Revitalizace PC

Zdravím, mám tento PC:

základní deska:
http://www.czc.cz/gigabyte-ga-ex38-dq6-intel-x38/53677/produkt

procesor:
http://www.czc.cz/intel-core2-duo-e8400/51992/produkt

ram:
http://www.czc.cz/corsair-xms2-dhx-4gb-2x2gb-ddr2-800-twin2x4096-6400c4d...

grafika:
http://www.czc.cz/asus-eah3870-g-htdi-512m-pci-e/51594/produkt

zdroj:
http://www.czc.cz/chieftec-super-series-cft-750-14cs-750w/52353/produkt

a chtěl bych se vás zkušenějších zeptat, jestli by tohle PC šlo nějak vylepšit, zvýšit výkon a nebo jestli to už nemá cenu a pořídit novej PC. Ale radši bych byl kdyby to šlo nějak upgradeovat...
Díky za názory.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

3GHz Wolfdale je dost silné, aby nakrmilo i třeba bazarový Radeon HD5870. Jen aby ho zkousla deska - proto bych nešel do novějších grafik, tam je kompatibilita ještě nejistější. Na zbytek bych nesahal, tam problém nebude.

Obrázek uživatele Daff.cz

A kde se shání takový bazarový věci? já bych radši nějakou novou kartu do toho šoupnul, abych měl jistotu, že bude ok... ještě nějaký návrhy karet, který to zkousne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Novější karty už jsou PCIe 3.0, a to, i když je kompatibilní s 2.0, by takhle stará deska (starý chipset) nemusela pobrat. Proto bych to neriskoval, a nebo doufat v možnost vrácení ve 14denní lhůtě.
Třeba aukro.cz když si trochu proklepneš prodávajícího.. Ideální jsou ti, co neprodávají ve velkém, ale mají třeba 4-5 aukcí a důvěryhodný "vzhled". Možná se někde dají tyhle karty sehnat i nové.
A nebo to zkusit s HD6870, ale tam ti funkčnost nemohu zaručit.

Obrázek uživatele Daff.cz

takže třeba tady tahle by mohla být? http://aukro.cz/ati-radeon-sapphire-hd-5870-vapor-x-i2544999399.html

nebo potom tady tahle nová: http://www.czc.cz/sapphire-hd-6870-1gb-gddr5/89650/produkt

co myslíte?

a co kdybych k tomu vrzl ještě třeba tohle 4jádro? http://pocitace.aukro.cz/intel-core-2-quad-q8400-i2547089833.html

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano. Obě jsou víceméně stejně výkonné, takže HD5870 z aukra by měla být do 3K. Jinak se oplatí ta nová, ale musíme doufat, že to čipset desky zbaští.

Obrázek uživatele Daff.cz

to bych tedy raši vzal tu novou a případně ji pak vrátil... nebo bych pozjišťoval v czc jestli ji ta deska zkousne.

a co to 4jádro, to by taky mohlo pomoct většímu výkonu ne? nebo to nemá cenu?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K téhle grafice by stačilo to dvoujádro jen trochu přetočit.. Vzhledem k ceně se nové 4jádro nevyplatí.
V CZC ti nic neřeknou, ti ví prd. Tenhle čipset je vážně starý a některé modely této karty vezme a jiné nemusí - jistota tu prostě není, i když teoreticky by mělo fungovat vše.

Obrázek uživatele Daff.cz

tak to 4jádro už se ani neprodává nový, takže by to bylo bazarový viz odkaz... ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Po upgradu BIOSu by tam měl fungovat, ale bude to chtít lepší chjladič = další investice. Cena je taky lehce vyšší. Celkově se to asi spíš nevyplatí. To už je lepší postavit nový komp.

Obrázek uživatele Daff.cz

A jak se prosim dela takovej upgrade biosu?

Muzu mit za par kacek funkcni Intel Core 2 Quad 9550. Ten by tam taky sel ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=276... podporován je BIOSem F4B, což je Beta BIOS, takže nemusí být stoprocentní (může to třeba občas padnout, zmrznout, nenajet). Každopádně ten stáhneš zde a upgradneš viz manuál desky.
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2760#bios

Obrázek uživatele Daff.cz

Myslíte, že na tomhle PC pofrčí Windows 8.1? hledal jsem ovladače na základní desku a na grafiku a ovladače jsou jen vždy do Windows 7. Tak teď jsem v rozpacích....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co tam je za grafiku? Deska se neměnila?
Předpokládám, že s 8.1 nebude problém..

