Sestava s Intel 2500k do 18 000 Kc

Zdravim, mohl by mi prosím někdo zkušenejší ohodnotit tuto sestavu:

- Asus P8Z68-V LE (v recenzi zde dopadla i jeji horši LX varianta celkem dobře)
- i5-2500K(chladit budu GELID Solution Tranquillo) - K verze kvuli lepsi int. grafice
- pamětí Kingston HyperX 8GB DDR3 1600 XMP,
- SSD disk (90 giga - nějaký z těch nejlevnejších - Corsair Force Series 3)
- Samsung HDD 1TB Serial ATA/300, 32MB cache, 7200RPM na data
- OCZ 550W zdroj
- pak nejake lowendova dvd mechanika(do te ceny 500 to asi stejne bude fuk, co clovek vezme
- skřin jeste nevim, ale chci neco kvalitniho s USB 3.0 (max 2500 Kc mužete doporučit - ale konzervativní tvary:) žadne blikáni ventilátorů, žadné tvary co vypadaji jak hlava robota nebo ruzně shovane mechaniky a usb atd :) )
a samozdřejmně winndowsy 7 home premium (prostě ty nejlevnější no:) )

Pc na praci (hry az časem - pokud bude :) ) a až slevní nová řada 7000 grafik AMD :) a vydělam na ni :)), možná časem drobne taktovaní (pokud nastuduju jak se to děla - deska by něco neextremního snes měla - dle testu)
PC by mi mělo vydržet tak 3-4 roky tak jak ho ted koupim a byt stale schopne zvladat aktulani programy (a hry :) ) a pak to zase koupim celen nove.. s nějakym upgradem "procesoru třeba za rok nepočitam a ani nechci:) jedina další nvestice by měla byt ta gaficka karta (edit: možná ještě zvětšení kapacty oparační paměti)

PC mi budou skladat v CZC (je to tma zadarmiko i s otestovanim)
dík moc za zkouknutí a rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Desku jednoznačně ASUS P8P67 EVO, nebo k tomu SSD P8Z68-V PRO.., zbytek není problém... Zdroj bych ale osobně dal Fortron Aurum 500W, případně podle toho, na jakou grafickou ligu míříš a jaké přetaktování s ní... Skříň slušně vypadá Fractal Define R3, ovšem je spíše "utišující", čemuž odpovídají její možnosti chlazení, takže chce přidat pár pomalých větráků...

Obrázek uživatele Rexistens

za1 . dik za odpoved ;)

a za 2 ... pockej, pockej, desku za 4500 (cipset uz chci z68, takze p67 pada) to jako na co? Kdyz dam porovnat parametry tak je uplně stejná(tedy od pohledu kromě par chladiču, jiny pocet PCI slotu a moznosti bluethoot), nebo v cem je ten rozdil ze je skoro 2x drazsi... ne ze bych ti neveril ze je lepsi(uz kvuli tomu kolik stoji urco bdue v necem lepsi), ale je to lepsi v tom co skutecne praklticky vyuziju?
je to jako kdybych chtel koupit auto, tak taky nepotřebuju porše co jede 300km/h, kdyz je tu limit 130 km/h. ale samo taky nekoupi Š 120 co se při 80 rozpadne.. viděl bych to na P 308 střední cesta kdy to splni přesně moje požadavky;) jestli mmi rozumis :)

Proste, ja nejak extra PC fakt nerozumim, ale prijde mi to jako zbytecnost pro me kupovat desku, kteru si davaji lidi co chteji 2 grafiky a taktovani na hranice shopnosti procesoru...
Jako jsem rad, ze si mi odpovedel ale to ze mapises (desku minimalne..XXX) bez zduvodneni v cem bybyla přinos na to co potřebuji ja je takova odpoved na nic...

Ja spis chtel aby nekdo kdo se v tom vyzna(a prakticky se s tim setkal nebo to ma) mrknul na ty komponenty a rekl jestli to jsou uplny smejdy a propadne doporucil neco v ty cenovy relaci (tedy +- 12% rozdil ceny...:)

dik za doporuceni bedny, ale teda vubec se mi nelibi :) Jsme si proste dal na czc vyhledat miditower s USB 3.0 bez pruhlednych bocnic a vyhodilo mi to do meho maxima 2500 Kc Fractal Design ARC MIDI a BITFENIX Raider - tak jednu znich si vezmu a bude :)

jinak grafiku max jednu 7870 nebo 7950

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Někteří o ten výklad nestojí, takže prvně šetřím slovy (ono psát to furt dokola, když je to rozepsáno v desítkách dalších topiců pod tímto :)) ), na popud rozvedu..
Deska a zdroj je základ. Proč? Protože deska spojuje vše se vším, jde přes ní obří množství dat a ta deska to musí zvládat. S tím se pojí hlavně čipset, ale ten, jako každá komponenta, v zátěži hřeje. A hřeje hodně a je potřeba chladit. Takže ty chladiče tam nejsou proto, že hezky vypadají, ale že něco dělají. Druhá věc je napjecí část, která musí spolehlivě utahnout vše, musí být dostatečně dimenzovaná, dostatečně chlazená. Plus pokud budeš taktovat, to napájení nejde vycucat z prstu. A samozřejěm tím vším deska ovlivňuje stabilitu počítače - levné desky "LE, LX" jsou typicky známé padáním, lagy, zamrzáním.. Ono se zdá, že deska není levná, bohužel ale u Intelu jsou desky plošně o 1000 až 1500 dražší, tato je tedy kvalitativním ekvivalentem desky za 1400 u AMD.. Druhá věc je rozšiřitelnost, smysl do budoucnosti, životnost, výbava.. Desky ASUS jsou velmi dobré a velmi dobře vybaveny.. Čili není to jen o těch číslech typu "počet sběrnic","rychlost sběrnice", "maximální frekvence pamětí", jak by se mohlo zdát... :-)

To přirovnání k autům zde není na místě, protože Core i5 vážně není P308, je to takové Audi S5, a to vážně nemůže jezdit na podvozku z žebřiňáku :-)

Fractal design dělá skvělé skříně, takže tady bych to moc nehrotil.. Do vkusu lidem nekecám :-)
Těm grafikám 500W stačí i při lehčím OC, ale při větším, resp do budoucna bych šel do Aurumu 600W...

