Vylepšení cca 3 roky starého PC

Zdravím potřeboval bych poradit jak vylepšit svůj komp, byl koupenej na před vánoci 2007 u mironetu.
Využití je primárně na hry ale také na práci (World a excel) a filmy ale to sou filmy v avi cca 700-900mb.

Zatím to fachčilo dobře ale ale některé hry to již očividně nezvládá například AVP3 se dost seká i když stáhnu rozlišení a detaily, sekají se i některé strategie při masovějších bitvách. Co jde naprosto v klidu je stara dobrá klasika counter strike source.
A tak bych chtěl vylepšit aby to nebylo tak kousané apod. Měnil jsem jen původní 300G HDD kterej odešel.

Parametry sestavy:
Bedna: Mironet F1 Edition
Základovka: ASUS M2N-SLI DELUXE
Ramky: 2x 1G A-Data
Disk: 500G + 160G který používám pro zálohu důležitých věcí
Grafika: nVIDIA GeForce 8600 GT
Procesor: AMD Athlon X2 6000+
Sytém Win XP na HDD 160G na starší hry jako je NHL09 a Win7 na tom 500G pro novější hry co to sežere.

V sytému jak je taková ta funkce co mi počítač hodnotí od 1 do 7,9 tak to mám takto:
Procesor-6,1
RAM-5,5
Grafika-5,9
Herní grafika-6,4
Primární HDD-5,9

Každopádně nechci investovat zase tak moc. Nejsem milionář ale rád bych aby se to nesekalo tak moc a abych nemusel dávat detaily na minimum.

Díky za rady

Obrázek uživatele lancelot202

Tak nám zpočátku řekni, kolik bude strop financí. Jestli chceš vyloženě vylepšit jen na hry nebo taky na práci s videem. Jaký máš monitor? Neuvažuješ koukat na filmy ve full HD místo toho tragicky hnusnýho avi?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tady jsme ale ve slepé uličce.. na to aby jsi si zahrál, potřebuješ něco ve stylu HD5770, jenže ve vtšně případů tě bude procesor dost brzdit.. potřeboval by jsi novou desku pro procesor a to už by nemělo moc smysl brát DDR2, ale DDR3, takže nové ramky rovnou.. a když vezmu i kvalitní zdroj, chybí ti už jen skříň a mechanika k celému počítači (disky máš 2) a tenhle by jsi mohl někam odstavit.. nová sestava i s OS by se vlezla do 15K.. jenže to je něco, co určitě nechceš.. ovšem s upgradem moc nepočítej, nanejvýš tam kup samotnou HD5750 a počítej s tím, že ne v každé situaci ji využiješ naplno, leda by jsi přetaktoval procesor, což půjde pod základním chladičem jen málo..

Obrázek uživatele Apofis

Re Lancelot:
Strop financí je cca 3000 za měsíc ale více než 12 000 se mě do toho investovat nechce. (beru to tak že vylepším nejdříve jednu věc a posléze další)
Ta moje práce s videem je prakticky pouze koukání se na filmy a seriály.
Monitor mám Benq 24 1920x1200. O full hd neuvažuju filmy stahuju buďto z blesku za sms a AVI žere neméně místa a tím i času za stahování 2 hodninovej film má tak 700mb (dodávám že koukám na scifi a ty nové sou nic moc tudíž se uchyluji k těm starším a to pak můžu v klidu skladovat vpočítači 50-100 filmů aniž bych musel řešit místo, nebo to pak nahravam od kámoše z externího HDD a epizody Stargate ci startreku tam je take zbytecne shanět kvalitnější, když bych investoval a koupil si origo tak to bude anglicky a na to jim...

