WiFi Router

Zdravim,
Potreboval bych nejaky router, ktery by mi zvetsil okruh Wifi site a popripade zkvalitnil.
- rozsireni: Doma mi staci muj modem Huawei Echolife HG520i, ale chtel bych chytat signal i na zahradu. Dejme tomu dalsich 50m.
- zviseni kvality: Jde o to, ze mam O2 internet ADSL 8Mbit a vyse uvedeny modem. Problem je v tom, ze pokud jsem v mistnosti s modemem a jsem pripojen na wifi, tak v druhe mistnosti u druheho notebooku wifi pada nebo je opravdu slaby signal. Myslite, ze router by tohle vyresil?

Moc se v nich nevyznam, tak bych prosil, jake rozdily jsou mezi jednotlivymi modely:

http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr841n-d185181.htm - nejlevnejsi
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr940n-d185179.htm
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wa901nd-d165051.htm
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr941nd-d185182.htm
http://www.alza.cz/tp-link-tew-671br-d235410.htm
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr300kit-d233036.htm - u tohoto moelu me zajima, k cemu je dobry ten usb prijimac? Chapu dobre, ze jej vyuziju jen v pripade, ze ntb nema integrovany wifi prijimac? Da se pouzit treba na TV?

Moc dekuji za rady.

PS: Na ceny u Alzy nehledte, vim ze jsou e-shopy, kde je to levnejsi. Obchod jsem vybral ciste nahodne. Dekuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[59916] WiFi Router

Zdravím,

Chtělo by to trochu plánek, jak to mšá rozmístěné a kam až chceš chytat a jaké jsou v prostoru překážky. Nejjednodušší by totiž asi bylo přidat druhý router, ovšem pak by jsi měl virutálně dvě sítě a pokud by jsi přešel pod jiný router, musel by jsi se připojit na danou síť. On by to systém udělal sám, ale až poté, co by mu jedno ze spojení "zahaprovalo", což může být občas nepohodlné. Existuje i možnost přecházení mezi routery, ale vyžaduje speciální nastavení, které by jsi musel vygooglit.
Samotný router totiž nějaký extrémní signál neudělá a pokud jsem správně pochopil, padá ti to už i v místnostech baráků, tak natož ještě na zahradu, mnohem dál, přes stromky, kytky.. Možná to vyřeší i přemístění routeru.. PLánek, jak říkám, bude k dobru.

Každopádně ty máš ADSL a pokud by jsi jej chtěl vyměnit, potřebuješ ADSL router, což ty tebouzvolené vesměs nejsou. Z toho usuzuji, že chceš pouze přidat druhý, ovšem tím vznikne výše popsaná situace. Navíc u O2 je poměrně problém měnit routery. Oni jsu rádi, když ti rpodají svůj router s pěknou přirážkou, takže to amjí všelijak blokované a pak je s tim otrava.. Někdy nefunguje ani přidání switche nebo druhého routeru, prostě se proti tomu nějak brání, nebo nevím. Nikdy jsem neměl příležitost to zkoumat, jen jsem o tom slyšel..

A dobrá rada - pokud chceš kvalitní signál, nejlevnější řešení nebude tím nejlepším :wink: Huawei patří k těm šitóznějším značkám..

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[59917] WiFi Router

A co to vyřešit pomocí repeateru nebo nějaké přídavné antény - některé umí fungovat i jako AP. (http://www.pcporadenstvi.cz/nastaveni-bezdratove-site-wifi-ovislink)

(Ale plánek místa by se určitě hodil, včetně nosných zdí...)

Obrázek uživatele petanek
[59918] WiFi Router

Tak tady jsem to nejak nakreslil. Snad to je pochopitelne.

Modem mam v obyvaku pod TV (ja vim, neni to idealni, mel by byt asi vis, ale na domaci Wifi to staci. Na zahradu to nedosahne, ani kdybych ho prilepil ke stropu). Chtel bych, aby posilil signal, hlavne na tu pravou stranu, kde je zahrada. Stacilo by i tech 15m od posledni zdi. Ale kvalitniho signalu. A s tim padanim signalu jsem to mozna spatne popsal. Je to zajimave, pokud jsou obe zarizeni pripojena v loznici, je to OK. Pokud jsou obe zarizeni pripojena v obyvaku, je to OK. Pokud je jedno zarizeni v obyvaku (bliz modemu) a druhe v loznici (dal od modemu) ma to vzdalenejsi zarizeni problem. Ne vzdy, ale ma. A neni to zdi, protoze tento problem ma znamy = stejny internet + modem.

