Schválení konfigurace nového PC

Dobrý den, byl bych rád, kdyby se mi někdo podíval na tuhle konfiguraci co jsem vybral spolu s kamarádem. Pročetl jsem na každou součástku tolik recenzí, že mi z toho už bolí hlava :D ale pro jistotu bych i rád názor někoho jiného, strop je i monitorem 24 000.

http://www.czc.cz/70092,150141,152568,135121,135135,140785,159519,135397...

Do teď jsem vždy preferoval notebooky, ale je čas to vyměnit za pořádný PC, původně jsem si chtěl koupit Hal3000 Zeus, ale když jsem si to spočítal, takhle mi to vychází lépe a levněji. Děkuji za každou radu a připomínku.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zdravím,

ke konfiguraci mám jen několik poznámek:

1/ Za sebe nedoporučuji SSHD disky - je to polovičaté řešení postavené spíše na marketingu výrobců než na reálné užitečnosti (a zejména spolehlivosti) - zásadně bych se poohlédl po kombinaci dedikovaných HDD+SSD (SSD min. 128GB).
2/ Záměna Vámi vybraného Intel procesoru za např. AMD FX-8300 poskytne nemalou finanční úsporu při zachování prakticky totožného výpočetního výkonu (nuance v různých aplikacích nepočítám, agregovaně je to obdobné). Samozřejmě by se musela vyměnit i deska
3/ Paměti bych dal raději do dual channelu (tj. 2x4GB)
4/ Doporučuji zvážit alternativu grafické karty : http://www.czc.cz/asus-strix-r9-380-dc2-2gd5-gaming-2gb/178438/produkt
Za mě jednoznačně lepší varianta (minimálně už kvůli dvojnásobné šířce sběrnice a kvalitě zpracování ASUS Strix) - navíc k tomu máte myš zdarma - další ušetřené peníze.
5/ Micro ATX formát jste zvolil proč? Kvůli místu? Pokud ano, tak je to v pořádku, pokud ne, pak to má významné nevýhody (zejména kvůli chlazení skříně)
6/ Chybí mi v nákupním košíku nějaký lepší chladič na procesor, bez kterého se lze jen obtížně obejít.

Je to však vše jen můj pohled, jak bych optimalizoval já sám. To co jste vybral, není v zásadě špatně.

Obrázek uživatele zvirotsky

Děkuji za odpověď.

1) o tom jsem taky přemýšlel o kombinaci SSD a HDD, ale nějak mi z toho vylezlo, že SSHD by nemuselo být špatný, jsem zvyklej momentálně z notebooku na HDD s 5400 otáčky, takže zrychlení SSHD si myslím, že by mohl být pro mě dostačující...

2) V čem by měl být AMD lepší než Intel? Co jsem četl, tak AMD má oproti intelu vyšší spotřebuje a víc topí, ale dneska jsem ještě objevil, že už jsou v prodeji nové intel Skylake, přesněji Intel Core i5- 6400 za cenu 5300kč. Samozřejmě je mi jasné, že desky se musí měnit podle socketu...

3) Z jakého důvodu je lepší dělit paměť? Myslel jsem, že když to bude v jedné díře, tak časem je možnost rozšíření do dalšího channelu...

4) Co se týče grafiky, tak tam se vede od jak živa dohady co je lepší, Nvidie nebo AMD( stejný co bylo dřív, slepice nebo vejce :D ) proč si myslíte, že by to AMD bylo lepší než kromě šířky sběrnice? Mnou vybraná karta má největší možnou frekvenci i v boost režimu ze všech karet typu GTX960...

5) Tam by byla za prve tahle skříň doporučená a hlavně i u ní mám rezervu na výšku 1,5cm...

6) co se týče chladiče, tak prý stačí box chladič co je u procesoru a samotná skříň obsahuje též větráčky...

Děkuji za vysvětlení mých otázek.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobrý den,

rád vysvětlím svůj předchozí komentář.

