napada, jestli se vubec s flash diskem do servisu chodi :roll:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

flešky asi neopravovat, spíš reklamovat, bo vyhodit a koupit novou, páč oprava vyjde cenově asi jako 2 nový flešky...

Obrázek uživatele KRAJICcz

Tak toto jsem se někde dočetl, protože mám stejný problém:

Chce to na flashku pustit fdisk, smazat FAT a vytvořit novou FAT na maximální kapacitu a znova naformátovat. Potom se uvidí, jakou má ve skutečnosti kapacitu. Systém sahá při detekci disku jenom na FAT a podle toho píše kapacitu. Pokud je zapsaná FAT na 8 GB a ve skutečnosti tam je polovina, tak to systém normálně nepozná. Fdisk ale kontroluje při vytváření FAT všechny existující bloky paměti. Ve flashce je ještě řadič bloků paměti, který podle zvláštního algorytmu řídí zápis do jednotlivých bloků tak, aby byla celá paměť rovnoměrně zatěžovaná. Je to z důvodů omezené životnosti flash pamětí. Zpětná kontrola správnosti zápisu není a ve fatce je akorát označen použitý, byť neexistující paměťový blok. Při načítání takovéhoto souboru je potom problém s chybnými daty. Začalo se to používat u MP3 přehravačů, kde to až tak moc nevadilo a pokračuje to i u dalších výrobků využívajících paměti flash.

Moc tomu nerozumím, ale asi by to chtělo nějakým nástrojem zjistit skutečnou velikost flashky. Má někdo nějaký nápad?


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.