Pomoc s pc sestavou

Zdravím pěkně,
hledám správné komponenty pro moje nové pc, najde se tu někdo kdo by mi mohl pomoci? Chtěl bych pc hlavně na surfování, stahování filmů a hudby, ale i hry bych si na něm rád zahrál. S ohledem na svoje možnosti se snažím dát dohromady co nejvýkonnější sestavu. Co říkáte na tohle:

Procesor:
AMD Phenom II X2 Dual-Core 550 3.1GHz
nebo
AMD Triple-Core Athlon II X3 440 3.0GHz

Paměť:
A-Data X-Series Vitesta 2x1GB DDR3 1600MHz CL7
nebo
OCZ 2x1GB DDR3 1600MHz Platinum PC3-12800 CL7

Grafická karta:
VGA Gigabyte Radeon HD 5670 OC 1GB DDR5 PCIE 2.1 x16

Základní deska:
??

Harddisk:
Western Digital Caviar Black 640GB 7200rpm SATA-III

DVD-RW:
??

Skříň:
??

Zdroj:
??

Co si o tom myslíte? Můžete mi taky ještě poradit s částmi s kterými si nejsem jistý? Co je ještě důležité u základní desky kromě toho, aby do ní všechno pasovalo? Mohl byste mi někdo nějakou dobrou doporučit? Taky nějakou kvalitní mechaniku za rozumné peníze, zdroj a nějakou skříň kam se to všechno vleze. Nezapomněl jsem na něco?

Předem díky za odpověď. Doufám, že se aspoň jedna najde :)

edit: ještě dotaz.. můžu později doukoupit další stejné ramky a přidat je do pc a zvednout tak kdyžtak paměť dodatečně na 4g?

Obrázek uživatele Peca

Ještě nám napiš celkovou cenu do které bysme se měli dostat a taky jestli to chceš včetně operačního systému nebo ne.

PS: Jinak toto patří do nákupní poradny, po tvém dalším příspěvku to přesunu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže, začnu deskou, v té budu mít asi jasno v jakékoliv cenové relaci, ale zde to vypadá na něco do 13000 korun..?
paměti jsou nevhodně zvolené, CL7 modul bude mnohem výhodnější.. samozřejmě rozšířit jej pude až na limit desky, ale chtělo by to použít stjený modul, tzn tento 2GB nebo tentýž 4GB modul.. případně více..
co se procesoru týče, ten Athlon II X3 nebo X4 by pro tebe byla nejlepší multimediální volba.. když se koukneš na cenu t= šestsetčtyřicítky, myslím, že máš jasno..
s grafikou bych vsadil spíše na firmu Sapphire, ale ta tvoje butde trochu přetaktovaná.. můžeš mi hodil link, kde jsi ji našel a jak je na tom cenou?
zdroj určitě tenhle, pokud bys ale plánoval větší upgrde v budoucnu, volil bych 550W verzi..
SataIII nemá smysl, rychlostní rozdíl nepoznáš, pokud nebudeš mít adekvátně dražší model.. raději vem rychlejší SataII..
stadardní mechanika
skříň si můžeš vybrat zde, ale volil bych hlavně mezi CoolerMaster, ThermalTake, a Chieftec, ale to je trochu cenově nepříznivé..
zatím jsem viděl jen tahle, i když je to EuroŠmejd, není špatná.. docela se s ní dá pracovat, je celolesklá, nevypadá zle a zevnitř to taky není taková katastrofa..

teď jen kam se dostanem cenou.. určitě by bylo dobré trošku připlatit (1300 korun) na grafiku.. a nezapomeň si přibalit i nové Windowsy, aby jsi multimediální a technologické možnosti tohoto hardwaru využil naplno..