1/ Problémem zde je to, že nemáte žádnou kontrolu nad tím, jaké soubory budou přesunuty na rychlejší 8GB část. To si řídí systém podle četnosti přístupu. Tj. potenciální přínos je velmi nejistý. Když si pořídíte SSD na celý systém + několik nejdůležitějších programů/her, je to úplně něco jiného.
2/ Neřekl jsem že je AMD lepší než Intel. Pouze jsem uvedl, že v této cenové relaci není výpočetně horší. Jakýkoliv průměrný uživatel nemá šanci poznat zásadnější rozdíl. Nicméně je o několik tisíc korun levnější! To vám přeci už musí něco říkat, ne? Za ušetřené peníze se může pořídit např. právě onen SSD z prvního bodu.
3/ 8GB RAM bude ještě několik let dostačujícím standardem pro většinu průměrných uživatelů (Pokud neděláte zrovna třeba s grafikou, kde se 16 i třeba 32 GB hodí a využije). To znamená, že na paměti nešáhnete do Vašeho příštího upgradu. Jinými slovy se připravíte o několik let, kdy jste mohl využívat výhod dual channel zapojení, a nevyužíval. Je to opravdu rychlejší varianta, věřte mi.
4/ Nedívejte se na takty, ty vám o reálném výkonu karty nic neřeknou. Tyto dvě karty mají průměrně zhruba stejný výkon (počet fps v nějakém standardizovaném testu v HD rozlišení) ve svých nereferenčních verzích. U AMD varianty však díky šířce sběrnice máte jistotu, že u nejnovějších, velmi náročných her (případně u vyššího rozlišení), kartě nedojde tak rychle dech. A navíc, je tu ta myš zdarma...Je to o počtech, ne o značce. Neřešte Nvidia versus AMD, řešte počty. Mnou navrhovaná karta je mírně výhodnější, to je zkrátka fakt. (POZOR. Pokud hodláte řešit spotřebu (což ale nepředpokládám), je GTX 960 tou lepší variantou)
5/ Pokud to tak je, není co řešit. Tuto skříň znám a mohu doporučit (za málo peněz hodně muziky, jen kvalita zpracování neoslní)
6/ Ano, box chladič stačí, to je jasné. Počítač fungovat nějak bude. Ale je to hloupost, pokud to myslíte s počítačem alespoň trochu vážně. Jinými slovy, vaše skříň bude topit a bude opravdu hodně hlučná a uměle můžete zkrátit životnost i ostatních komponent skrze nadměrné teplo... Intel dokonce už u svých odemčených Skylake procesorů od dodání i s box chladičem zcela ustoupil. Dostanete prostě jen procesor...a to už o něčem svědčí, nemyslíte?

Přeji příjemné rozhodování :)

Obrázek uživatele zvirotsky

1) Ok s ssd nemám problém
2) Do toho AMD se mi moc nechce i když člověk něco ušetří, tam bych asi zůstal u toho intelu.
3) Ok věřím Vám, jenom by mi zajímalo v čem je to rychlejší.
4) Ok pohoda, jenom bych se ještě zeptal na rozdíl mezi 2gb a 4gb jestli se vyplatí připlatit za ty 4 gb

Dále by mi zajímalo jestli je zdroj dostatečný a jestli základní deska je taky v pohodě, vybíral jsem jí podle toho, že tu samou používají v herních počítačích Hal3000 Zeus a v této sestavě mají zdroj 400w, tak pro jistotu jsem přidal zdroj s 450w.

Co se týče pohrávání toho, že bych haswell vyměnil za skylake, tak tam máte k tomu co říct?
Cena procesoru je jenom 200 vyšší, základní deska musí být jiná, to je mi jasný, ale zase tam je dilema, pro paměti DDR4 stojí nejlevnější deska 2 500kč, a pro DDR3 1500kč pro paměti s 1600mhz a pro paměti s 1866mhz 1900kč.

Problém je v tom, jak moc je velkej rozdíl mezi DDR3 a DDR4 a rozdíl mezi 1600mhz a 1866mhz v DDR3. A také jsem někde četl, že skylake nepracuje s DDR3, ale zase kdyby to byla pravda, tak by se takové desky nevyráběli pro socket 1151 ne?

A ještě aby bylo jasno na co počítač chci, žádné převody videa se konat nebude, co se týče her, tak si zahraju tak 1x do týdne a hry jenom: Série Battlefield, Série Assassins Creed, Stronghold a série Total War, nic jiného mi nebere a předpokládám, že asi ani nic nevezme v životnosti této sestavy, hrát budu jenom na monitoru 1920*1080.

Momentálně mám tento notebook: https://www.alza.cz/hp-pavilion-g7-2210sc-sparkling-black-d357546.htm#al...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já se do toho s dovolením (a patnácti léty zkušeností) take vložím. :)
1) SSHD je lež a nic víc. Určitě si pod system hoď 120GB Samsung 850.
2) Do 4 tisíc korun má AMD lepší procesory. Důležitý je výkon a ne že to na elektrice sežere měsíčně o bura víc.
3) dual channel je v postatě 2x rychlejší. Všechny normální desky navíc mají 4 sloty, takže obsadit 2x4GB ram a stale zbývá možnost dalších 2x4GB.
3a) za tu desku bys totiž dostal pár facek. :) Samozřejěm s nadhledem, ale skutečně nedávej processor za 5 tisíc do nejlevnější desky na trhu. Je to jako dát motor Ferrari do Trabanta a myslet si že to taky dá stovku za 3,3. Je třeba koupit pořádný podvozek s chipsetem Z97.
4) grafiky jsou od AMD stale o něco lepší, noa teď s kauzou ohledně DX12 to nemá ani smysl řešit. AMD to je. Za stejné peníze typicky lepší výkon a vlastnosti, a jestli to zase zbaští tu dvacku na měsíc víc, na to bych se asi vykašlal. :)
4a) oba to ale berete blbě. Jeden frekvence druhý sběrnice. To je jako říct že auto s tříválcem co má 15 tisíc otáček je rychlejší než šestiválec o 5 tisících otáčkách. Koukněte na futuremark.com/hardware/gpu pro orientační srovnání výkonů kater, plusminus autobus a hra. Nejlepší je kouknout přímo na benchmark z her které chceš hrát.
4b) 4GB ram pro grafiky nad 5 tisíc určitě. Ono se to projeví ve vyšších rozlišeních ale I novějších hrách - není to jen o rozlišení,a le třeba I o detailech texture, které jsou, co si budeme nalhávat, vidět asi nejvíc..
5) skříň je ok
6) pro výkonnější procesory nad 60W určitě lepší chladič. Gelid Tranquillo za 600 korun je nejlepší kup na celé čáře.
7) zdroj jsi vzal ne uplně špatný, ale vem si Seasonic S12II 520W. Nebo M12II - má modulární kabely, není to úplně rentabilní příplatek ale je to dobré pro pořádek.
8) Skylake si neber - nemá proti Haswellu co nabídnout, je jenom dražší a na hry dokonce pomalejší na takt. Navíc to a I celý Intel je tak troche mimo tvůj budget.
8a) DDR4 vs DDR3 prašť jako uhoď, ve hrách se frekvence pamětí skoro neprojeví. Zato dual channel ano.

