Tak ještě 1 sestava

Už jsem zde psal, chtěl bych převážně herní mašinu s cenou okolo 25 tisíc, klidně i do 30. A tohle jsem si nějak poskládal.

Fractal define r3
ASUS M5A99X EVO
AMD FX 8150(nebo 8120, ale spíš 50)
Patriot 8GB 1600MHz(cl8-8-8-24)
Corsair TX650 V2
Windows 7 Home Premium 64-bit

Grafika asi ATI Radeon 7950 Tahiti pro 3GB. Ale to se uvidí až po nějakých recenzích co vyjdou. :???: Chlazení moc netuším jaké a HD nechci žádný, protože jsou teď drahé, takže si vystačím s mým starým. :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Proč to nepíšeš do toho starého tématu?

Obrázek uživatele Avidius

Ani nevím. Pokud to vadí, omlouvám se.

Obrázek uživatele levapcz1

no nechám to na adminech. Každopádně jsem se neúčastnil té předešlé diskuze takže nevím, jak to vypadá a o čem jste mluvili, ale pokud se mám vyjádřit k téhle sestavě, tak to vypadá celkem dost slušně. Jediné co mi tam moc nesedí je ta skříň. Pokud se ti líbí a hodně dbáš na hlučnost, tak to asi vem, ale osobně mám CoolerMaster CM 690 II a i přes to, že je hodně děravá je tichá. Chlazení špičkové. Já bych šel určitě do té, co mám teď. Už jsem ji tu několikrát vychvaloval a dělám to znovu, protože jsem opravdu maximálně spokojen.

Jinak to ostatní je naprostá elita. Ve vzduchu stále visí i7, ale v tomhle případě se přikláním k AMD (poprvé ve svém životě :D )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já se tady zas asi moc k AMD nekloním. Více než 4jádro teď není potřeba. Osmijádro je tedy nesmysl. K téhle grafice už patří podvozek s Core i5, nebo šetijádro (filtrující procesy na pozadí) s velmi příjemnou cenou..
Tzn lupnout tam FX-6100 a lehce ho přitočit, nebo o dost dražší ale tady už asi smysluplnější varianta je i5 2500K, P8P67 EVO..
Ramky určitě Corsairy, Patriotům jsem nikdy nevěřil..
Stejně tak se zdrojem bych osobně preferoval Fortron Aurum 600W.

Jinak ohledně HD7950 není moc o čem přemýšlet. Je to úspornější, výkonnější a vlastně i levnější grafika, než GTX580. Možná nemá dvojnásobný výkon, jak bychom čekali, ale jedná se o kompletně novou architekturu, jejíž doba teprve přijde.. Samozřejmě jít do nereferenční Sapphire, která přijde asi trochu později, ale nad zbytkem nemá smysl váhat..

Obrázek uživatele Peca

Souhlasím s Tomášem, tady je jasnej Intel.
Bulldozer jedině 4100 je pro domácí využití docela dobrá volba (ve své ceně), ale ty více jádrové jsou bída a tam už kraluje Intel.
Jako třeba pro nějakej malej server by se dalo uvažovat o tom osmijádru, ale jinak Sandy Bridge je jasné.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, oni nejsou bída, ale hry zatím nevyužívají mnohdy ani 4 jádra, a neznám žádnou, která využívá vic, než 4. Takže 6jádro a 8jádro (a 100jádro) se chová stejně, jako 4jádro - má stejný výkon. To 6jádro ještě jakž takž, protože ostatní jádra mohou filtrovat procesy na pozadí (a že vždycky nějaké běží), které se vyskytují nárazově a můžou způsobit drobný lag. Problém je ale výkon, Bulldozery nejsou špatné, ale nepodávají výkon, jaký by měly. Primárně je to problém aplikací, které nesprávně využívají jejich architekturu (jsou starší, než architektura) a díky tomu mají Bulldozery ve hrách cca stejně výkonu, jako Phenom II x4 o stejné frekvenci. Na tak bestiální karty už je ovšem potřeba trochu silnější procesor, aby je nakrmil vždy, a to Phenom II x4 není, nebo ne pod 4GHz. Proto bych volil i5, byť si dost sáhneš do kapsy..
Navíc ty FX-8000 jsou dost drahé, cenou dorovnávají Intel (dražší CPU, levnější deska), ale ten výkon na hry v nich vážně není. Ta FX-6100 maximálně, ale nemusela by vždy stačit. Je spíš pro mainstreamovějšího hráče s HD6970.

