Stolní pc a notebook

Zdravim opět :) Protože mi zase odešel notebook, zřejmě na přehřátí.. už druhý po vlemi krátký době (oba HP, náhoda? :)) ) tak jsem se rozhodl už nekupovat notebook na všechny aplikace, hry (na to bych rád klasické pc) ale jen na kancl věci jako je internet, filmy.. pro něj už jsem se i rozhodl.. nejsem v ČR tak musim hledat z místních zdrojů :)

http://www.fona.dk/elektronik/elektronik-produkt/notebook?navn=asus-b%C3...

je to slabota ale firefox a film i v nějakym tom lepšim rozlišení by mohl zvládnout ne? :))

cenově vychází okolo 10 000kč.. bohužel levnější se tu shání těžko a určitě už by to nebyl asus :) Designem na mě působí mnohem líp než packard belly samsungy, toshiby ve stejný cenový kategorii..

Problém je s klasickým počítačem chtěl bych aby stál maximálně okolo 18 000 s kvalitní základní deskou.. inteláckej procesor by nevadil :) a s možností pozdější upgradu..

Nechal jsem se inspirovat některými tématy tady..

šlo by nějak tak?

http://www.czc.cz/31ajiv5opkg0a9ar383o3lib68/seznam

grafickou kartu jsem záměrně vybral slabší rád bych až by to bylo možný pořídil nějakou silnější.. ještě mi tam schází case a případně nějakej chladič na procesor..

díky za rady :)

Obrázek uživatele mmfmoc

Ohledně notebooku ti moc neporadím, ale co se sestavy týče, asi jsi se inspiroval už nějakou starší :) Tady jsem poskládal něco do takové pěkné menší skříně
http://www.czc.cz/7aadnvcqa4h6lb611tml3pc496/seznam
Deska je na vysoké úrovni, vešla se i slušná grafika. Pokud bychom to stavěli do nějaké větší a levnější skříně, šlo by to udělat ještě jinak, tohle se mi však zdálo jako dobré řešení.

Obrázek uživatele Vojta_

Díky za odpověd :)

Priznám se že dávám přednost klasickému rozměru pc.. :) a ještě jsem zapoměl dodat, že by bylo fajn kdyby byla na základní desce wifi je li to možný.. grafika je možná až moc dobrá :D ale je i hodně drahá.. možná bych raději bral nějakou slabší s tim že si pak koupim lepší ( k tomu bude možná potřeba i větší skřín..) a dal bych raději přednost "dražší" desce s možností wifi.

btw.. neni lepší dát paměti po více částech než jednu 8 gigovou?

Jinak pc by bylo primárně na hry sem zapoměl dodat :)

Obrázek uživatele mmfmoc

Moc nechápu, jak si to s tou grafikou představuješ, tak jsem to zkusmo postavil takhle.
http://www.czc.cz/26kj0ru59ci9r81ikcarnfks03/seznam
Grafika se zatím použije integrovaná v procesoru, deska je i do normální skříně nejlepší poměr cena/výkon tato. FullATX verze oproti ní nic navíc, kromě dalších slotů nenabízí. Chladič CPU, pro případné přetaktování (CPU i deska jsou na to jako stvořené) a wifi kartu jsem přibalil. Až budeš chtít kupovat grafiku, můžeš koupit v klidu jakoukoliv, který je dnes na trhu, žádnou nebude brzdit procesor. Vešlo se i SSD na systém :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mmfmoc já tě nějak nechápu, ale začínáš mi vadit. Tvoje sestavy se začínají podobat "doporučeným sestavám" na pctuningu - každá je záměrně jiná, z jiných značek, jiných konkrétních modelů. Proč? Jednou "slušný" Balistix ramky, pak zase "value" Kingstony, jindy "value" Corsairy. What's your point? Vem si do ruky pár komponent, prověř je, a pokud splní požadavky, proč to pořád střída, aby se nezdálo, že nadržuješ jedné značce?

Tedy zpět. Použít integrovanou grafiku je asi celkem blbost, pokud na tom kromě kancelářských aplikací chceš provozovat i nějaké hry. Jakou grafiku bys tam chtěl dostat ve finále a co by to mělo zvládat? Ať tomu tedy zbytek sestavy přizpůsobíme, nicméně lépe tě vyjde koupit si to "prostě najednou", tj grafiku hned, nebo s celkem počkat. Fakt.

