Reproduktory k PC

Zdravím,
chtěl bych si pořídit k PC lepší reproduktory. Nyní vlastním Creative G500 thx označováno audiofilama jako "ořezávátka" + zvukovou kartu Creative X-fi titanium. Chtěl bych zatrousit mezi už ty lepší sestavy. Po pár přečtených recenzích na AVmania.cz se rozhoduji mezi :

http://www.mall.cz/domaci-kino-bez-dvd/onkyo-htx-22hdx
a
http://www.mall.cz/domaci-kino-bez-dvd/onkyo-ht-s3405

K těm prvním bych si samozřejmě dokoupil rozšíření na 5.1. Líbí se mi ty první ale zase u těch druhých je receiver zvlášť a jsou výkonější. PC mám v obýváku připojený na TV (menší místnost). Jde mi především o hraní her, sem tam nějaký film na blu-ray a hudba jen příležitostně. Opravdu nevím, myslím si že obě jsou dobré, ale chtěl bych slyšet názor i někoho jiného. Creative hrajou slušně, se zvukovkou dost slušně, ale při vyšších hlasitostech je podle mě zvuk zkreslený a je slyšet "rachot" plastů. A ještě nevím jestli nebude zvukovka k ničemu pokud bych koupil jiné. Jde mi o kvalitu zvuku než-li o výkon. S cenou bych se htěl dostat max. na 12.000 kč.

Má otázka zní, které byste brali vy (nebo i jiné) a proč ?

Děkuji za rady a názory :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je vidět, že doporučovali audiofilové. Bohužel já nejsem audiofil ve smyslu, že bych měl zmapované tyhle soustavy a věděl, která je v čem lepší. Každopádně Onkyo patří ke špičce. Co mě zaráží, je cena. Ta 5.1 sestava nejen, že má více reproduktorů, ale má i podstatně bohatší vstupy pro plné 5.1, a i větší výkon zesilovače. Pravděpodobně to vše bude v nějakých těch podporovaných formátech, jako ty nejvyšší Dolby a THX..

Co do vstupu záleží na tobě, kudy to dovnitř chceš soukat, jestli máš grafickou kartu Radeon, můžeš posílat zvuk rovnou skrze HDMI, čili zvukovku odstřihneš a o veškeré dekódování se postará až reciver. Ale asi se to přímo nevyplatí pro hry, protože pro jejich technologie obvykle recivery nemají podporu a vlastně ani samotné grafiky, respektive patřičné efekty pak třeba nefungují (ne že by se to dalo extra poznat) a tady by se vyplatilo pouštět přes kvalitní měděné kabely z té Creativky (a Creative je přímo karta určená pro PC hry), na filmy pak přepínat (bohužel ručně v ovládacích panelech, pokud nemáš přehrávací SW, který dovolí vybrat konkrétní výstupní zařízení audia) na to HDMI (za předpokladu, že máš Radeon).
V takovém případě by pak ta stereo verze nebyla výhodná, protože bys tam analogově dostal jen stereo, byť bys měl i prostorové reproduktory. Takové by šly využít jen při HDMI, takže máme asi vybráno..

A jen abych doplnil, na výkonu moc nezáleží. I 30W bedny dovedou udělat pořádný randál, pokud mají opravdových 30W. U Onkya tomu věřím.. Takže opravdu nechápu, proč je ta 5.1 varianta tak levná, to by dovedl říct právě audiofil, který to sleduje..

Obrázek uživatele Grinder

Děkuji za odpověď. Osobně mi především záleží na kvalitním ozvučení, vzhledem k financím jsem si mohl před rokem dovolit jen tyto Creative + zvukovku (něco schramstlo auto, něco přítelkyně) ale nyní jsem si něco našetřil a chtěl bych jít do něčeho takového. Na AVmanii se právěže strhla diskuze, lítali tam všelijaké dojmy, pojmy i kritika a v téhle cenové relaci navrhovali právě tyto dvě sestavy. Jestli jsem správně pochopil tak obě sestavy jsou excelentní v této ceně ale že ta HDX je kompaktnější a slabší přesto skvěle zní + receiver zabudovaný ve wooferu ale ta druhá je zase silnější + více možností zapojení atd atd a já z toho moc moudrej nejsem :-D Grafiku mám nVidia 560 a ta má zvukové rozhraní přes HDMI ovšem chtěl bych zapojit receiver do zvukovky přes optiku, ale nevím jak to správně zapojit, nějaké SPDI/F nevím složitý na mě docela :-/ Ovšem nedozvěděl jsem se tam to hlavní, která je lepší pro PC. Zapojit se to dá vždy, kabely bych si samozřejmě koupil od HAMA, nějaké kvalitnější. Děkuji moc za názor a radu, ovšem pořád nevím který vybrat k mému PC :-/ chtělo by si to poslechnout.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K PC se hodí víceméně cokoliv. Jde jen o to, aby jdi měl možnost patřičně připojit pro všechny kanály. Pokud budeš napojovat opticky přes TosLink, tak máš vcelku vyhráno a můžeš si vzít cokoliv. V krámu koupíš optický kabel, klidně i od Hamy, pokud ho dělá. Výhodou je, že kvalita nedojde zkreslení ani na obří vzdálenost, jako by tomu bylo u analogového kabelu, ale jitter může vznikat vždy, pokud jsou vodiče narušeny. Takže vybírej nějakou alespoň střední cenovou relaci.

