Rada ohledně intel i5 SB a taktu RAM

Zdravím. Měl bych zde menší dotaz. Již zanedlouho si hodlám seskládat nový počítač a jelikož to budu dělat poprvé tak bych rád věděl jestli bude vše do sebe zapadat. Ale začal bych tím, že na oficiálních stránkách intelu píšou že procesory Sandy bridge podporujou frekvenci ram pouze 1333MHz, což mi nějak nedává smysl, protože spousta základních desek s paticí 1155 podporuje až 2133MHz. Já bych si rád pořídil tyto ramky http://www.alza.cz/a-data-8gb-kit-ddr3-2000mhz-cl9-xpg-gaming-series-d21... může mi někdo poradit jestli by to nějak šlo, a nebo opravdu musím koupit ramky s taktem 1333mhz? Procesor si chci koupit intel i5 2500K případně i7 2600K.

Jinak zde je seznam všech komponent které si chci zakoupit:
Základovka - http://www.alza.cz/gigabyte-p67a-ud5-d204926.htm
HDD - http://www.alza.cz/western-digital-caviar-black-640gb-64mb-cache-d163510...
CPU - http://www.alza.cz/intel-core-i5-2500k-quad-core-sandy-bridge-d201339.ht...
RAM - http://www.alza.cz/a-data-8gb-kit-ddr3-2000mhz-cl9-xpg-gaming-series-d21...
Chladič - http://www.alza.cz/arctic-freezer-13-d200569.htm
Zdroj - http://www.alza.cz/zdroj-coolermaster-real-power-m620-d79833.htm
Skříň - http://www.alza.cz/coolermaster-haf-922-d121913.htm

Rád bych věděl jestli by to všechno pasovalo do sebe, za každou pomoct děkuji :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sestava bude očividně na hry..
já bych jí tahle tedy rozhodně neskládal.. už jen pro ty finance za desku, taky 8GB ram, na hry, a ještě s 200MHz? proboha proč? :))
nebo to nemá být herní mašina? ani nikde nevidim grafiku..
jaká má být celková cena sestavy a co všecko má být? (bedna, os, periferie?)

ramky na vyšší frekvenci dungovat budou, ale je potřeba nastavit děličku pamětí.. deska to bude chápat jako přetaktování pamětí, ale pro paměti to bude provozní frekvence.. ale 2000MHz na hry je blbost..

Obrázek uživatele profispojka

No tak grafiku už mám jednu doma, měla by stačit. Sestava nebude jen na hry, ale taky na střih FullHD videa. Celková cena není stanovena, ale tak do 30 000. Bednu mám vybranou http://www.alza.cz/coolermaster-haf-912-plus-cerna-d189911.htm , os bude Win7 a těch 2000MHz - no čím víc tím líp ne? :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ale i tím dráž :)) navíc třeba u her to vůbec nepoznáš, zato oceníš nižší CL (dostupné na nižších frekvencích).. ale pro střih videa, to už mlčím, mlčím i ohledně Core i5..
i když s přihlédnutím k cenám desek tě výkonnějši a přesto levněji (ale taky s lehce větší spotřebou) vyjde volba AMD a jejich 6tijádra Phenom 1100T, které v práci s videem určitě využiješ, všude jinde bude taky mít výkonu až kam.. posadit ho do solidní a ověřené ASUS M4A79XTD EVO pod AC Freezer Xtreme rev2..
tu i5tku bych dával do ASUS P8P67 PRO, pod tentýž chladič.. ramky určitě dvojici http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=75519
zdroj určitě http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66059 , pokud máš nějakou superlepší grafiku (nezmínil jsi) a plánuješ přetakt grafiky a procesoru, nebyla by už od věci i 750W verze..
disky bych určitě vzal 2, systémák http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=81407 ale jeho cena taky odpovídá rychlosti..

rozhodně skříň je pěkná a chlazení má dobré, tam není moc co řešit.... OS doufám máš 64bit :))