Obrázek uživatele Daff.cz

Sestava je porad stejna jako v 1. prispevku. Chci tam dat jeste ssd disk kingstone v300 a to 4 jadro, pokud ho sezenu za dobrej peniz...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takže ta HD3000? Jo, tam už by s ovladačem na Win8.1 mohl být trošku problém. http://support.amd.com/en-us/download a mělo by to teda být Win8 pro HD3000, takže i 8.1... Na desce většinou věci řešit nemusíš, ty mají dnes podporu vestavěnou a ovladače prakticky nejsou potřeba - i na tu grafiku by si to OS obstaral sám, a většinou by s ní dokázal pracovat dobře i bez něj...

Obrázek uživatele Daff.cz

Kdyz jsem si delal test kompatibility na W8 tak grafika byla komparibilni... Ni snad to bude dobry.

nebo bych mel moznost koupit HD4870... Nevim o koluk by to bylo zlepseni...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

O dost, řada HD4000 je už celkem moderní a je tam nové jádro proti HD3000... Navíc je HD4850 2x výkonnější jak HD3850.. Ale běhat by ti to mělo na obou..

Obrázek uživatele Daff.cz

Je potreba nejak upravovat ssd disk pred tim nez na nej naistaludu OS W8.1? Pokud jo, tak jak ho upravit prosim?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, dovede to sám. :) Nedělej na něm více oddílů, nemá to smysl.

Obrázek uživatele Daff.cz

Tome a mohl bys mi tady v kostce napsat postup instalace ssd do bedny, co prehodit v biosu a tak?

Jako neco tusim, ale tak pro jistotu...

dik moc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tak přišroubovat a připojit ho asi dovedeš, ne? :) Je to klasický disk, jen je menší a pokud ti k němu nedají takový ten bracket, aby se dal uchytit do větší pozice, tak ho chytíš jen na 2 šroubky. Je to lehké bezhybné zařízení, takže tam jde o prd.
Pak normálně Win installerem (bootovaným) vytvoříš oddíl. Systém vytvoří navíc jeden 100MB oddíl pro sebe, který pak neuvidíš a vlastně ho neřeš. Sedmičky a osmičky už jsou tak chytré, že nic nemusíš řešit.

Ale ano, musíš do BIOSu, a tam na první pozici v BOOT menu (ať už se jmenuje jakkoliv, kdyžtak nám to nafotíš) dát ten konkrétní SSD.
Pro případ instalace potřebuješ jednou nabootovat mechaniku nebo flashdisk, to odkud budeš instalovat, a buď typicky je na to klávesa F8 (vem manuál desky) která vyvolá quick boot menu pro jednorázovou volbu, a nebo vlez do BIOSu a na první pozici dej tu mechaniku. Při prvním restartu instalace, který bude docela brzo, tam hned vrať SSD, aby se instalace nezapnula znovu od začátku...
A to je asi vše.

Obrázek uživatele Daff.cz

Tak uz mam vsechny veci doma. Docela jsem se divil, ze k tomu disku neni ani zadnej kablik na pripojeni, tak doufam, ze mam nejakej doma.
A prepnout v biosu na AHCI (nevim jestli jsem ten nazev z hlavy trefil, nejsem si jistej) nenusim? Nebo to mam nechat na IDE?

A jak mam potom postupovat, kdyz tam budu chtit pripojit ten puvodni plotnovej disk, abych to mel jako uloziste? Jak ho potom zformatuju?

Pro vas profiky asi smesny dotazy, ale holt jednou se to naucit musim. Tohle chci vsechno zvladnout sam, abych z toho mel radost, i zacenu toho, ze tam neco pos*ru a budu to muset kupovat znova... :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahaa, to tam neni nikdy. :) U základní desky bývají minimálně dva, u těch dražších 4 a víc (jo, ta cena je i o výbavě...)
Určitě AHCI.
Normálně ho připojíš. Normálně v BIOSu pohlídáš aby ti neskočil na první místo (občas hledej HDD priority), ve Windowsu na něj prostě klikneš pravým -> formátovat, respektive ve Správci disků můžeš vytvořit oddíly, pokud je větší tak bych si 2 udělal - já používám "junk" data a dokumenty, a pak klasika statická data - filmy, instalačky, gigabajty.... www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Obrázek uživatele Daff.cz

No jsem zvedavej jak to dopadne.... :D Pustim se do toho az o vikendu, tak sem obcas prosim mrkni... :D

jinak diky moc za rady... :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.