Procesor a grafika (*VYŘEŠENO*)

Ahoj, po 3 letech jsem se rozhodla vyměnit procesor a grafiku u mojí sestavy. Moc se v pc nevyznám, a tak bych potřebovala poradit jaký procesor a grafika by se nejlíp hodily k sobě. PC chci hlavně na hry.

Mám:
deska- cuba MS-7301, socket 775
zdroj- http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61369#techparams

A přemýšlela jsem o téhle grafice:
http://www.alza.cz/gigabyte-r567oc-1gi-d151285.htm
a CPU:
http://www.aukro.cz/item1171761885_dualcore_pentium_d_2_x_3_0_ghz_sl94r_...
nebo tohle CPU:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44491

Obojí plánuju koupit na aukru, takže prosím v téhle cenové relaci. Předem díky za názory.

Obrázek uživatele Peca

Je to ta deska?

dal bych tam to Core2Duo ale trochu bych ho popohnal, na nějaké 3GHz by měl jít bez problému a bez zvyšování napětí, ale tuto desku vůbec neznám, tak nevím jestli vůbec jde taktovat.
Dyžtak se mrknout ještě po nějakém C2D na vyšší frekvenci s frekvencí sběrnice 1066MHz. Nikde jsem však zatím nenašel jaké přesné typy CPU deska podporuje.

Obrázek uživatele Adria22

Ano to je přesně ona. Ten CPU myslíš něco jako tenhle?: http://www.aukro.cz/item1191216832_intel_core2duo_e6750_2_66ghz_4mb_1333...

Obrázek uživatele Peca

Tento má už frekvenci sběrnice FSB 1333MHz, ten asi nepůjde.
Třeba toto, ale fakt nevím jestli ho deska podporuje, parametry má co deska podporuje, ale jestli ho zná její bios. Teoreticky by mohl běžet, ale bylo by lepší někde najít přímo support list CPU k této desce.
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=36503

EDIT: Tak jsem se na jednom zahraničním fóru dočetl, že podporuje pouze čipy s označením Conroe, takže ten E7500 (Wolfdale) nepřipadá v úvahu, ale třeba E6700 by měl chodit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můžeme vědět, co tam máš teď? aby vůbec následovalo nějaké posunutí výkonově vpřed..

rozhodně nemá asi smysl nic slabšího, než Core2 Duo, jenže ty jsou strašně předražené, neúměrně svému výkonu..

ke grafice nemám váhrad, jen já bych volil trochu jiného výrobce (Sapphire, osazený vlastním chladičem)

cělkově by se vyplatilo spíše vyměnit celý vnitřek počítač = deska, procesor, paměti, grafika, případně zdroj (ten nám bude stačit co máš).. tímto si pomůžeš na mnohem kratší dobu a dá se to považovat za vyhozené peníze..

Obrázek uživatele Adria22

Teď mám:
http://uloz.to/5615120/cpu-a-gpu.bmp

Kupovat cely novy PC se mi moc nechce, protože ted nemam tolik financi a navic bych si ho musela nechat kompletne sestavit protoze zase az tolik znalosti nemam. :)
Navic ten zdroj jsem kupovala asi pred mesicem a jak rikam to slozeni pc by na me bylo moc slozity. Taky je mi jasny, ze je to spise kratkodobi upgrade, ale ja zase nejsem nijak narocny hrac a chci hrat pouze prumerne narocne hry.

Edit: jeste jsem zapomnela napsat, ze mam 2,5GB ram

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s grafikou si celkem pomůžeš, ale u procesoru ybch velkou změnu nečekal.. tyhle dvojádra už stačí na hraní jen průměrných her.. na novější už fakt potřebuješ alespoň silné dvoujádro..
jak ale říkáš, nemáš dost peněz.. to ale taky záleží, kolik za toto "vyhodíš" peněz.. pokud bude to Ečko z bazaru, tak prosím, ale nad 1000 korun už je to předražené, i kdyby bylo nové.. za novou solidní desku (na kterou se bude bezproblému dát upgradovat nejmodernější hardware i za 3 roky) dáš 2000 korun, za našlapané čtyřjádro dáš necelých 3300 korun, 4GB herních pamnětí tě vyjde na 2700 korun, pak už záleží jen na grafice.. ale na tomhle základu bys 3 roky vpohodě přežil a pak snadno osadíš to nejvýhodnější, co zrovna bude.. nejvíc by to pak asi chtělo nasadit namakanější grafiku..

