výběr notebooku II

Ahoj, prosím o radu.

Vybírám nový notebook, doporučení mám na značky Dell, HP, Toshiba, Sony.

Dál mám ale trochu propblém se zorientovat. Potřebuji ho
1) k běžnému "kancelářskému" využití - office, internet apod.,
2) k 2D úpravě fotek a videí
3) k nahrávání a úpravě zvuku (zpěv, kytary, další podklad z PC nebo CD apod.), takže by měl mít dobrou zvukovku, aby byl kvalitně zaznamenaný vstup a aby taky dala kvalitní výstup s dostatečnou hlasitostí. Momentálně u fujistu-siemensu bojuju s hlasitostí zvuku i když to mám připojené na externí reproduktory a zesilovač a tomu bych se chtěla rozhodně příště vyhnout.

Vůbec se ale v HW neorientuji - grafika, zvukovka... můžete mi něco doporučit?

Díky moc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a cenová relace? jinak zvukovku bych obešel tisíécikorunovým příplatkem za Creative X-Fi GO USB, protože jí se fakt žádná zvukovka v NTB vyrovnat enmůže, ale jsou i lepší a dražší.. na tu úpravu to bdeu chtít určitě grafiku jinou, než integrovanou..
požadavek na výdrýž baterie či připojení k periferiím máš jaký?

Obrázek uživatele Eliska

Díky za reakci.
Jsem amatér, takže z toho nebudu dělat náhražku studia ani po grafické stránce ani co se týče toho záznamu zvuku. Nebudou z toho lézt věci pro komerční využití, takže i cenově bych se držela spíš při zemi, ale tady se celkem můžu přizpůsobit, tkaže strop řekněme 35000, ale samozřejmě čím míň tím líp:-)
Baterii moc řešit nemusím, protože to bude pořád píchnutý v elektrice, žádný velký cestování s tím nepředpokládám. Ale určitě bych nešla pod 3 hodiny.

Případně se můžu uskromnit s požadavky na úpravu videí a úpravu zvuku, na to můžu kdyžtak využít pevný PC, ale úprava fotek a záznam a přehrávání zvuku je podmínka.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, já se v NTB tolik nevyznám, nevím tkerý mdoel vzít, ale za 35000 už je to vcelku jedno, stačit to bude an vše :D
takže bych šel do modelu s HD4670 grafikou a C2D nebo C2Q rovnou, ale pak při plnym zatížení s těma třema hodinama nepočítej :D
doskovouv elikost si zvol sama, ale na úpravu fotek a videí to bude chtít dost prostoru.. a nebál bych se 4GB ramky..
co displej? nějaká maximální velikost? velké "krávy" 19" bych asi ssebou každej den do školy tahat nechtěl.. bude se to hodně přenášet?

Obrázek uživatele Eliska

Díky za tipy, ještě se tím budu chvíli probírat. Moc se asi přenášet nebude, ale přeci jen bych si na něj případně nechtěla brát dvoukolák:-) Takže to vidím tak na 15,4 a 3 kg max, ale radši bych něco lehčího. Těch 35. tis je fakt strop, pokud to bude super stroj, ale když se mi povede sehnat něco rozumnýho do 20 tis, tak bych byla radši.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono těch NTB je fakt moc, já se v nich neorientuji, spíš Ali.. já sjem spíš přes ten HW? který bych do něj osadil..
potřebuji ale kompletní rozhdonutí - čim více parametrů máme, tím užší je výběr :)

takže velikost disku, potřebné porty (výstup na monitor, USB na myš, zvukárnu, tiskárnu, nějakej joystick a pár flashdisků, eSata pro připojení velkého externího disku,..), BlueTooth, WiFi(č) a podobné hovadinky :)

jinak mám dva adepty: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66610 je kvalitní NTB od firmy ASUS s dvoujádrem a perfektní grafikou, má dost paměti i velký disk, avšak zvolil jsem Ti šestnáctipalec :) na tu grafiku je to fakt lepší, ja mám doma 2" FullHD a začíná mi být také malý :D

druhý je http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65639 ale ta grafika je neověřená, kamarád mám tuhle grafiku v NTB za 16K a zahraje na ní parádně, skoro jak já na kompu, takže zlá nebdue.. ovšem jedná se jen o přeznačenou a vylepšenou GeForce 9800 GT což je vlastně GeForce 8600 GT, což je vlastně GeForce 7600 GSO, která vlastně vychází z GeForce 6600 GT a to už jsme porsím v roce 2004 :D tedy technicky, jsou to pro Tebe pouze žvásty, ale chci tím naznačit, že se jedná o starou grafiku a nemám rád nVidii, protože tímto přejmenováváním jen "oblbuje" lidi.. stejnak si myslím, že HD4650 nejen že nabízí novější tehcnologie a nižší spotřebu, nabídne však i vyšší výkon :)
jinak se jedná o skoro stejné NTB co se hardwaru týče..