Obrázek uživatele Rexistens

Diky za lehke objasneni situace :)

A podel tebe teda ten test, te LE verze, ktery rika ze je dobra a zvladne i přetaktování je "zfušovaný"? :) jen mne zajima tvuj(resp. kohokoliv) nazor;)

Nebylo by tedy lepsi koupit neco na platforme AMD s deskou za 2500 Kc? Třeba to jejich nove osmijadro FX - 8120 (8150 uz je mc drahe)? (ale tam zase budu must zakoupit nejakou grafiku hned od zacatku, takze ta 1000 co se usetri pujde do nejaky zakladni grafiky) - tohle reseni uz jsem taky zvazoval.

Navic testy na ruznych nasech webech (pokdu jsou tedy objektivni :) ) zas ukazuji ze 2500 (k) dopadlo vzdycky o dost lip a to je ot 4 jadro. Hlavne v aplikacich co vyuzivaji jen jedno jadro )ale tak podle tech grafu ja nejsem jako lama co se v tom skoro nevyzna poznat jaky bude prakticky rozdil pro mne jako bězneho uživatele).
Teda PC bude na grafiku - (modely, rendrovani , textury - tady pak asi casem dalsi 8 giga ram. ale ted mam 2Gb na starem pc a taky to docela jde, i kdyz to neni zadna slava :) atd.)

A co desky s tim novym chipsetem H77 co vyšly minulý tyden? např: http://www.czc.cz/asus-p8h77-v-intel-h77/105943/produkt
Nebo nejaka se Z77 - i kdyz to zase jen tak ta verze LX financne unosna (jaky je mezi Z77 a H77 prakticky rozdil jsem ale poradne nikde nenasel) - jinou nez ASUS bych asi nechtel, co jsem cetl ty recenze jinych vyrobcu

Kupovat lepsi zdroj nez 500 (550)W pro mne fakt nema cenu, protoze jak uz jsem rikal, nic vic nez tu grafiku a 2x ram pridavat nebudu - procesor sam nevymenim a co jsme cetl o Ivy tak to stejne nebude takovy vykonnostni skok aby se to vyplatilo:)
Zdroj OCZ 550 W v eng recenzi dopadl docela dost slusne. A kdyz psocitam spotřebu procerosu, grafiky a celkove i snějakou rezeru, tak by mel stačit i 400W - ale to bych fakt neriskoval, takovou odvahu nemam :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, že je zfušovaný, ale podívej se na dobu testování - je násobně kratší, než předpokládaná doba používání (roky) - ono první měsíce funguje všecko skvěle, ale pak se objeví problémy a slabiny.. Neříkám, že zrovna tohle je deska typu něčeho za 800, to ne, ale zrovna záruka stability to není, a její výbava, ať ve smyslu počtu USB, nebo v softwaru, je malá..

AMD je výhodnější spíš do levnějších herních mašin, protože jednak ta deska je levnější (vrcholná M5A99X EVO za 2500), a jednak poměr cena/výkon těch proesorů je lepší. Ale z hlediska těch Bulldozerů, alias "osmijádrových" čtyřjader se to dnes ještě asi neoplatí - aplikací, které to umí využít, je málo, byť by v optimální situaci bylo o dost výkonnější, než i5. Navíc, pokud to chceš křížit s HD7900, pak spíše nějaké výkonnější čtyřjádro, jako to i5, protože hry více jader stejně nepodporují. A v aplikacích i5 také není k zahození. Koukni se na testy, jak si tyto dva procesory stojí v aplikacích, které hodláš používat..
Protože ano - AMD má jádro jako takové méně výkonné, ale má jich více. Proto v aplikacích, které umí běžet na 8 jádrech je rychlejší, pokud aplikace používá i "AMD Optimalizované" instrukce, namísto dnes nejčastějších "Intel optimalizovaných".. Je to docela složité.

Pokud chceš ale 3D modelovat na HD3000 integrované grafice Intel, tak se obávám, že z toho nadšený nebudeš.. I grafika za 800 udělá více..

Do nového čipsetu se nemá cenu hrnout, nepřináší ti nic, než podporu IvyBridge procesorů.

A co se zdroje týče, pro spotřebu tohodle rozsahu je 500W zdroj ideální, ale nakousl jsi taktování - pokud to poženeš někam do výšin, 500W to sice utáhne, ale negativně to ovlivní jeho životnost.. Pro malé OC postačí.. Jakou značku je víceméně na tobě, já jsem 12 let spokojen s Fortronem a Aurum dopadá v recenzích skvěle. Bohužel opět vyšel až poté, co jsem si koupil Enermax PRO82+.. OCZ bych spíše doporučil, ať zůstane u ramek a paměťových modulů a do zdrojů nestrká nos - nevím, od koho je kupují, ale sami je nevyrábí..

Obrázek uživatele Rexistens

no grafiku v nejhorsi muzu sebrat z toho meho starho stroje - mam tam AMD 5850...ale je to prece jen dst stary typ grafiky, tak se obavam aby mi to cele nebrzdila...

myslis ze jako kompromis mezi tou LE a tim vyssi Pro modelem moho byt tenhle asus : http://www.czc.cz/asus-p8z68-v-gen3-intel-z68/99737/produkt?q-c-0-f_2025...

pripadne taty to MSI - http://www.czc.cz/msi-z68a-gd65-g3-intel-z68/94715/produkt?q-c-0-f_20251... s vrtulnickem zadara :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

MSi bych si nevzal ani zadara. Kdysi to byla hvězda, pak upadla do hloubky a teď se mě 3 roky marně snaží přesvědčit, že je, kde byla.. Zrovna GD65 je "vyšší střední třída", ale i tak je to pro mě stále MSi. Jejich UEFI BIOS je katastrofální, z jejich aplikací stojí za zmínku jen OC Genie, ASUS ti dá k desce velmi užitečný Q-Connector, utilitu EPU, která skutečně funguje i nejlepší UEFI, které zatím existuje..
Tahle ASUS určitě není špatný..