Re Tobias
Ten problém nastal hlavně u toho AVP3, také u Empire Earth2 ale jen kdyz byly masové řežby, Občas se seká i NHL09 ale tam stačí resnout komp a je to. Všechny hry kromě Tiberium wars, redallert3 a AVP3 mam na maximální detaily. Jde o hry Empire EartII, Fifa10, AOM titans, Bitva o středozem, SW Empire at War, AVP2, Counter strike source, Battlefront II. Původně jsem myslel že by stačilo dokoupit jeste 2G ram a vylepsit grafiku. Ten comp za 15 by byla jaka sestava? Muzu odecist HDD a system protoze tohle mám již na disku a ovladace si stahnu nové.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

teď se mi moc nechce hledat i přesné odkazy, když nejsi jistý, ale nástinem: Athlon II X4 640, Sapphire HD5770 Vapor-X, 4GB ram, 550W zdroj, disk máš, mechanika, kvalitní deska ASUS M4A79XTD EVO nebo M4A785D-M EVO nebo M4A785TD EVO, skříň dle tvého výběru, OS W7 Home x64

byl by nesmysl dát tam současná XPčka, tím by jsi DX10 ani DX11 na grafice nevyužil ;)

na takové sestavě si zajraješ na maximum většinu dnešních her..

800MB? co to je proboha za kvalitu??? chápu, že místa je málo, ale fakt jdi minimálně do 1400MB velikostí! já běžně stahuju kolem 2 GB, ale když mám odkud nějakou slušnější rychlostí, stahuju si 8GB FullHDčka.. 800MB je dnes již kvalita mobilního telefonu..

podle toho co píšeš chápu, že máš 2x1GB, tedy 2GB ram.. to je plně dostačující.. pokud by jsi chtěl lehce investovat, HD5750 by nebyla od věci.. ale pamatuj, že s XP pojede jen DX9.0c, s Vistama jen DX10.1.. a dávat na starou šunku W7? ono jesli koupíš "horší" grafiku, aby zbytek počítače stíhal, to už je lepší koupit rovnou lepší a to už rovnou defacto druhý počítač.. a tenhle bys určitě někam umístit mohl.. nebo prodat, jsou totiž hloupí lidé, co by za to i 8K dali.. i 10K, když uvidí desku se SLI a GeForce a obrovská čísla a známé názvy, na které je nalákáš..

Obrázek uživatele lancelot202

To Tobias: proč mu doporučit tu vapor-x?
To Apofis: nebudeš přeci přetaktovávat nebo tak něco ne? Tobě by stačila i levnější HD5770. Ten monitor co máš je dobrý, tak nechápu proč koukáš na nějaký avi 800Mb :D . Já stahuju filmy s min. velikostí 4Gb :D
To Tobias: full HD teda 8Gb není. Stáhni si MediaInfo a ono ti to klidně ukáže, že sice máš šířku 1920 ale výšku máš jen pak 700 nebo tak nějak a to full HD není nebo jo? Já myslíš, že full HDčka jsou už za 50Gb nebo tak nějak, ale ty 8Gb a trochu víš asi ne.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

proč? protože už z principu nekupuji karty s referenčním chladičem.. a Vapor-X je jednak skvělý chladič, jednka lehce přetaktovaný z výroby, jednak s obrovskou možností přetaktování, jednak špičková kvalita Sapphire a jednak přijatelná cena.. odpovíá výkonem sestavě, do které bych ji umisťoval..

no.. jde o šířku videa.. totiž, jak můžeš vědět, ne všechny filmy se točí striktně v 16:9, často se používají i 16:8 (2:1) i nižší, to jsou extréměn širokoúhlé periferní obrazy pro velká plátna kin.. jde o to, že film je v 1920p šířce a tak či tak se označuje jako 1080p výškou, i když je z toho často využito i těch 700p.. ale označuje se jako 1080p.. prostě je to FullHD 1920x1080, nebo jeho výškou odlišný derivát.. samozřejmě 8GB je poměrně silná kompreseodpovídá asi kvalitě 3GB videa v PAL (1024x768 tuším) rozlišení.. jenže buď se vyskytují kolem 8GB, nebo pak 40GB a to už je plná nekomprimovaná kvalita FullHD BluRay disku.. takové stahují už jen šílenci, i 1,5TB disk, jako mám jí, by se tím docela rychle zaplnil..