Obrázek uživatele faktor

Díky za ohlasy. 13000kč je pro mě opravdu maximum maxima. Operační systém, zvukovou kartu a možná i další paměti chci dokupovat až později.
Proč jsou paměti špatně zvolené? Obě alternativy, které jsem navrhl jsou taky CL7. V čem jsou horší?
Ten Athlon 640 vypadá výborně, ten rozdíl oproti X3, ale dělá už kolem 700kč. Rozhodnu se až podle toho kolik to bude vycházet dohromady.
Grafickou kartu jsem našel na více místech, třeba tady: http://www.okcomputers.cz/DetailPage.asp?CD=VGG15630
Větší upgrade je to co právě dělám, další se na dlouho dlouho neplánuje :)
Co se týče harddisku. Rychlejší je přece ten, který jsem navrhl a to za stejné prachy. Nevyplatí se raděj ten? (vážně se mi líbí)
Tahle bedna: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66156 se mi líbila už dřív, když je doporučuješ i ty, tak to bude asi správná volba :)

Obrázek uživatele Peca

Takže ode mě takto:
http://img685.imageshack.us/img685/4792/13kc.jpg

Zvolil jsem slabší procesor a výkonější grafiku, ve hrách to určitě využiješ a průběhem času tam můžeš nacpat něco silnějšího. Navíc u těchto procesorů jde odemknout 4. jádro a L3 cache, tedy pokud máš štěstí na kus.
Ty paměti horší nejsou, parametrama snad i lépe 1600MHz a CL7, nicméně pokud budeš dokupovat, tak je lepší zvolit jeden modul a pak dokoupit ještě jeden (než 2 a 2), je lepší míň modulů s vyšší kapacitou už kvůli stabilitě a zahřívání, ze začátku ti však nepojede dual. My máme ty Kingstony s touto deskou odzkoušené, takže nebudeš mít příp. problémy s kompatibilitou.

Tady ještě odkazy na díly
http://www.jscomputers.cz/produkt/CPU_AMD_Athlon%E2%84%A2_II_X3_Triple-C...
http://www.jscomputers.cz/produkt/ASUS_MB_Sc_AM3_M4A785TD-V_EVO-_AMD_785...
http://www.jscomputers.cz/produkt/DIMM_DDR3_2GB_1333MHz_CL7__KINGSTON_Hy...
http://www.jscomputers.cz/produkt/HIS_HD_5770_Fan_1GB_-128bit-_GDDR5_PCI...
http://www.jscomputers.cz/produkt/WD_CAVIAR_BLACK_WD5001AALS_500GB_SATA-...
http://www.jscomputers.cz/produkt/LG_OS_DVD%C2%B1R-%C2%B1RW-RAM_Drive_GH...
http://www.jscomputers.cz/produkt/COOLERMASTER_case_Elite_310-_ATX-_blac...
http://www.jscomputers.cz/produkt/SEASONIC_zdroj_430W_S12II-430_80+_Bron...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže s Pecovo sestavou bych se shodl také, základní myšlenka je dafacto stejná.. jiný zdroj a lený výrobce grafiky (který je u nás málo dostupný)

ke tvým otázkám.. no tam koukni na ceny 635, těch pár MHz se dá dohnat snadno..

ta grafika není zlá, ale na HD5770, kterou tam byl schopen dostat Peca výkonem nemá ;) ve hrách se ti určitě osvědčí lípe, než to čtyřjádro, ale za když to chceš i multifunkční na grafiku, někde musí být kompromis..
ramky - no na hry je 1600MHz zbytečné, na r endering by jsi to ale zase užil.. ale zase ty první jsou A-Data, těm moc nevěřím a s Corsairy zkušenosti nemám.. ty Kingstony máme pěkně ověřené ;)

u toho harddisku - adekvátní výkonový rozdíl přijde až s adekvátní cenou.. ty disky ještě neumí naplno vytížit SataII, tedy kromě superrychlých Velociraptorů.. navíc bys potřeboval desku se SataII, což by ve tvé ceně znamenalo vzít nějakou z nižší kategorie.. to se fakt nevyplatí a výkon navíc to stejně nepřinese.. i za pár let bude k sehnání SataII, případně za 300 se bude dát sehnat SataIII řadič do PCI slotu..

proti skříni nemám nic, ale taky to neni žádná extra třída ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nevidím jediný důvod, proč se hnát do 4GB ram, místo toho můžeš mít v klidu HD5750 namísto HD5670..

u desky nemá smysl hnát se do nového čipsetu, který vlastně nic nového pro tebe nepřináší, jen vyšší cenu za novější desku, ale přitom má ta deska menší výbavu, než by jsi měl u "starší" desky ASUS M4A785TD-V EVO

popřemejšlej o tom..

