Ultratichý počítač domů

Rád bych si doma sestrojil neslyšitelný počítač (filmy na projektor, kancelář). Case bych rád od Lian Li a nevím, bude-li stačit PC-A04B s nějakou mATX deskou.
Zdroj bych rád osadil Seasonic X-400FL (vejde se vůbec do case?).
Pak už jen nějaký 1TB disk (seagate prý raději ne), mATX desku, i3 od intelu, 8GB RAM. Časem asi chladič procesoru od Noctua
Rád bych si nechal poradit:
1) micro tower nebo middle tower case? Malý rozměr vítán, ale nerad bych pak zjistil, že do bedny nedám pořádně ani zdroj...
2) v základních deskách a jejich čipových sadách se nevyznám, rád bych si nechal doporučit nějakou kombinaci deska - procesor (může být i slabší než nějaký i3).
Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud neplánuješ filmy v HD rozlišení, ani Windows, kup si za péťo Raspberry Pi a máš to, co potřebuješ :))
http://imageshack.us/photo/my-images/835/dsc05323i.jpg/ Tohle docela ukazuje, kolik se dovnitř vejde. Vejde se dost, klasický počítač.
Nejpodstatnější jsou u nás finance, od toho by se mělo odvíjet, co všechno narveme dovnitř. Jelikož nejedeš očividně na spotřebu, může tam být téměř cokoliv, pasivně se dá uchladit i i7. Já bych asi vzal ASUS P8Z77-M PRO a procesor už je vážně na tobě, tvých požadavcích a cenovém limitu. Pasivně nebo aktivně bych na něj dal Gelid Tranquillo.
Zdroj se dovnitř vejde.
Disk je na tobě, ale já bych si vzal WDC Green 5400rpm.

Obrázek uživatele tomas02

Díky za rady, do desky i disku půjdu podle rady, chladič taky vypadá pěkně (vážně by stačil jako pasivní chladič?)...
Ještě se chci zeptat, jestli RAM je lepší 1x8GB nebo 2x4GB?
A u procesoru - hledám nějaký optimální poměr cena - výkon, tak mi připadalo to i3 dobré...?

Obrázek uživatele tomas02

Jo, a ještě ten HDD - proč ne za stejnou cenu WDC Blue, který má 7200 otáček?

Obrázek uživatele tomas02

A ještě snad poslední - četl jsem si se zájmem Váš příspěvek o AMD a Intelu.
Doporučil byste mi s předchozím Intelovým modelem srovnatelnou desku a procesor AMD?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ramky určitě primárně ve dvojkanálu (dva moduly), velikost, no, podle mě 8 GB je sem až až, když na tom pojede office a video.
Chladič na i3 pasivně postačí, jelikož se proceosr ocitne v nadnulové zátěži jen málokdy. Ideální je, kdyby byl ve skříni alespoň mikroskopický průtah, o což se obvykle starají tiché zdroje, ale ten větrák na Gelidu je také tichý. Lepší by byl ale vzádu na skříni a staral se rovnou o odtahu. Při minimálních otáčkách je neslyšný.
U HDD je určitě zde preferencí tichost před výkonem, takže ano, 7200rpm je výkonnější, ale hlučnější.
Pro toto využití je asi Intel vhodnější. AMD sice nabízí lepší poměr cena/výkon, ale za cenu vyšší spotřeby. Zajímavé jsou vskutku APU, jenže ty jsou v duchu relativně silné grafiky a slabšího procesoru (i ve srování s i3), a grafiku ty očividně nebudeš potřebovat. Pokud neplánuješ ani HD video, ani hry v HD rozlišení na něco jiného, než nulové detaily, tak tě AMD APU nechávají chladným. Ideální je E-450, jenže tam je ten procesor už opravdu hodně "slabý".
A ze samostatných procesorů tu máme fakt, že opravdu papají více, což není přítelem pasivního chlazení. Musel by jsi si asi dané procesorové systémy ozkoušet, abys věděl, jak jsou na tom se skutečným výkonem a prácí v office, aby jsi mohl říct, že "tenhle už stačí". Těžko takhle odhadnout, co zrovna tobě bude stačit, takže Intel i3 je podle mě dobrou volbou. I5 je vlastně i3 s TurboBoostem (i pro grafiku), ale za poměrně slušný příplatek. Výhoda je zachování stejné nejnižší a přibližně stejné průměrné spotřeby, takže je víceméně stejně náročný na chlazení. V plné zátěži už by to ale 100% pasivní chlazení nemuselo dát, po půl hodině už by asi celý komp byl poměrně prohřátý. Lze to vyřešit ručně ovladatelným ventilátorem, ale to musíš vstát a k počíači přijít a zapnout. To je nepohodlné. Bohužel software stále (a nevím proč) není dostatečně chytrý, aby se mu dalo říct vypni tenhle větrák když teplota tohodle klesne pod tolik. Umí to jen Afterburner a puze pro grafickou kartu.
Bohužel problémem Intelu obecně je ne zrovna dobrý poměr cena/výkon a také fakt, že i3 je pouze SandyBridge, takže i5 IvyBridge mají kolikrát i nižší maximální spotřebu, respektive vyšší výkon při stejné spotřebě. Ale cena od 4 000 korun, nic lákavého.