Obrázek uživatele lancelot202

Jo, ta vapor-x je skvělá, ale nezdá se, že by Apofis měl dost peněz aby rozhazoval, tak jsem myslel, že by někde ušetřil a zrovna u tý vapor-x by se dalo. Ono kdyby finance byly o něco málo větší tak bych ji tam taky bral, ale říkal strop 12k tak nwm no.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já také ale mám v plánu financovat trochu jinak.. ono upgrade a druhá mašina, kor když ta první se dá prodat, je rozdíl.. jenže potřebuji jeho vyjádření, ne tvoje :))

Obrázek uživatele Apofis

Ta Vapor X myslíte tuto?
http://shop.svtgroup.cz/detail-207332469.html
Tam je rozdíl proti té lacinější tak 800 a to si myslím že není zase tak moc.
Takže sme na 4000Kč

RAM: souhlasím, taky sem chtěl 4G.
dejme tomu 2x tuhle: http://www.hshop.cz/ram-2gb-ddr2-800mhz-kingston.htm
To jsou další 2000Kč

Zdroj: Nějakej konkrétní nebo prostě aby byl 550W?
Například tento? http://www.ss.cz/Main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_CODE_EQ=ZDR2091
Dalších 500Kč

Procesor: X4 je čtverjádro? Nevím k čemu je to dobrý myslel sem že na hry v pohodě stačí dvoujádrový procesor.
Myslel sem že 2x 3Ghz je slušné, napadlo mě ještě použít tento http://www.itage.cz/p173146-amd-cpu-athlon-ii-x2-255-dual-core-box-am3-3...
což by bylo dalších 1500Kč
Ten Athlon II X4 640 je o litra dražší, to je v tom tak velkej rozdíl, vždyť to má taky 3Ghz?

Tu základovku sem nejlacinější našel zde http://www.hshop.cz/asus-m4a785td-m-evo-am3-785g-4d3-hcf-hdmi-1394-epu.h...
Za 2000Kč

Tj. sem na 10K, vypalovačku, bednu, HDD s windousem mám. Věci co mi zbydou mohu přeházet do slabších compů co mám.

Pokud už bych měl kupovat novou bednu šel bych asi do tohoto:
http://www.anacomp.cz/cm-storm-scout-bez-zdroje-kompletne-cerna_d44060.h...
čímž bych se akorát dostal na těch 12 litrů.

Co se týká těch filmů tak tam to chci mít česky a bez virů takže torrenty nepřipadají v úvahu a 400 za dvd s filmem se mě dávat nechce, stejně SG ani ST česky na DVD neschrastím, na czshare si koupím kredit za kilo a stáhnu filmů 100, bez toho abych zjistil že to je ve finále něco jiného či to bylo pod heslem nebo blbě zararovany. Když už budu mít film ve full hd tak proč bych na něj čučel na kompu kde budu poslouchat bzučení mechaniky, to si jej radši pustím na klasickým dvd. Ty 1,4G stahuju take občas ale to je zase cd 1 a cd 2 takže v půli to musím přehazovat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak tady to asi budu mtí těžší :))

začnu od začátku, od desky.. ta co jsi vybral, vůbec není nejlenější a je to poměrně slušná deska.. ale nebylo by od věci vzít M4A785TD-V EVO, je v plné velikosti a má tedy více slotů, což se při upgradu hodí..

u procesoru - no co je u X2 dvakrát, je u X4 čtyřikrát :)) takže v případě, že použiješ aplikaci, která umí využít 4 jádra, dosáhneš v ideálním případě až dvojnásobného výkonu (při nedvojnásobné ceně), ovšem většina starších her to není a tam se spíše hodí dvoujádro.. Phenom II X2 555 BE, pokud chceš..

u ramek tě ale zaseknu.. tohle jsou levné pomalé plky, ale hlavně je na novou desku nedostaneš, tam už jdou jen DDR3.. takže http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66881 , spokojíme se s 2GB, zatím..

proti grafice ni slovo, dneska mi přišla :))

ale na čem NIKDY nešetři je zdroj.. je k němu napojeno vše a jeho selhání může vše taky pohřbít.. ten EuroŠmejd bych nejraději zadupal do země.. zde chci vidět jen Seasonicy nebo Fortron Black Power 450W.. pokud s ním máš plány na upgrade a použití v budoucnu, pak 550W..

