Stavíme PC - 35k (*VYŘEŠENO*)

Ahoj,
po 7 letech se chystám si koupit a sestavit nové PC a rád bych se poradil s lidma, kteří tomu trochu víc rozumí než já. Předem upozorňuju, že nejsem ten typ člověka, co přijde za "odborníkem" a zeptá se co si má koupit, ten mu nabídne tu nejdražší věc a já si to bezhlavě koupim. Proto bych si tu chtěl udělat takový malý theory-crafting a probrat co koupit a hlavně proč.

Po delší úvaze jsem se rozhodl, že se vydám směrem Intel/nVidia. Vím, že se tu najde plno AMD fan boys, co mi řeknou, že AMD má mnohem lepší ceny a mohl bych mít více jader za stejnou cenu atd. Je to pravda, ale i přes to je mi bližší Intel.

Rád bych tu rozebral několik otázek, teoreticky, a zajímaly by mě vaše názory.

1. Je teď vhodná doba na nákup nového PC?
Vím, že Intel chystá vydat novou řadu procesorů a tak mi třeba plno lidí řekne teď si to nekupuj, počkej na novou řadu. To je sice fakt, ale na druhou stranu si myslim, že nová řada bude zbytečně drahá a nárůst výkonu nebude tak markantní. Co se týče "vyplacení se do budoucna", tak pokud si počkám na novou řadu procesorů, aby se mi to vyplatilo do budoucna, tak stejně za 2 roky cca vyjde další nová řada a ta předchozí už zase bude garbage. Technologie jde moc rychle dopředu a já beztak nemám tolik peněz, abych byl stále aktuální.

2. Grafické karty: 980 vs 1060 (1070)
S novýma kartama se teď roztrh pytel a já jsem se přestal orientovat. Četl jsem plno článků a koukal na testy, ale je těžké si vyvodit jednohlasnej závěr. 1080 je moc drahá, tu nechci, 1070 je taky pořád celkem dost, cca 12k, optimální by pro mne byla 1060. Což je vlastně taková lepší karta pro chudé. Pokud jí srovnám obecně s 980, tak nevím, podle čísel, co je v reálu pro mne lepší. Rychlejší takt, více paměti, nová technologie výroby? .. zjednodušeně: vyplatí se koupit si nejlevnější řadu desítkové varianty 1060 (6gb ram), anebo zůstat u předešlé verze a koupit 980?

3. SSD?
Vím, všichni si dnes kupují SSD. Vím, je rychlejší než HDD. Ale přiznám se, že nejsem velkej fanda SSD. A to proto, že mají malou kapacitu za plno peněz. Otázka je, je teda SSD o tolik rychlejší než HDD, aby se mi vyplatilo si ho koupit jen proto, abych na něm měl nainstalovaný Windowsy?

4. Značky
Tohle je asi hodně otázka preference, ale je známo, že některé značky jsou kvalitnější, než jiné. V tomhle už jsem se taky dávno přestal orientovat a rád bych si vyslech vaše zkušenosti.

Pevné disky - Western Digital vs Seagate?

Zdroje - Fortron vs Cooler Master vs Zalman vs Corsair vs Seasonic?

Paměti - Kingston vs Crucial vs Corsair vs AData?

Co ano a od čeho ruce pryč?

5. Základní desky
Tahle oblast je pro mě černou dírou. Nevím, podle čeho MB vybírat. Rád bych znal nějaké obecné body, podle kterých bych se měl řídit, když vybírám MB. Vím, že jedním z nich je počet slotů. Předem říkám, že SLI ani Cross fire neplánuji.

6. i7 6700k vs i5 ----?
Toto je hodně teoretická otázka. Viděl jsem plno recenzí, videí, srovnání i7 vs i5 na stejné úrovni. Hodně tech webů píše, že i5 (tuším 6500), se stále vyplatí nejvíc a doporučují koupit tento procesor a připlatit jinde, například na grafice. Z testů plyne, že při single taskingu je výkon velmi podobný, v některých hrách dokonce naprosto stejný. Tak proč kupovat i7? Osobně chápů, že bych možná i7 nevyužil na 100%. Momentálně nestříhám videa ani nepracuji s grafikou, ale do budoucna bych se tomu možná rád věnoval, nebo třeba streamu. Vím, že v těchto oblastech je teprve vidět síla i7. Navíc mi vadí, že i5 nemá hyper threading. Chápu, že i7 je tak trochu overkill, ale na druhou stranu, plno nových her dnes již v doporučené sestavě uvádí i7. Neříkám, že je to nutnost, ale myslím si, že do budoucna se vyplatí. Nebo se mýlím?

7. Chladič
Jak moc je nutné investovat do chladiče a kdy už je velká suma zbytečnost? Nechci si samozřejmě koupit ten nejlevnější chladič za 100, ale taky nechci vypláznout 5k za něco, co uchladí i raketoplán při startu na měsíc. Jde mi hlavně o tichost. V jakém cenovém rozmezí se mám pohybovat, abych nepřeplatil, ale měl kvalitní chladič? A popř. jaké jsou dobré značky, hlavně co do tichosti?

To by bylo asi vše. Rád si vyslechnu vaše názory na moje otázky a něco se přiučim.