Ad WiFi - svatý kabel... Ale jinak, ideální základ je http://www.czc.cz/asus-p8z77-v-intel-z77/105886/produkt
Ad mATX vs ATX - výhoda jsou právě ty další sloty. Taky jsem si to říkal.. A teď se proklínám. Jednak když budeš chtít přidat další kartu (zvukovku, řadiče), tak čim dál bude od grafiky, tím lepší bude ona mít přístup vzduchu a chlazení. U mATX (resp uATX) jediná možnost bude dát kartu těsně pod grafiku, a ucpat jí přístup.. Takže jednoznačně ATX. It's worth it.
Zbytek poladíme až se od tebe dovím, jaké máš se sestavou záměry, a taky jestli to hodláš kupvoat v čechách, protože tvůj nástřel sestavy vypadá trochu přes 18K..

A ad ten notebook, koukal jsem jaké to má možné konfigurace, a na 10K to nevypadá úplně špatně.. Ale mohl bys tu konkrétní konfiguraci prosím najít tady? Dánsky neumím :shock:

Obrázek uživatele mmfmoc

Quote:
mmfmoc já tě nějak nechápu, ale začínáš mi vadit. Tvoje sestavy se začínají podobat "doporučeným sestavám" na pctuningu - každá je záměrně jiná, z jiných značek, jiných konkrétních modelů. Proč? Jednou "slušný" Balistix ramky, pak zase "value" Kingstony, jindy "value" Corsairy. What's your point? Vem si do ruky pár komponent, prověř je, a pokud splní požadavky, proč to pořád střída, aby se nezdálo, že nadržuješ jedné značce?

Vadit je snad silné slovo.. Do současného HW jsem se vracel relativně před krátkou dobou a nějakou dobu mi trvalo, než jsem zjistil, co se nabízí, za kolik a o co vlastně jde.

Máš pravdu, že občas ustřelím (když se nad tím zamyslím, vlastně netuším, proč jsem tam tu ramku dal, je to samozřejmě nesmysl, když za téměř stejnou cenu jsou tacticals..), na druhou stranu se držím většinou stejných komponent (beru v potaz poslední týdny, kdy už mám nějaký přehled). Například s tou skříní mi to přišlo jako příjemná změna a co si budeme nalhávat, lidí, kteří si do složeného PC budou přidávat přídavné karty je naprosté minimum.

//15:18
Ta wifi karta půjde strčit až do úplně spodního slotu, kde chlazení vadit nebude..

Zpět k tématu: právě netuším, co se myslí tím, že časem by se tam dala jiná, lepší grafika. Chtělo by to asi nějak více specifikovat..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mmfmoc to je celkem normální postup, vzhledem k tomu, že grafika je nejdražší část herního počítače a celkem rychle padá na ceně. Takže teď tam lupne HD7770 za 3K, a za půl roku, rok, tam dá HD7970 s cenovkou 7K. Je to sice dražší, než tam rovnou dát HD7970, jenže musíš "hned teď z fleku vyhrabat 6K navíc", a to není bohužel snadné, i když by to bylo lepší. Proto jsem i psal, a je to obecně známý fakt, který tu často rozebíráme (a vyžaduje si tyto obsáhlé odstavce), to postupné je dražší a naprd, a vyplatí se to poskládat najednou.

Vadit je celkem silné, ale trefné slovo. Typicky sázíš základní desky celkem levné, a i vsázet na Energyknighta není úplně ideál do těch dražších sestav, uATX deska je jen způsob, jak ušetřit pár stovek, a pak po roce si trhat vlasy. Jeden nikdy neví, jestli ty sloty nebude potřebovat, nevíme co za karty přijde... :-) Na skříně jsem moc nekoukal, protože tam je to hlavně otázka vkusu, a držím se podmínky, že "pod 1000" a mimo "známé značky" nepůjdeme, protože opravdu cpát to do salátu není chytré. Zejména z dlouhodobého hlediska stačí koupit kvalitní základ, a měnit třeba 3 generace výkonných komponent v něm... Navíc drahá skříň má spoustu výhod, není jen dražší zbytečně :-)
Co se pamětí týče, Ballistix jsou celkem novým počinem, ještě nejsou "pořádně ověřené" co do kompatibility, zatímco ty Vengance jsou, a běhají napohodu zatím všude.