A HD5850? No jestli jí nechceš, vezmu si jí :D Jako proti té integrované Intelektuálce je "far far ahead".. Je teprve 2 roky stará a ty bys ji už zatracoval - ano, neni ani z daleka na úrovni HD7850, ale jako "dočasné" řešení si nemyslím, že by tu byl problém..

Obrázek uživatele Rexistens

mne na MSI HD5850 twin frozer II skoro nic co jsem ted nakoupil ze steamu nejede :( ...Alice in Wonderlad ani tuk ani na nejnizsi rozliseni, Prototype plynule ani na nejnizsi rozliseni ... mafie II taktak na minimalni detaily

takze timhle asusem teda nic nezkazim jo? na pohled ma stejne chlazeni jako ta PRO verze a co jsem dival na ty rozdily tak to neni nic co bych vyuzil...

Edit: tomhle testu http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakladni-desky/22732-asus-gigabyte-int... to vyhral ten asus PRO, takze tanhl snad bude co se tyka toho za co chvalili tam ten uplne stejny, ne? :)

jen nevim jsou tam dva typy Asus P8Z68-V/GEN3 a Asus P8Z68-V - ta GEN3 verze je evidentne novejsi, ale je o nejakcyh 100 levnejsi, coz je mi divne...

tak hold asi nebudu moct vrazit 2500 do bedny ale jen tak bednu za 900 bez usb 3.0 abych se i s winama vesel do teh 18000+- nejake drobne :)...
btw na predni USBcka stejne nemuzu zapojit externi disk bez napajeni, ze?
tahle vypada docela zajimave a netradicne: http://www.czc.cz/bitfenix-outlaw-cerna/97120/produkt

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já teda nevim, ale Mafie II na menší sestřičce HD5770 běhá na plné detajly, takže se spíš zeptám - měl jsi nainstalovaný ovladač? :D
PRO by měla jít snad jen s větším příslušenstvím, možná lepším audiokodekem a takovými blbostmi..

Podstatné je, aby to byla revize B3 - ty předchozí byly vadné. Gen3 je jen verze s USB 3.0, které má nulové využití do doby, než si za 2500 koupíš skutečně USB 3.0 rychlou flešku, nebo exterák..

Na bedně ovšem taky záleží - měkká bedna neudrží těžký chladič na desce, ta se bude prohýbat a výše zmíněné problémy se objeví, může dojít až k úmrtí CPU, pokud se lehce zkroutí i patice procesoru. Plus je odporná an pohled i zevnitř, plus nemá žádné možnosti cablemaagementu, plus má nic moc možností chlazení, atd.. Pod 1500 bych se skříní taky nešel, nebo nahradit v brzkém budoucnu..
Na přední USB, pokud není interní kabel příliš dlouhý (nad půl metru), tak to ještě jde..

Obrázek uživatele Rexistens

Jo, nainstalovane to mam v pohode(Steam hlida aktulanost ovladacu)....nektere hry mi jedou taky OK (třeba zaklinač 1 mi jede krasne na full) spis jestli to nebude uz tim jak mam pomaly procesor..nejaky dvoujadro athlon 2.6

no tak hold koupim poradnou bednu za 2300 ( BITFENIX Raider - ta se mi fakt hodne libi) a co jsem se dival na par videi na youtube a precetl recenzi, tak je to bytelna bedna se vsim co je ted moderni a potřeba. jsou v mi uz prej 3 kvalitni tiche ventilatory a ma uz i protiprachove filtry...ale mi to prijde jako silena palka za bednu.. ted mam CM elite 332 za 850 KC .. predtim na Barbone PC jsme mel ten jejich odporny eurocase s tim silenym modrym displayem.. no fuj..ale dostal jsme to no tak se s tim nedalo nic delat :)
tak hold cas koupit kvalitu :) Ale tak bude muset vydržet ještě aspon pro další 2 a 3 PC:)

Mel jsem si koupit PC uz loni, to bych mel jeste narok na sudentskou verzi winu zadara :) a hend by bylo kam ty 2 000 navic investovat rozumneji do hardware :)

Obrázek uživatele Peca

Je možné, že to nedává ten CPU. 5850 je už vcelku docela výkoná grafika a dá se na ní pěkně zahrát.
To gen3 u desky znamená, že je připravena na PCIe 3.0, které přijde v Ivy Bridge. Proč to nekoupit už rovnou když jsou cca stejně drahé.
Pokud využiješ tu 5850ku,jde vzít výše zmíněnou ASUS P8P67 EVO i když jsi už psal, že chceš chipset Z68. Je to výborná deska za dobrou cenu, ale není už moc nikde skladem. Z68 kromě výstupu na integr. grafiku nenabízí nijak zvlášť zajímavé vylepšení než má P67.

Obrázek uživatele Rexistens

no tak tu 5850, jak jsme zminil vyse jsem vubec nepocital tam davat, tak do 3-4 mesich bych chtel poridit nejakou z te rady 7000 (pokdu bude cena rozumna) ten z68 chci hlavne protoze si pry lepe rozumi s SSD diskama (aspon co jsem cetl) ale taky proto, ze jak pise tak ta Asus P8P67 EVO uz nikde neni.. na czc pry uz ani nebude - jinak bych ji asi uz kvuli lepsi cene nakonec vzal :)

Obrázek uživatele Peca

Ano, už nebude asi skoro nikde. Rozhodně tam vrzni tu 5850ku než integrovku, jestli je tedy k dispozici. No rozumí si asi zhruba stejně, ty problémy co se vyskytovali s SSD nebyly problémy konkrétního chipsetu P67, ono byly problémy celkově na nových Inteláckých chipsetech v kombinaci s SSD řadiči Sandforce. Marvel s tím problém neměl, takový Crucial M4ka myslím byl OK, stejně tak jako Intelácký SSD na Marvelu. Nová řada SSD od Intelu na řadiči Sandforce používá vyloženě Inteláckej Firmware a je to taky prý OK.

