Systémový SSD do staršího PC (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den.

Hodlám trochu potunit komp, co se týče rychlosti náběhu systému a aplikací. Rozhodl jsem se pro volbu přidaného SSD disku do staršího počítače. PC je pět let staré, Intel P dual core E6600 3GHz (běží na 2,3 GHz), 2 GB RAM, SATA II.

Stávající HD 160 GB SATA II, systém i soubory, natočeno cca 11000 hodin. Tento disk bych ponechal jako souborový. Jde mi o to, že bych provedl celkovou reinstalaci OS na SSD (bez klonování a migrace HD-SSD).

Prosím o doporučení SSD velikosti 128 GB. Jak postupovat při instalaci systému na SSD? Soubory mám zálohovány na DVD, nastavení počítače neřeším, bude nové. OS Vista.

Děkuji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tady bych o asi moc neřešil - http://www.czc.cz/a-data-premier-sp800-64gb/110817/produkt?q-category-id... 64 GB by mělo stačit, ne?
Instalace je víceméně stejná, ale z mého testování na Kingston HyperX 3K 90GB a Crucial M4 mSata 128GB vyšlo najevo, že při formátování na 4KB sektory je z hlediska rychlostí (hlavně zápisu) rychlejší, než defaultní 0,5KB... A toto nelze udělat v instalátoru systému (bohužel), takže naboovat starý OS, tam disk ve správci disků naformátovat se 4K sektory, pak vypnout, odpojit HDD, nainstalovat OS na SSD klasickým způsobem, pak připojit HDD zpět do PC... Tím je vše hotovo... Vypnout automatickou defragmentaci na tom SSD prodlouží jeho životnost.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak pokud bude stačit těch 64 GB na Visty, základní Windows programy a pár dalších aplikací, tak to jo. Jinak rozumím všemu a díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

U vist nevím, ale sedmičky vezmou 18 GB, takže bych čekal něco okolo. Počítám, že 30 GB jim musí stačit a tobě taky... Pokud ne, tak určitě větší, omezovat tě nebudu. Ale beru tu část, která dá počítači největší přínos, a to je start systému a aplikací. Dokumenty, hudbu, filmy atd už nemá smysl na něj cpát. Navíc je potřeba nechat nějaké místo pro vyměňování již "unavených" buněk.. Takže já myslím, že 64GB verze by měla stačit..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Taky myslím. Ještě mám jednu věc. Nikdy jsem neviděl start systému z SSD, jak všichni o té bleskovosti básní... Jde mi o to, jestli se dá normálně dostat při úvodní obrazovce do BIOSu anebo musím mít reakci rychlosti světla abych stíhal mačkat F tlačítka? :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

BIOS jako takový se SSD nesouvisí - samotný POST (test funkčnosti) bude probíhat skoro stejně dlouho. Ale Vždycky se dá ten čudlík proste spamovat od zapnutí až do doby, kdy se ti otevře BIOS, toho bych se nebál-..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

OK, tak dík za přínosné rady. Toť vše.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Není zač :-)