Poslední věc je, na Alze jsem si sestavil PC, vychází na 35 700. Je to sestavený jen tak od oka, moc dlouho jsem nad tím nepřemýšlel. Mají akci, že když nakoupíte za 40k, tak vám udělají spešl cenu, ale zatím nevím o kolik levnější. Posílám mou sestavu a a jako poslední otázku se ptám, co by se tam dalo vylepšit (popřípadě, abych to vytáhnul na těch 40 k). Pokud bych ale chtěl zůstat v této cenové kategorii 35 700, měl bych tam něco vyměnit? (nevím jaký zdroj vybrat, co se týče značky, 600W si myslím stačí)...(btw na tu příšernou myš a klávesnici nekoukejte, to je pro starý PC, a vím, že repro není nic moc, ale chci mít bílou sestavu a jiné tam nejsou v bílé barvě)

Moc díky.

Sestava: http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676E6D6A637D4

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Čau,

věřím že odsud rovnou odejdeš s nakoupenou sestavou. :))
1) Nikdy není dost vhodná doba aby nemohla být vhodnější. Za posledních pár let se ale nic nezměnilo. Přesně jak píšeš, nárůst výkonu of prvního Core Quad k poslednímu Core i7 je zhruba 50% na takt, což je bída. A podobný vývoj se očekává I dál. S Core i7 tedy dojdeš dál než s i5. Být up-to date se vyplatí spíš v mainstreamu, což není sestava za 35K.
2) Tohle je asi nejzapeklitější otázka. Po letech střídání jsem dospěl k nVidii. Pořád není nesporně nejlepší, ale jako grafika prostě funguje lépe (a podobně je na tom Intel s procesory). Model však záleží na tvých plánech. VR je teď "velká věc", a na to určitě budeš potřebovat silnější grafiku. Já bych šel do 1070. Ať už to bude cokoliv, ve verzi STRIX. Můžeš se totiž úplně vyprvnout na nějaké takty, počty a velikosti, nejdůležitější je výkon a cena. 1060 jasně vede cenou, ale nejnovější pecky si na maximální detaily nezahraješ.
3) Nebuď blbej. První SSD jsem koupil před 5 lety, 4 tisíce za 90 GB. Dnes mám SSD v 7 zařízeních a není pravda že mají špatnou životnost (neb po všem co si ta 90tka prošla je stale dobrá) nebo malou kapacitu. 250GB Samsung 850 stojí 2500 korun. Sorry, ale to je zadarmo. Z hlediska přínosu na výkon a chování počítače je to za posledních 8 let nejefektivněji utracených 2500 korun. A na 250 GB už se dají rvát I hry. Je ale fakt že nehraju ty nové 60gigové kraviny. :))
4) K tomu se asi dostaneme u konečného soupisu. ASUS, Samsung, WD, Seasonic, Corsair, Gelid. Nemá smysl plýtvat slovy na ostatní.
5) Hodně záleží na procesoru a obecně smyslu počítače. Asi se shodneme že obout Ferrari do Barumek není úplně vhodné a s kompem je to stejně. Shittová základní deska má negativní vliv na stabilitu a spolehlivost, přetaktování a později I výkon. Takže pro i5 a vyšší půjdeme po chipsetu řady Z. A už je asi čas stavět na SkyLake Z170, konkrétně ASUS GAMING.
6) jak jsem psal výše, i7 je investicí na těch dalších 7 let.
7) uvidíme podle procesoru, ale Tranquillo si poradí I s nejvyšší i7.

No, a až teď jsem se teda všimnul toho tvého odkazu. Dostáváš bod za základní desku.
Ramky Corsair Vengance Black, přidat SSD Samsung 850 250, Gelid Tranquillo, a grafiku ASUS Strix OC 1060 nebo Strix 1070 (ale to už je mastná pálka přes limit). Zdroj Seasonic S12II 620W nebo lépe modulární M12II pokud chceš mít ve skříni pořádek.
Monitor jsi vybral dobře, škoda že nemá GSync. Má FreeSync což by se ti hodilo ke grafice úrovně 1060 kvůli nižším FPS, ale musela by to být AMD. FreeSync/GSync je druhá velká věc od dob SSD, ale nVidia FreeSync neumí (AMD nechceme) a G-Sync je strašně drahý.
A snad jenom pokud jseš uchylnej na barvu má ASUS taky bílou verzi grafiky, byť s horším chladičem a tím pádem výkonem. MSI má zase bílou základní desku Krait a Cooler Master dělá bílé vodní chladiče.
Do budoucna třeba bys mohl dát na CPU vodníka – to až ti jeho výkon přestane stačit.
Skříň není nijak úžasná, ale není ani blbá. Jenom škoda že je tak málo skříní s prachovými filtry.
A ty repráky, ty prosimtě vyhoď. Ku psi dřevěný, ty jsou neutrální. Hlavně ať je to 2.1, nebo aspoň třípásmo.
A klávesnici s myší bych silně doporučoval od Logitechu, ale chápu že ty sety jsou nelevné. Genius je dobrý akorát na karpální tunely. :))

Obrázek uživatele K!M

Tak zaprvé děkuju za bleskovou odpověď!
Za druhé, hodil jsem tam pár věci podle tvého doporučení a cena se mi vyšplhala nad 40K :( a to jsem ani nevyměnil všechno co jsi psal.

