Taktování PC přes nTune

Zdravím pcp, chci si celkově nataktovat pc (grafiku, procesor, ramky..)
Četl jsem že je na to ideální taktovací program nTune. Má automatické taktování + test stability což je pro mě jako pro laika ideální. Chtěl bych se zeptat když to začnu taktovat, tak jestli to zůstane nataktované po vynutí pc, prostě jestli se to dá nějak uložit. Dál mě zajímá zda-li mám nějak řešit chlazení počítače, mám přidat větrák na grafiku nebo něco?
Máte někdo s nTune zkušenosti? Díky za odpovědi.

Sestava:
AMD ATHLON 3800+ (jednojádro)
deska: MSI K8N NEO4 Fi
2GB RAM
Gk: AUSUS NVIDIA 7900GT/GTO 256MB
HDD: 160GB

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s nTune zkušenosti nemám, ale s manuálním OC už trochu ano..

nemylsím si, že se toto vyplatí taktovat, ale když to zničíš, asi tě to nebude tolik mrzet..

musíš totiž počítat s tím, že vše už je asi mimo záruku a u všeho taktuješ na vlastní nebezpečí.. snadno se to zničí..

jasně, chlazení řešit musíš, základem všeho je sledování teplot taktovaných komponent.. jak je na tom v zátěži od MSi Kombustoru teplota grafiky? a v nějakém renderovacím programu kam až se vyhrabe procesor?

Obrázek uživatele lancelot202

No teda abych pravdu řekl, tak na to taktování tě to chlazení celého pc vyjde víc, než stojí ta tvoje celá soustava :D . Je to docela stařeček a taktování jak už řekl Tobias nebude mít takový účinek. Prostě jestli chceš něco na něm dělat novějšího budeš muset hrábnou více do kapsy a jestli se rozhodneš ho tedy taktovat, tak alespoň by to chtělo lepší chladič na processor, protože tam jistě máš ten boxový s čím bys asi nic nenataktoval a ani nwm jestli to má tu funkci že ti vypne když se přehřívá. Kámoš měl o něco novější processor a zapomněl zapnout větrák a processor mu zhořel takže nwm. Tu GK bych asi netaktoval a ty ramky taky ne. U tý GK nebude dostatečný chlazení tam bude nějak passiv určitě.

Ale můj názor je, že taktování ti opravdu moc nepomůže. Zkus přemýšlet o upgradu celé sestavy a my něco vymyslíme.

Navíc taktování je věda, nejde jen o to zvednout frekvenci o pár MHz a to na poprvé a je to.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

GK v zátěži (v létě) má teplotu okolo 75° Procesor má v zátěži kolem 45°C
Mám v bočnici větrák+mřížky ale není problém tam udělat pořádnej větr když bude potřeba.
Jinak všecky komponenty v pc mají větrák i gk.
Z recenzí vím že program nTune má funkci automatické taktování a dolaďování což znamená že se to cca3 hodiny taktuje a ladí, tím pádem se to nataktuje na největší stabilbní hodnotu a počítači by se nemělo nic stát.
Já chci akorát vědět jestli stímto nikdo nemáte zkušenosti a jestli mám dávat do pc další 2 větráky atd.
Já si nechcu zničit pc ale chcu rozjet mafiu 2 bez sekačky, tak chci využít aspon tohodle bezpečného automatického taktování

:-)

Obrázek uživatele lancelot202

Tak podle mě na mafiu 2 můžeš zapomenout. Neviděl jsem min. požadavky, ale ta tvoje sestava to asi nezvládne. Možná na tu nevíc low grafiku co to jde, ale bez sekačky asi ne. Ten větrák v bočnici je dobrý, ale když chceš taktovat komponenty, tak ten chladič musíš mít u nich, protože u processoru vlastně chladí jen ten kov a větrák to teplo jen předá pryč. Takže mít větrák v bočnici ti u taktování když nemáš dobrý chladiš na processor je asi k ničemu.

Zkus našetřit na novou desku, proccesor a menší GK a tu mafii by sis měl zahrát i na medium.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

na HD4670 se dá docela slušně zahrát, ale koukni se na testy.. GF7900 je poněkud jiná klassa, mysleno horší.. jenže největší problém bych viděl v procesoru, tahle hra je poměrně náročná na procesor, grafika by to na nejnižší mohla zvládnout, ale záleží v jakém rozlišení..

co se chlazení týče, sire, měl by jsi vědět, že naopak, větrák v bočnici je fajn.. protože větrák na procesoru je, saje saje a saje.. ale díky tomu v bočnici je k němu tlačen čerstvý chladný vzduch, takže chladící výkon roste.. ideální je sice mít výkonný i fan na chladiči, ale takto je to určitě optimum.. na grafice velká tpelotní rezerva není, ale procesor určitě snese nějaký OC i na tomto chladiči.. problémem může být zdroj, ale také fakt, že procesor nemá odemčený násobič, takže se musí taktovat skrze BCLK, což si vyžádá zvýšení napětí, což extrémně zvýší spotřebu a zahřívání..

ty automatický programy, to že testuje ještě neznamená, že je to bezpečné.. stále je to jen program a takové rády zamrrzají a pak mohou působit neplechu.. navíc když taktuješ růčo, dostaneš se na limit, ale tenhle pográmek bude ještě dost pod limitem a hlavněš, testovat stabilitu znamená tak pul hodinky zahořovat jednu konfiguraci, tenhel udělá pětiminutovej test, kterej spočte rychlost nárůstu teploty a odhadne předpokládaný strop a tim výhodnost vyššího OC.. ale zkus to..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No z vašich názorů jsem vydedukoval že asi bude lepší nechat to jak to je. Ptz tenkrát (hodně dávno) mě ten počítač samotnej stál asi 30 tisíc a já sem na něho těžce vydělával ve vinohradě celej rok a nespálím si ho kvůli blbosti. Radši potom kůpím další nový.
Hoši díky za rady.
Vyřešeno.

Odpověděl sem nechtěně do nového vlákna, tak to můžete smazat. za vyřešení díkec :???:

EDIT by TOBiAS: duplicita smazána, příspěvek sloučen sem..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no to by se s ním pak hůře loučilo... ale ono to spálení není tak snadné, respektive, to jsem tě jen strašil tou nejhorší možností.. ono to začne pálit až, když to fakt přeženeš, ale pár stovek MHz se dá nahnat bez problému.. na grafice bych to ale viděl na maximálně 80, pak by mohla teplota jít přes 85°C a tam už to není tak dobré..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.