Obrázek uživatele faktor

Když už hraju nějaké hry, tak snad třeba fotball manager apod. tam myslím, že spíš víc docením větší paměť, než bůh ví jakou grafiku.. nebo?

Tu desku jsem zvolil kvůli SATAIII, ale dobře kašlu na ni! Co je, ale ona "výbava", které bych si měl na základní desce hledět? Teda, kromě toho, aby na ní bylo dost slotů na zapojení všech karet. A využuju tu výbavu vůbec nějak?

Ještě bych měl otázku ke zdroji a skříni. U té skříně Coolermaster elite 310 si řekl, že neni nicmoc. Jaká by byla teda lepší? Známý mi doporučil http://www.alza.cz/nexus-clodius-cerna-d176672.htm co si myslíte o ni? Podle čeho mám vybírat zdroj a podle čeho skříň? Díky za odpovědi!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to je ten největší omyl, který jsi mohl říct! :)) u footbal manageru to sice tolik neplatí, ale hlavní náročností her je grafická karta, ta určuje, jeslti ti hra bude cukat, nebo pojede plynule i na vyšší detajly.. na méně náročné hry, jako je FM, ti sice slabší grafika stačí, ale méně paměti taky.. resp ke grafice do HD5770 bohatě stačí i 2GB ram, na všecko ostatní je 4GB ideální, ale hlavním prvkem je stále grafika, udávající herní výkon počítače..

u desky je dezjména o to, aby byla ověřena, že nemá problémy s kompatibilitou s nejlepšími komponenty, je je stabilní, zváldne uspokojit i žravější procesor, je dobrá v přetaktování, nabízí inteligentní software, příznivou cenu a v případě ASUSu fungující EPU utilitu, snižující spotřebu počítače, pokud zrovna nepotřebuješ výkon..
ty nové desky s AMD800 čipsetem jsou takový přechodný mezistupeň, ale pro uživatele, který neinvestuje do počítače desítky tisíc a nemá jen ten nejdražší hardware, nic nového nebo zajímavého nepřináší..

u skříně za 900 taky nemůžeš čekat zázraky, ale dá se považovat už za dost kvalitní.. ty skříně za 600 i se zdrojem, ty jsou dobré jen pro to, aby to drželo pohromadě. u skříně je podstatný také design, který se ti musí líbit a dobré možnosti chlazení.. a samozřejmě pevnost desky, nesoucí základní desku - ta když se prohne, může dojít k poškození desky a všeho k ní připojeného..
jenže skříň není výkonný prvek, resp investice do ní výkon nezvýší, takže v případě, že nemáš tolik peněz na dostatečný výkon, skříň může jít stranout.. ta Nexus není špatná, ale i ta CM by ti stačila a pěkná je taky.. ale kvalit Lian-Li, které jsou třeba i z oceli, ale stojí 6000 korun, nedostahuje ani z daleka..

nejlepší je v každém případě se zeptat, pokud to delší dobu nesleduješ, jen těžko si během týdne správně vybereš..

Obrázek uživatele faktor

Díky, proto se raděj ptám! Já si právě myslím, že fotbal mannager grafiku nepotřebuje, protože tam víceméně žádná grafika není :D Naopak čím větší mám RAM tím větší si přece můžu nahrát databáze týmu a hráčů apod. ne? teď se mi stává, že mi to háže okýnko velikost virtuální paměti překročena a jede to strašně pomaličku, to přece souvisí s RAMkou nebo ne?

Dobře, tak deska co doporučuje bude asi nejrozumější :) Pokud jde o skříň mám si v mé cenové relaci vybírat hlavně teda podle vzhledu? A co s těmi zdroji. Známý mi doporučil FORTRON AX450-60AP, 450W, mě padl do oka Fortron zdroj 500W SAGA II 500, vy jste taky každý doporučil jiný zdroj.. tak podle řeho vybárat tady??