Jak říkám, nenašel jsem, v čem je ta 5.1 verze "horší", aby mohla s tím bonusem, co nabízí, stát stejné peníze. Bude v tom nějaká habaďůra, nejspíš asi ty technologie, které HDX bude zvládat líp, případně možná i kvalita výstupních opAmpů, atp. Audiofilové by měli vědět, v čem to vězí, protože pokud mají stejné technologie, i kvalitu vnitřního zpracování, měla by 5.1 verze stát minimálně dvakrát tolik.
Co do kompaktnosti se mi ale samotatný reciver vždy líbil :-)
Ale z toho, co říkáš, bych klidně volil tu 2.1 verzi, plus dokoupil satelity..

GTX560 vážně podporuje zvuk skze HDMI? To bych se divil, dosud to GeForce neuměly..

Obrázek uživatele Grinder

Vypadá to že pujdu do těch 2.1 a dokoupím na 5.1, jsou novější a přeci jenom musí být dobré když stojí skoro stejné peníze, navíc se mi líbí ta kompaktnost a ten výkon neni opravdu vše jak jste říkal. Děkuji moc za rady :-)

Ano opravdu, mám vyzkoušeno 5.1 repro přes stereo do televize a zelevize z HDMI do HDMI na grafice a zvuk byl a né vůbec špatný včetně prostorových efektů (hrály všechny repra) :-) Ano to máte pravdu nepodporovali, nyní však v ovladačích na jejich stránkách můžete i vidět podpora HD Audio via HDMI + Geforce 570GTX má dokonce výstup SPDI/F který sem zatím nerozluštil jak co zapojit aby šla optika ( zvukvka má též SPDI/F) to by mi někdo musel po lopatě vysvětli jak uvést optiku do provozu :-D v HW nejsem neznalý, ale tohle jsem nějak nepochopil :-/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejsem si jist, jak přesně jsi to tím popisem myslel, ale doufám, že zvuk byl pouštěn z počítače a veden skrze HDMI do reciveru a odtud zvuk do repra a obraz skrze další HDMI do televize..
Pro jistotu se zeptám - neměl jsi náhodou SPDIF propojené zvukovku s grafikou uvnitř počítače? Ono většina GeForce podporovala zvuk v HDMI, ale neměla vlastní kodek. Některé ale měli stereo spdif interní kabel, kterým se přední kanály daly do HDMI dostat. Pravděpodobně se o zbytek postaral reciver, který stereo převedl na 5.1 - tomuto modelu bych i věřil..
Žádné oficiální a vůbec smysluplné informace o vlastním kodeku pro zvuk v HDMI na GTX500 jsem nenašel a bohužel žádnou takovou kartu nemám. Nebyly to ale z hlediska výkonu, spotřeby a ceny zajímavé karty, takže jsem detajly neřešil.
Informace o optickém spdif na GTX570 jsem nenašel vůbec žádnou informaci.. Máš nějaké odkazy?

Obrázek uživatele Grinder

Ne ne HDMI bylo z PC (grafiky) do TV a do tv byly navedeny ve stereu 5.1 repráky a hlavní komunikační zařízení nebyl realtek ani creative ale nVidia HD audio.

http://www.nvidia.co.uk/object/win7-winvista-64bit-285.62-whql-driver-uk...

HD Audio
Updates HD Audio driver to version 1.2.24.0.

Propojené SPDI/F jsem neměl, to bylo ještě než jsem si titanium koupil a integrovaná zvukovka tohle nepodporovala. Když zapojím přes HDMI tak se mi automaticky v ovladačích karty odemkne na výběr nVidia HD Audio a tam i nastavení jak jste zvyklí třebau Realtek nebo creative ale samozřejmě vizuálně odlišně a i nastavení je podrobnější než u Realteku.