Jen abych to doplnil... 10 let zkušeností, pravidelné sledování trhu... :-) Z té vychází například odpor k diskům Seagate (nízká životnost, obstrukční reklamace), výrobkům MSI, zdrojům Eurocase (atd.)..

Obrázek uživatele mmfmoc

Jak říkám, snažím se.. Učený z nebe nespadl. V HW jsem se celkem obstojně orientoval tak 3 roky nazpět a návrat není zrovna nejjednodušší.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, nebudu tě kárat. 3 roky prakticky nemůžeš dohnat, můžeš leda "opsat" něčí názory, a na nich začít stavět, protože co tenkrát platilo, dneska už nemusí. Doporučit jen tak něco, co nemá minulost, masivní reference, nebo nemáš zkušenost s alespoň dvěma kusy rok+, je celkem troufalé, a může se ti to vymstít. Naopak můžeš upadnout. (Tohle přísloví nikdy nedávalo smysl :D )
Nechci ti to upírat, ale nedávej sem nic, pod co byses nepodepsal. Už jen tvoje přezdívka. Když ze tvých doporučení budou mít uživatelé problémy, neuškodíš svému jménu, ale jménu tohoto fóra. To si uvědom, a zvaž zveřejnění svého jména :-)

Obrázek uživatele Vojta_

No ve finále bych si rád pořídil 7950ku nebo nějakej ekvivalent u GF ale raději amd..

tuhle bych rád no.. :D

http://www.czc.cz/asus-hd7950-dc2t-3gd5-v2/112103/produkt?q-c-1-f_202748...

7970 mi přijde už trochu zbytečná (i když cenou to neni zase tak moc velkej rozdíl od tý 50ky jak tak koukám.. když nepočítám ty za těch 15 000 teda.. :D) na týhle se mi líbí jednak parametry (komu taky ne.. :D ) a provedení.. to že působí "masivně" snad ne jen působí ale i je :D jestli je kvalitní provedením tak jak vypadá tak asi neni co řešit..

V podstatě největší část výkonu, když to tak řeknu, by byla upotřebená ve hrách např. (nový metro, arma 3 apod..)

Slabší gk jsem chtěl proto abych trochu srazil cenu no.. a tuhle pořídil až to bude možný...

z pohledu laika a pár projetých témat ze kterých sem použil hodně komponentů bych si ten pc představoval nějak takhle např..

říkám jsem laik takže je dost možný že jsou tam hovadiny nebo tam muže bejt něco jinak nebo líp atd..

http://www.czc.cz/cte9b5denmjp2808frd2ire05g/seznam

desku jsem použil tu kterou si sem dal ty..

+ tu wifi bych bral, protože to pc asi nebude blízko ke zdroji a tahat kabel přes celej byt se mi nechce.. a jestliže to funguje jako u notebooku tak s tím nemám problém..

ale tohle z fleku prostě neni možný.. takže se musí buď z něčeho slevit (grafika, zdroj, chladič, case.. ) a použít jiný, slabší s tim, že by se zbytek dokoupil později nebo kupovat po částech řekněme každý měsíc něco a pak to dát někam do servisu na sestavení, protože sám bych si na to asi netroufl.. a nebo prostě šetřit dokud to nebude možný koupit na jednou no.. :D

jinak tohle bych asi kupoval v čechách..

k tomu notebooku se toho moc najít nedá jak tak koukám

procesor vypadá hodně slabě ale na běžný věci bych mohl stačit ne..

Intel Celoron 847 Dual Core processor (1.1 GHz)
4 GB DDR3 RAM
500 GB harddisk
Intel hd grafika s hdmi konektorem..
15.6
1366x768
usb 3.0

Notebooky který se tu daj sehnat ještě o pár stovek levněji sou packard belly, toshiby a acery a nějaký HP no..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Upřímně musím říct, že té tvé sestavě chybí jen SSD... :-) Ještě by se dalo polemizovat - pokud nevyužiješ tu integrovanou grafiku, tedy nepojedeš chvíli bez desktopové, vem si levnější a výhodnější (v poměru cena/výkon procesoru) určitě i5 3330p, a vklidu stačí Gelid Tranquillo, tenhle chladič už je pro přetaktované procesory... Za ušetřené tisíce tam máš 128GB SSD (Intel 330? Kingston HyperX 3K? Samsung 600?), které tu sestavu posune na ještě další level, a enormně umocní ten "WOW Efekt"... (Jen bysis musel asi vyslechnout můj obsáhlejší odstavec, jak se SSD sestavu zařídit a udržovat, atd.) A osobně bych volil Radeon z dílen Sapphire (dvorní výrobce AMD/ATI), ale to už je fakt subjektivní.