Takže budu muset zapojit kompromisy a kalkulačku :D ...

1. vyměnil jsem grafiku https://www.alza.cz/asus-strix-gaming-gtx1060-o6gb-d4373223.htm
- tady ta cena hned naroste, což je samozřejmé, otázkou je, jak moc se mi to vyplatí? je ta má původní opravdu takovej shit? .. Pokud je výhodou té strix verze jen to, že je VR Ready, tak mě to vůbec netíží, protože si myslim, že VR nikdy používat nebudu. Je hodně lidí, kterým je z toho blbě, když to mají na očích a já jsem určitě jedním z nich, páč i bez toho mívám občas See Sick Syndrom, když se dlouho dívám na monitor. Už teď mě dost bolí oči z toho textu :/

2. Dobrá, když přihodím SSD, tak jaký je rozdíl mezi https://www.alza.cz/samsung-750-evo-250gb-d4354735.htm?catid=18852249? podle parametrů jsou úplně stejné i v rychlosti čtení a zápisu. A cenový rozdíl je 400, což není tak moc, ale přeci.

3. Ten zdroj co píšeš stojí 2400 ( https://www.alza.cz/fortron-hyper-m-600-d2642643.htm tento je taky modulární a Fortron si myslím, že je dobrá značka, je opravdu třeba ho měnit?

4. Jak je na tom se zdroji značka Zalman??

5. Vím, že bedna není nic extra, uvažuji ještě nad touto https://www.alza.cz/nzxt-s340-bila-d2361453.htm?catid=18849063 , ale nevím ... tamta se mi asi líbí víc

6. pro procesor jsem se už rozhodl, že i7, MB taky, navíc s tvojim schválením, monitor taky - gsync je fajn, ale drahý a ani se mi tam žádný monitor nelíbí, souhlasím se vším, cos psal, a tak jsem sestavil 3 sestavy.

1. moje sestava, cíl byl 35k, ale s tím SSD se vyšplhala na 37 988 Kč :( nechal jsem shitové repro :)
http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676E6D6A637D4

2. moje sestava, drahá verze 42 602 Kč - větší monitor, stryx grafika a lepší (dražší?) zdroj
http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676E6E6B647A4

3. tvá sestava 39 858 Kč - stryx gpu, repro, ssd, zdroj jsem nechal svůj původní fortron
http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676F676F66782

Tvá sestava je fajn, ale docela se prodražila od těch původních 35-36k, je to teď 40k a to jsem ani nevyměnil vše cos navrhoval. Tu drahou verzi svojí sestavy jsem udělal jen proto, abych viděl, co mi za ní alza udělá za nabídku, protože mají akci, že když nakoupíš nad 40k, dostaneš spešl cenu a já chci jen vidět, o kolik zlevní.

Tak či onak, nic zásadně špatného na mojí původní sestavě není ne? když nepočítám, že z mých repráků je ti na blití :D .. Vím, že SSD je teď nutnost, jen jsem doteď žil bez něj a je mi fajn, pořád ještě nejsem 100% přesvědčenej.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

1) ne, GTX 1060 není VR ready.. :)) Ale má podstatně lepší chladič jak "turbo" a taky asi o 30% vyšší takty (což při stejném grafickém čipu dělá 30% výkon). Konstrukčně může být Turbo lepší pokud máš blbě větranou skříň, protože on vyfukuje teplo ven, zatímco ostatní chladiče ho jen rozmetají ve skříni.

2) 750 vydrží méně. Když Samsung přišel se SSD, stalo se etalonem. V podstatě se nedalo zničit a dokonce vznikl web specializující se na ničení SSD, kterému Samsung kraloval. Tohle splňuje verze PRO. Verze EVO už je troche okousanější, ale tím neříkám že špatná. Tu jsem si koupil do notebook a pracovního počítače, ale doma mám PRO. 750tka je nedavno vydaná a prostě vydrží ještě méně, ale nevím kolik. Můj první Kingston HyperX 3K 90 GB byl tehdy stavěn na 3 000 přepisů (odtud 3K), kdežto "plná verze" byla "5K". Samsung PRO je circa 10K, EVO nebude of 5K daleko. Byly doby kdy jsem týdně přeinstalovával PC nebo přenášel hry z HDD na SSD, ale za 5 let jsem se nedostal nad 1000 přepisů. Teď je v důchodu u strejdy a kdo ví kolik jestě ten starý Kingston vydrží. :) Takže 850 EVO - zas se na tom nesnaž ušetřit moc. A rozhodně neber Kingston a Crucial.

3) Kdysi jsem Fortrony hodně tlačil, ale už to není co bývalo a z recenzí vychází nejlíp Seasonic. A zase - co se stane když do Ferrari naliješ ten nejlevnější benzín? Zaprvně to pojede pomalejc, bude to víc žrát a brzo se to opotřebuje. Nemonulární verze stojí přijatelných 1900 a pokud umíš se stahovacím drátem, jistě to zvládneš. :) Nejlepší je samozřejmě Enermax, ale to je jiná cenovka.. :)

4) Zalman zdroje nevyrábí, vyrábí je pro něj tatáž firma co Eurocase. A to ještě krátce.

5) NZXT je na tom s výrobou skříní dost dobře a tahle má I prachový filtr. Good choice.