Obrázek uživatele Peca

Jistě vytížení jader je jedna věc, ale největší problém je nízkej výkon na jádro a při tom když nevyužije víc jak 4 jádra, tak je to dost špatný. To je problém, který už aplikace moc nevylepší, takže tam kde je potřeba výkon na jádro a je navíc nepodpora více jader, tak Buldozeru nic už moc nepomůže.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, to ano. Ve hrách stačí 4 jádra, resp ty dvě jádra navíc pro filtrování lagů (ty výkon nepřidají, ale zabrání jeho chvilkovému poklesu).. Zde je už ten i5 opravdu na místě. Chtěl jsem jen na pravou míru uvést že při využití všech 8 jader (jednotek) je ten výkon samozřejmě o dost vyšší, než v případě pohých 4..

Obrázek uživatele Avidius

Tak tady bych se s vámi odvážil přít. Zdroj tedy souhlasím, grafiku jsi mi poradil vlastně ty, takže tam asi také není problém, ale jak je s procesorem, tomu asi úplně nerozumím. Díval jsem se na různé testy ohledně těchto procesorů a i když vycházeli o něco hůř (v některých aplikacích o hodně) než např. i7, tak si myslím, že si vedly dobře. Navíc sám jsi mi psal, že jejich výkon se bude s časem ještě o něco zvyšovat. A někde jsem dokonce četl, že v testech na nejnovější hry, které podporují jejich nové technologie=BF3 např., vychází jejich výkon až o 27% lépe než i5-2500k. Pokud si to tedy všechno dobře pamatuji. Navíc jejich cena (8120=5300Kč a 8150=6400Kč) mi nepřijde až tak hrozná. Snad mně vyvedete z omylu, ale mě se tihle fešáci líbí, abych tak řekl. :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Musím říct, že jsem ty testy podcenil, moc jsem je nezkoumal.. Jen potvrzují mou doměnku o tom, že výkon procesory mají, jen není správně využit, a BF3 je toho důkazem. Jenže Stalker je důkazem přesného opaku a totálního nevyužití potenciálu..
Já chtěl hlavně poukázat na fakt, že na procesoru opravdu moc nesejde a od klasického Phenomu II x4 už to FPS opravdu roste jen v minoritních hrách.. Ale jsou takové.. Ale těch více jader tam není moc vidět, protože ty hry využívají jen 4. Ale když porovnáš rozdíly, zjistíž, že 4jádra jsou o něco pomalejší. Důvodem je, že 8jádro může na volných jádrech provádět procesy na pozadí a tím filtrovat a předcházet lagu, které jsou mnohdy nepříjemnější, než nižší FPS.. Proto bych dal přednost právě velmi příjemnému FX-6100 a lehce ho přitočil..

Obrázek uživatele Avidius

Tak já plánuji i nějakou tvorbu videí atd. tudíž se stále nějak přikláním k té 8150. A není ten zdroj nějaký drahý? Je za 2.5 a od Corsairu taky 600W za 1500. Ale je tedy asi lepší no. Dál ty paměti. V tom článku si psal, že lepší je 4x2 než 2x4, takže mám hledat v 4x2 od Corsairu? Tenhle se mi zdál nějak tak příhodný:
Corsair 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Vengeance - 4x2 GB , CL9-9-9-24
Snad sem na nic nezapomněl.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

U těch ramek více modulů je výhoda pro rozdělení zátěže a relativně delší životnost, ale jelikož u tebe existuje pravděpodobnost na upgrade na 16GB, volil bych 2x4GB 1866MHz CL9.. Bohužel programy na úpravu videí jak vidíš neumí s Bulldozery pracovat tak, jak by byl záhodno, takže snad jedině doufat v budoucnost.
Mezi zdroji je opravdu rozdíl, Fortron Aurum plná normu 80+ Gold, perfektní efektivita a vůbec je to kvalitní zdroj. Corsair ať zůstane u ramek..