Jeste dodam, za za posledni zdi jsou jeste stromky na zahrade, konkretne Tuje. Tak snad se najde nejake reseni.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[59919] WiFi Router

Takový pěkný malý domeček... :-)
No máš pravdu, ideální to opravdu není.. Nemám s repeatery zkušenost, takže jedině přečíst článek plus se poptat jomeho, já bych to řešil klasickým routeren, který bych dal klidně až na zahradu, počítám, že tam máš pergolu..

Ten problém v komunikaci vzniká jistou interferencí - pokud je jedno zařízení blíž, vrací se jeho odpovědi na dané "kontrolní" pakety podstatně rychleji, kor pokud druhé je blokované skrze zdi, to je velké zpoždění.. Pak se s tím ty routery neumí zrovna ideálně vypořádat a ten vzdálenější má obvykle horší komunikační vlastnosti.. Ale tak to snad bylo na každém routeru, i ve škole, kdekoliv jsem byl na WiFi napojený..

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[59920] WiFi Router

Je toto téma ještě aktuální? Omlouvám se za tu časovou prodlevu, máme toho moc.
Vzhledem k přítomnosti "Huawei Echolife HG520i" se nedivím, že požadovaný dosah signálu není. Bohužel to bude trochu problém naplánovat, protože Telefónica, pokud mě paměť neklame, podporuje jen některé z ADSL modemů. Protože nepředpokládám, že byste si chtěl rozvětvit síť o další router a vyrobit tak další Wifi pro zahradu. Nebo je vám to jedno, jak to vyřešíme?

Obrázek uživatele petanek
[59921] WiFi Router

Ja jsem ted momentalne take tento "problem" trosku odkladal. Pracovni zalezitosti. Uprimne jsem si myslel, ze staci koupit lepsi modem, ktery jen nahradim stavajicim a hotovo, ale to by to bylo asi moc jednoduche, ze... Pokud by ale stacilo novy router zapojit hned vedle stavajiciho a byly by u sebe, tak by to zas tak nevadilo. Nechteji se mi tahat draty od stavajiciho modemu do noveho routeru nekde pres cely barak...
A je jeste nejake reseni, ktere by posililo signal primo v byte? Viz zmineno vyse. (kdyz je 1 notebook u zdroje signalu a druhy dale od signalu).
Jen tak mimo, jak je mozne, ze O2 nepodporuje vetsinu modemu? Jak to ovlivni? Moc tomu nerozumim...

Dekuji a omlouvat se nemusite, stejne je ted skarede a wifi na zahrade by me byla k....:-)

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Řeknu to takhle - nastavení ADSL má určitá specifika. Telefónica může v závislosti na vytížení (a nejen samozřejmě na tomto) sítě čas od času měnit jednotlivá nastavení, a u určitých typů modemů má ověřeno, že jeho konfigurátor, který pustí do sítě, zvládne koncové zařízení "přemluvit" a podstrčit mu své aktuální nastavení ADSL. Nepodporované modemy se mohou těmto změnám bránit a uživatelům tak vzniknou problémy, které s nimi na Telefónice nikdo řešit nebude - protože jim sdělí, že modem není podporován a že je to tedy váš problém (nekompatibilní připojení). Uživatel by se tak musel sám snažit po každém výpadku nastavení znovu dle specifikací na internetu ručně modem nastavit. (Ano, lze to, ale je to pro zkušené uživatele a záruka "trvanlivosti" rozhodně není 100%.)Proto je tedy dobré, mít v tomto případě podporovaný ADSL modem od Telefónica 02 a za ním si připojit vlastní zařízení, které se o rozvod po bytě postará. Je to asi nejrozumnější řešení. (Tímto způsobem se řeší i řada rozvodů sítě třeba u kabelových připojení typu UPC apod. Modem zkrátka dokáže operátor na dálku "ovládnout", ale co je za ním je už věc uživatele.)Snad jsem vám to tedy alespoň trochu objasnil.Pokud to tedy shrnu, máme zde dvě možná řešení vašeho problému.(Repeater jsem zavrhl, jelikož jeho efekt ve spojení s Huawei si netroufám odhadnout/riskovat.)
Vyměnit Huawei Echolife za jiný Telefónicou podporovaný modem - mohu doporučit D-link, který jsem na tomto připojení kdysi provozoval a nemohu na něj než v dobrém vzpomínat. Výhodou je, že splňuje parametry připojení, z hlediska dosahu WiFi sítě patří mezi ty lepší a nemáte další "krabičku" v síti navíc. Nevýhoda je jeho stáří - jedná se vesměs o starší typy, které z hlediska bezpečnosti už dnes moc doporučit nemohu (upgrade firmware není zrovna pro běžného uživatele jednoduchá záležitost a ne vždy vše řeší), a jeho sehnání by bylo také trochu obtížnější (jako nový produkt se dle mě už neprodává).Huawei si nechat, používat jej čistě jako modem (vypnout na něm Wifi) a koupit nový dvouanténový router (mohu doporučit TP-Link WR543G - skvělá cena a perfektní dosah Wifi (v našem domku pokryje stabilně celý dům i zahradu)) a nechat veškerou práci "routování" na něm.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[59923] WiFi Router