Obrázek uživatele Rexistens

jeste bych mozna potřeboval poradit s timhle. Zrovna jsme docetl test pameti(ze v podstate vubec nezalezi pro bezneho uzivatele na tom jakou maji frekvenci) resp. ze jsou tam procentove rozdily ve vykonu pri 1333 a třeba 2000 Hz a pritom cena 4x vetsi, a pak jsme v dizkuzi nasel, ze tenhle procesor SB dokaze pracovat jen s napetím na pamatech 1.5V, ze pri vysim mzue snadno dojit k poskozeni pametoveho sberace procesoru(pokdu to pojmenovavam spravne)...ale skoro vsechny pameti jsou ted 1.65. bude to OK, třeba kdyz pouziju tyhle: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-red-8gb-2x4gb-ddr3-1600/101824/produkt

Obrázek uživatele Peca

1,65V ještě zkousne, ale není to nejlepší. Když je možnost, tak je lepší vybrat paměti do 1,5V. Ideální střed je tak nějak na 1600 MHz s CL8, ale když vezmeš s CL9, které jsou levnější, tak to jako obyč. uživatel vůbec nepoznáš. Asi o 100kč výše než jsou ty červený Kingstonky tam jsou i paměti na 1,5V. Kingston Grey, Corsair Vengeance nebo špičkové G.Skilly RipjawsX (ale ty nemají na CZC a jsou už dražší)

Obrázek uživatele Rexistens

a co tyhle a data: http://www.czc.cz/a-data-xpg-gaming-series-8gb-2x4gb-ddr3-1333/95451/pro... docel anizka voltaz

libi se mi i ty corsary s tim "hrebinkem" ale nevim jestli by se mi vlezly pod chladic (GELID Solution Tranquillo - revize 2 )

Obrázek uživatele Peca

To je právě ten problém těch Corsairů, taky si nejsem jist jestli by nekolidovali s tím Gelidem.
Pokud by zakrýval chladič pouze první slot tak osadíš do druhých slotů a bude to ok.

Obrázek uživatele Rexistens

no asi zkusim Corsair Vengeance Blue 8GB (2x4GB) DDR3 1600 (jeste s epotpam jestli se tam vlezou) a kdyz ne tak Patriot Signature Line 8GB a bude :) za 1050 KC celkem v pohode
nechavam si to poskladat, tak snad kdy o tam nepujde tka daji vedet :) prece jen casem bych chtel dalsi 2 pary 4gb :)

Obrázek uživatele Peca

Další dva páry Corsairů se ti tam nevejdou, pod chladič nevlezou, ale myslím, že do druhých slotů ti půjdou. Ono stejně těch 8GB je až až.
Zkus to naskládat tady, staví taky zadara a mají ty G.Skilly, tam není problém, ale zase nemají Gelid.
http://www.jscomputers.cz/Sluzby

Obrázek uživatele Rexistens

no ja delam docela dost s bitmapovou grafikou ,takze cim vic ramek tim lip..ale je fakt, ze ted mam 2 a taky to jde...:)
a nebo zrovna koupim ty a-data nebo patrioty(pripadne kingstony nizke) a bude :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pardon, s těma deskama jsem to zmotal.. Ano, GEN3 je PCIe 3.0, jehož využití ani v budoucnu nepoznáš, pokud nebudeš mít opravdu výkonné grafické řešení (dvoučipovou grafiku).. Ale kdo ví, co bude, pokud se masivně nasazena tesselace a displacement, tak PCIe 3.0 dojde svého využití...

Ty Vengance se dělají i v "low profile", což je vlastně klasická velikost.. S takovými by pak nebyl problé a já bych do nich šel... Vyhnul ybch se něčemu, jako A-Data - ono to malé napětí se musí někde kompenzovat a obvykle je to rychlost.. A 1,35V nemůže zrovna závodit..

Jinak u čipsetu Z68 je právě přínosné snad jedině Intel RapidBoost, nebo jak se to jmenuje - nějaké vychytávky pro práci s SSD disky...

Ohledně SSD, podle PR všech výrobců, update firmwaru odstranil 99% problémů mezi SandForce a Intelem.. Disky, které jsou postaveny na Marvellu patří bohužel k těm pomalejším, proto se zde bavíme hlavně o těch SF - už by měly být bez problémů..

Obrázek uživatele Rexistens

no tak jako kdyz uz do toho ted budu investovat vic, tak by ci koupil i tu EVO desku,a le proste uz nikd neni no..tak mi stejen nic jineho nez tahle ze z68 nezbude (Z77 je myslim zbytecne uplně pro mn, protoze patice 1155 nevydrzi vic jak 2 roky zase takze nejaky vyrazny update procesoru bych stejne po tech 3 letech nemohl udelat...- a navic za ty penize je jen zase LE verze)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak právě ono se vyplatí nešetřit na kvalitě - já takto postavil své 3 kompy a není s nimy jiný problém, než že si maminka omylem něco smazala :-)
U skříně bych se nebál - když je to jednou kvalitní, tak může se sestavou cestovat, dokud třeba nepřijde nějaký nový standard rozložení, ale to asi nehrozí, nezměnilo se to roky.. Totéž zdroj, ten při dobrém dimenzování 5 let vklidu vydrží, disk taky, tam jde spíš o požadovanou rychlost právě u systému a programů, čili SSD, na data pak stačí prakticky cokoliv, tam na rychlosti moc nesejde (filmy a hudba mají mikroskopický datový tok i v HD proti všem dnešním diskům)..