6) Doporučuju ještě vygooglit/vyyoutubit nějaká videa o FreeSync, kdyby sis to ještě rozmyslel. Je fajn že máš na to připravený monitor až si to rozmyslí nVidia a začne podporovat otevřené standardy... :))

7) Ramky. Kingston je poslední dobou shit. A ne že by Vengance byly dražší https://www.alza.cz/corsair-16gb-kit-ddr4-2133mhz-cl13-vengeance-lpx-cer...
Kinston má problémy s kompatibilitou a pocitově jsou s nimi počítače pomalejší, líné.

Sestavy: No, asi k nim nemám co říct. Ale jsou cesty jak dočasně ušetřit - SSD dokoupíš později, stejně jako duhý RAM modul a chladič. Teoreticky chvíli vydržíš s boxem. Ono už jen rozhodnutím pro Core i7 sis v podstatě vyčerpal rozpočet, protože jenom processor s deskou máš 14 tisíc. Zato paměti jsou dneska za hubičku, ale grafika vezme druhou desítku. Monitor za 5K je velice OK, ale už jenom tohle nám sebralo 30 tisíc se kterými se hýbat nedá, protože jediná cesta je o 4K níže s Core i5.
A tak nám zbývá 5-10K na všechno ostatní. A budeš jen sám proti sobě pokud si nevezmeš to SSD. Pokud jsem tě o něm nepřesvědčil konstatováním že je to nejlépe utracených 2500 korun za posledních 10 let tak už nevím čím bych tě přesvědčil, každopádně určitě alespoň časem dokoupit. :)

Pokud nemůžeš přidat budget, tak uber na tu Core i5. Je to rozhodně lepší než ubrat na spolehlivosti a kvalitě.

Obrázek uživatele K!M

Tak to tedy nevím, co znamená u toho produktu ten nápis VR Ready a v popisku je napsáno, že je karta VR Ready :D .. každopádně, moc mě to netočí, protože VR asi opravdu nebude pro mne...

Udělal jsem tedy ještě nějaké změny. A taky kompromisy.

1) Tu bednu jsem nakonec vybral tu NZXT, je sice dražší, ale co jsem viděl na videích, tak je lépe řešená, lépe odhlučněná a má navíc ten prachový filtr, takže dobrý

2) repráky jsem vybral ve dřevě, mají mnohem větší výkon, než ty bílé původní, sice to neni žádná diskotéka, ale mě to stačí

3) Dal jsem na tebe a vybral Corsair paměti

4) KOMPROMISY: nechal jsem tam ten fortron zdroj, ta tvá varianta je o několik stovek dražší a už tak přesahuju limit co jsem si původně stanovil.. Vím, žes říkal, že Fortron už neni co bejval, ale tak snad to zase neni ani úplnej shit, ne? .. SSD jsem tam taky přidal, ale jen 750.. je o 500 levnější, nevím co si o tom myslíš.. původní chlazení s 140mm větrákem jsem vyměnil za ten Gelid Tranquillo, gelid má 4 heat pipes, ten původní jen 3.. a je o několik stovek dražší a hlučnější.

5) Dilema: Už mám celkem jasnej názor to, jak bude sestava vypadat, jen mě láká poslední věc. Je mi sice jasný, co mi na to povíš, ale stejně. Ten monitor, co jsem si vybral je 24'' za 4990 ( https://www.alza.cz/27-samsung-s27e370-d3914672.htm?catid=18842948#popis ). Hrozně mě láká si ho vzít a tak bych musel někde ušetřit. A vybral bych grafickou kartu.
Má verze Asus turbo ( https://www.alza.cz/asus-strix-gaming-gtx1060-o6gb-d4373223.htm#popis ).
Takže varianty jsou 2: Pc s větším monitorem, ale slabší GK, anebo PC s menším monitorem, ale silnější GK.
Je mi jasný, že řekneš, že jsem blbej a že větší monitor mi nenavýší výkon PC. To je pravda. Když vemu kartu, budu mít větší výkon a vystačim déle i do budoucna. Na druhou stranu, reálně, poznám, když budu hrát třebas obyčejnou hru, jestli mi v pc sedí ASUS turbo, nebo strix? Pokud si nezapnu monitoring FPS, všimnu si vůbec, že strix mi přidá 3 fps navíc... chápeš.. nejsem zas až takovej maniak, abych to takhle hrotil, nehraju kompetitivně hry, aby to mělo nějaký vysoký význam.. ale životnost pc se tím určitě prodlouží, pokud karta do 7 let neskape..
No, a pak je tu ještě poslední možnost.... :D .. jít BALLS TO THE WALL a koupit 27" a Asus strix :D .. ale peněženka zapláče.... Posílám všechny 3 sestavy, řekni co si o nich myslíš a jakou variantu bys volil ty..

