PC Sestava na grafiku a video s monitorem cca do 22 000 Kč

Rád bych vás požádal o posouzení sestavy, jestli je dobrá nebo se dají najít lepší (spolehlivější) komponenty aby celková cena s monitorem nepřesáhla cca 22.000 Kč
Nemám v plánu hrát nové náročné hry, používám na práci v grafických programech (photoshop,gimp,zoner ) , občas ve videostřižně.

Seasonic SS-400ET-F3 400W OEM
kód: 40556 1 025,–

Kingston Value 8GB (2x4GB) DDR3 1333 STD Height 30mm
kód: 100104 1 051,–

Microsoft Windows 7 Home Premium CZ 64bit OEM
kód: 70092 2 490,–

LG Flatron IPS235P-BN - LCD monitor 23"
kód: 100778 4 236,–

Intel Core i5-2400
kód: 85282 4 406,–

CoolerMaster Sileo 500 (RC-500-KKN1-GP)
kód: 65912 1 829,–

Asus P8Z68-V LE - Intel Z68
kód: 94079 2 678,–

Nevím který disk je lepší na data a na OS ?
Pro začátek budu nejspíš kupovat 1ks 1 T disk ,který doporučujete?

Seagate Barracuda 7200.12 - 1TB
kód: 85801 2 573,–

Intel SSD 320 - 80GB, OEM (druhý disk možná -na OS)
kód: 89479 2 870,–

WD Caviar Green RX - 1TB

Seagate Barracuda 7200.12 - 1T

Předem děkuji za pomoc a rady

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

tak ten Intel SSD urcite ne, deska podporuje Sata 3, takze urcite tenhle : http://www.lan-shop.cz/ocz-agt3-25sat3-60g-agility-3-123843

monitor tenhle : http://www.compos.cz/asus-vs248h-led-black-24-w-1920x1080-10m-1-2ms-vga-...

nikde nevidim grafickou kartu? na tu ti zbyva tak 2.000,- takze nic moc, postavil bych to na amd...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Projdi si další témata v poradně, zejména http://www.pcporadenstvi.cz/node/14573 a zvaž, zda bys využil akceleraci pomocí CUDA majoritně. Pokud ano, na i5 se můžeš vyprdnout.
I tak ale, nesnaž se extrémně šetřit. Kvalitní deska je základem stabilního stroje a "LX" deska patří k lowendu. Bohužel, Intel má desky nechutně předražené, takže ideál ASUS P8P67 EVO stojí skoro 4K, byť je skoro stejný s AMDčkovým M5A99X EVO.. Dále zdroj - také se nesnaž šetřit. Zdroj je klíčový pro stabilitu a dlouhou životnost sestavy, takže pod Fortron Black Power nechoď. Ideální by byl Aurum 400W.
K ramkám - vzhledem k cenám taky nemá smysl to hrotit - 4GB kvalitních ram za litra, tak proč brát tu uplně nejnižší, nejpomalejší a nejkazovější sérii? Když už, tak alespoň HyperX variantu s chladičem a smysluplnými hodnotami taktu a latence. To se rozhodne podle procesoru, resp podle CUDA.

Ohledně disků bych pak jednoznačně volil kombinaci rychlého SSD třetí generace do 128GB ve spojení s větším pomalým datovým HDD. Konkrétně OCZ Agility 3 60GB a WDC Green RS/RX požadované kapacity >=1TB. Ten Intel SSD je mizerně pomalý, se Samsung HDD mám zase malé a špatné zkušenosti, WD naopak vládne trhu (byť ceny jsou kvůli postižení záplavami vysoké)..
Pokud né SSD, pak WDC Black LX 500GB a časem dokoupit datová WDCG, nebo vzít 1TB a časem koupit SSD. (vzhledem k cenovému rozdílu 300 kč je 1TB jasná volba).