U toho procesoru, no, to dvoujádro vážně není procesor pro Mafii II a podobné nové hry, tam byla jasně grafika třídy HD5850 bržděna opravdu dost..

Co do životnosti patice LGA1155, tak předpokládá se ještě IB, ale víc asi ne, u Intelu to tak nikdy nebylo, patice se měnily jak na běžící páse, tedy kromě 775, což je uměle na živu držený soket, který je k dnešnímu dni starý a předražený, ale do business sféry se hodil a hodí a patří k tomu stabilnímu a ověřenému, takže firmy jej kupují stále a hloupí domácí uživatelé taky...

Obrázek uživatele Rexistens

takže nakonec to vypada asi takhle: http://www.czc.cz/f6mft2k05sj1fagf3isk9cmb43/seznam
jeste ale zkusi zjisti jestli se budu jeste prodavat ta EVO verze MB )kdyz je pry taky dobra a dostacujici) ale moc nadejne to uz nevidim :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jen bych dodal, že ty ramky se dělají právě i v této verzi http://www.czc.cz/corsair-vengeance-low-profile-blue-8gb-2x4gb-ddr3-1600... kde problém s vlezením se není... Osobně bych nevěřil tomu zdoji, ale zbytek je OK..

Obrázek uživatele Rexistens

dik za ty ramky... ty si dam radeji , ze nevypadaji tak cool mi nevadi, protoze nemam vnitřek pc na kochání :) Zdrj zkusim jaky bude...nekdo tu odvahu aby vyzkousel jak jsou kvalitni mit musi :D

mozna jeste zkusim neco zeskladat z AMD tak pro zajimavost...:)

Obrázek uživatele Rexistens

tak tohle je mozna AMD http://www.czc.cz/62u2qgpbpqhdnal09gvsc9bli6/seznam ale teda otazka je jestlim i to sestavi, otestuji a nainstaluji tam winy, kdyz to nema grafiku:)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Sestaví a udělají, jen s jinou grafikou, pak ji odeberou a vyndají.... Teda měli by.... Ale to neni nic, co nezvládneš doma - nainstalovat OS.. Sestaví to určitě, pokud to tam zaškrtneš... Nevím, jesli bych do AMD šel - jsem spíše proti Intelu vzhledem k chování, ale i5 2500K je prostě dobrý procesor a ve většině věcí je lepší, než AMD.. Levší ovšem v tebou zmíněném smyslu - bude se to renderovat 30 sekund, namísto 35ti... Nic, co by za tu cenu zrovna stálo... To, co jsi složil, navíc nevypadá zle...

Obrázek uživatele Rexistens

promin z toho posledni tveho postu jsem nepochopil jestli by si teda na to co potřebuju ja radeji sel do te 8120 mozna i 8150 (prece jen rozdil je nejakych 1400Kc oproti 8120) takze bych porad jeste nebyl ani na celkove cene co za to 2500k. Prosel jsem totiz i par zahranicnich testu ale v zahranicich testech nedopadly ty procesory AMD tak katastrofalne jako v tech ceskych...neni to divne?
Otazka je jestli bych pak nemusel pro 8150 koupit zase lepsi zakladku nez pro ten 8120 aby bych zase nekde uplne jinde cenove :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Rozdíl, mezi těmito dvěma procesory je jen v taktu - o 200MHz vyšší.. Prakticky to není nic, co by se nedalo dohnat přetaktováním. Při plném využití všech 8 jader už je to ale v uvozovkách 1600MHz k celkovým 27200, resp je to nějakých 6% nárůst výkonu, i když ve dvouvláknové aplikaci to může znamenat rozdíl podstatně větší.. Jak ale vidíš, cenový rozdíl je sakra vyšší, než 6%, takže ne, to se neoplatí...

Ty české testy - no, řekněme, že většina českých serverů tak trochu nadržuje Intelu, čemuž odpovídá i sada testovaných úloh, primárně optimalizovaných pro Intel architekturu. Ve světě už je to trochu rozmanitější.. Každopádně i5 2500K je dražším procesorem oprávněně. Ale že zrovna ty bys mezi nimi měl poznat rozdíl, si nemyslím.. Takže pokud vyloženě nebazíruješ na Intelu, neviděl bych s tím FX-8120 problém..

Obrázek uživatele Rexistens

No fakt jsem se divil kdyz jsem videl ty zahranicni testy (zvlast jeden kde testovali photohsop a rendorovani- tedy dve veci o ktere mne jde a tam dopadnul 8150 lip (sice jen o par procent, ale lip)...

No na intelu nebaziruju... spis naopak - do ted jsem mel vzdycky AMD (tedy krome notasu, ale do notebooku sehnat nejaky slusny AMD byl zazrak - proc to tak je jsem se docetl taky teprve nedavno : ) )
ale kazdy v okoli, koho se ptal na nazor co si koupit, kdyz jsem zacal skladat, rika proste ze jedine intel je to co se vyplati kupovat (tak podle toho jsem sem zrovna od zacatku do te 2500k a ani se nejak nezajimal o to AMD) zvlast kdyz prvni co clovek cetl v uvodech ceskych clanku(kdyz jsem na ne nahodou narazil) o AMD FX byly spojeni jako" propadak AMD" , " Zklamani" atd.
Ale to je stejna jako mi porad dost lidi tvrdi ze jedine grafiku od Nvidie(ale to uz jsme si nastesti dohledal davno, ze ATI/AMD jsou o dost lepsi i s lepsim poerem cena/vykon).

co se tyka her tak tam by to snad mohlo byt jedno jestli 2500 nebo 8120, tak zalezi spis na grafice...