1) i7 6700k, ASUS Strix, 24" monitor /40 440,- Kč/
http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676E6D6A637D4

2) i7 6700k, ASUS Turbo, 27" monitor /40 840,- Kč/
http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676F676F66782

3) Balls to the wall - i7 6700k, ASUS Strix, 27" monitor /42 440,- Kč/
http://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=746A676E6E6B647A4

Otázka je, je 27" monitor opravdu třeba? Nepřeháním to trochu? .. další věc co mě zaráží je, že 24" a 27" monitor mají stejnou spotřebu, podle popisku. Neměl by mít větší monitor větší spotřebu? .. Už i mobil s větším displejem méně vydrží s baterkou.. samozřejmě záleží na optimalizaci aplikací a systému.. ale stejně.. (a když už jsme u toho, jak by na tom byla tahle sestava se spotřebou? nebude to velký žrout energie?)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kámo ty mi dáváš. :))
123 dobrý
5.. přeskočím, protože tohle je asi důležitější. Sám mám doma 2x22" a v práci 2x24. Větší monitor jsem ještě neměl ale upřímně si nemyslím že víc jak 24" má smysl. Větší už by chtěl i vyšší rozlišení, což je ale problém nejen pro grafiku. Zase monitory moc na cenách nepadají takže nepřipadá moc v úvahu vyměnit ho za 3 roky za větší, protože pořád bude stát 8K. Tady ti fakt neporadim. Asi se spíš přikláním k 24". Daleko víc srandy totiž udělá druhá 24"ka.
Jaký vůbec uvažuješ OS? Windows 10? Doporučím ti je, ale až se dvěma monitory konečně využiješ jejich schopnosti multitaskingu a snapping na hranici monitorů!
Co se spotřeby týče, rozdíl bude nepatrný. U mobilu je to vyšším rozlišením které musí grafika renderovat, ta jedna ledka navíc už tolik wattů nepožere.

Zpět k bodu 4. SSD ti asi zbaštim. 750tka bude určitě krapet pomalejší než 850 a nevydrží tak dlouho, ale bude mít lepší poměr cena/muzika a určitě je lepší než cokoliv jiného. Jenom já jsem na tohle fakt uchyl a už jsem pochopil že na takových komponentách nemá smysl šetřit. Fakt je to jako koupit si Mustanga se čtyřválcem EcoBoost. Ale v případě SSD je to asi nejmenší bolest. Namísto 1000x rychlejší to bude jen 950x rychlejší.
Neodmávám ti ale ten zdroj kámo. Nechce se mi teď trávit hodinu hledáním recenzí ale když jsem to ještě aktivně sledoval, šel Fortron do hajzlu a začal pro něj vyrábět Partis - EuroCase. Nikdy nechtěj slevu zadarmo, jedinej způsob jak zlevnit benzín je ředidlem. A to nestojí za modulární kabely aka sklápěcí zrcátka.
Co se chladiče týče, hele tohle není víc proužka víc Adidas. Koukni na nějaké testy chladičů - třeba Vanessa má jenom 1 pipe a stejně "dá" i Gelid. :D Ale Gelid je přesně nejvíc muziky a i7 uchladí s přehledem, tak proč plemcat. Leda bys chtěl hned taktovat, ale to si myslím necháš rozležet a pak si k tomu koupíš AiO vodníka. :)

A zpět k bodu 5. Kámo mícháš to, máš v tom bordel. :)) Grafika. No. Turbo má radiální chladič kterému se jinak přezdívá turbína. Ta malá vrtulka se točí na 2-4 tisíce otáček a fakt dělá rámus. Přičemž tyto chladiče jsou i slabší a neuchladí kartu dobře. Vyšší teploty znamenají nejen nižší životnost ale i škrcení výkonu snižováním taktů ve snaze grafiku ochladit. To nechceš. Určitě chceš vylepšený alespoň dvouvětrákový chladič. Čím větší větráky tím menší otáčky, tím menší hlučnost. A u nových karet s dynamickými takty je výkon nepřímo úměrný teplotě.
O FPS tady mluvit nebudu, to bychom se dostali k FreeSyncu o kterém si aspoŇ přečti. Monitor má frekvenci 60 Hz takže grafika má 1/60 sekundy na jeden snímek a když to nestihne, musí počkat další 1/60 sekundy na sync s monitorem, vykreslení snímku tak trvá 2/60 s a projeví se poškubáváním a virtuálním propadem FPS. FreeSync umžní monitoru počkat se syncem kolik je třeba do vykreslení snímku, takže máš FPS přesně odpovídající schopnosti grafiky. Někdy (furt) tím totiž vyměníš tu 1/60s syncu za tu 1/1000s o kterou to grafika nestihla. Obraz je pak mnohem hladší zejména v případě když máš slabší grafiku která nedokáže udržet 60 FPS, což rozhodně bude případ té tvojí..
U herních grafik se neočekává zrovna deset let života, ale ony stejně zastarají výkonem, takže to tak moc nebolí.

Když vezme člověk v potaz všechno tohle, tak si říká proč kruci nekoupit notebook. ROG za 35 tisíc má tohle všechno, jenom má prostě poloviční grafiku. Ale to samozřejmě odbočuju. :))

Za mně je to teda verze 1. + S12II (to jsou asi dvě stovky)

Obrázek uživatele K!M

Ty dáváš mně :))

Tak dobrá, shodli jsme se na všem až na tom zdroji. Nechám si poradit a vyberu zdroj od tebe, problém je, že na Alze tento, ani verzi M nemají. Maj jen 520 a to je málo. Můžeš mi tedy prosím poradit nějakej jinej, co maj v nabídce? ... jinak bych musel koupit celej komp na alze a zdroj na czc, páč tam ho maj.. celej komp na czc ale kupovat nebudu, páč Alza má lepší výslednou cenu a nechci platit 2x dovozný.