Já osobně jsem fanda spíše nVidia. Proti ATi nic nemám, pár jsem jich taky měl, ale preferuji spíš tuhle značku. Navíc se mi líbí pohotovost s ovladači, sice blbůstka a zbytečná ale i ta PhysX se mi líbí, ale i ta cena byla krásná, no přeci jen GeForce 560GTX MSI za 4.200 kč, nevím ceny u ATi možná jsou levnější a i lepší ale já se zajímám především o Geforce takže se přiznám v ATi se nevyznám. Navíc ono je docela chyba koupit si i dražší 560Ti protože a jelikož například u téhle karty od Asus je mizerně udělaný chladič, kdy je zakryté žebrování na konci karty a co je uplně s prominutim vychcaný je to že tyhle nové dražší grafiky měli méně stream procesorů a doháněly to vyššími takty a to je chyba si myslím takže pro mne jednoznačně 560 GTX nikoliv Ti a to jedině od MSI nebo Gigabyte protože jejich chladič je lépe zpracovaný. To samé u ATi jsem viděl, jeden větráček a zbytek prokrytý plastem, chyba - vyšší teploty - více otáček - více hluku - více chyb. Jednoduchý. Nejlépe kdo co může udělat ať už u nVidia nebo ATi jedině MSI TwinFrozer nebo Gigabyte ... toť muj nazor. Takové klamání neznalých mi to přijde na obou stranách :-/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak já se stále snažím najít nějaké pořádné materiály od nVidie že co a jakým způsobem podporuje, ale stále nic. Ale už jsem ve specifikacích GTX560 našel "HDMI 1.4 s 7.1 digital audio", ale stále jen velice strohý popis.
Vážně ale, dosud GeForce tuto vlastnost neměly a nemají ji ani slabší, jako GT520, která je na HD video a do HTPC určená, u takové GTX560, která na filmy moc neni, je to dost zbytečnost..

Nechci tu ale teď řešit smysly kterých karet, byť v tom mám přehled. Musíme pracovat s tím, co nám tvůj kompjůtr nabízí. A jestli teda GTX560 nabízí 7.1 audio do HDMI, pak ani na filmy není co řešit.. I tak bych to ale tahal skrze to SPDIF, což je vlastně jen typ výstupu, který se nastaví v Creative Consoli a správný vstup na onkyu a vyřešeno..

Obrázek uživatele Grinder

Ano to je pravda. To je opravdu tak jednoduchý ? Já četl na různých amerických forech creative návod na spuštění SPDI/F a nevypadalo to moc lákavě teda :-/
tady mají dokonce návod jak zapojit spdi/f do GTX 260 (první podopora zvuku před graf. karty)

http://www.overclock.net/t/1180980/audio-through-hdmi-on-my-gtx-260-w-xt...

Tenhle kabel na propojení pořád všude zmiňují, tak jsem se chtěl zeptat k čemu to vlastně vůbec je, abych pak ještě někde nescháněl tenhle kabel a nevrtal se v PC k kvuli tomu :-/

Já to stou podporou zvuku take nevěděl, píší to vlastně jen v sekci s ovladači. Já zjistim teprv když jsem zapojil grafiku přes HDMI a na reproduktory pichnout do zvukovky jsem zapoměl a přesto hrály, v ukazateli mi to ukazovalo že hrají pomocí HDMI nVidia přes Synchmaster ( moje Tv od samsungu ) tak nevím. Detaily opravdu nevím.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten kábl je právě to, o čem mluvím - karta nemá vlastní kodek, a tak nabízí, dostat tam zvuk z externích zdrojů pomocí SPDIF kabelu. Tvoje karta tedy vlastní kodek má, takže tahle volba tě netrápí..
Co se mě týče, bohužel to nemám ozkoušené, nemám ani patřičnou zvukovku, ani takový reciver.. Ale i tak má karta digitální výstup a v Consoli mám "use digital output".. Každopádně bude to možná bádání, ale stojí to za ozkoušení, lepší kvalitu zvuku, než skrze spdif, tam ani dostat nemůžeš..

Obrázek uživatele Grinder

Dobře. Ano v konzoli od zvukovky mám na výběr SPDI/F Inputs a na výběr Dolby Digital nebo DTS. Rozhodně děkuju za radu a objasnění :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.