Obrázek uživatele profispojka

No já bych si rozhodně nechal tu i5, možná jestli bude otec hodný tak budu mít i i7 :D Co sem se díval tak to je dost dobrý pocesor. Základovku bych taky nejradši nechal tu co mám vybranou a ramky nejlíp těch 2x4GB, protože je možné že budu chtít upgradovat na 16GB. Disky, o těch se ještě rozhodnu, samozřejmě že chci jeden systémový a jeden na data, rád bych i nějaký ten SSD, ale počkám si až se sníží jejich cena. možná zatím nebudu kupovat žadný disk a nechám si ten co mám v současném počítači. A k tomu zdroji, myslíš že ten 620W mi stačit nebude? Protože jestli ne tak si radši teda vezmu rovnou nějaký 750W abych měl jistotu. 64bit os je samozřejmost :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no a x6 1100T je špatný procesor? výkon na úrovni i7 2600K, odemčený násobič a podstatně levnější, přitom stejně schopná nebo schopnější deska s čipsetem AMD..
a když desku, tak já osobně už 9 let jen a pouze ASUS :)) nechci zpochybňovat kvality GigaByte, ale ASUS není největším výrobcem základních desek a největším inovátorem bezdůvodně :))
a vem si, že máš desku za 6K, kterou budeš muset při upgrade procesoru prostě vyhodit, protože nic lepšího, než vylepšený i7 2600K do ní existovat nebude..

no 16GB ram, to by jsi musel dělat jéé velký operace, aby to mělo smysl.. v době, kdy by jsi to mohl využít budou nové ramky stát pakatel a budou na vyšších frekvencích na nových technologiích.. nevyplatí se až tak hledět dopředu..

jako ano, SSD jsou drahé a ještě dlouho budou.. WD Black 500GB jako systémák bohatě stačí..

750W zdroj by se ti osvědčil v případě, že hodláš mít komp permanentně v zátěži a že hodláš taktovat procesor nad 4GHz, grafiku taky (stále jsi neřekl jaká to vlastně je, ale je to podstatné, protože grafika žere nejvíc ze všeho).. jinak 650W Fortron Black power postačí..
jako ten Corsair je taky dobrý, ale u zdrojů věřím výhradně Fortronu...

používám jen ověřené komponenty, které už si před tebou namontovaly desítky a možní i stovky uživatelů... :))

Obrázek uživatele profispojka

No netvrdím že je x6 1100T špatný procesor, ale jelikož sem už odjakživa zastánce intelu tak chci jedině intel :)) No a tu desku od Gigabite jsem si vybral jelikož má všechny zadní konektory přesně podle mého gusta. Jinak pokud se jedná o upgrady, tak já si tenhle počítač právě že chci nechat co nejdýl, aby mi vydržel aspoň tak 5-7 let. 16GB ram samozřejmě nekupuju, chci koupit 8 a pokud by v budoucnu nastala situace že by to nestačilo, tak dokoupit zbývajících 8. Jako systémový HDD bych si koupil možná klidně i něco menšího, 500GB se mi zdá až moc na systémák. K datům mi pak bude stačít můj 1TB externí HDD od samsungu. Jinak ta grafická karta co mám je Ati Sappire radeon HD4850. 512mb mi prozatím na hry stačí, ale kdybych chtěl upgradovat i grafiku, kterou bys mi doporučil? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nojo, vy zastánci intelu ani nevíte, o co se připravujete :))
co jsou "konektory podle mého gusta"? to jako že by jiné desky určité konektory neměly? a které?
upgrade je problém, protože Intel už má v plánu zase novej socket pro nový procesory, takže LGA1155 umře (steně jako umřel LGA1156) s poslední revizí Core i7 2600K..

situace coby, kdyby, je to nejhorší, co tě v počítači může napadnout.. ten vývoj je na to příliš rychlý.. proč se teď omezovat na výkonu, aby jsi za nějakých x let mohl mít víc ram? vem si, že za ty 4 roky si 16GB kit koupíš za 2000 korun a možná ani to ne...

