DC Adaptér pro napájení 12V Fanů

Zdravim, rozumí tu někdo elektrice ? Vztah mezi proudem a napětím ?
Prosím o radu. Chci napojit několik klasických 12V 3pin fanů (80mm, 120mm apod..) na adaptér, který zapojím do zásuvky 230V a výstupní napětí bude 12V DC. Nevím ale jaký adaptér vybrat - nevím, jaký má být výstupní proud.

Dejme tomu že chci připojit 3 větráčky:
12V 150mA
12V 150mA
12V 150mA

Jestli to chápu dobře, tak by mi měl stačit 230V AC/12V DC 450mA adaptér, protože součet proudů dá celkem 450mA. Problém je v tom, že adaptér s výstupním proudem 450mA se těžko shání a mám k dispozici jen adaptér s výstupním proudem vyšším tj. 1A nebo 500mA.

Chci se proto zeptat... vadí něčemu, když bude mít adaptér vyšší výstupní proud než potřebují všechny součástky v obvodu ? Napětí je v pořádku - 12V, jde mi jen o proud. Pokud vím, tak by vyšší proud vadit neměl a větráčky si vezmou jen tolik, kolik potřebují... nebo se pletu ??

Pokud vyšší proud nevadí... platí, že čím vyšší proud adaptér dokáže poskytnout, tím lépe? Např. nebude se tolik zahřívat, jako kdyby poskytoval jen tolik proudu, kolik obvod spotřebuje....

Prosím, kdo tomu rozumíte, poraďte...

Díky.

PS: opravdu pomozte a nespamujte tu s příspěvky typu: LOL, když tomu nerozumíš tak to nedělej a pod...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, funguje to tak, že je potřeba držet napětí, ale proud si zařízení veme takové, jaké potřebuje, přičemž hodnota 1A je maximální proud, který může adaptér podat. A ano, ovlivňuje to i jeho životnost, čím víe je zatížen, tím více se ohřívá a menší adaptéry se přehřívají a při přetížení se může spálit cívka. Takže ideálně lepší než horší..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Děkuju. Vezmu tedy ten s vyšším proudem

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak tak, pokud součet je 450mA, připoj min 1A zdroj, právě pro to zahřívání, zdroj nebude pracovat v kritické oblasti a budeš mít rezervu pro připojení ještě dalšího zařízení. U větráčků je to jedno, ale jinak to všeobecně platí pro jakékoliv zařízení, které může být náchylné na zvlněné napětí, nebo příliš velkou zátěží zdroje i na podpětí. Dobrou ukázkou jsou samotné zdroje PC, které se nesmí podcenovat a musí být navrženy s rezervou.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.