ten Win je určitě XP, což znamená degeneracis chopností grafiky a vůbec technologicky vyspělého počítače.. zde to jistí W7 Home.. navíc máš stejně OEM nejspíš, takže nepřenositelnou mezi dvěma deskami..

ale hlavně drahou skříň.. neříkám, že je to špatně, ale skříň neni výkon.. raději ty peníze dej do ramky a dej 2x2GB, při zachování parametrů..

co se filmů týče, nelegální SW zde netolerujeme, ale víš, jak skvělá věc je TV s USB a externí HDD? moc.. tiché i ve FullHD při toku 16MB/s.. případně si můžeš film zkopírovat na interní hdd před přehráváním.. navíc je vcelku jedno, jeslti koukáš na mizernou kvalitu nebo posloucháš turbínu.. u 800MB není moc o čem přemýšlet..

pokud nepotřebuješ titulky, video v avi se dá sloučit i v movie makeru..

Obrázek uživatele Apofis

Na současném pc mám jak XP houm tak Win 7 ultimejt. Dokonce obojí koupený což je u mě skoro zázrak zde prostě přehodím HDD, na to že je to OEM... mám to tam jen měsíc tak to prostě přehodím, ale to sem neřekl...

Co se procesoru týká viděl bych to spíše na dvojjádro protože hry co jsou novější je pouze Fifa2010, Tiberium wars, AVP3 a Red allert 3. Jinak vše starší a nové hry ani neplánuji, nějak mne neoslovují a sou předražené. Nevím jestli jmenované hry čtverjádro využijí.

Tu desku mě to ve vyhledávači nenašlo ale počítám tak kolem 2K

Ram bych vzal klidně dvě když ušetřím na bedně (když nebudu brát tu co sem uvedl tak bych použil tu co mám tudíž F1 edition) Ty bedny co sou normálně k dostání kolem litra vypadají jak borgské krychle a to v lepším případě ta co sem uvedl se me libi kvuli provedeni ale to je už takovej detail.

TA telka co mám nemá USB a externí HDD by bylo dalších 1500-2000Kč.
Ty filmy musím upravit jak sem to myslel, ulítávám na Star Trek a Star Gate a to sice seženeš filmy v super kvalitě ale ne stovky epizod serialu. I kdybych to kupoval tak ten serial proste v cestine a vysoky kvalite nesezenu ani kdybych se rozkrajel jediny jak ho muzu sehnat je nahrany z TV a to ma 40ti minutovej dil tak 350-450mb. Celovečerní filmy bych spočítal na prstech co mám a opět sou to filmy starší jako Běžící muž, terminátor, Batman apod...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

promiň, v názvu desky mi vypadla 4.. opraveno.. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67213

ta F1 edition je taková červeno černá taky od Eurocase, koupeno v Mironetu, že? tu jsem chtěl taky, ale mamce se nelíbila tahdá, takže mam bílomodrou.. každopádně je to sice salátová skříň, ale podívej se co v ní mám já a taky to stačí.. :)

no jak říkám, pro mě slovní spojení High Definition hodně znamená a fakt si na vyšší kvalitu potrpím.. kdyby Bluray přehrávač nestál 8K a jeden film 800, měl bych velký zájem jej zkusit..

Obrázek uživatele Apofis

Ok díky ještě mě tak napadlo jestli by to nešlo postavit na intelácký platformě, tam mám u jednoho compu dobet lepší desku nebo aspoň myslím.

Setava č. 2 co bych mohl vylepšit

ZD P5WD2-E Premium
CPU Pentium D820
RAM 1G
HDD 160
VGA GeForce 6600

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bývala to svého času lepší deska, ale dnes už nemá váznam.. jdou na ni jen Core 2 Duo, které jsou extrémně předražené.. nic jiného tam stejně nejde.. za cenu použitelného Core 2 Dua máš totiž od AMD i desku s procesorem X4..