Obrázek uživatele Eliska

Děkuju oběma, celkem se mi zamlouvá ta Toshiba M10, ale ještě se tím budu nějakou chvíli zabývat. Každopádně děkuji za užitečné tipy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Quadro? to tedy nevím, tuhle grafiku bych si nevzal, multimediální využití nemá a je vhodná pouze na aplikace typu Adobe a Autodesk, ostatná na ni optimalizaci nemají.. navíc pokud se nebude upravovat obrázek v ultraHD rozlišení, tak tu práci zastane jakýkoliv neintegrovaný čip :) navíc se jedná o staré quadro, nenech se zmásto novým jménem G150M :)
má ale 24bit zvukovku, ale jelikož se tam o ní nic nepíše, Creative to nebude.. já bych si při téhle ceně NTB spíš připlatil za externí USB, mám s ní osobní zkušenosti..
jinak těm notebookům od Pecy nemohu nic vytknout - oni jsou totiž vlastně všechny stejné..

Obrázek uživatele Peca

No je pravda, že tahle grafika není zrovna herní (výkon zhruba jako 8600M), ale my tu nevybíráme herní NTB, na práci je dobrá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to nepopírám, avšak cenově je to ta dražší, skoro jedna z nejdražších, grafik, ona je totiž uplně stará, je to rok 2002 a jediné co má je optimalizace, že ve 2D běží na stejných taktech jak ve 3D, takže se ve 2D vyrovná třeba HD4870, protože ta je ve 2D značně podtaktovaná za účelem úspory, zatímco Quadro má ovladače, které je podtaktují, i když méně, ale v případě spuštění podporované aplikace ji opět nataktují jak má být a ona dosáhne 2D výkonu HD4870 a ještě jej předčí.. zatím jsem nepřišel na to, jak nataktovat radeonky ve 2D na původní takty..

opravdové výhody Quadra pro takovouto práci nevidím, kromě vyšší sptořeby..

Obrázek uživatele Eliska

Tu grafiku potřebuju na klasickou úpravu fotek - takže třeba photoshop a na ta videa mám dobrou zkušenost třeba s pinacle studiem, takže opět budu volit něco takového a s tím by snad taky neměla mít problém. Hry nehraju vůbec, maximálně tak karty ve windows :)) :)) :))
A tu zvukovku nevím no...
Zase se mi nechce vyhodit 30 tis. jen tak do luftu.

Teď mám fujitsu siemens s procesorem C2D, 2038 MB RAM a grafiku mobile chipset od Intelu, zvukovka je myslím conexant smart audio HD2, ale nejsem si jistá, jestli jsou ta značení správně. Každopádně jsem ale z téhle výbavy docela nešťastná.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak vzhledem k tomu, že intel jiné, než integrované grafiky nedělá, se ti ani nedivím :D ta tisícovka za kvalitní zvukovku už není tolik :) ono defacto by na tvoji práci, pokud nedělá nějaká veledíla, stačil i ten samý NT co má kámoš za 16 K.. na ty viděa je však potřeba silnější CPU.. není třeba kupovat dělo, stačí dualcore s co nejvyšší frekvencí (2.5GHz je optimum) a jakoukouli veintegrovanou grafiku s vlastní pamětí.. plus tu zvukovku, aby měl zvukový záznam trochu kvality, k čemuž ptořebuješ i kvalitní mikrofon :) ono ta zvukovka je spíš k reprodukci hudby než k tomu, že by její abscecne změnila výsledný zvuk.. ona ho jen blbě nahraje a přehraje..

Obrázek uživatele Eliska

Jetě jsem se jednou probrala těma vašima tipama a ten šestnáctkovej ASUS mi taky nepřipadá úplně marnej, ale nakonec to asi stejně skončí tak, že budu muset kupovat externí zvukovku i grafiku jak to tak vidím, takže zvolím spíš nějakej o třídu nižší základ, ať do toho necpu peníze zbytečně. Uvidím. Ještě jednou díky.

Tak na tenhle ASUS asi zapomenu, četla jsem diskuze a i dle infa přímo od ASUSu jsou všechny kusy dovezené k nám prodané a několik dalších měsíců k dispozici nebudou....tak se asi poohlídnu jinde.

Když už jsem v tom dotazování, budeme kupovat ještě jeden noťas, už ne pro mě a ne až tak výkonej, ale opět to bude na standardní provoz internetu, office aplikace, úprava fotek jenom před photoshop, ACD See...nic světobornýho, videa se na tom dělat určitě nebudou a zvuk se bude spíš přehrávat, ale bylo by fajn, kdyby se dalo i něco nahrát, ale určitě by to byl jenom záznam hlasu, žádný nástroje apod. a aby to mělo rozumnou hlasitost, když se budou pouštět filmy, muzika. Cena strop 20 tis., ideálně do 15. Poradíte mi ještě s tímhle?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

externí grafika je hloupost :) navíc za tu cenu je to ejn fakt k NTB které jsou slabé na grafice, protože ta externí taky není nci světabornýhp.. stačilo by ti dvoujádro procík a k tomu třeba HD3450.. plus ta zvukovka..

Obrázek uživatele TheALuminium

Dobrý den, celé jsem to tu nečetl, ale koukám jaká zařízení chcete nahrávat a rozhodně to chce kvalitní externí zvukovou kartu s podporou ASIO driveru, takže nejlepší volba by pro vás byla http://disk.cz/disk/detail1.csp?!PV,67 . Ty odkazy se tu špatně nahrávají, takže je musíte celé zkopírovat jako odkaz včetně těch číslic na konci.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.