Další otázky směřují k tomu co je to DVI, HDMI a jestli to nějak využiju? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jsme rádi, že jsi se přišel zeptat právě k nám :lol:

já bohužel FM nemám, abych vyzkoušel jeho náročnost na výkonném systému a mohl zjistit, kolik paměti potřebuje v nejvyšší krizi.. na netu jsem tedy četl i 2GB na W7 jako minimum, to se mi dost nezdá.. po pravdě ale, pamět je jediná komponenta v PC, která se dá přidat, aniž by jsi něco musel vyhodit, takže uděláme kompromis.. chceš to tedy jen na tuto hru, nebo i na jiné? já bych připlatil a vzal jak 4GB ram, tak nějakou tu HD5750 od Sapphire, nejlépe s Vapor-X

co se zdroje týče, je dobré, že každý radí Fortron, je vidět, že i kluci se vyznají..

ten Saga II bude dostačující, ale pro využití do budoucna, upgrade atd, by Black Power byl lepší.. pro sestavu, kterou zamýšlíš, stačí Saga II vpohodě, i ve 450W verzi..

co se DVI týče, pokud máš LCD monitor s DVI vstupem, je to jasný.. pokud ne, tvůj LCD monitor nestojí za moc :P u HDMI je to sporné, rozdíl k DVI je v možnosti vést i zvukovou stopu v jednom kabelu, ale pokud máš k PC lepší repra, nemá to smysl.. toto se dá využít ale například k velké televizi s HDMI, případně k domácímu kinu.. ovšem grafiky bez těchto rozhraní stejně nenajdeš, takže to prostě ignoruj..

Obrázek uživatele faktor

jj mám DVI u LCD :)

k čemu je u grafiky DIsplayPort a D-sub výstup??

Myslíš třeba tuhle vapor x grafiku?:

http://www.alza.cz/sapphire-hd-5750-d145621.htm

?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže bych to shrnul - většinou mám vybrány přesné adepty na komponenty, které už jsou prověřené opravdu hodně.. a většinou nemám ůvod měnit, pokud by v cestě nestála cena.. takže znovu..

desku ti prostě změnit nedovolim :))
tamky taky ne..
o [Sagu II..
já bych spíše nedělal kompromisy, i za cenu, že by jsi msuel ještě jeden svátek počkat, a spíš než čtyřjádro.. to čtyřjádo ti totiž ještě nějakou dobu vydrží a zvládne i za 2 roky koupi grafiky, které je dnes na úrovni HD5850, takže by jsi si ještě dlohou dobu zahrál.. ale pokud to máš jen pro FM atd, tak asi nemá extrémní grafika příliš opodstatnění a i tříjádro by stačilo..
grafiku mám ano, na mysli přesně tuto, zde ji mají ještě i levnější.. celkově je CZC prostě pro mě jediný shop, kde nakupuji..

spočti si, na kolik by tě co vyšlo a zvaž, zda by se ti to vyplatilo pro tu, tu a tu činnost.. klidně se zeptej ještě upřesněněji..

co se D-Subu týče, to je právě ta nejhorší varianta, je to výstup pro klasické CRT monitory (ty tlusté), v případě LCD se jedná o port, velmi zhoršující barevný výsledek, protože je to RedGreenBlue, zatímco DVI a celý počítač je digitální..
DisplayPort využiješ jen v případě hodně drahýcho obrazových zařízení, prostě ho ignoruj..

Obrázek uživatele faktor

Tady sem trochu sesumíroval co bych si asi rád pořídil. Zkuste se k tomu prosim někdo vyjádřit.
Ceny jsou orientační hlavně pro moji potřebu.

:::::CPU:::::

a) AMD Athlon II X3 440 3,0 GHz rev. C3 1800 kč
b) AMD Athlon II X3 445 3,1 GHz 1900 kč

U procesoru mám asi jasno. Jen bych měl dotazy:

1) Co znamená rev. C3 u Athlonu 440 a proč je levnější než verze Athlonu 440, která není rev. C3?
2) Který z nich je lepší vybrat?

:::::Základní deska:::::

a) MSI 770A-G45 1550 kč
b) Asus M4A785TD-V EVO 2100 kč

Nevím co bych měl hledat na základních deskách. Vím jen, že na té první bych ušetřil.

