chlázení (*VYŘEŠENO*)

Zdravim, chtěl bych od vás poradit s výběrem větráků do PC skříně.
1x120 mm a 3x80mm (bočnice, vpředu a vzadu) Už jsem toho dost pročetl, ale zajímaly by mne i váš názoy. (příznivá cena, efektivita, tichost, ...)

Obrázek uživatele Honza

Dobrý večer,
ja to mám řešené následovně - vepředu 2* 80mm - větráky značky Noctua - mají volitelný výkon, jsem s nimi naprosto spokojen a nemohu si je vynachválit, nevýhodou je vyšší cena, vzadu mam pak jeden chladič stejného typu. Podle mě je důležité chladit disky to řešené mám a vzádu mám na pomoc zdroj + větrák, který odvádí nahromaděné teplo od procesoru atd. Tot ode mne

Obrázek uživatele TheALuminium

Já mám zase rád světélka :)) a kvalitu, takže dražšího Thermaltake http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=27110 ale jak říká Honza správně, Noctua je perfektní značka, která má tiché a účinné větráky ...

Obrázek uživatele Puzzle
[14232] fan

Tak vepředu jsem ho vyloučil ( sice by tam mohl být, 1 ale otvor na vzduch je vyveden do dna skříně a tam je místo cca 5 mm od podlahy, museli by tam být rozhodně daleko vyší nožičky aby tam byl prostor ) Na bočnici můžu dát 120 a 80 - což bych chtěl určitě udělat a vzadu můžu dát 80 (ta je přímo pod zdrojem)
Už jsem koukal na Noctua, všude je výborně chválen, ale už jsem četl i několik názorů s pravým opakem. Ale jestli s ním máte dobrou zkušenost, tak si je koupím.
A také bych rád věděl, jak je nejúčiněji zapojit. ( kde má jít vzduch dovnitř a kde zase ven ) Správnou cirkulaci

Obrázek uživatele Honza

No ja Vám za sebe prostě říkám, že za tu cenu je to skvělý chladič, každý rád kritizuje, ale mě si na ně nikdo nestěžoval a to je doporučuji už dlouho. Správnou cirkulaci jsem Vám napsal zepředu - dozadu.... pokud máte jinou představu napište nám jí a my se na to podíváme

Obrázek uživatele Puzzle
[14234] chlazení

Větráky Noctua budou perfektní - to už tedy nebudeme řešit. Psal jsem, že zepředu nemůžu dát větrák kvůli nedostatku místa ( mám obyč case )
Ale zajímá mě varianta bočnice a zadek skříně - jestli to bude také účinné chlazení ( a jakým směrem by měl jít vzduch přes boční větráky - předpokládám, že dovnitř casu ) A ještě mě napadlo koupit chladič do 5,25" pozice (vím, že je používan spíš na chl. disků ), tak by tedy mohl jít vzduch zepředu dozadu. Ale vůbec nevím, kde sehnat takový výborný chladič
( zahlédl jsem HD-A7 se 3 větráky, ale jaký je.... )
A nepište mi prosím, jak to máte řešené vy, ale zajímá mě, jak to vyřeším já

Obrázek uživatele TheALuminium

Do dna skříně? I to je možné, ale vsadím se, že tam máte i přizpůsobení na větrák zepředu Casu, ale jelikož tam máte předek celý plastový tak ho nechcete řezat, tak to vylučujeme, i když je to nejlepší cirkulace :)) ... no na bočnici by měl být větrák s větráním do casu a vzadu na casu z bedny ven ... ty větráky do 5,25'' jsou celkem na prd jestli tedy myslíte jednu 5,25'' pozici, ale pokud jich vymyslíte víc, tak by se tam dal dát nějaký větrák, který by za to stál.

Obrázek uživatele Honza

Já souhlasím s kolegou, dal bych tedy nasávání z boku odfuk ze zadu, a na disky bych dal chladiče pasivní trošku by to pomohlo před případnými problémy.... to by mohlo být optimální

Obrázek uživatele Puzzle

Mám volné 2 5,25'' pozice, tak jestli by bylo nějaké řešení, jak to využít?

Obrázek uživatele TheALuminium

3 by byly pro tento http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36950 jinak 2 nevím, to byste musel koupit nějaký větrák na rozměr a pohrát si s tím doma a udělat tam nějaký speciální výřez, nebo úchyty pro něj, ale to už by bylo lepší ten větrák dole tedy :))

Obrázek uživatele Puzzle
[14239] chlazení

Tak to je výborná rada. Další pozici bych mohl ještě uvolnit ( mám tam starou CD-RW, skoro vůbec už ji nevyužívám, tak jí vykmitnu ) Tak tohle řešení jsem potřeboval.
Ještě tedy dotaz: Zepředu dozadu budu mít větraný case ( to je vyřešené ). A jestli má tedy smysl dávat ještě ( Noctuu 120 a 80 mm) na tu bočnici ?

Obrázek uživatele TheALuminium

Boční větrák bude zbytečný, možná že i na škodu, protože by rušil tu správnou cirkulaci ...

Obrázek uživatele Puzzle
[14241] chlazení

Tak jsem si koupil http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36950 a Noctua dozadu a je to dobrý. Teplota se mi razantně snížila. Teď mi přijde 8800 GT, tak jsem potřeboval snížit teplotu v casu.
A v jednom dotazu na fóru jsem se ptal, proč se mi trhá obraz ( jak při hrách, tak i ve win. ) , tak to bylo nakonec zdrojem ( Eurocase 450W ) - vyměnil jsem ho za Zdroj CORSAIR VX550, 550W a už se mi nic netrhá - asi to bylo špatným napětím.

Tak díky za pomoc a zavaše rady :-)

Obrázek uživatele TheALuminium

Není za co ...
LOCK