Obrázek uživatele Avidius

Jediné co jsem našel jsou cl9-10-9, je to ono? Takže už je to pomalu všechno :)) Za jak dlouho myslíš, že ty Sapphire vyjdou? Počítal jsem s tím 31. lednem, ale tohle bude asi o něco později, že? A ještě bych měl dotaz, jak s nákupy? Co jsem koukal, tak menší společnosti mají většinou alespoň o něco málo menší ceny. Tak se chci zeptat, zda-li se jim dá věřit, či raději kupovat od ověřených prodejců.

Obrázek uživatele Peca

Osobně bych v této ceně vzal Intela a o Buldozeru bych vůbec nepřemýšlel, ale jak chceš, jsi už rozhodlý. Pro mě doufat v lepší budoucnost nestačí a radši vezmu něco, kde je výkon jistý už teď.
Jinak zdroje od Corsairu jsou vysoce kvalitní kusy (vetšina z dílny Seasonic), ale ten za 1500,- je prostě základ a Aurumu se nevyrovná, to bys musel koukat po řadě AX (Seasonic řada X) příp. pokud vyloženě netrváš na cedulce s certifikací Gold, tak je velmi dobrá řada HX.
Díly radši kupuji z větších obchodů (je to jistota) jako jsou CZC, JSComputers, AlfaComp a Alza, příp. od známého když je schopen dát nižší cenu a také dle dostupnosti.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Osobně jsem názoru, že bych AMD rozhodně úplně nezatracoval, jako Peca, ale musel bych si vážně projít a prostudovat všechny recenze, protože teď nejsem naprosto v obraze ohledně Bulldozerů a jak si kde stojí. Mám prošlé spíš ty zajímavé FX-4100 do mainstream herních PC, ale v těch extrémních jsme dosud sázeli Intel, protože tam od AMD vlastně ani nebylo co dát.. Podle mě ale ty Bulldozery tak špatná volba nejsou. Co jsem procházel, tak výkonově jsou vyrovnané, cenově jsou na tom lépe a s příslibem o dost vyššího výkonu v budoucnosti to rozhodně nejsounezajímavé procesory. 8 jader se dá dost dobře využít, jenže pro stejný účel má Intel HyperThreading na 8 vláken, takže výhodu můžeš získat jedině při použití aplikace, jenž je správně využívá..
Ohledně prodejců také kupuji v ověřených eschopech, primárně v CZC, kde se mi, minimálně na starých stránkách velmi dobře fungovalo a hledalo. Teď to začíná být stejná mizérie, jako v ostatních eschopech, jako alza a alfa, kde hodinu hledám jeden konkrétní produkt. U ověřených shopů máš jistotu, že s reklamací nebudou cavyky, že je to důvěryhodný shop..

Obrázek uživatele Avidius

Fractal define r3
ASUS M5A99X EVO
AMD FX 8150
Corsair Vengeance Black 8GB (2x4GB) DDR3 1866 cl 9-10-9-27
Fortron Aurum 600W
Windows 7 Home Premium 64-bit

Takhle by to tedy šlo? Asi sem trochu překročil původně plánovaných 25, ale to už nějak přežiju, pokud mi to schválíte. :))

EDIT: Grafiku sem zapoměl =D

http://www.czc.cz/sapphire-hd-7950-3gb-oc-gddr5/102810/produkt?q-c-0-f_2...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejsem proti.. Ale pokud nechvátáš, dej tomu ještě pár dní, HD7950 byla uvedena na trh před 2 dny a podle toho vypadá cena.. Do týdne by mohla opadnout k 10K..