3) Jaké by bylo srovnání těchto dvou desek?

:::::RAM Paměť:::::

a) KINGSTON 1333MHz CL7 2GB 1300 kč
b) KINGSTON 1333MHz CL7 4GB 2600 kč

Paměti jsou taky jasný. Urřitě KINGSTON CL7. Jen se rozhoduje mezi 2GB nebo 4GB.

:::::Grafická karta:::::

a) Gigabyte HD 5670 512MB 2100 kč
b) Sapphire HD 5670 512MB 2200 kč
c) Gigabyte HD 5670 1GB 2500 kč
d) Sapphire HD 5670 1GB 2700 kč
e) HIS HD 5770 Fan 1GB 3750 kč
f) Sapphire HD 5750 1GB VAPOR-X 3800 kč
g) Gigabyte HD 5770 1GB passive 4000 kč

Tady jsem celkem na vážkách. Dostal jsem spoustu doporučení, který řešení pro mě bude nejlepší?

4) Opravdu mi stačí 512MB? Nebo mám chtít rovnou 1GB?
5) Je lepší Gigabyte nebo Sapphire? Proč?
6) Co byste mi doporučili? Já se nejvíc přikláním k c) nejvíc bych chtěl g) hodně se mi líbí i e) :)

:::::HDD:::::

a) WESTERN DIGITAL Caviar Green 640GB 1250 kč
b) WESTERN DIGITAL Caviar Green 800GB 1400 kč
c) WESTERN DIGITAL Caviar Green 1000GB 1600 kč

Tady je to rozhodování jen o kapacitě..

:::::Mechanika:::::

a) Lite-On iHAS124-19 černá SATA 500 kč
b) LG GH22NS černá SATA 500 kč

Dvě mechaniky, který mi byly doporučeny.

7) Je některá z nich v něčem lepší nebo si mám hodit kostkou?

:::::Zdroj:::::

a) FORTRON AX450-60APN, 450W 1050 kč
b) SEASONIC zdroj 430W S12II Bronze 1500 kč
c) FORTRON BLACK POWER 450W 1650 kč

Mezi těmito zdroji vyčnívá ten první svoji cenu. Jestli mi stačí ten tak proč kupovat dražší?

8) Zdroj SEASONIC je ve dvnou provedeních. Verze s označením Bronze je levnější než verze neoznačená. Jaký je mezi nimi rozdíl?

:::::Skříň:::::

a) Něco do 1000 kč
b) NEXUS Clodius černá 1400 kč
c) NEXUS Caterpillar Silent System 1800 kč

Tady taky nevim. c) vypadá nadupaně :)

9) Podle čeho vybírat skříň kromě vzhledu???

:::::Chladič:::::

a) ARCTIC Freezer 7 Rev.2 500 kč

10) Větráček na procesor?

Tak to je asi vše. Snad sem na nic nezapoměl. Každý rada drahá! :)

Obrázek uživatele faktor

Tady je pro zajímavost:

"Levná" sestava: http://img812.imageshack.us/img812/3959/levnej.jpg
"Drahá" sestava: http://img529.imageshack.us/img529/5796/drahej.jpg

4jádro fakt ne, nejnovější hry se super grafikou taky netřeba, jedinej upgrade kterej se plánuje tak je zvuková karta, jinak dlooooouho nic

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sakra, ty mi dáváš kapky :)) vzal jsi vůbec v potaz to, co jsem ti navrhl? :P

procesor - revize C3 je poslední, je ve všem lepší a hlavně je výrobně levnější a tak může být levnější i výslednou cenou.. AMD uvedlo nové revize s nižší cenou, ty starší jen ocbhodníci chtějí doprodat.. pokud ale provnáváš 440 a 445ku, 445ka je o 100MHz "rychlejší".. i když to není u ní není uvedeno, může to být také rev C3
stačí ti tedy 440ka