Obrázek uživatele zvirotsky

to Tomáš Bohuněk

1) SSD už je jasný :)
2) myslím si, že procesor na moderní hry má AMD horší, proto preferuji ten Intel
3) jasný, beru na vědomí
3a) tak to se opravdu stydím a jdu si jednu plesknout :D ale docela by mi zajímalo důvod, když je přesně tahle deska použitá do špičkových herních mašin typu Hal3000 Zeus za 25 000...
4a) podívám se na to, náhodou ještě nějaké stránky kde by se dali porovnat výkon karet?
4b) beru na vědomí
5) díky za schválení
6) Beru na vědomí
8) tady bych se pozastavil, dražší oproti haswellu je jenom o 2 stovky, o dvě gererace novější procesor(přemýšlení do budoucna) taky jsem četl, že skylake má podávat vyšší výkon, upravený TDP, a umí lépe pracovat s jádrem...
8a) beru na vědomí

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

2) mýtus, nepravda. V DX12 mají dokonce AMD procesory krapet navrch..hlavně díky ceně a faktu, že tolik hrubého výkonu už není potřeba.
3a) myslíš do "špičkových".. Ty mašiny jsou designované aby se po záruce posraly a výrobce dál vydělával na servisu... Takže jestli chceš aby se ti komp po 2 hodinách hraní restartoval nebo po záruce umřel, základní deska za 1300 je tvoje volba.
4) hledej například "GTX960 benchmark". Těch stránek jsou miliony. V Česku třeba PCTuning, Extrahardware, Světhardware, DDworld. Všechny jsou nějak zaujaté, takže doporučuju jejich výsledky zprůměrovat.
8) je o 200 dražší a na hry o 5% slabší proti Haswellu na stejném taktu. Gratuluji. :) Je o 5% výkonnější pro práci s videem. Co to znamená pracovat s jádrem? :)

Obrázek uživatele zvirotsky

2) takže bys doporučoval taky ten procesor od AMD fx 8300 nebo fx8320e? A co je pravda na tom, že hry nedokážou využít všechny jádra a tím je to zbytečné?
3a) chápu, ale dávat za desku 2x víc, to už je mimo rozpočet...
4) kdyby sis měl vybrat ty, jestli AMD R9 380 nebo Nvidii GTX960 se 4gb
8) zajímavý, jak všude masírujou, že je o x% silnější na všechno a skutečnost je jina...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zdravím,

psal jsem ještě jeden sáhodlouhý komentář, kde jsem zejména velebil shodu se svým zkušenějším "kolegou". Komentář se mi nicméně smazal...:(( Opakovat už to nebudu, takže níže najděte už jen můj alternativní košík:

http://www.czc.cz/139264,133910,158733,99689,160966,164627,164759,74749,...

Ano, je to dražší, ale za ty 3 tisíce navíc (5 dní brigády) máte nesrovnatelně životaschopnější stroj.

Tak, informace už máte, teď už se jen rozhoupat a hlavně si ten nákup a následné rozbalení mazlíka pořádně užít :) Je to jen počítač, nejde o život :D
Ať se daří

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

2) 8300 je cenově nejzajímavější
2a) Není to zbytečné. DX12 je prozatím zamčený na 6 jader, zatímco zbylá jádra hostují operační system a další logiku... DO budoucna se nejspíš zámek zvýší. Každopádně s tim osmijádrem fakt chybu neuděláš.
3a) Desku 2x dražší nebo 2 desky a ještě problémy? :)
4) AMD. GTX960 je nehorázně ořezaná, a kauza DX12 (vygoogli si "async shaders") je jednoznačně proti nVidii (ještě předtím bych si asi nVidii sám koupil)
8) bohužel se mi nepodařilo najtí článek co jsem před časem četl, ale vliv procesoru je +-0. Na stejném taktu mají oba skoro stejný výkon v průměru.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.