Obrázek uživatele tomas02

Znovu díky za obsáhlé vyjádření, super!
Jinak do budoucna bych raději počítal i s HD videem. Současná i3 sestava ho utáhne, nebo se bude sekat?
Popř. jaké cenově srovnatelné řešení by bylo vhodné? Dík

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Grafika v i3 HD video rozjede, podle všech testů ale dopadaí lépe grafiky Radeon, které podstatně lépe vylepšují a odšumují obraz, atd. To už je asi jen takový detail.

Obrázek uživatele tomas02

No a co třeba tahle kombinace? Cenově to vycházi tak o 1000 Kč levněji:
AMD A8-3870K Black Edition
Asus F1A75-M PRO - AMD A75
A ten socket FM1 - chladič Gelid Tranquillo na něj též stále půjde? V diskusích tu a tam někdo prohlásí, že ano, ale prodejci FM1 neuvádějí...

A rád bych si nechal poradit i konkrétní RAMky... :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Chladič tam jde, uchycení je stejné jako AM*
Je to kombinace, která v zátěži, ale i v klidu více žere, procesor je slabší, grafika o hodně hodně světelných let silnější. Problém je, že tu grafiku nevyužiješ, a paradoxně ani tak nevyužiješ ten procesor...

Mě sem prostě to Core i3 vychází lépe a vhodněji, i když rozhodně ne výhodněji. Jsem sice zastáncem AMD, ale to je prostě pro mainstreamové hráče, nebo multimédia, ale do office nemá moc co nabídnout, kromě té ceny.

A jak už jsem řekl, ty by jsi se možná spokojil i s Pentiem.

Obrázek uživatele tomas02

Tak ještě upřesnění nároků na počítač - do projektoru budu posílat obraz bezdrátově (devolo vianect air tv). Se současným notebookem se obraz jemně zadrhává - občas pak zrychlí a dohání zameškané. Tam to bude asi řešit procesor a ne grafika?
Jinak do domácích kancelářských prací počítám i úpravy fotek, střih videa (tu a tam), převod DVD do avi - jako že to není jen psací stroj a excel...
Mohl bys s těmito nároky ještě jednou přehodnotit procesor a desku? Díky předem...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Core i3/i5 mi přijde vhodnější. AMD přecijen má ty procesory slabší, a při stejné ceně je tam ta grafika navíc, která tam není zadarmo. Její cena je troufám si říct podstatně vyšší, než cena procesoru. Jelikož na tom nebudeš hrát, tak lepší GPU, jak integrovanou HD Graphics nepotřebuješ.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.