Jinak tam deska Asus M5A99X EVO je v pohode(oproti te intelovske mi pri vizualnim pohledu prijde takova chudci:) mensi chladice atd. :) )? Aby zvladla i nejaky to pretaktovani?(resp. obecne je pretaktovani nejak user friendly vyreseno v tech udajne novych grafickych biosech - abych to zvladnu i ja, co to nikdy nedelal:)

A fakt moc dik za rady, bez toho bych mel asi bud smejda nebo nejaky silne predrazeny stroj s vykonem co se nevyplati a co mozna ani nevyuziju!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

M5A99X EVO je na úrovni P8P67 EVO... Je tu vidět krásný kontrast cen AMD vs Intel..
Pokud jsi četl zdejší článek http://www.pcporadenstvi.cz/jaky-si-vybrat-procesor-aneb-amd-vs-intel tam je to vše objasněno, jak fáma o Intelu vznikla... Intelu nelze upřít, že jeho procesory jsou v lecčem lepší, energeticky efektivnější (ne že by to byla kdovíjak velká čísla), ale ty ceny mluví za vše...
AMD a nVidia, to už není tak jisté. GTX600 měly být boom a místo toho se o nich vlastně mlčí. místo jednoznačného rozdrcení AMD tu máme o 8% výkonnější grafiku, která je navíc i stejně drahá. Problém je nedůvěryhodnost testů - GTX680 budu mít brzo v ruce, přesvědčím se, že tříleté lži skončily a pak ji začnu prosazovat.. Ale teď ani tomu 8% náskoku nevěřím, kor na nVidia webech, jako PCTuning.. Toť k fámám, teď zpět k tématu.

Záleží i na použitých efektech, atd, prostě výkon procesoru nelze objektivně změřit, navíc záleží i na "náladě" Windows.. Ale procesory jsou v tomto ohledu téměř stejné, a opět je tu kontrast cen. FX-8150 se rozhodně proti 8120 neoplatí, ale proti i5 nejsou ani jeden z nich chybnou volbou.. Kor pokud by Intel znamenal zahodit SSD, což je mnohem větší boom, než nějakých 5 sekund v renderu..

V nových BIOSech se taktuje docela dost primitivním způsobem, navíc BIOS od ASUSu je aktuálně podle mě (a i internetu) nejlépe zpracován.. Navíc nahnat 200MHz na jádře, když to pod dusíkem otáčej na 8GHz, bych neviděl jako problém.. Samozřejmě se to projeví na spotřebě..

Obrázek uživatele Rexistens

Jako vybrat spravne sestavu PC je daleko vetsi "alchimie" nez jsem si myslel teda...Zvlast kdyz si clovek zacne cist ty clanky a testy tak pak je z toho sileny gulas v hlave a ja bohuzel nemam tolik zkusneosti abych si dokazal zhodnotit jestli se např. ten příplatek 2300Kc na intel vyplatil nebo ne - proto díky, že si mi na to odpověděl:)

SSD se uz nezvdam(co jsme videl ty cisl ajak se zrychli spousteni systemu i programu :)Tech 90 giga(cili nejaky 80 skutecny) by mi melo bohate stacit na system i programy (ted mam 60 giga oddil na systemovy disk a i po 3 letech provozu a instalovani ruznych hovadin to porad celkem staci). u her je mi pak nacitani jedno, ty boudu na klasickem disku.

Navic zrovna kdyz othle pisu, tak mi dobehl render sceny z tohoto testu, ktery jsem rano nasel a memu soucasnemu PC to trvalo pres hodinu a 3/4. Takze uz z tohodle hlediska je myslim uplne jedno jestli vezmu 8120 nebo 2500K, protze to bude rozdil jako krava tak jako tak :)

Cili "me ciste subjektivni" vyhody, co ted mluvi pro 2500k je ta jeho integrovana grafika, ze bych mohl "fungovat" i kdyz by ta HD5850 odesla, nizsi spotřeba, čili urco nejspiš teplota a asi i nižsi hluk(o kolik to nedokazu posoudit)...
Otazka jestli ta "zaloha" te grafiky a cena usetřene elektřiny za ty 3 roky provozu (cas na ktery to PC planuju) je stejna hodnota jako usetřenych 2300Kč ted pri porizeni:)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Na HD3000 si vážně moc nezapracuješ - pokud tvoje grafika zvládne každou dnešní hru přinejmenším na střední, HD3000 si neporadí s NFS Carbon na střední.. A i v té grafice modelování, atd.. Zkoušel jsem to také, a nejde to.. HD5850 jako taková je velmi úsporná karta a o její životnost bych se nebál. Pokud s ní na PC nebudeš hrát, tak její spotřeba bude nepatrná vzhledem k celku, při hraní sice spotřeba vzroste, ale na HD3000 si vážně nezahraješ.. Musel by jsi se ale hodně snažit, abys na elektrice proškvařil 2300 navrch za 3 roky..

Obrázek uživatele Rexistens

Mne u te int. grafiky u intelu neslo anii tak o hrani, ale spi o tom s tim ten Pc aspon pustim a bude v provozu schopnem stavu, abych se dostal na net a mohl minimalne objednat tu novou grafiku :)
A s tou sptřebou jde primarne spi o procesor ne? kdyz ho přetaktuju třeba o 30 procent na nejakych 4.1, tak prece musi silene stoupnout spotřeba z tech uz tak docela vysokych 125W...sice asi jen pri plne zatezi u tech renderu,a le to delam docela casto:)
mozna by bylo asi lepsi kdyz uz jsem neco usetril pridat 300 a koupit tohle, ne? http://www.czc.cz/fortron-fsp700-80bpn-700w/100469/produkt

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak těch 125W není spotřeba, ale takzvané TDP - Thermal Design Power - maximální teplo/spotřeba, které design procesoru snese.. Technicky vzato, pokud nezvýšíš napětí, tak se spotřeba nehne ani o píď (byť s rostoucí teplotou spotřeba roste, ale Gelid nebude mít problém to udržet na 60°C), ale vyšší takty často zvýšení napětí potřebují, jinak je procesor třeba nestabilní a padá.. Spotřeba je pak přímo úměrná napětí. Ale grafika, teda když nepočítám integrovanou, obykle baští víc, než procesor - HD5850 si umí říct i o 180W, byť v zátěži bere tak 30, což je asi obdoba integrované v maximu. Záleží ale, co chceš... Dá se koupit i HD4550, na které se už modelovat dá a její spotřeba je do 50W... Ale nezahraješ si...