čipset AMD 770 je prostě čipset nižší třídy, není tak dobrý v přetaktování a celkově je horší.. pro tvé potřeby by ale stačil.. když ale vezmu v potaz MSi, já této firmě nevěřím a raději si za kvalitu ASUSu připlatím.. ne nadarmo se desce říká základní.. když se podívám na verzi AMD770 od ASUSu, mám tu M4A77T, nebo tak něja.. cenový rozdíl není už tak fatální.. máme tu tedy 77T, která má ale slabé audio a pak [/URL=]77TD[/URL], která má slušnou VIA Vinyl HD, ale rozdíl mezi ní, a vyšší třídou 785TD-V EVO, už není tak fatální..
je to na tobě, ale volil bych 100% ASUS, spíš ale 77TD nebo 785TD-V EVO.. nemá smysl kupovat zvlášť zvukovku, pokud nejsi audiofil s opravdu dobrým repro.. pokud ano, tak by i 77T připadala v úvahu..

u paměti vem tedy 2GB, další 2 můžeš dokoupit kdykoliv..
model bych neměnil, zůstal ybch u mých Hyper-X

u té grafiky je to sporné, ale je lepší jít do kvalitní značky Sapphire a lepšího chladiče i za cenu nižšího modelu.. tedy Vapor-X je zase zanedbatelný..
minimálně ale tuto, ostatní modely zavrhuji rovnou, nemá smysl je ani uvažovat.. ano, s Gigabyte ušetříš peníte, ale kvalitu tam taky nečekej..

co se 512MB vs 1GB týče, u HD5670 nemá smysl jít nad 512MB, u HD5750 je většinou už jen 1GB..

pokud ale nebudeš mít Windows 7, přiklonil bych se raději ke starší HD4850

Sapphire existuje stejně dlouho, jako samotná ATi a vyrábí pouze grafiky ATi.. GigaByte je dobrý v dělání desek, ale u grafik mu nevěřím.. u desek taky moc ne, ASUS u mě vítězí, ale Sapphire je Sapphire..

u HDD jdi fakt do WDC Black 500GB.. spíše si později můžeš koupit něco levného a pomalého ale velkého na data, něco jako WDC Green..

u mechaniky je to jedno, já mám LG..

ten Forstron AX bych spíše nechal a vzal místo něj Sagu II 500W.. Seasonic je sice taky kvalitní, tenhle navíc s 80+ certifikací (znamená, že má účinnost přes 82%), ale totéž má i ten Fortron Black Power, ke kterému se přikláním, ale nemáš zas tak exkluzivní sestavu.. Saga II ti bude stačit..

u té skříně ti CM Elite 310 RC stačit bude ;)

tenhle chladič nemá téměř smysl, pro tohle tříjádro bude BOX chladič naprosto dostačující..

Obrázek uživatele faktor

ad grafika: HIS HD 5770 Fan 1GB 3750 kč tuhle doporučil Peca, hodně se mi líbí..
ad HDD: V čem je caviar green pomalejší než black? nevšiml sem si rozdílu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, ta HIS také není zlá, ale stále nemá nijaké extra chlazení.. a hlavně, HIS je u nás velmi raritní, resp na CZC už HIS, nevím proč, prostě vůbec nemají.. ono HIS na tom není celkově příliš dobře se zisky a mohl by dopadnout jako BFG, které krachlo a zrušilo grafickou divizi a už ani doživotní záruku nejsou schopni plnit..

co se disku týče, nevím, jak to to mám vysvětlit, ale prostě je rychlejší.. ve četení a zápisu dat.. a o dost.. jako dělaný, aby plnil funkci systémového disku.. načítání je z něj daleko rychlejší, i když zase je to sporné - náběh systému rozhodně pocítíš, ale že by v FM byl loading misí, u kterého by jsi si stihl uvařit kafe, to si nemyslím..

Obrázek uživatele faktor

Takže nejlepší chlazení je vapor x, chápu to dobře?
V FM žádný mise nejsou :D
Ten zdroj by nestačil i 400 W?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, u grafických karet je technologie Vapor-X nejpokročilejší a nejúčinnější, potvrdí ti to kadý :) tím neříkám, že ASUS DarkKnight nebo CuCore, MSi Cyclone nebo TwinFrozII, nebo Gigabyte "Batman" nejsou povedené, ale k Vaporu jim ještě nco chybí..

no jasně, ale tak už mi konečně odpověz - budeš hrát JEN FM?? tuším že ne, takže někde je potřeba kompromisovat, ale to si musíš říct, co budeš hrát..

pokud seženeš 400 nebo 450W Saga II, tak proč ne, ale ta pětistovka není zas tak drahá, aby se ti nevyplatila..

