Vyplatí se upgrade?

Zdravím,

chtěl bych se poradit, zda-li se vyplatí ještě do mého asi 2 roky starého PC vrážet peníze, nebo bych už to měl koupit všechno nové. Upgrade by se konal asi do měsíce.

Zde je sestava:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0OVR010Q6K010NXK010FT2010HR...

+ RAM

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=60025

Uvažoval jsem o ATI 6850, příp. by se možná hodilo vyměnit i desku za novější s podporou DDR3 a koupit 2x 4GB?

Předem díky za odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, nemáš to tak špatné :-) Resp máš a to je pro upgrade výhodou - máš slabou grafiku, takže ta klidně půjde nahradit zmíněnou HD6870, max HD6950 (a zkusit odemknout, to by ale chtělo procesor dostat nad 4GHz), plus přetaktovat procesor alespoň o 600MHz na jádře..
Vyměnit paměti by také bodlo, dal bych desku ASUS M4A79XTD EVO/USB3 a do ní 2x2GB Kingston 1333MHz CL7 HyperX paměti, 8GB vážně nemá smysl.. V případě HD6950 nebo dokonce odemčení na HD6970 bych rozhodně vzal 1600MHz CL8 verzi Ti těchto pamětí.. Tím by se z toho stala vyvážená moderní sestava jak má být. Zdroj máš dobrý, skříň a chlazení je vpořádku, procesor opodvídá.
Otázka je jen, zdali máš Windows 7 64bitové v neOEM verzi (nešly by přenést na novou desku) a kolik chceš do upgrade investovat...

Obrázek uživatele lordfrikk

Asi takto... s tím co mám jsem v pohodě vystačil až do teď, než jsem spustil Zaklínače 2 :-D a 4850 nebyla zrovna pecka ani v době, kdy jsem ji kupoval, spíš karta s nejlepším poměrem cena/výkon a tak jsem ji vzal.

S přetaktováním nemám moc dobré zkušenosti, asi mám i trochu strach. Paměti jsem si sice koupil s CL4, ale to nebylo zapnuté defaultně a mě se to nikdy nepodařilo rozchodit. Je pravda, že procesor a chladič jsem kupoval s úmyslem to přetaktovat alespoň na 3.7, ale nějak si myslím, že procesor mě nikdy nebrzdil (což se teď asi změní).

Ta 6950 je hodně na hranici, všechno se to bude ale odvíjet od toho, jak dlouho nakonec budu pracovat (jsem student VŠ momentálně).

Ta deska se mi hodně líbí, jen bych potřeboval vysvětlit, jestli je nutná ta verze USB3, já se přiznám, že jsem mimo dění a tak mi není jasné, jestli to využiju. Jediné, co potřebuje USB, je tiskárna EPSON a starší MP4 přehrávač Cowon D2. Pokud se šeredně nemýlím, tak přehrávač podporuje USB 2.0 a u tiskárny si myslím na tom nesejde. Ty dvě stovky navíc jsou se sice ztratí, ale mít něco v PC, co nikdy nevyužiju mi přijde zbytečné (dvd mechaniku sice mám, ale použil jsem ji jen jednou jedinkrát za ty dva roky).

Co se týče Windows, tak s tím problém nebude, kupoval jsem 64-bity zvlášť.

P.S.: Ještě k RAM - já mám takový neblahý pocit, že některé hry se dotahují na těch 4GB zcela v klidu a moc se mi to nechce líbit...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Však HD4850 byla velmi dobrá karta pro mainstreamového hráče :-) Ale už je prostě pomalá a máš pravdu, procesor tě nebrzdil, ten zvládne o dost víc..
Přetaktovat ho minimálně přes násobič (jistota +400MHz) je hračka, s trochou snahy přes BCLK (a nárůstem spotřeby) to půjde i výše.. Black Edition jsou k tomu víceméně předurčeny :-)

Ta cena HD6950 půjde ještě dolů.. Ovšem jak říkám, to už bude chtít trošku snahy a "risku" pustit ten procák na 4GHz+..

Ta deska je super, pokud koukám na CZC, tak je USB verze, což nechápu, o 200 levnější, než bez něj, proto :))

Ono dneska se i OEM winy dají koupit samostatně, ale navážou se ti prostě na desku.. Pokud máš krabicovou verzi, tak se podívej na obal a samotná DVD po popiscích..

No, ramky, pokud jsou koupeny dobře, jsou jediná komponenta, která se dá rozšířit, aniž by jsi musel ty staré vyhodit.. Věř mi, že 4GB dlouho postačí a vzhledem k tomu, že 4GB verze stojí trapných 1003 korun, neni problém je v budoucnu ještě zdvojnásobit :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.