700W zdroj určitě nebude potřeba, pokud se nechystáš na nějaké extrémní grafické řešení, jako dvojici grafik s celkovou spotřebou 400W... :-) Pro jednu víceméně jakoukoliv grafiku a procesor 500W bohatě dostačuje, mimoto až budeš upgradovat, samozřejmě budeme vybírat takový HW, aby na to zdroj měl...

Obrázek uživatele Rexistens

No dvě grafiky fatk ne :) si ty penize netisknu ve sklepě :) Tak tedy zdroj necham ten 550W.
A už je asi všchno co jsem potřeboval...teď jim to pošlu do CZC a požádam je o zhodnoceni(aspon bez testu) jestli to jde podle jejich zkušenosti k sobě - pokdu s ena en s nějakou odpovědi nevy...:)

Tenhle PC by pak měl jit v pohode v režimu spánku uvést do stavu, že se nebude "nic točit", že? Na tom mem současnem smějdu se v režimu spánku (a to už mam dne navodu na visty nastaveny ten "silnější" či co to je...jak se zapiše obsah paměti na disk aby se to mohl uplně vypnout) všechno toči stejne, ba navic grafika jede snad na 100% ventilatory

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Těžko říct, ale na 99,9% to tak bude... Já mám poměrně podobný, starší stroj (AMD CPU, ATI GPU, ASUS MB, Fortron PSU) a ten jen bliká kontrolka disku, kterou mám odpojenou...

Počítej s tím, že v CZC (kde mají interní smlouvy s nVidií a Intelem) ti řeknou, že jedině Intel.. Tak buď si nech vypsat večkeré racionální argumenty (hmm, to jsem zvědav zase jednou :-) ), nebo se nenech odradit... Pasovat do sebe komponenty budou, kompatibilita by měla být vpohodě, jen doufám, že ramky nebudou dělat problém - ty XMP dost blbnou - defaultně jsou to totiž 1333MHz ramky a na neIntel sestavách nechtějí jet na 1600, protože to je pouze v XMP profilu, který AMD samozřejmě nemá.. Takže tady není zaručeno, zda uvedená frekvence je "s XMP" nebo "defaultně".. Ramky bez XMP jsou v tomhle ohledu lepší.. Zmíněné platí hlavně pro ty, co mají XMP už v názvu, třeba http://www.czc.cz/corsair-vengeance-low-profile-black-8gb-2x4gb-ddr3-160... pak pracují vpohodě.... Aby se v tom prase vyznalo..

Obrázek uživatele Rexistens

ja jim nebudu psat jestli je lepsi na to co chci amd nebo intel..proste uz jim primo poslu tu amd
sestavu at se mrnou na to a reknou mi svuj nazor (třeba jestli masji nejaky feedbacky ze urcita komponenta je spatna atd:):)

RAM - to jako blbnou ze nehcce jet PC(nebo se ho destabilizuji) nebo tim blbout myslis jen to ze misto 1600 pojedou "jen" 1333" :) - to je mi celkme sumak

ja bych se klidne spokojil s http://www.czc.cz/kingston-value-8gb-2x4gb-ddr3-1333/67832/produkt :)

pameti taktovat nebudu(to mi prijde extra slozite co jsme o tom tak predbezne cetl)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Na pamětech taky záleží, o to více v renderinku, tam už ty rozdíly ve frekvencích znatelné jsou, i když je to zase sekunda, dvě... Právě že se jim pak sviním chce běžet jen na 1333MHz, udělaly to právě ty Kingston HyperX XMP.. Ty Corsairy fakčí vklidu..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

K čemu je vlastně taktování dobré pro běžného uživatele? Pokud plánuju PC na běžnou práci (internet, fotky, filmy) a občasné hraní her má smysl kupovat taktovací procesor? Nesnižuje se taktováním jeho životnost?

Obrázek uživatele Rexistens

Tak uz z logiky veci kdyz neco vyzenes na vic nez to je dano, tak si tim zivotnost zkratis :) ale myslim ze to nebdue nic straneho, jinak by to lidi nedelali:)
A lidi to delaji proto, ze za stejen penize muzes dostat vic vykonu - proto to asi udelam i ja..kdyz najdu odvahu :D

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Otázka je, jestli ten výkon využiješ. Pokud nebudeš taktovat můžeš ušetřit na procesoru a desce až 2,5 K a to investovat třeba do grafiky. Navíc se i snižuju nároky na zdroj, chlazení apod.

Obrázek uživatele Rexistens

no ja ten vykon vyuziju, na rendrovani se myslim hodi kazdy kHz...Kdybych chtel PC jen na hrani tak si koupim nejake i3 nebo nejake 4 jadro od AMD...proste o dost levnejsi procesor.
DO desky jsem nechtle investovat ani ted ale presvedcili men argumnety ze je to asi lepsi

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Otázka byla k čemu je taktování dobré pro běžného uživatele, ty ho využiješ určitě.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Obyčejný uživatel to ocení také - koupí si levnější grafiku, ale po OC mu na ní budou hry běhat i za 5 let.. Ale je fakt, že ten procesor je sporný a tam je už pro běžného uživatele dostatečné jakékoliv 4jádro od AMD...

Ale pro výše zmíněný účel se to samozřejmě hodí.. Každý MHz se počítá a když může být zadarmo :-)
Ta životnost zas tak rapidně neklesá - je ovlivněna hlavně provozní teplotou, čili při dobrém chladiči stejně procesor přežije ostatní součástky počítače. Křemíkový čip jako takový s životností problém nemá, jsou to hlavně napájecí části typu dielektrikové kondenzátory, které se odporoučí první, protože vlivem vyšších teplot prasknou, vytečou a vyschnou.. Procesor má nízkou životnost spíše kvůli rostoucím nárokům a tudíž nedostačujícímu výkonu, kvůli kterému je vyměněn dávno před jeho vlastním úmrtím..