Co do monitoru, tenhle jsem vživotě neviděl, ale nad Flatrony jsem zlomil hůl už dávno. Všechny, které jsem měl tu čest vidět, stály zaprd. Bohužel jsem viděl i velmi drahé Syncmastery, které na tom byly ještě hůře.
Sám mám ASUS VH226H a snad kromě ne zrovna chytrého firmware ohledně zacházení s HDMI si nemám na co stěžovat. Ostrý, přesný a věrný obraz s opravdu rychlou odezvou. Používám jej na hry, filmy, internet i 3D grafiku a subjektivně jej dporučuji. Ovšem samozřejmě v novějším vydání jakožto VS228H..
Ale IPS by mělo být na grafiku podstatně vhodnější, než TN, ovšem neměl jsem tu čest.. Ale ASUSu v tomto věřím a i kdybych volil IPS, volil bych ASUSe..

Ještě bych se pozastavil nad "Nemám v plánu hrát nové náročné hry" - a nenáročné hry máš v plánu hrát? Protože na Intel HD "Graphics" si vážně nic nezahraješ a i akcelerace grafických programů je bídná..

Obrázek uživatele 949cr

Několik dotazů:
A co deska Asus P8H67-V (rev 3.0) - Intel H67 ?
Ram teda vybrat :
Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP ?
A co Seagate Barracuda 7200.12 - 1TB ...je prý momentálně nej
Teto zGrafickou kartu dokoupím později kvůli Kč. Rád bych měl slušný základ.

Zatím jsem neměl (cca po 6 letech co mám pc) potřebu hrát hry a žádnou jsem ani pořádně nehrál...jen zkoušel :)
Takže si myslím ,že na stará kolena je hrát nebudu , napsal jsem to pro jistotu kdyby se mi nějaká obyčejná nenáročná hra líbila na zkrácení nudného zimního večera.

Monitor si nechám tento.... zatím nevidím důvod měnit.
Zdroj Corsair Builder Series CX430 V2 430W ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokus tedy trváš na Intelu, jako že jsi zatím neodpověděl na můj dotaz ohledně využití CUDA (i levná grafika akceleruje až 100x rychleji, než nejdražší Ci7), pak jelikož budeš kupovat SSD, tak ASUS P8Z68-V PRO.
Se Seagatem mám špatné zkušenosti, s WD jen ty nejlepší. A rychlejší HDD, než WDC Black už je jen WDC Raptor. Ale přemlouvat tě nebudu. Stejně tak se zdrojem, Corsair ať zůstane u operačních pamětí, plus Builder je zrovna ta nižší řada. VX bych ještě pochopil.. Ale i tak jsou zdroje Fortron výborné a Aurum za ty peníze těžko hledá konkurenta..
O monitoru si aspoň přečti recenze..

Obrázek uživatele 949cr

Intel Ci5 chci ,
grafiku zatím pro začátek nepotřebuji a časem si asi grafiku dokoupím,měla by mě prý stačit i integrovaná.Ted mě zajímá hlavně základ dobrého pc na delší dobu a tak nechci šetřit za každou cenu.

I když bych si rád koupil PC příští měsíc,ale když to nepůjde bez zhoršení kvality komponentů tak budu muset počkat.Odchází mi staré cca6 leté PC a tak se trošku bojím že odejde dřív než budu mít nový :)
V čem je lepší dražší ASUS P8Z68-V PRO než Asus P8H67-V ?
Taktovat nepotřebuji a nechci,HDMI výstup asi chybí pokud se nepletu....rád bych si nechal poradit.
Monitor jsem už řešil i četl recenze,myslím že bude stačit ten co jsem vybral.