Obrázek uživatele Avidius

Jééé=D V tom je problém, pc sem si chtěl pořídit už někdy v prosinci, ale asi teda ještě můžu chvíli počkat.. Jen se chci zeptat, nebude to moc dlouho, že ne?=)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dneska se ty grafiky objevily v nabídkách eshopů. Teď si je koupí šílenci. Pak, za 3-5 dní cena opadne, ale nebudou žádné skladové modely a budeš ještě pár dní čekat, než dojdou.. Každopádně cena půjde razantně dolu v průběhu týdne, nebo by měla.
Je to otázka, protože není důvod ke zlevňování. I za 11K je to karta, která je výkonnější, než její dražší rivalka GTX580. Není konkurence, GTX600 chybí a nebudou minimálně do dubna. Takže možná jo, možná se to vyplatí hned, ceny by mohly jít i nahoru :)) Vycházím totiž ze situace, kdy konkurence vždy hned byla, tudíž ceny byly tlačeny dolu. To teď ale nejsou a poptávka bude šílená.

Obrázek uživatele Avidius

Ok=D Ještě sem se chtěl zeptat, "Nejsem proti" znamená, že je ještě něco špatně kromě procesoru?=D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No znamená to, že si nejsem na 100% jist, že bych i já použil ten procesor, ač jsem zastáncem AMD.. Jde mi zejména o rozdíl výkonu tohoto procesoru a jeho 4jádrové verze - jelikož jsou hry pitomé, tak v nich prakticky je jen malý rozdíl, a proto se to možná za ty peníze už nevyplatí. Navíc při téhle částce už i5 2500K plus P8P67 EVO vyjde skoro stejně draho, jako FX-8150 a M5A99X EVO.. A jediný důvod, proč se AMD vyplácí je, že jeho desky jsou o 1-2K levnější a i procesory lehce levnější -> dost se ušetří..

Obrázek uživatele Avidius

Tak ještě změna možná.. Myslíš, že 7970 je dobrá volba? Co sem koukal, tak cena je jen o něco přes 2k vyšší a poměr cena/výkon je asi o 10% lepší údajně. Zůstalo by všechno stejné, nebo by to chtělo nový zdroj? A Procák by to zvládl i ten FX-6100?=)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

U těch grafik - no nevím, jak je to s tím poměrem, podle mě jsou na tom stejně, respektive až zmizí zaváděcí ceny, tak bude HD7950 výhodnější z hlediska poměru cena/výkon.. Teď je ale moc brzy to posuzovat.. Navíc výkon, řekněme, že na 1 monitor je už i HD7950 dost, v drtivé větišně her prostě stačí i pomalejší karta a tuhle poznáš tak možná v Metru 2033 a podobných hrách. Ale už je to karta pro 3 monitory a HD7970 tuplem.. Takže já bych to zase nepřeháněl..

Osobně si myslím, že minimálně do doby, než se hry naučí s více jádry, bude to FX-6100 mít stejný výkon (při stejném taktu), jako FX-8150..
Nedávno vyšla i velice, velice zajímavá varianta FX-4150, běžíní na 4,2GHz, tedy o celých 600MHz výše a co si budeme povídat, 4jádro na 4GHz už je prostě prasácky rychlé.. Ale nevšiml jsem si, jestli podobně taktovaná vyšla i 6jádrová verze.. Pokud ano, byla by to asi jasná volba a pokud ne, je tvým cílem ji na 4GHz přetaktovat.. 8jádro je už podle mě moc a rozdíl nebude patrný.. Ty hry prostě neumí více, než 4 vlákna, neumí. Zbytek je pro vlákna na pozadí a na to i 2 jádra stačí..
Zdroj, jaký teď máme? 500W na to vpohodě stačí, přecijen ta karta si má papírově říct o méně, než HD6970 (mluvím o HD7970), takže i kdybys vzal ji, nebál bych se zdroje. A pokud máš v plánu taktování, tak 600W varianta bude naprosto stačit..