Obrázek uživatele Rexistens

OT: no je fakt ze zivotnost procesoru je znacna- doma jsme jeste nedavno(tak rok zpet) meli funcni nase prvni PC(tedy vlastne po upgrade na K5 az - uplne prvni PC s neuveritelnyma 22/8MHz(co to bylo za procesor uz nevim) - ale na to tlacitko TURBO nezpaomenu :D - vydrzel od roku 1990 az do 1995/6 kdyz se vymenil ). A je fakt, ze to porad jelo, ale pak odesel ten uzasny 1 GB disk( taky uz nebyl uplne ten prvni, ten mel snad jen 40 MB), tak ze to vyhodilo cele i s monitorem :)
Jen vim, ze ten prvni PC stal skoro ctvrtinu ceny tenkrat noveho Favoritu :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak drahý, a oni to vyhodí! To se má uskovat a na půdu, jednou to bude mít velkou sběratelskou cenu, kor když to bylo funkční :eek: No co už, škoda ho :-)

Obrázek uživatele Rexistens

No na pude t bylo i kdyz odes disk(nechteli jsme to vyhodit) ale jak si v tom pak udelali hnizdo mysi, tak uz to nema cenu skaldovat :D

jinak z czc mi napsali, ze ramy si mam vzit tyhle: http://www.czc.cz/corsair-vengeance-black-8gb-2x4gb-ddr3-1866/84654/prod... - prtoze procesor podporuje frekvensi 1866 - to mi ale prijde dost zbytecne

a ze mam slaby zdroj, ze to chce apson tohle: http://www.czc.cz/ocz-zs-series-650w/93343/produkt

coz mi prijde oboji prehnane

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jelikož se jedná o sestavu na rendery, tak ty ramky by se i při vyšší frekvenci využít daly. Ale tyhle "vyšší" se ti nevejdou pod chladič.. A ten rozdíl ve výkonu je ... nepatrný.. A ten zdroj? No asi nevědijou, že kolik ta grafika a procál berou, tahle sestava se do 300W spotřeby sklidem vejde.. Tudíž 500W zdroj je naprosto adekvátní.. :-)

Obrázek uživatele Rexistens

no jako necham si tenhle zdroj...

Ale spis nekde v diskuzi (uz si bohuzle nepamatuju uceho abych to dohledal presne) jsme precetl, ze nekdo psal, ze BIOS na te karte nepodporuje tyhle procesory FX. Nevis jestli je to pravda? a je pripadne slozite tam nahrat bios novy(pokud to jde). Zvladnul by to i nekdo kdo to nikdynedelal a neriskoval, ze si tim neco posere a prijde o zaruku :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Téhle kartě myslíš co, grafiku? Ta s procesorem nikterak nesouvisí. A deska M5A99X EVO FX-ka podporuje, každopádně pokud by nebala některý z novějších modelů, je vcelku snadné tam nový BIOS dostat, ale potřebuješ k tomu procesor jiný, nějaký podporovaný.. Je fakt, že je tam psán s novým BIOSem, ovšem pokud je v CZC požádáš, přes jiný CPU ti reflash určitě provedou..

Obrázek uživatele Rexistens

tak sem na czc nasel, ze je tam potřeba(primo v dizkuzi u te desky) a ze to udelaji za 300Kc...:)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobrý pozdni večer přeju, vyuziju tohoto tematu na svou otazku, kdyz dovolite -

Co kdybych použil stejnou sestavu jako kolega, ale jen si vzal ten 4 jadrovy procesor 4170 (případne 6 jadro 6100)?
pokud jsem to zati mpochopil správně, tak pocet jader na běžne pouziváni by měl byt v podstate jedno, ne? Jen ty veci co využivají vicero jader by trvaly dele (A ted to o co mi jde: da se nějak urcit např. procentualne o kolik a kde bych ten rozdil nejvic pocitil (srovnat tyto 3 procesory)? Např kdyz si vezmu prakticky render nejakeho obrazku atd. a jestli by jste "sli" radeji do toho 4/6 jadra a usetrili dalsi penize - za predpokladu, ze chci take PC na grafiku a strih videa - ale jen amatersy, takze proste nejelpsi pomer cena/vykon :)
Diky
(a jeste bych poprosil kdyby mi pak mohl autor sdelit jak je s PC spokojen, pokud ho uz zakoupil) :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejde o jádra ani o procenta. V běžných operacích je už naprosto každý procesor dostatečný. Navíc jen opravdu náročné aplikace, a to ještě jne málo z nich, podporují více, jak 4 jádra, takže tady netratíš. V tom renderu se to pak bude lišit hlavně tak, že tvé 4jádro může proti 8jádru mít až poloviční rychlost, takže na něm výpočet bude trvat 2x tolik. V praxi je tam nanejvýš 1,5x delší. A jako amatérovi ti to nejspíš bude jedno, pravděpodobně to furt bude mockrát rychlejší, než co máš teď..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

diky za odpoved. Ted mam pentium dual-core e5200
Na ty operace co vyuzivaji jen jedno jadro by mel byt ten 4170 lepsi, ze? kdyz ma o 1100 MHz lepsi takt a i by se mel dat vice taktovat nez napr. to osmi jadro a tak bych mohl ten propad vykonu na to 8-jadtro castecne dohnat, ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, díky vyššímu taktu se ten výkonový rozdíl snižuje v 8jádrových aplikacích, ve 4jádrových je pak 4jádro samozřejmě rychlejší. Každopádně bude tohle 4jádro podstatně rychlejší ve všem, než to co teď máš..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ten JScomputers je solidní obchod?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nikdy jsem tam nenakupoval, ale Peca tam kupuje a problém očividně nemá...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ok


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.