s diskem je to přesně nopak, cokoliv menší než 500GB stojí víceméně stejně, takže cena/velikost je pěkně nevýhodné.. ale co za pár let? kapacita disku se bude hodit dycky, kor když disk můžeš dát do počítače uplně snadno a můžeš jich mít třeba i 8.. koupíš 200GB, protože to "stačí" a za 5 let, kdy tohle bude na systémák pomalý budeš bědovat, že jsi tenkrát nekoupil 500GB o 100 korun dražší.. datové disky totiž pomalé klidně stačí.. víš o co mi de?
jinak neřikám abys ho naplnil celý :)) udělej tam 75GB oddíl na Win a základní programy, 50GB na další velké programy a 100GB na hry a máš to, zbytek nech prázdný, nebo na data pro čtení (filmy, instalačky)...

Obrázek uživatele profispojka

No konektory podle mého gusta - já tu desku viděl a hned se mi líbila :)) Tak sem už o žádné jiné neuvažoval, protože tahle měla všechno co sem chtěl :)) Myslím tu část, která půjde vidět ze zadu na pc - vysoký počet usb 3.0, FireWire a SATU. Na výkonu se právě neomezuju, myslím že i7 není omezení a bohatě mi to bude stačit na několik let dopředu. Co na tom že ta patice umře. Samozřejmě že systémový disk chci mít co nejrychlejší, ten co sem psal na začátku je myslím rychlý dost a to že datový rychlý být nemusí je mi jasné taky, když jako datový používám teť samsung připojený přes usb 2.0 s 5400 otáčkami a to mi stačí :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no tak jako USB 3.0 má tuším dvě, jako zatím každá deska.. navíc se dají snadno dokoupit později.. jde tu ale o stabilitu a GB deskám já nevěřím, jediní GB mi odešla.. ostatní mám ASUSy a všude je taky montuju a vše šlape :) co se designu týče, to už je na pováženou, zde jsou obě krásné.. co se portové výbavy týče, víceměně maj všecky desky totéž.. jde ale o to,ž e deska stojí 6K, aniž by zvedla výkon... vzít o 2K levnější desku a máš výkonnější procesor 2600K, už chápeš?
co se nových Intelů týče, nezapomeň na vadu SataII řadiče (a kdo ví, klidně může být problém v celém jižním můstku a zatím se na něj nepřišlo, čip je ale prostě poškozen), takže vzít disk ve verzi SataIII alespoň.. a nebo prostě staré, dobré, hřející, ale ověřené AMD :))
neříkám ale, že ti to nevydrží, to ne.. ale že do toho žádný jiný procesor nedáš a vyhodit desku za 6K to je kruté..

Obrázek uživatele profispojka

Na tom něco bude :)) tak sem se porozhlídl a tahle základovka nevypadá nejhůře, co na ni říkáš? http://www.alza.cz/zakladni-desky/socket-1155/p67/asus-p8p67-evo-d202980... Disk samozřejmě vezmu SATA III, to neměj obavy :)

a ještě se mi líbí tahle, kvůli té krabičce s usb 3.0 :)) http://www.alza.cz/asus-p8p67-deluxe-d202979.htm#foto

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

už se těšim, až podobnou desku ASUS udělá pro budoucí AMD Bulldozery :))

no ono nejde ale jen o SataII, ten čip je prostě jeden a je v něm vešekerá konektivita, od USB po Sata.. a teď dokaž, že když je chyba v části, na kterou výstupní kontrola nepřišla, že nejsou podobné skryté chyby ani v dalších částech? ale zase čekat 3 měsíce na revidovanou verzi se taky nikomu nechce..

