Volba základní desky k sestavě

Ahoj,

není tomu tak dlouho, co jsem zde s vámi diskutoval moji již koupenou sestavu. Včera se mě ptal kamarád, co to mám, že plánuje také nové PC. Na základě té mé, jsem mu sestavil tuto sestavu:
http://www.czc.cz/dncrbsevfeippb0s1jnd65umu2/seznam
Jelikož skládá později, tak jsem mu vybral lepší grafiku a procesor než mám já. Celkově je ta sestava hodně podobá sestavě Gamer Premium od Tomáše, kterou zde několikrát zmiňoval, jelikož jsem z ní i vycházel při skládání.
Takže na sestavě snad není moc co vylepšovat nebo měnit, nebo ANO?

Můj dotaz směřuje k výběru základní desky, zatím je v sestavě Asus M5A99X EVO - AMD 990X, ale při skládání jsem našel tyto další dvě desky, cenově téměř stejné, a tak mě napadlo zdali není jedna z nich lepší(vzhledem k tomu, že jsou to novější modely):
http://www.czc.cz/asus-m5a99x-evo-r2-0-amd-990x/112018/produkt
http://www.czc.cz/asus-m5a99fx-pro-r2-0-amd-990fx/111866/produkt
Nějak jsem mezi nimi nenašel moc rozdíl(ani k té starší verzi co je v sestavě) a nevím které označení je vyšší, jestli EVO nebo PRO. Každopádně obě jsou s popisem revize 2.0 tak mě subjektivně už jen z toho napadá, že by měli být asi lepší... Je tomu tak?

Díky moc za reakce.

Obrázek uživatele Peca

Rozdíl je v chipsetu 990X vs. 990FX, kde to jsou podobné chipsety akorát 990FX má k dispozici více linek PCIe, které využiješ při zapojení více GK (multiGPU). Od toho se odvíjí i více PCIe slotů.
EVO je vyšší označení než PRO.

Zagoogli a porovnej si rozdíly mezi chipsety, moc jich není.

Obrázek uživatele BiLLG

Takže je 990FX spíše zbytečný pro můj případ.

Vzhledem k tomu, že na rozdíl mezi EVO a EVO R2.0 jsi nic nenapsal, předpokládám, že má domněnka použít radši EVO R2.0 je správná, protože by měla ta deska být stejná, jen obsahovat trochu novější technologie ve smyslu lepšího využití čipů (TPU, EPU,...)? -> Takže lepší.

Obrázek uživatele Peca

revize 2.0, většinou mívá nějaké drobné vylepšení, např. třeba když asus koupí firmu na výrobu síťových karet, tak začne desky osazovat svým výrobcem namísto jiného v rev.1.0...atd., podrobně jsem nezkoumal co je v rev. 2.0 nového.

Obrázek uživatele BiLLG

Díky, já jsem právě jak jsem psal výše na nic moc nepřišel. Deska bez té R2.0 je osvědčená, a pokud je to jen "face-lift" tak proč nevzít novější, kvalita by měla zůstat zachována... Díky za rozebraní situace.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Na dveře klepou procesory Piledriver kompatibilní s AM3+. Očekával bych jejich BIOSovou podporu na R2.0 deskách, ovšem vyjádření ASUSu jsem zatím nedostal.. Změny v hardwaru nebo využití EPU/TPU bych tam nečekal, HW se tam těžko mění a SW update může být pro každou verzi... O žádné chybě, kterou měly revidované desky Intelu kvůli Sata jsem také neslyšel..

Sestavě zmíněné není co vytknout, snad jen se zamyslet nad diskem - ty 1TB jsou prostě z neznámého důvodu hlučné, nebo aspoň co jsme tu tak slyšeli... Pokud máš ty v sestavě 1TB, potvrď nebo vyvrať skutečnost... čekal bych u tebe 500GB..

Obrázek uživatele BiLLG

Do sestavy jsem zaradil revizi 2 na zaklade potvrzeni me domnenky, ze jsou to defakto stejne desky, jen novejsi. A jak maj vyrobci v oblibe, tak na starsi veci moc updatu nedelaji, plus kamaradovi se mozna bude hodit featura s tim dalkovym ovladanim a paradoxne je o par kacek levnejsi.

Disk:
No to bylo to jedine co jsem já mel k dispozici... Je to nejakej seagete 1.5TB ted z hlavy nevim presne. V ramecku mi vydaval zvuk takového piskani ve vyssim tonu. Ale v bedne zalman z9 plus jej vubec neslisim jak je usazeny na gumach. Nedavno jsem dokoupil 2TB WD RED a taky o nem nevim. Ani jeden disk zadne hrkani nic. Wd mam ciste jako uloziste.