Obrázek uživatele Avidius

Takže grafika tedy asi zůstává, uvidim co a jak v sobotu, teď odjíždím pryč, ale tenhle buldozer si myslel?=)
http://www.czc.cz/amd-fx-6200/102800/produkt?q-category-id=fplcb3ucvuh52...

Jo a ta grafika, OC je přetaktovaný ne? Je to o asi 600 dražší, to si to nemůžu přetaktovat sám?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, ten jsem myslel... Novější revize, schopna dostahovat vyšších taktů a za úplně nádherné peníze..
Ano, ta grafika asi zůstane.. OC je přetaktovaný. Obvykle platí, že OC edice dostanou o něco lepší čipy, takže jsou schopny dostahovat vyšších taktů, ale zaplatíš za ně více a poměr cena/výkon těch OC edic je vždy o něco horší. Přetaktovat se obvykle dá dobře i neOC verze.. A jak říkám, výkonu ty karty mají dost i bez OC

Obrázek uživatele Avidius

Ok, paráda.. Uvidim jestli během tejdne spadne cena a potom to koupím.=) Dík moc za rady a pomoc.

Obrázek uživatele Avidius

Tak ještě změna asi.. Nějak sem teď počítačově abstinoval, ale teď už bych vážně chtěl ten pc(dostanu pozvánku na dotu 2=D ).
Co by jste říkali na tohle:
AMD FX 4100
AMD Radeon 7850 OC
Corsair 8gb cl9 1866
MB nevim, jaký by byl dostačující zatim
Fractal Define R3
Fortum Aurum 600w
Wind 7
HDD taky nevím.

Jak to vidíte? Počítám s tím, že bych třeba za půl roku/rok upgradenul procák na nějaký Ivy bridge, případně ten Piledriver jak si říkal..

Obrázek uživatele sasha.cz

Pokud se rozhodnes pro Amd, tak uz potom tezko budes upgradovat na Ivy bridge - Intel. Pod FX 4100 desku Asus m5 a99 x EVO, Kingston HyperX 1600MHz cl8, zvazil bych koupi SSD, OCZ agillity 3 60-90 GB + WD caviar black

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K SSD bych nedával WDC Black, ale pomalejší, Green.. Jinak desku souhlas, cpu FX-4170, chladič Gelid Tranquillo.. Zdroj s klidem stačí 500W, pokud nebudeš taktovat.. A ani v budoucnu s novým procesorem bych se nebál...

Obrázek uživatele Avidius
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Do čeho bych nešel, je uATX deska - sám jsem si jí kdysi koupil ve víře, že nikdy nebudu více slotů potřebovat.. Teď vím, že příště FullATX, za ty 200 nahoru to stojí.. Jinak ano, deska jako taková je dobrá.

Obrázek uživatele Avidius

A ten SSD, jak moc je užitečný? Potřebuji někde ořezat cenu..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Užitečný je opravdu hodně - urychlí bootování a spouštění aplikací na něm až na třetinový čas, což je opravdu citelné.. Samotná práce v takových programech je pak už stejná. Vyjímka nastává hlavně v době, kdy z disku čte více aplikací, případně se swapuje, čtou fragmentované soubory - u HDD nejvíce brzdí seekování a v multitaskingu disk obvykle více seekuje, než skutečně čte... U SSD nic jako seekování není, ten čte odkudkoliv se mi zachce okamžitě... Toto znamená eliminaci snížení rychlosti čtení, když toto nastane... Jako není to nutnost, ale určitě je to velmi "oživující"...

Obrázek uživatele Avidius

No mě to pořád nějak nevychází. Mohl by jsi mi prosím vypsat, co by jsi složil ty za 25k?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Koupil bych to bez SSD, které bych dokoupil v budoucnu..

Obrázek uživatele Avidius

Co známená prosím u gk od AMD "Full retail"? Je to myslím asi o 200 dražší než ty, které to postrádají.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

"Plné balení" - všechny konektory, redukce, adaptéry... Typicky nic potřebného, pokud tvůj zdroj má potřebné PCIe konektory, redukce na monitory, pokud máš DVI nebo HDMI, také nepotřebuješ..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.