WiFi funguje stejně, ale pořád je to lagovitější, méně stabilní, kabel je kabel.

Nejlepší volba je šetřit, protože samozřejmě, ceny jdou dolu, a během prázdnin by měly začít nové generace...

Aha, Celeron jo? Tam byly v nabídce i5tky v té "české" specifikaci :D Tohle za 10K? Lepší noteboook se dá sehnat i za 7K, řešili jsme je zde http://www.pcporadenstvi.cz/node/16825 zkus si tyhle najít v Dánsku...

Obrázek uživatele Vojta_

Takže takhle nějak by to šlo?

http://www.czc.cz/9svnrhun5mhncbib10bburi10f/seznam

3330p sem nenašel

Nevyznám se v tý wifině je přímo na desce nebo se musí dokoupit a dát do slotu?

Zdroj stačí?

Je někde ten odstavec o ssd napsanej? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://www.czc.cz/intel-core-i5-3350p_5/113796/produkt pardon pořád si ty čísílka pletu... Je to varianta 3570 s nižším taktem a bez integrované grafiky.
WiFina je na té desce, uvidíš ji na zadním panelu pod PS2 konektorem..
Zdroj stačí
Jistě tu je, ale jsem fakt na mizerné konektivitě (víkend na chalupě), takže si můžeš prohledat fórum, případně něco najdeš i v seznamu mých článků na http://cdr.cz/autor/tomas-bohunek

Obrázek uživatele Vojta_

Ok tak tím by to bylo asi vyřešené.. dík za rady :) Vím co a jak jen na to našetřit no :D

A ještě jedna věc by mě zajímala :) jakej je rozdíl mezi Vapor x a flex oc? Vyplatí se něco z toho víc?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Flex je od slova flexibilní, souvisí to s AMD Eyefinity připojením více monitorů, karta má zajímavější (dražší) konektory, má spoustu redukcí a kablíků v balení.. VaporX je naopak vybavena účinnějším chladičem, zlepšující možnosti přetaktování, případně zlepšující provozní vlastnosti..

Obrázek uživatele Vojta_

jasný díky :) tak určitě vapor v mym případě.. lepší chlazení se určitě hodí. Flex bych ani neměl jak využít..

Obrázek uživatele Vojta_

Ahoj, jak moc jde poznat v praxi rozdíl mezi CL8 a CL9 u pamětí? Vyplatí se připlatit?

Konečně po hodně hodně dlouhý době můžu něco kupovat. Proto se ptám :) díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Většinou to poznat není, respektive blbě se to pozoruje (má to vliv jen na specifické věci), takže se na to názory různí. Já říkám, že 1600MHz CL8 kity Corsair Vengance jsou za dobré peníze...

Obrázek uživatele Vojta_

Je tam rozdíl nějakých 400kč což není tak strašný ale stejně... :D

Tak ok dík beru :)

Dneska ukázali HW nároky watch dogs. Což bych si moc rád zahrál.. snad :D

Minimální požadavky:
DirectX 11 grafika s 1 GB paměti (např. NVidia GTX 460 či AMD Radeon HD 5770), čtyřjádrový procesor (např. Intel Core2 Quad Q6600 či AMD Phenom X4 9750), 4 GB RAM

Doporučená sestava:
DirectX 11 grafika s 2 GB paměti (např. NVidia GTX 560 ti či AMD Radeon HD 7850), osmijádrový procesor (Intel Core i7-3770 či AMD FX-8350 Eight-Core), 8 GB RAM.

Ultra nastavení:
Nejnovější DirectX 11 grafika s 2 a více GB paměti (např. Nvidia GTX 670 či AMD Radeon HD 7970), nejnovější osmijádrový procesor (Intel Core i7-3930K či AMD FX-9370 Eight-Core), 8 GB RAM a víc.