A ano, jedu všemi nenáviděný Win 10..

Jinak ten monitor, já jsem zase úchylnej na velký monitory... můj 5.5 palcovej mobil už mi začíná být malej a přitom je to vlastně pořádná kráva... tablet jsem kupoval 10.5 palce, což je taky větší než normálně bývají.. ta 27" mě prostě láká no.. Ještě mi poraď jakej kabel budu potřebovat k zapojení toho monitoru? Hdmi, nebo display port?
... ale fajn, vezmu STRIX kartu, monitor ještě popřemýšlím... jen mi poraď s tím zdrojem. :-(

Co třeba tento? https://www.alza.cz/corsair-cx600-d359876.htm?catid=18849176

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hele, víš co? Po pravdě ti 520 v pohodě stačí. Tahle sestava si neřekne o víc jak 200.
Mám na wattmetru zapojený PC s dvěma monitory, i5 K a R9 290 (s TDP 250W) a průměrně to žere 280W, max jsem viděl 360W. Matematicky z toho 500W vychází jako ideální, protože tvoje grafika má TDP poloviční.
Je spousta overclockerů atd co používá zdroje Corsair, ale používají vyšší řady. Já od nich zdroj neměl, ale po pravdě třeba jejich SSD jsou navzdory pamětím a fleškám úplně marné.
Je tu jeden Enermax, https://www.alza.cz/enermax-maxpro-600w-d2430240.htm?catid=18849164 ale jinak ti do zdroje kecat nebudu. Mám ověřený léty ten Seasonic, ale jiné moc neznám.

Taky mám 5,7" Lumii, takže ti rozumím. Tohle rozhodnutí teda závisí jenom a pouze na penězích. Zamysli se jestli bys do budoucna chtěl taky druhý monitor - musel by být stejný. :)
Upřímně nevím jestli bude DisplayPort v balení. DP je třeba pro FreeSync ale jinak je to buřt. Koukám ale že monitor nemá DVI, takže zkus jít do toho DP. V práci ho máme snad všude a je to značka ideál.

Obrázek uživatele K!M

Tak jsem studoval a nakonec jsem koupil tento https://m.alza.cz/corsair-rm550x-d4254845.htm

Ten seasonic je pry dobrej, ale uz trochu zastaralej co se vyroby tyce, ale v testech dopadl dobre. Tento je pry peckovni, dostal zlatou medaili v zatezovem testu, ma modernejsi zpusob provedeni a navic modularni kabely. Jen je to 550w, ale podle kalkulacky by mel bohate stacit, coz? .... Jedu teda bomby, 27'' display, pac 2 monitory nechci, asus strix a i7.. Bude to mastny no, ocekavam, ze budu žrát pul roku suchy rohliky... :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No když jsme se bavili o zdrojích za 1800 tak mě ta cena trochu překvapila. :)) Ale jinak dobrý. :) 550W je úplně v pohodě.
Na druhou stranu jedna věc jsou testy a druhá dlouhodobá životnost. Tenhle Seasonic mám fakt ozkoušený a stejně jako v autech stará atmosféra jezdí dodnes. :) Ale tím ti to nechci vymlouvat. Doufám že Corsair dostojí svému jménu..

Takže máme vyřešeno? Budeš mít závidění hodnou sestavu. Měl bys tam ještě lupnout nějaký ledky a pěkně sem pak hoď fotku. :)

Obrázek uživatele K!M

No jo, vydělával jsem, tak je na čase si udelat radost.. Moc díky za všechny rady, dost jsem se zas přiučil ;)

Ale ještě jsme neskončili kamaráde :)) ... Tohle bude muj 1. komp co budu od základu stavět.. Vim že to neni žádná věda, ale řekni mi, na co si mam hlavně dávat bacha, např co se týče zapojení kabelů. Hrozí třeba, že to celý spálim? :)) .. A je opravdu nutny mit pritom anti statickej naramek? ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To jsem čekal. :D
Hele, začnu z vostra, jo, můžeš to všechno spálit, když tam budeš lítat jak slon v porcelánu. Ale za užití selského rozumu to zmákneš. Komp jako takový je puzzle - nic nepasuje kam nemá.
Těžko takhle v textu vydat zkušenosti které jsem nabral postavením stovek sestav, raději bych ti to složil sám. :D Myslel jsem že z Alzy to budeš mít rovnou složené O.o CZC má obvykle nižší ceny component a ještě ti to za pětibábu poskládají relativně dobře. Každopádně neni nad to složit sám.