Obrázek uživatele faktor

Nebudu hrát jen FM, ale zrovna tuhle hru jsem uvedl pro příklad, že nejsem typický uživatel-hráč, když už něco hraju, tak to většinou jsou starší tituly (tím neříkám, že bych si nezhrál i nový pecky), a rozhodně si nepotrpím na tom, abych hrál na maximálních detailech, bez toho se rozhodně obejdu.
Idkyž Vapor x 5770 vypadá hodně dobře :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak já myslim, že i FM by 2GB ram překousl a spíš bych šel do grafiky, ale já hraju obecně všecko.. a mam 6Gb ram (kvuli práci v Blenderu) a tuhle Vapor-X grafiku a X3 procík...

Obrázek uživatele faktor

Takže se rozhoduju víceméně v těchto mezích:

Základní deska:
Asus M4A785TD-V EVO

Procesor:
AMD Athlon II X3 440 3.0MHz
AMD Athlon II X3 445 3.1MHz +100

Paměť:
Kingston HyperX 2GB DDR3 CL7 1333
Kingston HyperX 4GB DDR3 CL7 1333 +1200

Grafická karta:
Sapphire HD 5670 HM 512MB
Sapphire HD 5750 Vapor-X 1GB +1550
Sapphire HD 5770 Vapor-X 1GB +2050

Harddisk:
WD Caviar Green 640GB
WD Caviar Black 640GB +350

Optický disk:
LG GH22NS

Zdroj:
Fortron AX400-60APN 400W, OEM
Fortron SAGA II 400 400W +200

Skříň:
CoolerMaster Elite 310 (RC-310-SKN1-GP)

Cena: 10 942,-

Vážně by mi nestačila tahle nejlevnější sestava za krásných 11 litrů? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže levnější procák a "střední" grafiku, ale jednoznačně dražší zdroj a disk, i když by stačil v 500GB verzi.. ramky buď 2GB nebo 2x2GB.. každopádně bych to viděl na 2GB pro začátek..

Obrázek uživatele faktor

No mě to bylo jasný. Už se opakuješ :-? Ne, vážně dík za dobré rady a trpělivost se mnou :)) Procák kilo sem, kilo tam, to bych řešil asi nejmíň. Ten zdroj přece není tak špatnej, navíc je tišší. Disk vezmu opravdu ten black nejspíš, ale 500GB verze se nedělá s 64mb vyrovnávací pamětí (fakt nevím co to je), tak proto 640GB. S těma ramkama a grafikama: Ten muj kolega co mi s tím radí řikal, že si mám vzít tu 5670 a 4GB, že to bohatě stačí na hraní všeho momentálního, a taky, že ta grafika si umí nasdílet tu RAM paměť, tak proto 4GB. ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

promiň že jse opakuju, ale mám k tomu důvody :P

ten zdroj, ten APN je prostě OEM zdroj a to ve mě vzbuzuje dojem něčeho "levého" ono tu cenu snižuje právě to, že je určen k prodeji výhradně se základními stavebními kameny počítače (cpu, gpu, ram, mb) a bez nich ho koupit nelze.. Sagu II mám ale ověřenou..

vyrovnávací paměť tě moc tížit nemusí, těch 64MB už by jsi pocítil jen ve specifických případech.. takže 500GB..

u těch grafik, ano, umí si jí nasdílet, ale má to dvě ALE.. jednak je taková paměť velmi pomalá (DDR3 RAM je mnohonásobně pomalejší, než výhradní DDR5 ram na extrémní frekvenci) a jednak se o ní musí ještě dělit se systémem, což ji ještě zpomaluje, v ideálním případě na polovinu.. nějak nechápu přínos HperMemory celkově, ale na lidi to prostě působí.. to raději přidat 200 na gigovou paměť, kterou tahle grafika v žádném případě nevyužije, než si tim omezovat celý systém..