WD disky si nejspíš koupím....také už na ně myslím a každý je vychvaluje.
Děkuji ti za cenné informace a bude li to možné chtěl bych tě poprosit na odkaz např. na czc.cz či alfě ,tvojí sestavu PC kterou by jsi mě doporučil

Obrázek uživatele 949cr

http://www.czc.cz/f1iqc18vieitn8tk2a3hg6dpi7/seznam
Zkusil jsem to připravit pro kontrolu...pro začátek by to tak mohlo být? snad jsem nic nezapoměl :)
Microsoft Windows 7 Home Premium CZ 64bit OEM
WD Caviar Black - 1TB Intel Core i5-2400
Asus P8H67-V (rev 3.0) - Intel H67
Corsair Builder Series CX430 V2 430W
CoolerMaster Centurion Silencio, černý
Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP
LG Flatron IPS235P-BN - LCD monitor 23"

A co SSd Crucial m4 - 64GB jsou jaké?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Čipset Z68 je kombinací výkonného P67 a "domácího" H67, který slouží k využití integrovaného grafického jádra procesoru. Z68 nabízí modernější technologie a vcelku zajíémavé vychytávky pro SSD disky, jako RapidBoost a celkově je to čipset vyšší třídy. Narozdíl od H67 a P67 se na nj nevztahují problémy právě se SSD (řačice SandForce poslední generace -> NTLDR, restarty, BSOD)..
Zajímavé je tvrzení "Ci5 chci" - chtít můžeš, ale musí to mít racionální důvody a to pravděpodobně nemá.. Všichni lační po Intelu a automaticky jej berou za nejlepší. Ale on má i své nevýhody (primárně je to cena, jak jsem již naznačil). A zrovna 2400 nepatří k výhodným..
A stále jsi se nevyjádřil ke CUDA.. Pokud ji nebudeš používat programy, podporující CUDA, tak to chápu, ale pokud budeš, tak okrádáš sám sebe, protože i GT520, grafika za 1500 bude stříhat a renderovat video řádově rychleji, než Ci7 2700K. Stejně tak ATi Stream, resp OpenCl, které ale většina aplikací spíše nepodporuje, byť HW podpora je pro to lepší. CUDA už je ale poměrně rozšířené a z tohoto ohledu zajímavé. Mluvím o tom proto, protože je naším cílem, aby jsi si koupil to nejlepší..
A ten zdroj, jak jsem už řekl, ten bych primárně vyměnil a nešetřil..

K tomu SSD - OCZ Agility 3 60GB vychází asi nejvýhodněji co se poměru rychlost/cena týče a celkově je za přijatelné peníze. A pokud by velikostně nestačil, i 90GB verze je výhodná. Škoda že nejlepší Kingston HyperX se dělá jen ve 128GB variantě, byť 90GB dříve na trhu byla..
O Crucialech jsem četl pár problémů v poslední době a jelikož OCZ je na tom dobře, nevidím důvod pro hledání alternativy..

Obrázek uživatele 949cr

Děkuji za trpělivost,jsem rád za každou radu.
Když teda nebudu trvat na ci5 - není to můj nápad, ale je to doporučení několika lidí.
Cuda budu využívat (např photoshop) a grafiku jsem chtěl dokoupit později.
Jestli mohu poprosit o odkaz na tvojí sestavu, kterou by jsi mi doporučoval .
na czc.cz nebo alfa.cz
Ještě jednou děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já zatím konkrétní sestavu neskládal, ale vypsal jsem ti tam možné návrhy alternativ (stačí si je vyhledat). Stále se ti snažím vysvětlit, že byť grafiku chceš dokoupit později - pokud ji koupíš a budeš CUDA využívat většinově, nemusíš se vůbec zabývat procesorem a levné čtyřjádro za 1600 ti prokáže uplně stejnou službu, protože to, co by jinak mizerně akceleroval procesor (způsobeno jeho unifikovanou architekturou) udělá grafika, jež je schopna extrémní paralelizace..
Ci5 je bezpochyby dobrý procesor, to neříkám, ale jde o to mít účel, ke kterému ho doopravdy využiješ a taky přihlédnout k tomu, že jeho cena je příšerná.. Ale ano, pokud nemáš možnost využívat GPU akceleraci, pak je to jasné, ale pokud jí ty programy podporují (a PS ji podporuje, viz topic, na který jsem odkazoval výše, a který jsi stále nečetl), tak jejím nevyužíváním jsi jen a pouze sám proti sobě. Zaplatíš více za menší výkon (delší renderovací čas)..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.