Jako přijde mi to dost uchylný a zbytečně přemrštěný :o + jen 64bit systémy a dx11 ostatní maj smůlu.

Takže je to jasný v ubi buď neumějí optimalizovat :D nebo je to chytrý tah aby lidi investovali do nových PC :D jinak to nechápu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tak to je masakr, to si na notebooku nezahraju. :D Je to tedy slušně přestřelené, a co jsem viděl na videu ty samplované stíny, teda, fujky fuj. :D
Optimalizace je stojí další miliony, a nepodporuje prodej nových produktů... :-)

Obrázek uživatele Vojta_

Mě se vcelku líbí grafikou to jako ne že ne :D ale je to přestřelený až hanba.. na minimální požadavky čtyřjádro wtf :shock: ale třeba to nebude tak hrozný nakonec a prý to dělali zvlášt na konzole a zvlášt na pc což je u AAA her vcelku unikát :D
to by podle mě ale mělo znamenat obstojnou optimalizaci ač tohle tomu teda moc nenasvědčuje :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tohle říká spíš opak... Jako nové konzole mají něco jako FX-8200 a HD7870. Jenže ono není celkem problém vzít takovou hru, a s pár čísly jí udělat 16x náročnější na grafiku... Stačí jen patřičně zesílit AA, AF, sample stínů a sílu AO... :D

Obrázek uživatele Vojta_

Přiští týden jsem chtěl koupit na czc desku a grafiku a dneska koukám, že deska je vyprodaná na jiných shopech sem jí nenašel a ani se mi jí odjinud brát nechce.

http://www.czc.cz/asus-p8z77-v-intel-z77/105886/produkt?q-category-id=78...

Jsem limitován časem který budu v ČR tj. 11 dní a jestli se něco nezmění tak budu muset vzít nějakou alternativu a jako jediná se nabízí tahle, cena je naprosto stejná a jediná splňuje moje požadavky

http://www.czc.cz/msi-z77-mpower-intel-z77/114122/produkt?q-c-3-producer...

Jak moc je tam rozdíl v kvalitě? Polepšim si pohoršim si? Moc se mi nelíbí, že to je msi i když s nima nemám žádný zkušenosti... jednou se mě jeden člověk co prý dělá v obchodě s HW na jednom foru snažil dokázat, že msi je super, protože maj nejlepší reklamační oddělení, kde všechno přijmou a vymění :D nevim jestli to svědčí o kvalitě výrobku no.. :D
Recenze na ni nevypadaj špatně ale aby to vydrželo nějaký rok o to mi jde hlavně. Taktovat se nechystám.

Jestli se to nevyplatí, tak se budu muset mrknout jinde ale nejraději bych to vzal na jednou z czc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Těžko říct, zda si pohoršíš nebo polepšíš. Tohle je spíš o preferenci výrobce. Lidi berou po kvantech i obyčejnější Z77-G45 Gaming, a jen čas ukáže, zda udělali dobře... Proto beru ideálně desky, navazující na úspěšnou předchozí modelovou řadu, nebo je od ověřeného výrobce. MSI se zlepšuje, ale na stupně vítězů to ještě není.
A co takhle Haswell procesor a http://www.czc.cz/asus-gryphon-z87-intel-z87/130452/produkt ?

Obrázek uživatele Vojta_

Procesor s pamětmi už mám koupený tak jsem odkázaný na 1155.. jediný v čem mužu měnit je čipset a výrobce ale takový asrock v mě nevzbuzuje důvěru už jen názvem :)

Vypadá to, že mužu vzít jen to msi nebo P8Z77-V po kterym bych se případně musel mrknout jinde... premium už je docela haluz to fakt ne.. :) iděláně cenou kolem 4000.. 5500 co stojí sabretooth nebo thunderbolt je uplný max.. bohužel taky ani jednu tam nemaj. A sabretooth ani nemá wifi což bych rád.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Asrock je levnější bráška Asusu, ten bych si také většinou nebral. Ale ASUS problém nemá, Gigabyte je také dobrý a MSI je tak nějak..dostatečné.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Asrock je levnější bráška Asusu, ten bych si také většinou nebral. Ale ASUS problém nemá, Gigabyte je také dobrý a MSI je tak nějak..dostatečné.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.