Obrázek uživatele profispojka

Jestli tam bude nějaká další chyba, tak budu prostě doufam že intel ty desky bude zase vyměňovat zdarma :)) Kterou bych si měl podle tebe vybrat, tu dražší nebo tu levnější? Jo a ještě k tomu zdroji, já nic taktovat nehodlám, maximálně to ohledně těch ramek aby pracovaly na plný výkon. Možná bych koupil nějakou novou grafiku jestli zbydou peníze a to je vše. Takže možná by mi stačil ten zdroj který sem měl původně vybraný. ten má 620W

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no tak pokud nehodláš taktovat, stačí ti i Black Power 550W..
no s ramkama asi bude problém, pro SB se totiž doporučuje max napětí 1,56V tuším.. otázka je, jak velké problémy bude intelu dělat ramka na 1,65V.. prostě ať si kdo chce co chce říká, u Intelu je to samá kravina. hlavně že je ve všem nejlepší..
vzal bych ASUS P8P67 EVO

Obrázek uživatele profispojka

Tak ramky si vezmu třeba tyto, mají 1,5V http://www.alza.cz/corsair-8gb-kit-ddr3-1866mhz-cl9-vengeance-d216171.ht...
Pak sem si říkal že jestli by zbyly peníze, hodila by se nějaká dobrá grafická karta, co říkáš na tenhle kus železa? http://www.alza.cz/evga-geforce-gtx560ti-free-performance-boost-d221522....
Jinak tu základní desku si teda asi vezmu, vypadá solidně :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ty ramky jsou o něco horší, ale to kvůli nižšímu napětí být musí...
o tom kusu železa si myslím, že nemá na tenhle kus železa http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=85574 :))
ale vidíš to.. než dát 5K za desku, dám za AMD desku 3K, bude dělat totéž se stejně výkonným procesorem, ale budu mít na grafiku 2K k dobru a nebudu si muset brát slabší pamětí...

Obrázek uživatele profispojka

Dobře přísahám že až mi tahle sestava co si teť vybírám odejde tak si koupím plně AMD funkční sestavu, s AMD procesorem, AMD základovkou a AMD grafikou :))
Ty ramky až tak horší nejsou, jenom něco přes 100MHz, to přežiju :) Hlavně aby se mi to podařilo teda nějak přetaktovat a rozjet to, protože to sem nikdy nedělal tak doufám že to je jednoduché :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je potřeba nastavit dělička pamětí.. tedy poměr mězi frekvencí FSB procesoru a frekvencí pamětí (jinak by jsi se zvýšením frekvence pamětí přetaktoval procesor)..
není to jen 100MHz, je to taky méně drastické CL a celkově jsou to pomalejší alínější paměti..

kupovat AMD je taky blbost... jde o to, co je momentálně výhodnější.. věřím že po nástupu Bulldozeru to bude AMD..

Obrázek uživatele profispojka

Tak po tvoutýdenní dovolené jsem se vrátil a pokusím se dotáhnout tuhle diskuzi ke zdárnému konci :)

Eště než uvedu finální výpis komponent, mám dotaz, zda je lepší intel i5-2500K nebo by se mi vyplatilo vyhodit peníze za i7-2600K, když to bude na ten střih Full HD filmů. Pak by mě taky zajímalo, na co si mám dát při skládání počítače pozor, pokud to dělám poprvé, děkuji za odpověď :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no vyplatí, rozdíl tam bude, ale otázka je, jestli budeš mít opravdu tolik obsahu, aby jsi ocenil ještě větší než extremní výkon... pokud to má být výkendový střih, tak se ti to nevyplatí..
dát si pozor na to, aby to kk sobě kompatibilně sedlo, aby to bylo vyvážené a z kvalitních komponent..

Obrázek uživatele profispojka

No výkendový střih to rozhodně nebude, já už stříhám i půlhodinové filmy ;) Myslím že komponenty do sebe pasují a jsou kompatibilní :) Myslel sem spíš čemu se vyhnout při samotném skládání, četl sem něco o statické elektřině apod. A ještě otázka, budou ramky fungovat i když nebude nastavená dělička pamětí? (třeba i na nižší takt).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak paměti budou fungovat na určité nižíší frekvenci, ale ne nižší o víc jak 20% proti frekvenci, na kterou jsou určeny...

no bacha hlavně na statiku, vybít se o radiátor a nemít na sobě žádnou bavlnu, sahat rukama co nejdál od všeho křemíku, u procesoru bacha na piny..
kabely skládat aby co nejméně bránily klidnému průtoku vzduchu.. vyhrát si s tím..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.