výběr notebooku

Dobrý den, chtěla bych všechny aspoň trochu zkušené poprosit o radu s výběrem notebooku. Intenzivně se tím zabývám už víc než měsíc, ale stále nenacházím nic ideálního.
Moje požadavky na ntb jsou hlavně SCHOPNOST ZVLÁDNOUT VÍCE PROGRAMŮ NAJEDNOU. Bohužel většina mých "poradců", ajťáků, si myslí, že když laik řekne "více programů najednou", tak tím myslí IE, běžící antivirák, popř. wm player... takže upřesňuji, že chci používat zároveň IE s cca 10 záložkami, word (1-3 dokumenty), nějaký pdf reader, přehrávač CD nebo flashplayer v internetu, MSN a program na úpravu zvuku. Výjimečně bych k tomu ještě pár programů užila, ale to pravidelné používání je v rámci těchto programů :-)
Nějaký konkrétní model není potřeba doporučovat, spíš bych chtěla vědět, co mám chtít v technických parametrech - frekvenci procesoru má většina ntb vysokou dost, ale co ram? stačí 2gb? je procesor i3 lepší než core 2 duo?
Předem moc děkuji!
naufrago

edit: pokud by někdo měl zkušenosti s těmito modely (moji poslední favoriti) a věděl by, že se jeden z nich na tu práci hodí, dejte prosím vědět :-) jsou to Lifebook LH530, Samsung R480 a Lenovo TP LS410. Co se týče mnoha parametrů se shodují, rozdíly jsou v RAM, procesoru a vybavenosti high def audio/realtek/azalia, no prostě to, s čím si nevím rady :-) Díky!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

spíš řekni, jaký je cenový strop, požadavky na velikost displeje (asi větší, mon 15"?), na výdrž baterie, transportnost (hmotnost), design..

lepší je uvést přímo odkazy na konkrétní modely, protože pod tímto označením se skovává hned několik verzí s víceméně různou konfigurací..

většina i3 je rychlejší než C2D, ale procesor stačí víceméně jakýkoliv, grafika ale defacto taky..
takže bychhledal něco s Core i3 (i když Phenom N830 by taky nebyl od věci, Core i5 je už jiná cenová kategorie) v kombinaci s HD5470, 3 nebo 4GB Ram DDR3, s baterkou 6ti a více článkovou (nad 4000mAH), nejlépe značky ASUS, Lenovo, HP nebo Sony..

Obrázek uživatele Peca

Souhlas s Tobim, i3ky jsou výkonné a spořivé. Pro vyšší mobilitu je lepší menší NTB do 15,6", větší úhlopříčky se zase tak moc dobře nepřenáší a bývají dost těžké.
Koukat i na povrch NTB, na leském povrchu jsou dost vidět otisky a musí se pořád leštit.
Do výběru můžeš klidně zahrnout i Toshibu a DeLL.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Toshiba u nás moc není, ale grr, Dell mi uplně vypadl :shock: samozřejmě ten je taky fajn..

jinak ano, větší se blbě nosí, ale na tu práci ve Wordu atd zas to lupovat, to se nikomu taky nechce..

Obrázek uživatele naufrago

Díky za reakce :)
Cenový strop je někde u 16 000,-, úhlopříčku chci 13'' nebo 14'', patnáctka mi připadá moc veliká a taky se mi těžko vejde do batohu (který fakt měnit nechci, je to nejlepší batoh na světě :D). Momentálně mám 12'', na kterou jsem si i ve Wordu zvykla, horší je internet, Word si zvětším v pohodě, ale zvětšovat písmo na internetu je o hubu, všechno zpřeházený... Váha je mi víceméně jedno, jestli má nějaká třínáctka 2kg nebo čtrnáctka 2,4, to je fuk... výdrž baterie taky neřeším, ntb mám zapnutý v podstatě permanentně, takže jeslti zapojím adaptér po 1,5 hodině nebo po 3 hodinách je fakt jedno. Design taky je jedno, když to zvládne hodně programů najednou, tak beru i tlustou černou krabici :)

Dell se bohužel v té 13 a 14 a s mými požadavky asi nedělají, původně jsem chtěla jen Dell, ale musela jsem se podívat i jinde :( moc se mi líbila M301Z, ale s frekvencí 1,3GHz...:-/
Takže odkazy na to, co se mi v poslední době líbí:
http://www.alza.cz/fujitsu-lifebook-lh530-d190141.htm
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-sl410-2842-jxg-d195890.htm (s W7 64bit, mají také v 32bit, což je další věc, ve které se nevyznám - co je lepší? myslela jsem, že 64bit, ale ten s 32 je dražší...)
http://notebooky.heureka.cz/samsung-r480-jt01cz/specifikace/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ono právě ty 13" a 14" jsou dost drahé, se stejným HW jak 15" podstatně dražší právě kvuli minimalizaci, proto, když není nutnost mít malý/velký, je 15" ideální.. ale co už..

ten Samsung má zdaleka nejvyspělejší HW, ale od Samsungu jako výrobce bych se držel hodně daleko.. nejen proto, že NTB vyrábí terpve chvíli, ale i proto, že jeho LCD monitory mě nepřesvědčily..

rozdíl mezi 64bit a 32bit je pro tebe takový, že 64bit umí pracvat s více jak 3,3GB RAM, pokud jí NTB má.. a také, že 64bitové náročné programy (žádné takové asi nemáš), běhají v 64bitovém systému rychleji (když máš 64bitový procesor).. cenově jsou stejné

ten Dell, tam se holt platí za kvalitu a servis, jeho HW je slabší, dost slabší.. dá se říct mizerný, ale stačil by taktéž na všechno, co po něm budeš požadovat..

jenže všetchny tyhle notebooky nemají žádnou grafiku, Intel HD je nanic.. ano, na to tvé stačí, ale aspoŇ HD4250 by potěšila..

pro tvé potřeby by tenhle Probook měl být ideální..

Obrázek uživatele Peca

Mě se zase LCD od Samsungu líbí, ale NTB bych od nich nevzal. Ten Probook od T. je good.
Jinak s tím zvětšením na internetu není problém (teda většinou), kombinací ctrl a + je to vklidu, stránka se nerozhodí spíš se jenom zvětšuje a vyběhne posuvná lišta. Nevím jak v ostatních prohlížečích, ale Mozila Firefox (kterou používám já) to tak umí.

Obrázek uživatele naufrago

Tobias >>> díky, ten HP vypadá zajímavě. Já mám k Samsungu jako ke značce docela kladný vztah, mp3 přehrávač už od jiné značny nechci a s televizí jsem taky psokojená :) ale je mi jasný, že když ntb běžně nedělají, tak s tím může být problém :(

Peca >>> máš pravdu, s tím zvětšováním to ani v IE není vyloženě špatný, ale stejně mi to nějak nevyhovuje :) 10'' si kupovat fakt nehodlám :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.