Antistatický náramek nepotřebuješ, ale sundej ze sebe bavlnu a před začátkem se vybij o něco uzemněného - radiator, vodovod... A I v průběhu sem tam.
Doporučuju začít zdrojem. Rozmysli si co kam, vypleť si kabely jak je třeba. Pak tam narvi disky atd. Desku si dej zvlášť, usaď processor, paměti a chladič a to celý pak dej do skříně (nezapomeň na distanční šroubky).
U chladiče se asi na chvíli zastavíš, Gelid dodává pastu zvlášť v tube a je třeba nanést. Na to je asi miliarda teorií (koukni se na youtube), já dělám kuličku velikosti hrášku ve snaze vytvarovat ji do čtyřbokého jehlanu. To když rozplácneš, vytvoříš nejlepší čtverec. Nejlíp se to dělá ve dvou, protože si dáš chladič nad, chytíš nakrátko šroubky a postupně přitahuješ chladič dolu. Je podstatné aby se ti v průběhu nenadzvedl, jinak uděláš bubliny a přestane to chladit. Klidně si to vyzkoušej na něčem se zubní pastou. Pokud by troche přeteklo, otři to třeba uchošťourem.
Při manipulaci s komponenty se vyvaruj sahání na čipy a na kontakty. Vždy to drž za chladiče
Tohle je celkem dobrá ukázka cable management http://i.imgur.com/Edfax.jpg Cílem je aby co nejméně zavázely v cestě vzduchu mezi větráky. Zato SSD určitě dej rovnou do průvanu a HDD taky (nech mezi nimi mezeru)

No a to je celé. :) Hardwaru zdar!

Obrázek uživatele K!M

No, já počítače miluju a technologii obecně.. lituju toho, že jsem šel studovat pedagogiku a ne IT, ale to jen tak mimo. No a proto si ho chci postavit sám. Je to poslední věc co jsem ještě nikdy nedělal. Pc jsem rozebiral mnohokrát, dokonce jsem si na notebooku připájel novej konektor na nabíječku.. byl jsem sice 100% přesvědčenej, že jsem to celý spálil, ale funguje :D .. takže jsem nechtěl, aby mi to postavil nějakej čičmunda v Alze, co stejně odflákne cable management.. bude to pro mě takovej rituál... to asi sám znáš :)
No určitě budu mít pak dotazy. Kdybys nebyl v Praze, klidně bych si za tebou dojel :)) ale já jsem z Budějovic a jsem línej :)) ..
Ještě mi pověz, bbudu muset v biosu něco spešl nastavovat? Kámoš si nechal pc sesta it v prodejně a zmrvili mu tam nastevení v biosu prý, pc mu žralo nehorázně elektriky, nakonec musel na elektrice prý doplácet několik tisíc. Na co mam dát v nastavení bacha, abych si z toho nepostavil nukleárku? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hele v biosu nic nez boot optipns, a sice po instalaci desitek aby bylo první windows boot mnager a to by díky uefi mel udělat sam.
Jinak nic kromě pretaktovani. Jo, ještě zapnout xmp u paměti, to se jako pretaktovani ppvazuje.
By me zajímalo co mu to tam nastavili takové schopnosti to nemá. :D

Obrázek uživatele K!M

No, tak budu stavět pc nejdříve v pondělí, páč v alze jsou břídilové a maj na webu zboží, co píšou že je skladem a přitom ne, že skladem není, ale ani ho nedokážou už vůbec sehnat ...... tak jsemmusel vyměnit case za tento https://www.alza.cz/zalman-z9-neo-bila-d4165558.htm?o=2

Takže building dotazy přijdou až po víkendu :)) .. ale koukal jsem na guidy a vypadá to v pohodě. . Nejtěžší mi přijde zapojení konektorů pro přední panel, power button, led atp...

Když už jsme u toho, tento case má 2 modře podsvícený větráky, jak moc elektřiny ty ledky žerou?

A dotaz č.2 je, mam doma cd s win7 32bit, hodlám to upgradovat na win 10 64bit (je to prý furt zdarma pro disabled people), jde to udělat nějak, abych nemusel na to ssd nejdřív nainstalovat w7 a pak win 10? Vím, že win má funkci vytvoření instalační flashky, můžu si teda udělat win 10 install na flashku, kterou pak při prvním spuštění novýho pc zapojim a on si to bootne a nainstaluje win 10 přímo přes tu flashku? Otázka je, když dělam tu instalační flashu, musim jí dělat přímo ze systému, kterej pak budu upgradovat na win 10? (Že si třeba potřebuje ten instalator najít win key), anebo můžu tu flashku s win instalaci udělat na jakymkoliv pc a pak ten key zadat někdy později? .... nevím, jestli chápeš jak to myslim...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Alza nezklamala. :)) Ten case je v pohodě. Dneska je u toho fakt nejdůležitější ten prachový filtr. Ale lepší skříně mají I kvalitnější větráky které nejsou tak hlučné - to ale můžeš vyřešit kdykoliv.
Větráky s LED žerou zhruba 2-4 W/h. Stojí-li KWh 10 korun, tě tahle barevná sranda přijde na 50-100 korun při 8 hodinách denně. To provoz zbytku mašiny tě vyjde na dobrý stonásobek :))
Ten front panel má ASUS strašně dobře ošetřený q-connectorem, snad nejlepším vynálezem vůbec!

Jelikož jsem rok a půl desítkovým Insiderem, naprosto ti rozumím. Na tom PC na HDD (pokud si nechceš pověrčivě hned of začátku kryplit SSD) nainstaluj W7, aktivuj, proved upgrade na 10 po použití lupy a zaloguj se MS účtem.
Pak už si s PC můžeš dělat co chceš. https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10 zde stáhneš produkční ISO, to rozbalíš na bootovatelnou flešku a načisto instaluješ W10. Po instalaci přeskočíš product key a provedeš online aktivaci. System bude aktivován pomocí digitálního nároku.