Obrázek uživatele Apofis

Ok tak zůstanu u toho AMD, jen by mě zajímalo jestli bys mi mohl doporučit nějakou skříň která nevypadá jako Borg cube ze star treku :-D i když jak to čtu tak na bedně vůbec nezáleží...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak záleží, je třeba, aby byla deska pevně upevněna, zejména když máš těžší chladič cpu.. ale lepší skříň nepřinese výkon.. stačí jen, aby byla dostatečně chlazená..

mě se líbí CoolerMaster Elite 310 oranžovočerná..

Obrázek uživatele Apofis

Tak na ten původní jsem sehnal kupce za 15K což se mi celkem povedlo.

Tudíž bych si novej comp sestavil asi takto, bral sem to vše z jednoho shopu abych ušetřil na poštovným:

Základovka: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67213

Procesor: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77892

Ramky: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=69615

Grafárna: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73356

Vypalovačka: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66975

Zdroj: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66064

Bedna: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=79947

Tudíž ve finále mohu ušetřit cca 3 litry které bych chtěl investovat do alespoň částečného vylepšení zbývajících dvou compů co mám, na obou je win XP, který je pro starší hry lepší. Nehodlám do toho investovat nějak moc ale pokud můžu na ty základovky naházet něco lepšího za solidní cenu...

První je ještě celkem solidní používám jej jako záložní, ale primární využití je hraní CS-S a dalších starších her po lanu.

ZD: P5WD2 Premium
CPU: Intel Pentium D 2,8Ghz (Myslím že to stačí je to dvoujádro)
RAM: 1G DDR2 (zde bych 1G přidal)
VGA: GeForce 6600 GT (to bych asi nechal na tom compu to stačí)
HDD: 120G (sice málo ale na účel toho compu to stačí, stále je tam 1/4 volná)

Ten druhý to je už celkem šrot ale zatím běhá solidně a hry přes LAN což je jeho rimární účel zvládá v pohodě.

ZD: K8NF4G - SATA2
CPU: Sempron 2600+ 1,6Ghz (ten bych rád vyměnil ale nevím co sežere ZD)
RAM: 1G (zde to asi stačí ale možná bych 1G přihodil)
VGA: GeForce 6600 (ale neni to tak dobrá jako má ten předchozí ale kántra to zvládá)
HDD: 80G (když bych někde v bazáči sehnal 40 tak bych ji tam přihodil abych ho srovna s tím druhým)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak určitě trochua úprav.. ramky vem http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66881 , byla by chyba vzít tamty shitty
mechanika liteon, no nevím, měl jsem jednu liteon a mám jíi dodnes, ale byla fakt hlučná.. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61644 je prostě klasika, kterou má každý.. je ověřená

co do zdroje by možná nebylo od věci vzít 450W Fortron Black Power.. je to přecijen lepší zdroj a zase do budoucna se vyplatí..

na těch starších sestavách - toho semprona nemá smysl hnát výš, lepší grafiku by stejně příliš nezvládl.. obě desky mají ale PCIe, takže bych GTčko šoupnul do té starší a do té nové, jelikož to Pentium ještě něco snese, bych dal nějakou lepší, HD4670, HD4770, HD4850 pokud seženeš za dobrý peníz do 2500 korun, lepší by bylo něco levného z bazaru, aukce atd..

teď záleží jaké máš ty ramky v obou kompech - myšleno frekvence, latence, napětí.. v té staré by ale 1GB stačil, v té novější bych 1GB přikoupil..

Obrázek uživatele Apofis

Ramky tam mám DDR II 533 Mhz. Toho Semproa me napadlo tam vrazit Atholna 3000+ nabízí mě ho kámoš za 400 a je kompaktibilní se socketem jen nevím jestli to sbaští základovka.

Ještě u toho novýho sem zapoměl napsat disk protože to prodám celý, takže HDD asi tenhle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62375

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

disk určitě http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=59625

ten athlon by toho stejně moc nedokázal, ale pak by se k němu eventuelně dala přiřadit až HD4670.. otázkou je, jestli je to tolik potřeba, aby ti to za ty peníze stálo.. budeš muset vyhodit 2 grafiky a procesor, což už nejspíš nikde neprodáš...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.