Jen dodám, pokud jsem to nezmínil, tento TP-Link WR543G mám také a internet chytnu i na záchodě :D Ale kam se hrabu na Škopkovic internet v maštali :D

Obrázek uživatele petanek
[59924] WiFi Router

Aha, moc dekuji za objasneni, to je pro me moc zajimava informace. Ta druha moznost bude asi lepsi. Takze pokud tomu rozumim dobre, staci, kdyz koupim ten vyse zmineny router a propojim ho s mym modemem. Muze byt polozen hned vedle toho modemu? Asi blba otazka, ale radsi se zeptam. Dival jsem se na te router, co jste mi doporucil, ale ma pouze jednu antenu??? viz. tady :
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr543g-d155307.htm
Mam ho tedy koupit nebo vzit radeji treba tento:
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wr841nd-d155296.htm
Pokud bych si nevedel rady s nastavenim routeru, mohu se na Vas potom obratit?

Mockrat dekuji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[59925] WiFi Router

Já bych ho dal někam více do "centra dění", aby se dosah vylepšil, ale víceméně by měl pokrýt snad vše, co po něm chceš i z místa, kde teď je, nemáš železobeton, jako já v paneláku :-)

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[59926] WiFi Router

petanek wrote:
Muze byt polozen hned vedle toho modemu? Asi blba otazka, ale radsi se zeptam.

Určitě se ptejte na všechno, od toho tu máme poradnu. :cool:
Ano, z technického hlediska to vadit nebude - jen nezapomeňte na stávajícím modemu vypnout WiFi. TOBiAS ale správně zmiňuje pozici kvůli dosahu - pokud není v cestě nějaká nosná stěna, tak by ale neměl být problém.

petanek wrote:
Dival jsem se na te router, co jste mi doporucil, ale ma pouze jednu antenu???

Máte pravdu, spletl jsem si routery: v domku a se svým domácím v Praze - ten má dvě antény. Tento má opravdu jednu, ale velmi silnou, takže by měl bohatě dostačovat náš levnější doporučovaný.

petanek wrote:

Pokud bych si nevedel rady s nastavenim routeru, mohu se na Vas potom obratit?

Zcela určitě - velkou výhodou je fakt, že jej oba (TOBiAS i já) máme, takže nastavení známe velmi dobře. Dle mě byste ale mít problém neměl - teoreticky by mělo stačit jen propojení síťové portu a WAN portu na routeru. (Problém vidím jen potencionálně v nastavení výchozí brány, ale s tím bychom si když tak poradili, takže žádné strachy.) Určitě nám napište, necháme toto vlákno pro vás otevřené...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[59927] WiFi Router

Dobrý den,
nyní řeším stejný problém. Nyný tu mám před sebou také huawei a tp-link.

Je možné se pomoci Tp-link pripojit na huawei a sdilet internet z obou zarizeni (tp-link a i huawei by meli sve site)?

Popripade by mel jit nejak nastavit WDS (most)?

Předem děkuji
Horák

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[59928] WiFi Router

Jestli vám rozumím správně, tak by to jít mělo - viz moje rada v jiném vláknu (místo SMC si dosaďte TP-Link - předpokládám, že Huawei funguje jako modem, TP-Link jej pouze rozšiřuje a vysílá WiFi = děláme tedy BRIDGE): http://www.pcporadenstvi.cz/forum/viewtopic.php?t=9299#64823


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.