samozřejmě existují i levnější možnosti, jenže pak je tu procesor druhý uvažovatelný, dvoujádro za 2700 a to je vlastně jen pulka toho za 3300, no vyplatí se jít do slabšího? pak už cena kelsá jen pomalu ale výkon rychleji.. maličké dovujádro za 1500 je pak o dost výkonnější než tohle C2D, ale také se zrovna nevyplatí..

jenže levnější deska by už neměla smysl a az 3 roky by zase byla nepoužitelná..

případně vzít kvalitní desku, dát na ní levnější procesor, levnější grafiku a 2GB modul rychlých pamětí a po čase, až budeš chtít, nahradíš procesor, nahradíš grafiku a přidáš ramku.. a dostaneš ne na solidní výkon aniž bys musel příliš investovat.. tahle deska, co máš, už na upgrade není příliš vhodna.. taky je hooodně let stará..

Obrázek uživatele Adria22

Dobře, pokud přeci jen pujdu do toho upgrade jen procesoru a grafiky. Tak si porad nejsem jista s tim CPU. Musi mit teda pouze oznaceni Conroe, mit FSB 1066, alespon 2,66MHz. Dale stacila by 2MB Cache? A musi to byt nutne Core 2 Duo a ne treba jen Dual core? (asi blba otazka xD). No nevim nevim jestli takovy procesor vubec sezenu. :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

DualCore je slabší, než Core 2 Duo.. tady už asi má smysl koupit jen to nejvýkonnější, co deska sežere, což je to E6700.. lepší už neseženeš a ty co seženeš teď jsou všecky 45nm, proto mají jiné označení jádra, a s těma by deska měla problém i po reflashi BIOSu.. je konstruována pro 65nm procesory, takže teoreticky můžeš použít jakýkoliv procesor socketu 775 s 1066MHz FSB, na výrobním procesu 65nm.. nejlepší, co mě napadá, je ten E6700, lepší si nevybavuji.. nemá asi smysl řešit, jaké má chache atd..

co je ale podstatné je fakt, že bude dost topit na základním chladiči a pro přetaktování bys asi musel mít chladič lepší..

Obrázek uživatele Peca

Zkus se podívat po něčem jako Core 2 Duo E6600 nebo E6700

Ta deska je z nějaké značkové sestavy? Když jsem to hledal tak se dost často objevovala ve spojitosti s firmou Packard Bell. OEM desky ze značkových sestav měli občas bloklé taktování, tak třeba nepůjde ani přetočit, to chce omrknout v biosu.

Obrázek uživatele Adria22

Aha, no přetaktovávat procík určitě nebudu. To bych si asi netroufla, možná grafiku bych trochu mohla zkusit ale CPU ne. Co sem ted tak projela alzu, czechcomputer a aukro tak zadny procesor nesplunuje pozadavky (bud FSB nebo to ma 45nm). Snad se na aukru jeste vyhovujici objevi.
Díky za rady a vysvětlení. :))

Edit: Jo mam Pc sestavu od znacky Packard Bell, do biosu se asi bohuzel nepodivam protoze se v tom nevyznam xD. Ale jak uz sem psala, tak to taktovani me az zas tolik nemrzi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no zrovna výkon procesoru bude to, co nás bude brzdit.. ona i ta deska a celkově nemodernost systému bude výkon procesoru tlumit.. každej MHZ taktu navíc bude dobrý.. jenže právě procesor asi taktovat nepujde, taktuje se přes BIOS.. grafika jde taktovat nezávisle.. ale ta ve většině her, které procesor utahne, brzdou nebude..

nepočítej s tím, že by jsi vyhovující procesor sehnal ještě jako nový v prodeji.. už jen v bazaru..

Obrázek uživatele Adria22

Ještě mám jeden dotaz. Mám si vybrat http://www.alza.cz/sapphire-hd-5670-d151125.htm grafiku?
Přeci jenom ta první je o 500 levnější ale taky o něco horší, tak která bude k tomu nevalnýmu procíku lepší? :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dovolím si tvrdit, že ve tvé situaci nemá smysl po gigovce pokukovat ;)

Obrázek uživatele Peca

Souhlas s Tobim, 512ka stačí, ona 5670 není zase tak výkoná aby potřebovala 1G paměti.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

v GTA IV by ten 1GB byl docela dobře využit, hra není výpočetně náročná, ale paměťově ano (na grafiku), jenže to nebude případ tvého procesoru, Adria22 :))

Obrázek uživatele Adria22

Je mi to jasný. :cool:
Dík za ujištění.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ok, rozhodl jsi se tedy pro "menší" upgrade.. mohu uzamknout?

Obrázek uživatele Adria22

Rozhodně, ještě jednou díky za pomoc. :))