defacto si na ní vše zahraješ, ale na velmi omezené detajly, resp se supernovýma hrama nepočítej.. nečekám, že máš v úmyslu grafiku brzy nahrazovat a tak raději vem tu lepší a v případě potřeby si koupíš časem druhou ram.. u většiny her oceníš právě tuhle grafiku, nežli 4GB ram, snad jen v případě FM by to mohlo být opačně.. jako příklad uvedu nepříliš náročnou Mafii II, kterou si zahraju na plné detajly v plném HD rozlišení, zatímco na HD5670 dosáhnu stejných 30FPS ve stejném rozlišení při snížení detajlů na polovinu.. a to ještě s výkyvy..

ono už za těch 11K to vypadá na extrémně silnou mašinu, což před 8mi lety nebylo přípustné.. tehdy mašina nižší třídy stála 25K.., něco, co by odpovídalo tomuhle by vyšlo na 35K.. proti tomu se ti zdá 15K moc? co by jsi chtěl? před 3mi lety vyšel počítač s integrovanou grafikou a jednojádrem na 15K, teď si na stejně drahém zajhraješ naprosto všecko.. musíš holt rodiče pumpnout trochu víc :P

nechci ti tu dávat výklad, ale to jen, aby jsi pochopil, že prostě není nic zadarmo a 11K se mi zdá fakt extrémně levné.. když uvážím že za těch 8 let jsem do počítače investoval 70K a jsem na přibližně stejné úrovni jako ty, resp 17K by odpovídalo tomu, co mám já výknem.. :cool:

Obrázek uživatele faktor

Dobře, ty dvě stovky za dobré reference snad stojí, SAGA II vítězí
Harddisk ok ok 500GB
Kdo by chtěl hrát supernový hry.. jak řikám nejraděj mám starý ověřený klasiky, ale ještě to promyslím..
Když za 11k mám extrémně silnou extrmně levnou mašinu, tak proč být nenažranej a chtít superextrémně silnou mašinu? 15-11=4 a 4 litry to už pro mě nějaké peníze jsou.. joo kdyby to šlo z kapes rodičů to by bylo :-x

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

budou vánoce :) chtěj dáreček předčasně, nebo si počkej a napiš ježíškovi o tu Radeonku :))

tak ono je to výkonné, ale právě proto, že 4K jsou velké peníze, 11K ještě větší.. a když už investovat velké peníze, tak bez kompromisů, abys nebyl nikde zklamán.. HD5770 vapor, Athlon X4 635, 4GB ram a budeš mít fakt sestavu bez jediného kompromisu, schopnou všeho..

Obrázek uživatele faktor

Na každou korunku výkonu si musim vydělát sám. To víš, že bych si nejrači koupil nějakou bombu za 30k, ale PC není jediná a zdaleka ne nejduležitější věc, která stojí peníze. Ale i tak o tom budu přemýšlet.

Myslel si nějak takhle? Nabušená varianta:

nebo takhle? Rozumná varianta:

Každopádně to nebude konečná cena. Potřebuju ještě klávesnici, myš a repráky. Věděli byste něco doporučit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, mezi těmito dvěma sesavami už je velmi těžké si vybrat.. ale považ, kdyby ti v budoucnu chybělo jen trochu výkonu na něco, co jsi fakt chtěl, mrzelo by tě vyhodit prodík za 2500 a koupit nový, když stačí připlatit pár stovek a budeš mít procesor, kterej snese hodně.. totéž je to s grafikou, jinak se ty sestavy vlastně ani neliší.. 500GB disk bych volil v každé sestavě..

Obrázek uživatele faktor

Tak já jsem se rozhodl. Myslím, že s tímhle výkonem si bohatě vystačím a s tou cenou jsem taky spokojenej.

Díky za pomoc a za rady, jsem rád, že teď vím co si kupuju. Až bude stroj v běhu dám vědět jak jsem se sestavou spokojenej, jak na ní běží FM :) a jestli splnila moje očekávání. Ještě jednou DÍKY

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

snad si to stihneš přečíst než to objednáš!

jako bych o kartách s HyperMemory nemluvl! je to blbost! kup si tutéř, 512MB, ale bez HM! ušetříš na tom a bude ti to méně otravovat počítač..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.