O problemu 1TB wd disku jsem zde cetl, ale tak nejak to vzdy bylo na verzi black a verzi blue na tom je pry dobre. Vzhledem k tomu ze disk rozdeli a na casti bude nainstalovaná spousta her tak porizeni verze Green nepripadalo v uvahu. Tak jsem si rikal ze blue bude ok.

Ikdyz ma doma Nas s relativne dosti mistem tak i tak by mu ten 500GB disk moc nestacil... :-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Právě je Black 500GB je naprosto OK.. Proto to nechápu s tím terabajtem.. 750 taky hlučí...

Obrázek uživatele BiLLG

Ja sem myslel black 1TB ze se tu hodne zminovalo ze hrci. A doufal jsem ze 1TB blue je v pohode. Nousim mu to rict aby si spocital jestli mu 500GB bude stacit. Nebo je nejaka varianta 1-1,5 TB ktera je v pohode ale neni to green ktery se na tento ucel nehodi?

Obrázek uživatele Peca

Mám v kompu black 500GB a ještě i postarší 1TB a ani jeden není hlučný (v Coolermasteru CM 690 II Advanced). Nedávno jsem dával black 1TB do levnější skříně (Coolermaster Elite 311) a cvrkot jak prase. Tak jsem to položil na koš pro disky, podložil na hranách tlumící hmotou, přichytil páskou ke koši a je ticho.
Myslím, že pokud má skříň plastové tlumící vložky pro disky, tak není zase tak hlučný. On jen vydává více vibrací a přenáší se to do konstrukce skříně, pokud, není odtlumen.
Pro příští rozšíření datového prostoru mám vyhlédlý WD Red 2TB, zatím jsou na něj velmi dobré reference, tak uvidím.

Obrázek uživatele BiLLG

Tak ten zalman ma plastove uchyty na disk, a jeste v tom kosi drzi nasazeny na 4 sroubech ktere jsou ale na uchytavaci casti cele gumove, takze snad nebude problem. Zkusime ten 1TB blue a uvidim. Vzdy ho do 14dni muzu vratit, tak to muzu zkusit.

Jinak k 2TB WD RED - potvrzuji co o nem pises, mam ho asi 3mesice a nevim o nem. Je teda ulozen stejne jako jsem popsal vyse. Jen je to vylepsenej green takze jako druhej systemovej disk je spise nepouzitelny, ale jako uloziste jasna volba.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takhle - jelikož málokdo si ještě bere SSD, aby se to křížilo s větším diskem, tak zásadně dávám všem co vidím 500GB Blacka. Ten mám i já v gumou vyloženém slotu (Enermax Hoplite) a nevím o něm. 1TB nemohu posoudit z vlastní zkušenosti a jakékoliv zdejší zmínky o hlučnosti jsou dost subjektivní - každý bere hluk jiné úrovně. Jednou jsem se ale snažil vyzjistit skříň, a prý to byla taky nějaká s gumou vyloženými pozicemi.. Od toho jsem usoudil, že musí být hlučnější... Pokud to Peca může vyvrátit, tak bych šel klidně i do terabajtu.. (Samozřejmě se bavíme jen o WDC Black)

Obrázek uživatele BiLLG

Takže říkáš, že když už chci tedy brát 1TB disk, tak brát tento:
http://www.czc.cz/wd-caviar-black-1tb/73404/produkt
místo BLUE, který je zatím součástí sestavy?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud to shrnu, Green je zelený, úsporný, tichý a pomalý, ale cena/velikost velmi příjemná..
Blue tak nějak office segment - na životnost a spolehlivost, průměr ve výkonu.
Black - maximální výkon s přidanou cenovkou, hlučnější.
Red - velké rychlé disky, určené pro domácí a kancelářské NAS servery - primární zde není ani tak rychlost sekvenčního čtení, jako u Blacku, ale rychlost náhodných přístupů.
Pak jsou ještě Raptory, ale to je serverová kombinace Blacku a Redu s velkou přidanou hodnotou a hlukem. Pokud chceš do desktopu maximum, black 500GB na aplikace, hry, vše kde chceš rychlost. SSD na systém, a Green na data, filmy a tak...

Obrázek uživatele BiLLG

Toto rozdělení chápu a dalo by se říci že ho znám, až na tu část s raptorama.

Jen jsem si tak nějak říkal, že když už na systém má SSD, tak by BLUE mohl stačit. Každopádně jsem se právě dozvěděl, že v tom NASU co má doma k dispozici má 4TB pole, takže už asi není nad čím přemýšlet, a dám mu tam 500GB BLACKA, protože o místo na uložení věcí nebude nouze.

Pro jistotu, bavili jsme se o této konrétní verzi disku: http://www.czc.cz/wd-caviar-black-ex-500b/110354/produkt
Díky za rady a debatu :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

JJ, to je on... Už se začíná vracet k původním 1300, co stál.. Před měsícem byl za 2200.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.