Obrázek uživatele K!M

Alza mě pěkně nasrala.. už 2 dny jsem s nima na telefonu a řešíme, jestli vůbec mají na skladě zboží, který na webu jasně ukazuje že ho maj... načež zjistí, že ho vlastně nemaj a nedovedou ani sehnat... jestli ještě něco poserou, tak to zrušim a objednam u czc, i když tam mě to vyjde dráž....

Ale teď jsi mě zmát, říkáš že mam nainstalovat nejdříve win 7 na novej hdd, pak to upgradovat na win 10, pak udělat win10 iso a to pak nainstalovat na ssd? Já mam udělanou instalační flashku win 10, myslel jsem, že jí píchnu do pc a nechám win10 rovnou nainstalovat na ssd a na hdd žádný win nebude, a bude sloužit jen jako úložiště na hry, fotky, dokumenty atd... to je špatný postup?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Win7 pak smažeš. :) Jde o to, aby jsi získal ten digitální nárok - aby byl na aktivačním server Microsoftu uložen HWID ke tvému MS account. Pak to přeformátuješ. Přímou instalaci Win10 s aktivací Win7 klíčem šlo udělat jenom do léta.
Já osobně nakupuju na CZC, nemám rád monopoly.

Obrázek uživatele K!M

A jaký je rozdíl mezi digitálním nárokem a win7 key?
Já vím, že v létě skončila free podpora, ale pořád to jde stahnout free pro lidi, co používají assistive technologies, tim pádem jsem myslel, že v rámci tohoto, akorat nainstaluju rovnou pres tu flashku a win 7 key.

Já bych taky šel na czc, ale alza má program, že když nakoupíš nad 40k, dostaneš spešl nabidku a slevu, což má czc taky, ale nad 50k.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No a řekneš mi konečně kolik je ta sleva? :)
Win7 key šlo aktivovat během toho bezplatného Roku. Teď musíš ve Win7 pustit lupu aby ti šel stáhnout a aktitovat W10 odsud:
https://www.microsoft.com/cs-cz/accessibility/windows10upgrade

Obrázek uživatele K!M

Z celkový částky mi nejdřív slevili 2k, pak jsem tam ale vyměnil komponenty a byla ta sleva jen 1350. Můžu ti ale říct, že po všech těch komplikacích co pak způsobili s nedostupností zboží mi to za to nestálo. ...

Já myslel, že když už mam ten win10 instalator na flashce, tak můžu rovnou jet instalaci z ní. No tak uvidim no :)

Obrázek uživatele K!M

Čau,
tak mise build a beast splněna! .. V pondělí večer jsem se do toho dal, trvalo mi to několik hodin sestavit, což je pro profíky asi k smíchu (viděl jsem video, kde to týpek složil za 10 minut :)) ) ale já jsem byl extra opatrnej a všechno jsem si 3x kontroloval.. cable management jsem zvládnul myslim dobře, case mi to dost ulehčil... v úterý jsem se pustil do instalace win 10 a to bylo teda pěkný peklíčko :D .. asi to tu ani nebudu rozepisovat, ale po dalších několika hodinách se mi to podařilo nainstalovat tak, jak to má být :lol:
PC jede bleskově, vše se zdá být OK, jen přemýšlím, jestli jde nějak vypnout, aby diody na MB a větrácích zhasly.. je to fajn na chvilku, ale mam PC pod stolem momentálně (case se nevejde do poličky na PC ve stole) a stejně ty diody nevidim a akorát to žere proud.. nevim jestli to vypnout někde přes bios nebo přes nějaký program přímo pro ZK a case.. (manager) ..

Posílám foto a díky za všechny rady :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No vypadá to dobře. :) Ale obávám se že ty ledky jsou prostě zabudované ve větrácích a napojené přímo na jejich napájení. To jde tedy úplně mimo BIOS a pravděpodobně jediná cesta jak to vypnout je rozebrat větrák a každou jednotlivou ledku rozbít nebo odpojit. Ta diode na MB však možná v BIOSu vypnout jde, ale to bys musel proklikat... Fakt nevim a nechce se mi ani googlit. :))

Obrázek uživatele K!M

V poho, MB diody jsem vypnul přes Bios, ty větráky horní, tak s těma nic neudělam, ale stejně si časem koupim jiný. Tyhle jsou "hlučný", ne nijak extra, ale slyšim je, navíc jsou napojený na molex konektor a to byl fakt porod napojit. Nejhorší konektor co jsem kdy zapojoval, vůbec jsem to tam nemoh narvat, navíc ty konektory byly oboustranný, takže když jsem to rval z jedný strany dovnitř, tak z druhý to normálně vylejzalo ven :)) ..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, protože maj tak malý odběr že ti dovolí napojit to třeba mezi harddisk. Ale kdo/co dneska používá Molex žejo... :)
Tím tedy považuji téma za uzavřené? Důležitá je spokojenost a doufám že minimálně 3 roky sem nenapíšeš že máš nějaký problem! ;)

Obrázek uživatele K!M

Spokojenej jsem maximalne, sice jsem se placnul pres kapsu, ale stalo za to si priplatit. Diky za rady, pomohlo mi to hodne s vyberem ;) timto koncime:)