Intel pentium dual core vs intel core 2 duo (*UZAMČENO*)

Zdravim,

chtel bych se jen zeptat jaky je rozdil mezi intel pentium dual core a intel core 2 duo. Jako vim ze 2 duo je novejsi tim padem by mohl mit lepsi architekturu a tim i vykonejsi ale stejne bych chtel znat tak trosku podrobnosti ohledne tohohle. A treba nejake tyto 2 procesory porovnat na konkretnich pripadech. Docela hodne me to zajima.

Jako vzdy PREDEM DIKY :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, tak rozdíl jsi vlastně sám řekl - architektura starého pentia a nového Core 2 Dua.. pro tebe jsou am pak nepodstatné rozdíly, které nepoznáš :) pokud kupuješ nový procesor, tak spíš udej účel a financ a povíme ti, který se ti víc vyplatí a proč (ne vždy se vyplatí C2D..

Pokud se ale chceš jen ze zvědavosti něco dovědět, klidně ti k tomu něco povím :) ale uživatelsky je ti to zbytečné :)

Obrázek uživatele lancelot202

Spise jsem jenom hodne zvedavi, nejak preci musim krmit tu moji hlavicku ne? :)) No a tak treba nejaky priklad treba intel pentium dual core E5300 vs intel core 2 duo E4500.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to jsi si nevybral zrovna dobré soupeře.. E4500 je totiž dosti staré (ještě výrobní proces 65nm).. o proti němu je to pentium ve výhodě co se spotřeby týče, ale výkon je stále o něco nižší díky tomu že E5300 je také dost low-end model..

kdybych vzal třeba PDC E6500 (nejvyšší) a dal proti němu C2D E7400 (nejnižší), tak stále je na výkonu o dost lépe C2D, a můžeš se o tom přesvědčit zejména, že procesory mají stejná jádra, skoro stejnou spotřebu, přibližně stejné napětí a PDC má dokonce větší frekvenci.. avšak je ochuzen o část L2 paměti a má starší architekturu, která má menší efektivitu i propustnost na různých součástkách.. C2D je také vyšší kategorie procesorů, poskytující také lepší provozní vlastnosti (při stejném výkonu) a lepší přetaktovací potenciál.. jinak se vlastně ale ani moc neliší, jen ta architektura (a zas až tak velký znalec nejsem :D ) dělá hodně..

u starších PDC byly i jiná jádra, starší, a ty měli teoreticky vyšší výkon při stjené frekvenci, avšak C2D předběhlo opět vyšší frekvencí, kterou získalo výhodu zpět pro sebe.. při přechodu na 45 nm PDC se změnila jádra a jak vidíš, frekvence stouply na podobné jako u C2D, avšak žádný PDC nemá na E8800 na 3,3GHz :) to zas dělá ta architekttura, která umožňuje nižší zákaldní voltáž a tudíž zahřívání a tudíž je možno taktovat výše.. A navíc, architektura Core 2 (v podání Quadu) dosáhla rekordu v taktování, něco kolem 6006MHz, avšak sedmigigahertzový Phenom II jej opravdu nadrtil a zesměšnil :D u PDC byl rekord nějakách 4500MHz pokud se nepletu..

Obrázek uživatele lancelot202

njn ale stejne si myslim, ze by se ten PCD E5300 dal dobre teoreticky pretaktovat kdybych mel docela kvalini chladic ( tim myslim treba nejakej asus triton 88 ) nebo ne? Zadne vlastni zkusenosti nemam proto se te ptam. Rekl bych ze z tech 2.6 GHz by mohl mozna vyjit az na takovych 3.4 mozna i vys coz uz na vykonu jde poznat ( 3.4 myslim tim stabilni ne ze to bude padat po kazdy co se zapne internet nebo neco takoveho )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Triton 88 uchladí i Phenoma II X4 na 4GHz :D

ne fakt, neblázni a podivej se na cenu:) AC Freezer Xtreme a rozdíl v ceně investoat raději do lepšího zákaldního CPU :)

ano, tanáhnout by se dal, ale chladič yb stačil menší.. co ej ale podstatné je štěstí na kus.. není totiž křemík jako křemí.. jsou křemíky, se kterýmis e přes 3 GHz nedostaneš a pak sjou kousky, tkeré mají °00% garanci na 7 GHz..
taktování je umění a věda, není to jen o tom zvednout frekvenci a je nataktováno.. 3200MHz by jsi z něj dostat měl :) avšak proti C2D na 2600MHz by stejnak prohrál :D záleží ale jak kde, jsou aplikace, kde architektura příliš neovlivní, ale i ty, kde je PDC propadákem..

Obrázek uživatele lancelot202

Je tak ja myslel abych radeji nic neriskoval s tim chladicem. Ale diky za tenhle pokec moje hlava ma znovu o nejakej ten megabaytik mene. To vis to chce udelat everesta i na lidskej mozek abych vedel jak dlouho mi to uceni vydrzi a kdy zacnu ztracet vedomosti diky preplneni HDD. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to nebude o přeplněném disku :D ale mozek, než aby opravoval fragmentované soubory, tak je prostě smaže :D a můžu ti odpřísáhnout, že vlidském možku je 90% informací dost fragmentovaných :D mozek se dá k počítači přirovnávat jen těžko, ač to tak ve školách dělají neustále :D mozek není počíač :)

není za co, od toho tu jsme :) já taky nevim všechno - jak sji jsitě postřehl.. taky se stále učím a taky stále zapomínám to, na co se mě už dlouho nidko neptal.. :(

spíš bych to ale situoval do diskutárny, než semkanc, nevím, co na to řeknou klucí, ale defacto to souvisí s tímatem a tématikou počítačů :)